Kĺbova výživa a 8 základných živín pre kostí a kĺby

 

Dodržiavanie zdravej stravy je dôležité, aj keď nemáte bolesti kĺbov. Ak však máte bolesti kĺbov spôsobené osteoartritídou alebo zápalovou artritídou, možno budete chcieť zaradiť do svojho jedálnička tieto potraviny, ktoré pomáhajú pri zápaloch a zdraví kĺbov.

Obsah článku:

  • Klbová výživa a Omega-3 mastné kyseliny.
  • Vápnik pre klbovú výživu.
  • Klbová výživa a úloha Vitamínu D.
  • Klbová výživa a miesto vitamínu C v nej.
  • Antokyány pre klbovú výživu
  • Klbová výživa Polyfenoly
  • Klbová výživa - Sulforafán
  • Dialyldisulfid

 

1. Klbová výživa a Omega-3 mastné kyseliny.


Je známe, že omega-3 mastné kyseliny sú užitočné v boji proti zápalu. Ako bonus sú dobré aj pre zdravie srdca. Zníženie zápalu je kľúčom k zvládnutiu bolesti a obnoveniu funkcie. Omega-3 môžu byť obzvlášť užitočné pre ľudí s reumatoidnou artritídou, zápalovou artritídou, ktorá spôsobuje opuchy kĺbov.

Nájdete ich v: tučných rybách, ako je losos, tuniak, sardinky, makrela a sleď; ľanových semienkach; vlašských orechoch; edamame

acoloxio

2. Vápnik pre klbovú výživu.


Vápnik je nevyhnutný na udržanie zdravých a silných kostí. Pomáha tiež pri ovládaní svalov a krvného obehu. Naše telo vápnik prirodzene neprodukuje, preto ho musíme získavať z potravín, ktoré konzumujeme. Keď nemáme dostatok vápnika, naše telo ho začne z kostí odstraňovať. To môže nakoniec kosti oslabiť a viesť k osteoporóze.

Väčšina ľudí získava vápnik z mliečnych výrobkov, ale existujú aj nemliečne potraviny, ktoré vápnik obsahujú.

Nájdete ho v: mliečnych výrobkoch, ako je mlieko, syr a jogurt, obohatených obilninách, edamame, tmavej listovej zelenine, ako je špenát a kapusta, obohatenom sójovom alebo mandľovom mlieku.

3. Klbová výživa a úloha Vitamínu D.


Vitamín D ide ruka v ruke s vápnikom - vaše telo potrebuje vitamín D na správne vstrebávanie vápnika z potravy. Naše telo produkuje vitamín D, keď je vystavené slnečnému žiareniu, ale príliš veľa slnečného žiarenia vystavuje naše telo nadmernému UV žiareniu, ktoré môže viesť k rakovine kože. Preto sa odporúča získavať vitamín D prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy.

Nájdete ho v: mastných rybách, ako je losos, tuniak, sardinky, makrela a sleď, obohatenom mlieku, obohatenom pomarančovom džúse, vaječných žĺtkoch, obohatených obilninách.

4. Klbová výživa a miesto vitamínu C v nej.


Vitamín C pomáha znižovať riziko zápalovej artritídy a udržiavať zdravé kĺby. Dôležité je prijímať ho v správnom množstve - nie príliš veľa alebo príliš málo. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 75 miligramov pre ženy a 90 miligramov pre mužov.

Nájdete ho v: pomarančoch, grapefruitoch, limetkách, jahodách, mango, ananáse, paprike

 

5. Antokyány pre klbovú výživu


Antokyány sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v červenom a fialovom ovocí. Antokyány nielenže dodávajú ovociu pigment, ale môžu byť užitočné aj pri znižovaní hladiny C-reaktívneho proteínu, markera zápalu.

Nájdete ich v: červenom a fialovom ovocí, ako sú čerešne, jahody, maliny, čučoriedky a černice

6. Klbová výživa Polyfenoly


Polyfenoly sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal kĺbov a spomaliť rozpad chrupavky. Môžu tiež zlepšiť pevnosť kostí a pomôcť telu bojovať proti infekciám, čo môže byť užitočné pre pacientov s reumatoidnou artritídou, ktorí musia užívať imunosupresívne lieky.

Nájdete ho v: čajoch (zelený, čierny, oolong a biely), najmä v čaji matcha (práškové listy zeleného čaju), pretože má vyššiu koncentráciu polyfenolov

7. Klbová výživa - Sulforafán


Štúdie zistili, že sulforafán môže blokovať enzýmy, ktoré ničia kĺbovú chrupavku, a pomáha znižovať zápal. Obe tieto veci môžu byť pre pacientov s osteoartrózou veľmi užitočné.

Nájdete ho v: krížovitej zelenine, ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol a kel

8. Dialyldisulfid


Výskum tiež zistil, že diallyl disulfid môže obmedziť enzýmy poškodzujúce chrupavky. Podľa štúdie mali ľudia, ktorí pravidelne konzumovali potraviny obsahujúce túto látku, menej príznakov včasnej osteoartrózy.

Nájdete ho v: potravinách z čeľade allium, ako je cesnak, cibuľa a pór

Zistíte, že uvedené potraviny sú vo všeobecnosti súčasťou každej zdravej stravy. Na udržanie stravy, ktorá podporuje zdravie kostí a kĺbov, nemusíte vyhľadávať žiadne neobvyklé potraviny. Navyše tieto potraviny obsahujú množstvo ďalších zdraviu prospešných látok, pre ktoré sa ich oplatí zaradiť do jedálnička, aj keď bolesti kĺbov nie sú každodenným problémom.

Späť do obchodu