6 domácich pomocníkov na zápal močových ciest

Ak chcete odvrátiť infekcie močových ciest, môžete vyskúšať niekoľko domácich prostriedkov - od hydratácie až po užívanie brusnicových doplnkov.
Stručný prehľad najlepších domácich prostriedkov na zápal močových ciest

V tomto článku sa dozvieme:
1. Viac tekutín
2. Vitamín C
3. Brusnicová šťava a brusnicové doplnky
4. Probiotiká
5. Zdravá hygiena
6. D-manóza


Čo je to zápal močových ciest?


Infekcie močových ciest sú veľmi časté.  K zápalu dochádza, keď sa baktérie, zvyčajne z kože alebo konečníka, dostanú do močovej trubice. Infekciu môžete dostať pozdĺž ktorejkoľvek časti močových ciest, ale infekcie močového mechúra sú najčastejšie.

Hoci infekcie močových ciest môžu postihnúť kohokoľvek, ženy sú k nim náchylnejšie. Je to preto, že ženská močová trubica, ktorá odvádza moč z močového mechúra, je kratšia ako močová trubica u mužov.

Kratšia vzdialenosť uľahčuje baktériám dostať sa do močového mechúra. Svoju úlohu zohráva aj blízkosť močovej trubice k vagíne a konečníku, ktoré sú zdrojom baktérií.

Medzi ďalšie rizikové faktory vzniku infekcie močových ciest patria:

  • anamnéza infekcie močových ciest
  • sexuálna aktivita
  • nedostatočná hygiena
  • vek, pričom deti a starší dospelí sú náchylnejší 
  • tehotenstvo
  • zmeny vaginálnych baktérií, ktoré môžu spôsobiť spermicídy a menopauza
  • štrukturálne problémy močových ciest, ako je napríklad zväčšená prostata
  • zavedený katéter
  • niektoré zdravotné ťažkosti, ako napríklad cukrovka


Medzi bežné príznaky zápalu močových ciest patria:

  • pocit pálenia pri močení
  • časté močenie
  • zakalený alebo tmavý moč
  • moč so silným zápachom
  • pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra
  • bolesť panvy

Baktérie sú príčinou takmer 95 %Zdroj infekcie močových ciest, ale infekciu môžu spôsobiť aj plesne.

Hoci sa infekcie močových ciest zvyčajne liečia antibiotikami, existuje niekoľko prirodzených spôsobov, ktoré pomáhajú zvládnuť infekcie a znížiť riziko ich opakovania.

Tento článok obsahuje prehľad šiestich domácich prostriedkov, ktoré môžete použiť na liečbu infekcie močových ciest.


1. Pite veľa tekutín


Dehydratácia je spojená so zvýšeným rizikom infekcie močových ciest.

Pravidelné močenie totiž môže pomôcť odplavovať baktérie z močových ciest a predchádzať tak infekcii. Keď ste dehydratovaní, nemočíte tak často, čo môže vytvoriť živnú pôdu pre baktérie.

 

Ak chcete zostať hydratovaní a uspokojiť svoju potrebu tekutín, najlepšie je piť vodu počas celého dňa a vždy, keď ste smädní.
Pitie veľkého množstva tekutín môže znížiť riziko vzniku zápalu močových ciest tým, že budete viac močiť, čo pomáha odstraňovať baktérie z močových ciest.

6 domácich pomocníkov na zápal močových ciest

 

2. Zvýšte príjem vitamínu C


Niektoré dôkazy naznačujú, že zvýšenie príjmu vitamínu C by mohlo chrániť pred zápalom močových ciest.

Predpokladá sa, že vitamín C pôsobí tak, že zvyšuje kyslosť moču, čím ničí baktérie spôsobujúce infekciu.

Napriek štúdiám o účinku vitamínu C je potrebný ďalší výskum, aby sa preukázala účinnosť vitamínu C pri znižovaní rizika zápalu močových ciest. Navyše existujú protichodné názory na to, či vitamín C skutočne dokáže zmeniť kyslosť moču natoľko, aby zničil baktérie.

Ak potrebujete pomôcť získať dostatok vitamínu C, môžete vyskúšať produkty, ako sú žuvačky s vitamínom C, spreje alebo perorálne tablety.

Stále sa však odporúča konzumovať potraviny bohaté na vitamín C. Ovocie a zelenina majú obzvlášť vysoký obsah vitamínu C a sú dobrým spôsobom, ako zvýšiť jeho príjem. Červená paprika, pomaranče, grapefruity a kiwi obsahujú celé odporúčané denné množstvo vitamínu C už v jednej porcii.

Nakoniec majte na pamäti, že ak už pokrývate svoju potrebu vitamínu C len prostredníctvom stravy, nie je jasné, či je užívanie ďalšieho vitamínu C prostredníctvom doplnkov prospešné.

 

3. Používajte brusnicovú šťavu alebo brusnicové doplnky


Pitie nesladenej brusnicovej šťavy je jedným z najznámejších prírodných prostriedkov na liečbu infekcie močových ciest. Ak vám pitie nesladenej brusnicovej šťavy nevyhovuje, môžete ju užívať aj vo forme kapsúl, alebo prášku.

aaurohelpforte

Niektorí odborníci sa domnievajú, že brusnice majú vlastnosti, ktoré môžu zabrániť baktériám priľnúť k močovým cestám, čo pomáha pri prevencii zápalu močových ciest.

 

 

Nakoniec je potrebné poznamenať, že všetky možné výhody tohto domáceho lieku sa vzťahujú len na nesladenú brusnicovú šťavu (alebo brusnicové kapsule), a nie na sladené druhy džúsov. Brusnicová šťava s pridanými cukrami nepomôže pri liečbe aktívnej infekcie močových ciest.

