Zdravá tráviaca sústava

Úlohou nášho tráviaceho systému je rozkladať potraviny na malé častice, ktoré naše bunky využívajú na získavanie energie. Vedeli ste, že baktérie zohrávajú v našom trávení veľkú úlohu, pomáhajú nám produkovať vitamíny a tráviť určité skupiny potravín?

V tomto článku vám odpovieme na otázku "Pomáhajú probiotiká vášmu tráviacemu systému?". A "Majú probiotiká význam pri podpore trávenia a nadúvania?

Pozrieme sa aj na:

1. Čo robia probiotiká v tráviacej sústave?
2. Sú probiotiká dobré pre tráviacu sústavu?
3. Najlepšie probiotiká pre zdravú tráviacu sústavu
4. Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?
5. Sú probiotiká dobré na podráždený žalúdok?


1. Čo robia probiotiká v tráviacej sústave?

Vieme, že optimálne trávenie je rozhodujúce pre naše dlhodobé zdravie, preto sa pozrime bližšie na to, ako funguje naše trávenie a aké výhody majú probiotiká pre žalúdok. Po vstrebaní všetkých živín prechádza voda, baktérie a vláknina do hrubého čreva. Približne dve tretiny našej stolice tvorí voda a nestrávená vláknina a potravinové produkty. Druhá tretina je zložená zo živých a mŕtvych baktérií. V skutočnosti hrubé črevo obsahuje bilióny baktérií, ktoré sú známe aj ako probiotiká.

Jedným zo spôsobov, ako baktérie priamo uľahčujú trávenie, je, že niektoré baktérie dokážu vytvárať laktázu, ktorá je potrebná na rozklad mliečnych bielkovín. Najzaujímavejšou úlohou baktérií pri podpore ľudského trávenia je ich schopnosť fermentovať vlákninu a produkovať takzvané mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ako napríklad kyselinu maslovú, propiónovú a octovú. Ktoré sú hlavným zdrojom paliva pre bunky nášho hrubého čreva. Tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom posilňujú celistvosť hrubého čreva, aby umožnili správne trávenie tukov, bielkovín a škrobov, a zároveň predstavujú fyzickú bariéru, ktorá zabraňuje prenikaniu cudzích látok.

Preto je veľmi dôležité, aby naša strava obsahovala dostatok prebiotík z ovocia, zeleniny, fazule, orechov a semien, pretože bez dostatočného množstva vlákniny v podstate vyhladujeme bunky hrubého čreva a oslabujeme jeho sliznicu1. Je zaujímavé, že ako ľudia nedokážeme úplne stráviť vlákninu v rastlinných potravinách. Namiesto toho sa nestrávená vláknina dostáva do hrubého čreva, kde ju naše baktérie využívajú ako potravu a zdroj energie na svoj rast a rozvoj, čo priamo prospieva nášmu zdraviu a pohode, nehovoriac o trávení.

Zdravá traviaca sústava

2. Sú probiotiká dobré pre tráviacu sústavu?

Ako už bolo uvedené vyššie, probiotiká zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení a pôsobia na nás synergicky. Ako presne sú však probiotiká prospešné pre naše trávenie? Nuž, baktérie pomáhajú znižovať pH hrubého čreva 2, čím sa podmienky v našom čreve stávajú menej priaznivé pre patogény. Probiotiká tiež urýchľujú peristaltiku , čo je svalový pohyb, ktorý nepretržite presúva potravu cez náš tráviaci systém. Je to preto, že môžu pomôcť obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu a predpokladá sa, že nerovnováha črevných baktérií spomaľuje tranzitný čas. Naopak, peristaltika sa môže zrýchliť aj vtedy, ak je náš imunitný systém upozornený, že sme požili niečo škodlivé, a to preto, aby to čo najskôr odstránil z nášho tráviaceho systému skôr, ako nám to spôsobí škodu.

Nakoniec som spomenul, že vláknina z našej stravy je to, čo vyživuje naše črevné baktérie, ktoré produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Práve tieto kyseliny nám pomáhajú produkovať a vyrábať množstvo vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín A a K. Predpokladá sa tiež, že naše črevné baktérie zohrávajú úlohu pri vstrebávaní vitamínu D3. Takže odpoveď na otázku, či sú probiotiká dobré na trávenie, znie áno, pretože v tomto zložitom telesnom procese zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Počnúc tráviacimi enzýmami, ktoré sa produkujú v pankrease a pomáhajú nám tráviť tuky, sacharidy a bielkoviny. Medzitým v hrubom čreve nestrávenú vlákninu fermentujú naše črevné baktérie, pričom vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom a vitamíny.

