5 tipov na posilnenie imunity v zime

Radi sa s vami podelíme o odborné rady, ako si v zime posilniť imunitu.

S príchodom zimy sa zdá, že kašeľ, prechladnutie a chrípka sú nevyhnutné. Existujú však malé zmeny v našom jedálničku, ktoré môžu pomôcť posilniť náš imunitný systém.
Možno sa tak úplne vyhneme niektorým chrípkovým ochoreniam, ale skôr to bude znamenať miernejšie ochorenie a rýchlejšie zotavenie.

OBSAH 

  • Zabezpečte si vyváženú stravu
  • Doplňte si hladinu vitamínu D
  • Udržujte si dostatok energie
  • Uprednostnite spánok
  • Zostaňte hydratovaní
  • Zdravé recepty
  • Balíček vitamínov na dobrú Imunitu

imun 6

 

1. Zabezpečte si vyváženú stravu

Medzi živiny, ktoré udržiavajú náš imunitný systém v dobrom stave, patria vitamíny A, B6, B12, C a D, ako aj meď, kyselina listová, železo, selén a zinok. Ak jete vyváženú stravu s rôznym ovocím a zeleninou, chudými bielkovinovými potravinami, mliečnymi výrobkami, celozrnnými obilninami, orechmi a semienkami, nemali by ste potrebovať doplnok, aby ste si zabezpečili dostatok týchto živín.

2. Doplňte si hladinu vitamínu D
Vitamín D je potrebný na udržanie zdravých kostí, zubov a svalov. Vitamín D získavame zo stravy, ale aj zo slnečného žiarenia. Najmä v zimných mesiacoch je veľmi ťažké získať dostatok vitamínu D len zo stravy, preto vláda odporúča užívať denne 10 mikrogramov vitamínu D, aby sme si zabezpečili jeho dostatočnú hladinu. Je to obzvlášť dôležité, ak trávite veľa času v interiéri alebo sa prikrývate (čo nie je nič nezvyčajné, ak je zima!).

3. Udržujte si dostatok energie
Počas zimných mesiacov je dôležité mať dostatok energie. A to znamená kalórie. Škrobové sacharidy, ako je hnedá ryža a zemiaky, bielkovinové potraviny, ako je mäso ryby a fazuľa, a trochu tuku z olejov a nátierok vám zabezpečia dostatok energie na boj s vírusom.

 

Imun (1)

 

4. Uprednostnite spánok
Nedovoľte, aby ste boli vyčerpaní z nedostatku spánku, pretože to ohrozí váš imunitný systém. Počas zimných sviatkov sa snažte vyvážiť vianočné a novoročné večierky niekoľkými skorými nocami.

5. Zostaňte hydratovaní
Pri lákavých, zahrievajúcich nápojoch je ľahké prehnať to s konzumáciou alkoholu, ale snažte sa vyhnúť preháňaniu, pretože to môže váš imunitný systém naozaj vyčerpať. Neznamená to úplnú abstinenciu, ale ak pijete alkohol, možno ho striedajte s nealkoholickými nápojmi s nízkym obsahom cukru, aby ste znížili celkový príjem alkoholu a zostali hydratovaní. Uistite sa tiež, že každý deň vypijete odporúčané množstvo vody, pretože to pomôže v boji proti akejkoľvek infekcii.

 

Imun (5)

 

Zimné recepty
na posilnenie imunitného systému, ktoré vám pomôžu vydržať až do jari a teplejšieho počasia....

Miska s ovocím a orechmi na raňajky 
INGREDIENCIE: 

  • 6 lyžíc ovsenej kaše
  • 2 pomaranče
  •  vanička gréckeho jogurtu s 0 % tuku
  •  60 g mix hrozienok, orechov a semienok

POSTUP:

  • KROK 1
    Ovsené vločky vložte do panvice a zalejte 400 ml vody a za občasného miešania varte na miernom ohni asi 4 minúty, kým nezhustnú.
  • KROK 2
    Medzitým ošúpte a nakrájajte pomaranče
  • KROK 3
    Nalejte kašu do misiek, pridajte jogurt, potom pomaranče a zmes ovocia, orechov a semienok.

aaimunita


Hustá polievka - skvelá s chlebom so semienkami alebo kváskovým chlebom 
INGREDIENCIE: 

  • 2 lyžičky rasce
  • veľká štipka chilli vločiek
  •  1 PL olivového oleja
  •  1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 140 g červenej šošovice
  • 850 ml zeleninového vývaru alebo vody
  •  400 g paradajok v plechovke, celé alebo nakrájané
  •  200 g plechovky cíceru alebo ½ plechovky, scedenej a prepláchnutej (zvyšky zamrazte)
  • malý zväzok koriandra, nahrubo nasekaný (niekoľko lístkov si nechajte na podávanie)
  • 4 PL 0% gréckeho jogurtu, na podávanie

POSTUP:  

  • KROK 1
    Rozpáľte veľkú panvicu a nasucho na nej 1 minútu opekajte 2 lyžičky rasce a veľkú štipku chilli vločiek, alebo kým nezačnú poskakovať po panvici a uvoľňovať svoju arómu.
  •  KROK 2
    Pridajte 1 PL olivového oleja a 1 nakrájanú červenú cibuľu a varte 5 min.
  • KROK 3
    Vmiešajte 140 g červenej delenej šošovice, 850 ml zeleninového vývaru alebo vody a 400 g paradajok a priveďte do varu. Varte 15 minút, kým šošovica nezmäkne.
  • KROK 4
    Polievku rozmixujte tyčovým mixérom alebo v kuchynskom robote na hrubé pyré, nalejte späť do hrnca a pridajte 200 g scedenej a prepláchnutej cícerovej kaše.
  • KROK 5
    Jemne zohrejte, dobre okoreňte a vmiešajte malý zväzok nasekaného koriandra, pričom si niekoľko lístkov nechajte na podávanie. Na záver pridaj 4 PL 0% gréckeho jogurtu a ďalšie lístky koriandra.

 

Imun (3)

 

Balíček vitamínov na dobrú Imunitu

Pred použitím ktoréhokoľvek výživového doplnku si pozorne prečítajte písomnú informáciu alebo návod na použitie. 

Späť do obchodu