Môže D-manóza liečiť alebo predchádzať zápalu močových ciest?

 

1. Čo je D-manóza a ako pôsobí na zápal močových ciest?

2. Funguje D- manóza na zápal močových ciest?

3. Ako používať D-manózu pri zápale močových ciest?

4. Vedľajšie účinky užívania D-manózy

 

 

1. Čo je D-manóza a ako pôsobí na zápal močových ciest?


D-manóza je typ cukru, ktorý je príbuzný známejšej glukóze. Oba tieto cukry sú jednoduché cukry. To znamená, že pozostávajú len z jednej molekuly cukru. Rovnako sa obe prirodzene vyskytujú vo vašom tele a nachádzajú sa aj v niektorých rastlinách vo forme škrobu.

D-manóza sa často užíva ako doplnok na pomoc pri liečbe a prevencii zápalu močových ciest. Predpokladá sa, že účinkuje tak, že blokuje aktivitu špecifického typu baktérií, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest.

D-manózu obsahuje niekoľko druhov ovocia a zeleniny, napr:

brusnice (a brusnicová šťava)
jablká
pomaranče
broskyne
brokolica
zelená fazuľka
Tento cukor sa nachádza aj v niektorých výživových doplnkoch, ktoré sú dostupné vo forme kapsúl alebo práškov. Niektoré obsahujú samotnú D-manózu, iné obsahujú ďalšie zložky, ako napr: brusnice, extrakt z púpavy, ibištek, šípky, probiotiká...


Mnoho ľudí užíva D-manózu na liečbu a prevenciu infekcií močových ciest. Predpokladá sa, že D-manóza blokuje rast určitých baktérií v močových cestách.

UroHelp Forte s D-manozou je výživivý doplnok na prevenciu a podporu starostlivosti v rámci zvyčajnej liečby opakovaných infekcií a zápalov močových ciest a zápalov močového mechúra (cystitíd).

 

2. Funguje D- manóza na zápal močových ciest?

Čo hovorí veda...
Baktérie E. coli spôsobujú 90 percent infekcií močových ciest. Keď sa tieto baktérie dostanú do močových ciest, prichytia sa na bunky, rastú a spôsobujú infekciu. Vedci sa domnievajú, že D-manóza by mohla pôsobiť na liečbu alebo prevenciu infekcie močových ciest tým, že zabráni týmto baktériám uchytiť sa.

Po konzumácii potravín alebo doplnkov stravy obsahujúcich D-manózu ju vaše telo nakoniec vylúči cez obličky do močových ciest.

Počas pobytu v močových cestách sa môže naviazať na baktérie E. coli, ktoré sa tam môžu nachádzať. V dôsledku toho sa baktérie už nemôžu prichytiť na bunky a spôsobiť infekciu.

Neexistuje veľa výskumov o účinkoch D-manózy, keď ju užívajú ľudia, ktorí majú infekciu močových ciest, ale niekoľko prvých štúdií ukazuje, že by mohla pomôcť.

 

 

3. Ako používať D-manózu pri zápale močových ciest?


K dispozícii je veľa rôznych produktov s obsahom D-manózy. Pri rozhodovaní, ktorý z nich budete používať, by ste mali zvážiť tri veci:

  • či sa snažíte zabrániť infekcii alebo liečiť aktívnu infekciu
  • dávku, ktorú budete musieť užívať
  • typ výrobku, ktorý chcete užívať

D-manóza sa zvyčajne používa na prevenciu infekcie močových ciest u ľudí, ktorí majú časté infekcie močových ciest, alebo na liečbu aktívnej infekcie močových ciest. Je dôležité vedieť, na ktoré z týchto účelov ho používate, pretože dávkovanie sa bude líšiť.


D-manóza sa dodáva vo forme kapsúl a prášku. Forma, ktorú si vyberiete, závisí najmä od vašich preferencií. Možno dáte prednosť prášku, ak neradi užívate objemné kapsuly alebo sa chcete vyhnúť plnidlám, ktoré obsahujú kapsuly niektorých výrobcov.

 

Ak chcete použiť prášok D-manózy, rozpustite ho v pohári vody a potom zmes vypite. Prášok sa ľahko rozpustí a voda bude mať sladkú chuť.

aaurohelpforte

 

4. Vedľajšie účinky užívania D-manózy


Väčšina ľudí, ktorí užívajú D-manózu, nemá vedľajšie účinky, ale niektorí môžu mať riedku stolicu alebo hnačku.

Ak máte cukrovku, pred užívaním D-manózy sa poraďte so svojím lekárom. Má zmysel byť opatrný, pretože D-manóza je forma cukru. Ak užívate D-manózu, váš lekár vám možno bude chcieť pozornejšie sledovať hladinu cukru v krvi.

Ak máte aktívnu infekciu močových ciest, neotáľajte s rozhovorom so svojím lekárom. Odkladanie liečby antibiotikom, ktorého účinnosť pri liečbe aktívnej infekcie močových ciest bola preukázaná, môže viesť k rozšíreniu infekcie do obličiek a krvi.

Väčšina ľudí, ktorí ho užívajú, nepociťuje žiadne vedľajšie účinky, ale vyššie dávky môžu spôsobiť zdravotné problémy, ktoré ešte neboli objavené.

 

Späť do obchodu