 

3. Najlepšie probiotiká pre tráviacu sústavu.

Najlepšie probiotiká na zdravie trávenia budú závisieť od vašich špecifických potrieb. Preto je dôležité vybrať pre vás tie správne kmene. Chceme tiež podporiť rozmanitosť v rámci nášho črevného mikrobiómu. Ak máme dostatok prospešných živých baktérií, zaberajú v črevách miesto, čo znamená, že je tam menej priestoru na rast a usídlenie nepriaznivých patogénov alebo baktérií.

Dve skupiny rodov, ktoré tvoria väčšinu zdravého ľudského čreva, sú Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré sa nachádzajú prevažne v hrubom čreve. Pri riešení tráviacich problémov je dôležité nájsť ten správny kmeň pre vás. 

aaprobiotika

 

 

 

4. Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?

Ak sa u vás vyskytne niektorý z nasledujúcich príznakov a symptómov, môže to naznačovať, že vášmu tráviacemu systému by mohol prospieť probiotický doplnok, ktorý podporuje dobré zdravie čriev:

  • Nadúvanie
  • Plynatosť
  • Hnačka
  • Zápcha
  • IBS
  • Kŕče v bruchu
  • Poruchy trávenia


Ďalšími menej známymi ukazovateľmi môžu byť:

  • Zlý spánok
  • Bolesť kĺbov 
  • Neznášanlivosť potravín
  • Autoimunita
  • Časté infekcie močových ciest
  • Zlá nálada

Zdravá tráviaca sustava

5. Sú probiotiká vhodné pri žalúdočných ťažkostiach?

Často dostávame otázku, či sú probiotiká dobré na podráždený žalúdok? Odpoveď je áno. Keďže probiotiká môžu pomôcť obnoviť normálnu rovnováhu po žalúdočných ťažkostiach, ktoré môžu byť spôsobené chorobou, určitou liečbou alebo liekmi. Jedným z dôvodov, prečo môžu byť probiotiká užitočné, je skutočnosť, že po žalúdočných ťažkostiach, ako je napríklad hnačka, sa často výrazne zníži počet a rozmanitosť našich živých baktérií. Ak sa neobnoví, môže to viesť k dysbióze (nerovnováhe črevných baktérií), ktorá je považovaná za príčinu mnohých dlhodobých tráviacich problémov. Preto probiotiká alebo pravidelná konzumácia potravín, ktoré obsahujú živé baktérie, môžu pomôcť obnoviť rovnováhu nášho črevného mikrobiómu.

Je to dôležité, pretože naše črevné baktérie fungujú ako strážcovia, ktorí bránia škodlivým patogénom. Čím viac prospešných baktérií máme, tým menej priestoru je pre oportunistické patogény, takže probiotiká pre žalúdok môžu byť mimoriadne užitočné. Aj preto odporúčame užívať probiotiká spolu s antibiotikami alebo pri cestovaní do cudzích krajín, aby sa znížilo riziko žalúdočných ťažkostí. Keďže živé baktérie pomáhajú znižovať dysbiózu a modulovať imunitný systém, sú skvelým dlhodobým každodenným postupom na udržanie čriev v špičkovej kondícii. Prečo teda nevyskúšať probiotické doplnky pre zdravie tráviaceho traktu? Keďže toto je skvelý príklad toho, kedy by ste mali užívať probiotiká na trávenie.

 

Záver

V tomto článku sme toho popísali veľa, takže tu je krátke zhrnutie hlavných bodov:

Baktérie zohrávajú kľúčovú úlohu v našom trávení.
Užívanie probiotík vám môže prospieť, ak máte nadúvanie, zápchu, hnačku alebo bolesti žalúdka.
Najlepšie probiotikum pre zdravie tráviaceho traktu bude závisieť od vašich špecifických potrieb.
Probiotiká môžu pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach vďaka svojej schopnosti vytláčať invazívne baktérie alebo patogény.
Dúfame, že vám tento článok pomohol pochopiť, ako probiotiká podporujú zdravie nášho tráviaceho traktu.

Späť do obchodu