Urobte všetko pre svoju imunitu

V predchádzajúcom roku a pol snáď nebolo aktuálnejšej témy ako imunita. Globálna epidémia nás dobre vyškolila a obranné reakcie organizmu a posilnenie imunitného systému sú dnes dôležitou témou. V dnešnom článku si zhrnieme tie najdôležitejšie. Pozrieme sa aj na to, ako posilniť imunitu pomocou správnych doplnkov stravy.

mceclip0-1

Rýchla navigácia

  1. Aké sú typy imunity
  2. Ako sa brániť proti patogénom
  3. Ako možno imunitu posilniť pomocou doplnkov stravy
  4. Imunita a ročné obdobia
  5. Prehľad vitamínov a imunity
  6. Odborné poradenstvo
  7. Aké sú typy imunity

Rozlišujeme prirodzenú a adaptívnu imunitu, pričom obe sa ďalej delia na pasívnu a aktívnu imunitu (viac o tejto téme napríklad tu). Prvou obrannou líniou organizmu je koža a sliznice, ktoré fungujú ako fyzikálne bariéry, ktoré mechanicky zabraňujú prenikaniu infekcie a zároveň produkujú množstvo antimikrobiálnych látok. Aktívna prirodzená imunita (často nazývaná vrodená alebo nešpecifická imunita) je druhou obrannou líniou organizmu proti patogénom. Pozostáva z metabolickej (humorálnej) imunity, ktorá pracuje s protilátkami, a bunkovej imunity.

 

Ako sa brániť proti patogénom

Imunita v imunológii označuje schopnosť organizmu brániť sa proti patogénom pochádzajúcim z vonkajšieho prostredia aj z vnútorného prostredia organizmu (vírus, baktéria, nádorová bunka). Imunita spúšťa obrannú reakciu organizmu proti patogénom a do určitej miery ju majú všetky organizmy. Rastliny majú základnú imunitu, živočíchy majú imunitu rozvinutejšiu a riadi ju imunitný systém. V užšom zmysle pojem "imunita" znamená úplnú odolnosť organizmu voči chorobám. Ste "imúnny jedinec" voči nejakej chorobe? A ako môžeme posilniť svoju imunitu? Jedným zo spôsobov môže byť pravidelné užívanie kvalitných výživových doplnkov na podporu imunity.

 

Ako možno imunitu posilniť pomocou doplnkov stravy


Výživový doplnok s obsahom beta-glukánov, vitamínu D, C a vitamínov skupiny B prispieva k normálnej funkcii imunitného systému. Vhodný doplnok stravy obsahuje aj betaglukány - dôležité antioxidanty, ktoré podporujú obranné reakcie organizmu proti vírusom, baktériám a parazitom. Betaglukán je jedinečný prírodný komplexný polysacharid, ktorý dokáže podporiť obranné reakcie organizmu proti bakteriálnym a parazitárnym ochoreniam. Hoci biologické účinky betaglukánu sú známe už dlho, vedci sa im začali venovať až od polovice minulého storočia. Vhodne zvolený doplnok obsahuje aj vitamíny C, D a vitamíny skupiny B (B1, B3, B6 a B12), ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Niacín (vitamín B3) je rozpustný vo vode, takže sa v tele nehromadí a je potrebný jeho dostatočný príjem v strave. Je dôležitý pre uvoľňovanie energie zo sacharidov (pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi atď.). Pri jeho nedostatku sa vyskytujú žalúdočné a črevné problémy. Starostlivo si vyberte, ktoré doplnky stravy na posilnenie imunity budete užívať: na trhu je ich veľa a nie je ľahké vybrať si ten správny. Preto sme zostavili tento zoznam vitamínov, ktoré by mal obsahovať správny doplnok stravy na posilnenie imunity.

aaimunita

 

Imunita a ročné obdobia

Nástup jesene so sebou prináša časté zmeny teploty, vietor alebo dážď a takéto počasie môže viesť k prechladnutiu alebo chrípke. Mnohí ľudia preto začnú preventívne užívať vitamíny alebo iné produkty na posilnenie imunity. Podľa Mariety Balíkovej je najlepšou prevenciou proti "jesenným chorobám" jesť viac ovocia a zeleniny, pravidelne a zdravo sa stravovať a dbať na zvýšenú hygienu rúk, najmä po kontakte s viacerými ľuďmi. Celý rozhovor nájdete na webovej stránke Českej televízie. Šport by mali praktizovať najmä tí, ktorí sú naň zvyknutí. Podľa terapeuta rozhodne nie je vhodné začať na jeseň s náročným športom alebo diétou.

mceclip1-1

 

Prehľad vitamínov a imunity

Vitamíny (tiež vitamíny) sú nízkomolekulárne látky nevyhnutné pre život. V ľudskom tele fungujú vitamíny ako katalyzátory biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Až na niektoré výnimky si ľudské telo nedokáže vitamíny vyrobiť, a preto ich musí získavať zo stravy. Komplexný prehľad vitamínov nájdete napríklad na wikipédii. 

 

Odborné poradenstvo a ďalšie informácie, ktoré by vás mohli zaujímať na našej webovej stránke a blogu

 


 

 

Späť do obchodu