Probiotiká pre ženy: 6 spôsobov, ako môžu dobré baktérie podporiť zdravie žien


Probiotiká sú živé mikroorganizmy bojujúce proti infekciám. Sú to dobráci od prírody. A rýchlo sa stávajú súčasťou zdravej stravy rovnako ako konzumácia piatich denných dávok.

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v črevách, ústach, vagíne, močových cestách, koži a pľúcach. Napriek svojej skromnej povahe ponúkajú množstvo zdravotných výhod. Napríklad pre ženy náchylné na infekcie močových ciest a kvasinkové infekcie sú probiotiká prirodzeným spôsobom boja proti týmto infekciám.

Ako však fungujú a kde sa nachádzajú? A ako konkrétne môžu pomôcť ženám?

 

V tomto článku sa dozviete:

  • Čo sú probiotiká a prečo sú probiotiká dôležité pre ženy?
  • 6 kľúčových výhod probiotík pre ženy
  • Kde sa nachádzajú probiotiká pre ženy?
  • Ktoré probiotiká sú najlepšie?
  • Existujú špecifické výhody probiotík pre ženy?

 

 

probiotiká pre ženy

Čo sú probiotiká a prečo sú probiotiká dôležité pre ženy?

Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom tele. Často sa nazývajú priateľské baktérie vďaka ich úlohe udržiavať zlé baktérie pod kontrolou. V našom žalúdku a črevách sa nachádza 100 biliónov týchto silných živých mikroorganizmov. Čo je ich úlohou? Pomáha udržiavať naše telo v dokonalej mikrobiálnej harmónii.

Probiotiká môžu nášmu telu pomôcť s mnohými dôležitými každodennými funkciami. Vedeli ste, že probiotiká môžu pomôcť v boji proti depresii? Pripisuje sa im tiež význam pri zlepšovaní nálady, podpore chudnutia a v boji proti prechladnutiu a chrípke? A nielen to, môžu pomôcť znížiť krvný tlak a poskytnúť úľavu od nepríjemných pocitov pri zápale močového mechúra a syndróme dráždivého čreva. To je pôsobivé na niečo, čo ani nevidíte.


6 kľúčových výhod probiotík pre ženy

Probiotiká pomáhajú chrániť ženský organizmus pred mnohými bežnými zdravotnými problémami žien, od plodnosti až po infekcie močových ciest.

1.Zníženie infekcií močových ciest

Ak ste niekedy trpeli infekciou močových ciest (UTI, často nazývanou cystitída), nie ste sami. Dôkazy naznačujú, že 40 - 60 % žien niekedy v živote trpí infekciou močových ciest.3 A keď sa to stane, viete o tom. Ženy sú vystavené vyššiemu riziku, že utrpia UTI, ako muži. Dobrou správou však je, že probiotiká môžu pomôcť. Po prvé, môžu doplniť prirodzene sa vyskytujúce vaginálne baktérie. Po druhé, vyvažujú zlé baktérie spôsobujúce infekcie dobrými baktériami. Spolu to môže znížiť frekvenciu a riziko nepríjemného vzplanutia infekcie močových ciest.4

2.Podpora vaginálneho zdravia

Správne probiotiká pomáhajú udržiavať vaginálny mikrobióm v rovnováhe. To môže znížiť riziko vaginálnych kvasinkových infekcií, urogenitálnych infekcií a bakteriálnej vaginózy. Dominantné kmene laktobacilov, ktoré sa nachádzajú v zdravej pošve, zvyčajne vytvárajú prostredie, ktoré je príliš kyslé na to, aby v ňom mohli prežiť škodlivé mikroorganizmy. Spermicídy, antibiotiká a antikoncepčné tabletky však môžu prirodzenú rovnováhu narušiť. Probiotiká pôsobia na obnovenie rovnováhy a udržiavajú bežné ženské urogenitálne problémy pod kontrolou.5

3.Pomoc pri plodnosti

Probiotiká by mohli byť prospešné pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť. Tým, že udržiavajú vaginálny trakt zdravý a spokojný, môžu pomôcť pri niektorých stavoch ovplyvňujúcich plodnosť.6

4.Podpora imunity

Všetci sme z času na čas trochu vyčerpaní. A obdobie chrípky a prechladnutia si určite vyberie svoju daň na našom imunitnom systéme. Ak k tomu pripočítame nabitý program, hektický pracovný a súkromný život a Covid-19, ľahko pochopíme, že je vhodné podporiť svoju imunitu priateľskými baktériami, ktoré bojujú s infekciami.7

