Probiotiká

 

Probiotiká sa skladajú z dobrých živých baktérií a/alebo kvasiniek, ktoré prirodzene žijú vo vašom tele. V tele máte neustále dobré aj zlé baktérie. Keď dostanete infekciu, je tam viac zlých baktérií, ktoré vyvedú váš systém z rovnováhy. Dobré baktérie pomáhajú eliminovať prebytočné zlé baktérie, čím sa vracia rovnováha. Probiotické doplnky sú spôsobom, ako dodať dobré baktérie do vášho tela.

 

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo sú probiotiká?
  • Kde v mojom tele žijú prospešné probiotiká (mikróby)?
  • Ako probiotiká fungujú?
  • Aké sú najbežnejšie typy probiotických baktérií?
  • Môžem probiotiká používať na pomoc pri zdravotných ťažkostiach?
  • Môžem užívať alebo jesť niečo na zvýšenie množstva dobrých probiotík (mikróbov) v mojom tele?
  • Môžem získať probiotiká z potravín?
  • Ako mám užívať probiotický doplnok?
  • Ako účinné sú probiotiká?
  • Ako bezpečné sú probiotiká?
  • Môžu mi probiotiká ublížiť?
  • Existujú nejaké riziká spojené s probiotikami?
  • Musím užívať probiotiká po užívaní antibiotík?


Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú kombináciou živých prospešných baktérií a/alebo kvasiniek, ktoré prirodzene žijú vo vašom tele. Baktérie sa zvyčajne vnímajú v negatívnom svetle ako niečo, čo vám spôsobuje choroby. Vo vašom tele a na ňom však máte neustále dva druhy baktérií - dobré a zlé baktérie. Probiotiká sa skladajú z dobrých baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať vaše telo zdravé a dobre fungujúce. Tieto dobré baktérie vám pomáhajú mnohými spôsobmi, vrátane boja proti zlým baktériám, keď ich máte príliš veľa, čo vám pomáha cítiť sa lepšie.

Probiotiká sú súčasťou širšieho obrazu týkajúceho sa baktérií a vášho tela - vášho mikrobiómu. Mikrobióm si predstavte ako rozmanité spoločenstvo organizmov, napríklad les, ktoré spolupracujú na udržiavaní zdravia vášho tela. Toto spoločenstvo sa skladá z organizmov nazývaných mikróby. Na vašom tele a vo vašom tele sa nachádzajú trilióny mikróbov. Tieto mikróby sú kombináciou:

  • baktérie.
  • huby (vrátane kvasiniek).
  • vírusy.
  • prvokov.


Mikrobióm každého človeka je jedinečný. Žiadni dvaja ľudia nemajú rovnaké mikrobiálne bunky - dokonca aj dvojčatá sa líšia.

Aby sa mikrób mohol nazývať probiotický, musí mať niekoľko vlastností. Medzi ne patrí schopnosť:

byť izolovaný z človeka.Prežiť v čreve po požití (zjedení).Mať preukázateľný prínos pre vás. Byť bezpečne konzumovaný. 

probiotika

 

Kde v mojom tele žijú prospešné probiotiká (mikróby)?

Hoci najčastejším miestom spojeným s prospešnými mikróbmi sú vaše črevá (väčšinou hrubé črevá), v tele a na tele máte viacero miest, ktoré hostia dobré mikróby. Tieto miesta sú v kontakte s "vonkajším svetom" a patria medzi ne aj vaše:

  • Črevá
  • Ústa
  • Vagína
  • Močové cesty
  • Koža
  • Pľúca

Ako probiotiká fungujú?

Hlavnou úlohou probiotík alebo dobrých baktérií je udržiavať zdravú rovnováhu vo vašom tele. Predstavte si to ako udržiavanie vášho tela v neutrálnej polohe. Keď ste chorí, do vášho tela sa dostávajú zlé baktérie a ich počet sa zvyšuje. To vyvedie vaše telo z rovnováhy. Dobré baktérie bojujú proti zlým baktériám a obnovujú rovnováhu vo vašom tele, vďaka čomu sa cítite lepšie.

Dobré baktérie vás udržiavajú v zdraví tým, že podporujú funkciu vášho imunitného systému a kontrolujú zápaly. Niektoré typy dobrých baktérií môžu tiež:

  • Pomáhať vášmu telu tráviť potravu.
  • Zabrániť zlým baktériám, aby sa vymkli spod kontroly a spôsobili vám ochorenie.
  • Vytvárať vitamíny.
  • Pomáhať podporovať bunky, ktoré vystielajú vaše črevá, aby zabránili vstupu zlých baktérií, ktoré ste mohli skonzumovať (prostredníctvom jedla alebo nápojov), do vašej krvi.
  • Rozkladať a vstrebávať lieky.