 

6 domácich pomocnikov na zápal močových ciest

 

4. Užívajte probiotiká


Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré sa konzumujú prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy. Môžu podporiť zdravú rovnováhu baktérií vo vašich črevách.

Probiotiká sú dostupné vo forme doplnkov stravy alebo ich nájdete vo fermentovaných potravinách, ako sú kefír, kimči, kombucha a probiotický jogurt.

Konzumácia probiotík je spojená s mnohými vecami, od zlepšenia zdravia tráviaceho traktu až po zlepšenie imunitných funkcií.

Niektoré štúdieukázali, že niektoré probiotiká môžu znížiť riziko vzniku infekcie močových ciest. Tieto štúdie zahŕňali používanie orálne a vaginálne podávaných probiotík, ako aj rôznych probiotických kmeňov.

Antibiotiká, ktoré sú hlavnou obrannou líniou proti zápalu močových ciest, môžu spôsobiť poruchy v hladinách črevných baktérií. Probiotiká môžu byť prospešné pri obnove črevných baktérií po liečbe antibiotikami.

Štúdie ukázali, že probiotiká môžu zvýšiť hladinu dobrých črevných baktérií a znížiť vedľajšie účinky spojené s užívaním antibiotík.

Napriek tomu majte na pamäti, že probiotiká nemusia byť vhodné pre každého. Vždy sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom o tom, či sú probiotiká pre vás vhodné a ktoré kmene máte užívať.

 

5. Praktizujte zdravé hygienické návyky


Prevencia zápalu močových ciest sa začína praktizovaním niekoľkých správnych kúpeľňových a hygienických návykov.

Po prvé, je dôležité nezadržiavať moč príliš dlho. Môže to viesť k nahromadeniu baktérií, čo má za následok infekciu.

Močenie po sexe sa už dlho spája so zníženým rizikom infekcie močových ciest tým, že zabraňuje šíreniu baktérií, a odporúčajú ho aj zdravotnícke orgány vrátane organizácie Planned Parenthood.

Okrem toho by sa tí, ktorí sú náchylní na infekcie močových ciest, mali vyhýbať používaniu spermicídov, pretože boli spojenéso zvýšeným výskytom infekcií močových ciest.

Napokon, pri používaní toalety ( najmä u žien) sa uistite, že sa utierate spredu dozadu. Utieranie zozadu dopredu môže spôsobiť šírenie baktérií do močových ciest a spája sa so zvýšeným rizikom vzniku zápalu močových ciest.


6. Pridajte do svojho jedálnička D-manózu


D-manóza je druh cukru, ktorý sa nachádza v brusniciach a inom ovocí. Podobne ako ostatné domáce prostriedky na našom zozname môže zabrániť tomu, aby sa škodlivé baktérie uchytili vo vašich močových cestách.

Niektoré štúdie naznačujú, že je účinná pri liečbe infekcie močových ciest a prevencii jej opakovaného výskytu. Najmenej tri štúdie preukázali, že D-manóza je účinná nielen ako prevencia zápalu močových ciest, ale aj ako liečba aktívnej infekcie močových ciest.

Výskum toho, ako dobre D-manóza pomáha ľuďom s opakovanými zápalmi, je ešte len na začiatku, ale doterajšie výsledky sú sľubné.

D-manózu môžete do svojho jedálnička pridať zvýšením príjmu čučoriedok, brusníc, jabĺk, broskýň a pomarančov. Ďalším zdrojom D-manózy je brokolica a zelená fazuľka.

Môžete tiež zvážiť pridanie doplnku D-manózy do svojho jedálnička.

 

Ďalšie tipy na zvládanie infekcií močových ciest


Tu je niekoľko spôsobov, ako môžete zvládnuť príznaky zápalu močových ciest, ktoré môžu tiež pomôcť predísť ich opakovaniu:

  • Zostaňte dobre hydratovaní.
  • Vyhýbajte sa potravinám a nápojom, ktoré môžu dráždiť močový mechúr, ako sú káva, nealkoholické nápoje a citrusy, alebo ich obmedzte.
  • Vyhnite sa príliš dlhému zadržiavaniu moču.
  • Na minimalizovanie nepríjemných pocitov v močovom mechúre použite nahrievaciu podložku alebo fľašu s horúcou vodou.
  • Opýtajte sa svojho lekára na lieky proti bolesti na predpis alebo voľnopredajné lieky.
  • Užívajte všetky antibiotiká tak, ako vám predpísal váš zdravotnícky pracovník.
  • Kedy sa o zápalovej infekcii močových ciest poradiť s lekárom
  • Ak máte príznaky infekcie močových ciest, je dôležité hovoriť s lekárom. Hoci môžu pomôcť prírodné prostriedky, zdravotnícky pracovník môže diagnostikovať zápal močových ciest a predpísať antibiotiká na liečbu infekcie.

Pri neliečení infekcie močových ciest hrozia závažné komplikácie vrátane rozšírenia do obličiek. Neignorujte príznaky závažnej infekcie.

Pri začínajúcom zápale, prípadne problémoch s močovými cestami, sa odporúča pitie urologických čajov a dostatočný príjem nesýtených tekutín. Pomôcť môže napríklad aj Echinacea alebo vitamín C, ktorý podporuje obranyschopnosť a okysľuje moč.

Kontaktujte zdravotníckeho pracovníka, ak sa u vás vyskytne niektorý z nasledujúcich príznakov:

  • horúčka vyššia ako 39,4 °C 
  • trasenie
  • zimnica
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • krv v moči

6 domácich pomocníkov na zapal močových ciest

 

Späť do obchodu