5.Podpora lepšieho zdravia čriev

Udržiavanie zdravých čriev nie je len o zdravej strave a o tom, aby ste denne zjedli svojich päť gramov. Štúdie ukazujú, že probiotiká môžu pomôcť pri udržiavaní zdravého tráviaceho traktu. To môže prispieť k udržaniu bežných ochorení tráviaceho traktu na uzde. Ak trpíte nadúvaním, zápchou alebo hnačkou, nájdenie správneho probiotika vám môže pomôcť dostať veci pod kontrolu.

6.Udržiavanie nálady pod kontrolou

Medzi mozgom a tráviacim traktom existuje obojsmerný vzťah, známy ako os črevo-mozog. Na základe toho niektorí odborníci naznačujú, že udržiavanie zdravých čriev môže pomôcť pri stavoch vrátane depresie.

probiotiká vhodné pre ženy

 

Kde sa nachádzajú probiotiká pre ženy?

Probiotiká sa prirodzene vyskytujú v našich črevách. Avšak ich posilnenie potravinami a doplnkami bohatými na probiotiká môže pomôcť dobrým baktériám začať pracovať.

Zdroje probiotických potravín:

  • Živý bio jogurt
  • Fermentované potraviny, ako je kimči (fermentovaná kapusta a iná zelenina)
  • Nefiltrovaný jablčný ocot
  • Kefír (mliečny nápoj podobný jogurtu)
  • Kyslá kapusta (fermentovaná kapusta)
  • Miso (fermentovaná pasta na báze sóje)
  • Nakladané uhorky


Vždy kontrolujte etikety potravín, či obsahujú "živé a aktívne kultúry". Môžete tiež zvážiť užívanie probiotického doplnku. Hľadajte doplnky s obsahom od 1 - 2 miliárd do 20 miliárd jednotiek tvoriacich kolónie (CFU na dávku). Vyberte si tiež doplnok s najdlhším dátumom spotreby na pulte obchodu.


Ktoré probiotiká sú najlepšie?

  • Nie všetky probiotiká sú rovnaké. Rôzne kmene majú rôzne účinky a ponúkajú rôzne výhody v závislosti od ochorenia. Niektoré bojujú s infekciou v črevách, iné s ňou bojujú vo vagíne. Niektoré musia byť dostatočne odolné, aby prežili kyselinu v našich črevách, aby sa mohli dostať do žalúdka v neporušenom stave. Zatiaľ čo tie, ktoré sú potrebné na boj proti zubnému kazu, musia putovať len do úst.
  • Je samozrejmé, že je dôležité vybrať si správny kmeň pre svoje individuálne zdravotné potreby. Ak budete vedieť, ktorý konkrétny probiotický kmeň si vybrať, pomôžete svojmu telu zamerať dobroty tam, kde ich najviac potrebuje.
  • Odporúča sa aj užívanie prebiotika v kombinácii s probiotikami. Prebiotiká sú komplexné sacharidy. Nájdete ich v potravinách vrátane celozrnných ovsených vločiek, banánov a dokonca aj cibule.

probiotika 1

Tri hlavné skupiny probiotík

Väčšina probiotík pochádza z jednej z týchto troch skupín:

  • Lactobacillus (zvyčajne sa nachádza v jogurtoch a iných fermentovaných potravinách)
  • Bifidobacterium (nachádza sa v niektorých mliečnych výrobkoch)
  • Saccharomyces boulardii (kvasinky)


Pre zdravú vagínu: Všimnite si kmeňov Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus fermentum. Pomáhajú udržiavať vaginálne mikróby v rovnováhe.

 

Existujú špecifické výhody probiotík pre ženy?

Probiotiká sú mikro superhrdinovia prírody - od pomoci ženám udržať si zdravú rovnováhu až po zameranie sa na špecifické zdravotné ťažkosti žien. Ponúkajú celý rad špecifických výhod pre zdravie žien, ale výber správneho probiotického kmeňa je kľúčom k dosiahnutiu týchto výhod. Pred užívaním probiotík si vždy urobte prieskum a v prípade potreby sa poraďte s lekárnikom alebo všeobecným lekárom.

Späť do obchodu