Toto vyvažovanie sa vo vašom tele prirodzene deje neustále. V skutočnosti nemusíte užívať probiotické doplnky stravy, aby sa tak dialo. Dobré baktérie sú jednoducho prirodzenou súčasťou vášho tela. Každodenná vyvážená strava bohatá na vlákninu pomáha udržiavať počet dobrých baktérií na správnej úrovni.

 

Aké sú najbežnejšie typy probiotických baktérií?

Hoci existuje mnoho druhov baktérií, ktoré možno považovať za probiotiká, existujú dva konkrétne druhy baktérií, ktoré sú bežnými probiotikami nachádzajúcimi sa v obchodoch. Patria medzi ne:

 

Môžem probiotiká používať na pomoc pri zdravotných ťažkostiach?

V súčasnosti prebieha veľké množstvo výskumov okolo myšlienky, čo môžu probiotiká urobiť pre vaše telo. Aj keď existuje veľa možných pozitívnych výsledkov, vedci stále pracujú na tom, aby našli definitívne odpovede o tom, ako môžu probiotiká pomôcť pri rôznych ochoreniach.

Existujú však niektoré zdravotné stavy, pri ktorých probiotiká môžu pomôcť. To sa môže u rôznych ľudí líšiť, čo znamená, že to, čo funguje u jedného človeka, nemusí fungovať u iného. Môžu sa líšiť aj v závislosti od konkrétneho probiotika, ktoré sa užíva.

Medzi ochorenia, pri ktorých môže pomôcť zvýšenie množstva probiotík v tele (prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy), patria:

Hnačka (hnačka spôsobená antibiotikami aj infekciou Clostridioides difficile (C. diff)).
Zápcha.
Zápalové ochorenie čriev (IBD).
Syndróm dráždivého čreva (IBS).
Kvasinkové infekcie.
Infekcie močových ciest.
Ochorenie ďasien.
Neznášanlivosť laktózy.
Ekzém (atopická dermatitída).
Infekcie horných dýchacích ciest (infekcie uší, prechladnutie, zápal prínosových dutín).
Sepsa (najmä u dojčiat).


Môžem užívať alebo jesť niečo na zvýšenie množstva dobrých probiotík (mikróbov) v mojom tele?

Množstvo dobrých mikróbov v tele môžete zvýšiť prostredníctvom potravín, nápojov a doplnkov stravy. Možno už máte vo svojej každodennej strave určité potraviny, ktoré obsahujú probiotiká. Najmä fermentované potraviny (napríklad jogurt a uhorky) sú domovom množstva dobrých baktérií, ktoré sú pre vaše telo prospešné. Existujú aj fermentované nápoje, ako je kombucha (fermentovaný čaj) alebo kefír (fermentovaný mliečny nápoj), ktoré do vašej stravy vnesú ďalšie probiotiká.

Okrem potravín môžete probiotiká do svojej stravy pridať aj prostredníctvom výživových doplnkov. Je dôležité, aby ste sa vždy pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku alebo zásadnej zmeny stravy poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

 

Môžem získať probiotiká z potravín?

Prospešné mikróby vo svojom tele môžete bezpodmienečne zvýšiť z potravín, ktoré konzumujete. Niektoré potraviny obsahujú probiotiká (dobré baktérie) a môžu prospieť zdraviu vášho mikrobiómu.

Tieto potraviny môžete do svojho jedálnička zaradiť kedykoľvek počas dňa. Možno ich dokonca pravidelne konzumujete už teraz a neuvedomujete si, že obsahujú probiotiká. Na etikete potraviny si skontrolujte, či sa na nej nachádzajú "živé a aktívne kultúry". Niekoľko návrhov len niektorých potravín bohatých na probiotiká, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, a niekoľko časov, kedy ich môžete vyskúšať.
Dbajte na to, aby ste si zakaždým, keď si sadnete k jedlu, vytvorili vyvážené a zdravé jedlo. Hoci pridanie potravín bohatých na probiotiká do vášho jedálnička vám neuškodí, rovnováha je stále kľúčová. Pridanie príliš veľkého množstva len jednej potraviny bráni vášmu telu využívať výhody ostatných skupín potravín.

probiotiká v jedle

 

Ako mám užívať probiotický doplnok?

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete užívať probiotický doplnok. Dodávajú sa v rôznych formách, vrátane v:

  • Potraviny.
  • V nápojoch.
  • Kapsule alebo tabletky.
  • Prášky.
  • Tekutiny.


