14 zmien, ktoré musia všetky ženy urobiť, aby sa chránili pred infekciou močových ciest

Ženy by mali urobiť tieto jednoduché zmeny životného štýlu, aby si udržali zdravé močové cesty a odvrátili škodlivé infekcie, ako je napríklad infekcia močových ciest.

Odhaduje sa, že približne 10 % až 20 % žien dostane aspoň raz za život infekciu močových ciest. To je pomerne veľa. Ak sa nad tým zamyslíte, tak 1 alebo 2 z každých 10 žien, ktoré poznáte, trpia týmto nepríjemným ochorením. S najväčšou pravdepodobnosťou prekonali cystitídu alebo infekciu močového mechúra.

močové cesty 3

 

Samozrejme, nikto sa nechce stať obeťou infekcie močových ciest. Napriek tomu vám prinášame 14 zmien v životnom štýle, ktoré by ste mali urobiť, aby ste sa pred ňou ochránili. Všimnite si, že všetky sú také jednoduché a dokonca ich môžete začať robiť hneď!

OBSAH  

  • Pite veľa vody.
  • Jedzte viac ovocia.
  • Jogurt pomáha.
  • Lepšie zvládajte svoj stres
  • Minimalizujte konzumáciu cukru.
  • Nezadržiavajte moč.
  • Pri sexe používajte kvalitný lubrikant.
  • Čistite sa pred a po sexe.
  • Po sexe sa vymočte.
  • Buďte opatrní pri používaní antikoncepcie.
  • Noste pohodlnú spodnú bielizeň a iné oblečenie.
  • Vyhnite sa používaniu dámskych výrobkov, ktoré môžu obsahovať alergény
  • Pravidelne navštevujte svojho lekára.
  • Buďte dôsledný pri užívaní predpísaných liekov.
  1. Pite veľa vody.

Toto je tip číslo jeden pre každú ženu, ktorá sa chce vyhnúť opakovaným infekciám močových ciest. Možno ste už unavení z toho, že to počúvate, ale dokáže to zázraky. Pitie veľkého množstva vody počas celého dňa vám pomáha odplavovať baktérie močom. Okrem toho tiež reguluje metabolizmus a uľahčuje trávenie

 

  1. Jedzte viac ovocia.

Ovocie je nielen skvelé na chudnutie, ale je aj plné vitamínov a živín, ktoré MOŽNO posilnia váš imunitný systém. Niektoré štúdie ukázali, že čučoriedky a dokonca aj ovocné šťavy, napríklad brusnice, sú obzvlášť nápomocné pri infekciách močových ciest. Ovocie ako stály doplnok vášho jedálnička vám môže pomôcť v boji proti širokému spektru infekcií. 

močové cesty

  1. Jogurt pomáha.

Probiotiká a kmene laktobacilov, ktoré sa môžu nachádzať v jogurte, MÔŽU mať ochranné vlastnosti, ktoré pomôžu chrániť pred infekciou močových ciest.

 

  1. Lepšie zvládajte svoj stres

Pracujúce ženy sú obzvlášť náchylné na prežívanie stresu. Vieme, že to môže mať negatívny vplyv na imunitný systém. Ak sa naučíte zvládať svoj stres a to, čo ho vyvoláva, udržíte si zdravie a ochranu pred infekciami a chorobami. Skúste pravidelne cvičiť, viac sa venovať prírode a využiť svoje umelecké sklony na zvládanie stresu.

 

  1. Minimalizujte konzumáciu cukru.

Opäť ide o jednu z tých zdravotných rád, ktoré pomôžu nielen pri infekcii močových ciest. Pomôže vám tiež strážiť si hmotnosť. Okrem toho vám nadmerné množstvo cukru môže potlačiť imunitný systém, čo nepomáha v boji vášho tela proti baktériám a vírusom

aaurohelpforte

  1. Nezadržiavajte moč.

Vinu na tom majú najmä pracovníci v kanceláriách. Iste, možno ste počas dňa príliš zaneprázdnení, ale vždy choďte na záchod, keď to potrebujete. Zadržiavanie moču môže zvýšiť rast baktérií v močovom mechúre. Okrem toho môže dlhé sedenie prispieť k bolesti močového mechúra, ktorá sa často spája so zápalom močového mechúra.

 

  1. Pri sexe používajte kvalitný lubrikant.

Vaginálna suchosť môže pri sexe spôsobiť podráždenie, a teda môže vyvolať infekcie. Pri sexe používajte lubrikant na vodnej báze alebo aj kondóm, aby ste ochránili citlivé tkanivá v oblasti genitálií.

 močové cesty 1

  1. Čistite sa pred a po sexe.

Dobrá hygiena môže zohrávať kľúčovú úlohu pri prevencii infekcie močových ciest. Dbajte na čistenie oblasti genitálií pred a po sexe, pretože sexuálne aktivity môžu viesť k šíreniu baktérií. Môžete sa umývať teplou vodou a jemným mydlom. Okrem toho nezabudnite udržiavať oblasť v suchu a noste len čistú spodnú bielizeň.

 

  1. Po sexe sa vymočte.

Nezabúdajte sa po sexe vymočiť. Moč môže transportovať baktérie von z močových ciest, čím pomôže odstrániť nové baktérie, ktoré sa mohli dostať do močovej trubice počas sexu.

 močové cesty 4

  1. Buďte opatrní pri používaní antikoncepcie.

Vo všeobecnosti sa vyhýbajte používaniu výrobkov, ktoré obsahujú spermicídne ako sú napríklad diafragmy a niektoré typy kondómov. Môžu obsahovať škodlivé chemické látky, ktoré vyvolávajú infekciu močových ciest. Ak si nie ste istá, ktoré z nich je bezpečné používať a ktoré nie, zvážte možnosť poradiť sa so svojím lekárom o iných možnostiach antikoncepcie.

 

  1. Noste pohodlnú spodnú bielizeň a iné oblečenie.

Niektoré typy látok a priliehavé oblečenie môžu dráždiť oblasť genitálií a močovú trubicu. Vyberajte si preto bavlnenú spodnú bielizeň namiesto drsnejších tkanín. Nezabudnite ich prať s jemným pracím prostriedkom, aby ste sa vyhli vnášaniu škodlivých chemikálií do oblasti genitálií.

 

  1. Vyhnite sa používaniu dámskych výrobkov, ktoré môžu obsahovať alergény.

Pri výbere výrobkov na ženskú oblasť si vyberajte jemné, bez parfumácie a hypoalergénne. Dámske spreje a obrúsky, ktoré sú príliš drsné, môžu do močových ciest vniesť škodlivé látky.

 močové cesty 2

  1. Pravidelne navštevujte svojho lekára.

Platí to najmä vtedy, ak ste tehotná alebo trpíte cukrovkou. Nechajte svojho lekára vykonať dodatočné kontroly, aby sa uistil, že vaše močové cesty sú zdravé. Je to síce časovo náročné, ale môže vás to uchrániť pred komplikovanými infekciami močových ciest a neskoršími problémami s obličkami.

 

  1. Buďte dôsledný pri užívaní predpísaných liekov.

Svoj tvrdohlavý postoj nechajte za dverami. Ak trpíte zápalom močových ciest, najlepší spôsob, ako ho vyliečiť, je počúvať presne to, čo vám povie váš lekár. Dodržiavajte jeho pokyny najmä pri užívaní antibiotík na infekciu močových ciest. To môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť opakovania alebo recidívy infekcie.

Späť do obchodu