Probiotické doplnky sa môžu kombinovať s prebiotikami. Prebiotiká sú komplexné sacharidy, ktoré vyživujú mikroorganizmy v črevách. Prebiotiká sú v podstate "zdrojom potravy" pre dobré baktérie. Pomáhajú vyživovať dobré baktérie a udržiavať ich zdravé. Medzi prebiotiká patrí inulín, pektín a rezistentné škroby.

Keď máte doplnok, ktorý kombinuje probiotikum a prebiotikum, nazýva sa synbiotikum.

Ako účinné sú probiotiká?

Vedci si v súčasnosti nie sú istí, nakoľko sú probiotické doplnky účinné pri liečbe ochorení. Na túto tému prebieha neustály výskum. Hoci mnohé výskumné štúdie priniesli pozitívne výsledky o vplyve probiotických doplnkov, stále je potrebný ďalší výskum.

Pred užívaním doplnkov stravy alebo ich podávaním dieťaťu sa vždy poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti (alebo pediatrom). Doplnky môžu ovplyvňovať lieky, ktoré možno užívate. Ak ste tehotná alebo dojčíte, pred užívaním akéhokoľvek doplnku sa poraďte so svojím poskytovateľom.

Ako bezpečné sú probiotiká?

Keďže mikróby používané ako probiotiká už prirodzene existujú vo vašom tele, probiotické potraviny a výživové doplnky sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné. Môžu vyvolať alergické reakcie a počas prvých dní po začatí ich užívania môžu spôsobiť aj mierne žalúdočné ťažkosti, hnačku alebo plynatosť (odchod plynov) a nadúvanie.

probiotika 1

 

Môžu mi probiotiká ublížiť?

Väčšine zdravých ľudí probiotiká neškodia. Vo všeobecnosti sa považujú za bezpečné a často sa "skúšajú", aby sa zistilo, či by mohli pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Okolo témy probiotík existuje veľa výskumov. Vedci sa snažia určiť, kedy a ako by sa mali používať, ako aj to, aké sú účinné. 

 

Existujú nejaké riziká spojené s probiotikami?

Probiotiká sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné. Existujú však určité riziká spojené s doplnkami stravy. Tieto riziká sa zvyšujú, ak máte ochorenie, ktoré oslabuje váš imunitný systém, ak ste nedávno podstúpili operáciu alebo máte iné závažné ochorenia.

 

Probiotiká môžu byť prospešné pre dospelých aj deti. Ak má vaše dieťa ochorenie, ktoré si na liečbu vyžaduje antibiotické lieky, užívanie probiotík môže pomôcť skrátiť príznaky. Probiotiká sa môžu používať aj na zmiernenie zápchy, refluxu kyseliny, hnačky, plynatosti a ekzémov u detí.

Zavedenie probiotík do stravy vášho dieťaťa prostredníctvom potravín je zvyčajne bezpečný spôsob, ako mu probiotiká dodať. Potraviny ako jogurt a tvaroh sú často súčasťou vyváženej stravy a môžu dodať dobré baktérie bez väčšieho rizika.

Existujú komerčne dostupné probiotické výživové doplnky určené špeciálne pre dojčatá a deti. Pred podávaním akéhokoľvek probiotického doplnku alebo zmenou stravy dieťaťa tak, aby obsahovala potraviny bohaté na probiotiká, je však dôležité poradiť sa s pediatrom vášho dieťaťa.

probiotiká kapsule

Musím užívať probiotiká po užívaní antibiotík?

Antibiotické lieky sú často potrebné na boj s infekciou. Avšak zatiaľ čo antibiotiká ničia zlé baktérie, vyraďujú aj dobré baktérie vo vašom tele. U niektorých ľudí sa po užívaní antibiotík objavia stavy ako hnačka. U iných ľudí to môže umožniť, aby skutočne zlé baktérie prevzali kontrolu a osídlili črevá, ako napríklad pri C. diff. Niektoré výskumy preukázali pozitívnu súvislosť medzi užívaním probiotík po antibiotikách a úľavou od hnačky. Zatiaľ to nebolo dokázané a nefunguje to u každého.

Myšlienka, ktorá stojí za pridaním probiotík späť do tela po užití antibiotík, je, že môžu znovu osídliť dobré baktérie, ktoré boli zničené antibiotikami, a znovu naštartovať váš systém. Dodatočné dobré baktérie pomáhajú znovu osídliť vaše črevá a bojovať proti zvyšným zlým baktériám. Mnohí ľudia majú pocit, že pridanie probiotík neuškodí, môže vám pomôcť cítiť sa lepšie. 

Späť do obchodu