10 signálov tela upozorňujúcich na zdravotné problémy

Obsah:

  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
  • Bolesť žalúdka
  • Nepríjemné pocity na hrudníku
  • Kožné problémy
  • Slabosť v rukách a nohách
  • Kolísanie telesnej teploty
  • Problémy so spánkom
  • Problémy s kúpeľňou
  • Popraskané pery
  • Pochmúrna myseľ


Najčastejšie si nerobíme starosti o svoje zdravie, kým nezačneme pociťovať závažné príznaky. Veci ako bolesti hlavy, žalúdka a únava sa stali príliš bežnými, takže mnohí ľudia si myslia, že sú normálne. No väčšinou sú. A aj tí najzdravší jedinci môžu občas trpieť nepríjemnými pocitmi a bolesťami.

Vždy by sme si však mali uvedomovať, čo sa nám naše telo snaží povedať.

Nižšie uvádzame 10 spôsobov, ktorými nám naše telo signalizuje, že by sme sa mali viac zaujímať o svoje zdravie:

Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti

Drastický úbytok hmotnosti je niečo, čoho sa treba obávať, najmä ak ste vo svojom jedálničku nič nezmenili. Najčastejšie to poukazuje na nejaké základné ochorenie.

Zdravotné problémy spojené s neúmyselným úbytkom hmotnosti sú hyperaktívna štítna žľaza, reumatoidná artritída, cukrovka, zápalové ochorenie čriev, chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), depresia, endokarditída, tuberkulóza a rakovina. Ako vidíte, všetko sú to chronické ochorenia, ktoré si vyžadujú okamžitú a správnu liečbu. Ak ste schudli viac ako 10 kíl bez cvičenia alebo zmeny stravy, je čas navštíviť svojho lekára.

Bolesť žalúdka

Bolesti žalúdka môžete mať z mnohých dôvodov. Medzi najčastejšie príčiny bolesti brucha patria poruchy trávenia, alergie alebo niektoré bakteriálne infekcie. Tieto príznaky sa dajú riešiť užívaním liekov na predpis alebo voľnopredajných liekov. A čo je dôležitejšie, dodržiavaním správnej hygieny, ako je pravidelné umývanie rúk alebo dezinfekcia povrchov dezinfekčnými obrúskami pred použitím.

V niektorých prípadoch však bolesť žalúdka signalizuje niečo vážnejšie, napríklad srdcový infarkt. Ďalšími príznakmi, na ktoré si treba dávať pozor, sú nevoľnosť a pálenie záhy. Kŕčovité bolesti brucha sprevádzané nadúvaním a hnačkou môžu signalizovať syndróm dráždivého čreva (IBS).

Nepríjemné pocity na hrudníku

Bolesť na hrudníku je hlavným varovným signálom, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Je to bežný príznak srdcového infarktu, ale môže byť spôsobená aj zápalom pankreasu, zápalom pľúc, panickým záchvatom a mnohými ďalšími zdravotnými problémami.

Ak vy alebo niekto, koho poznáte, trpí bolesťou na hrudníku spolu s nevoľnosťou, dýchavičnosťou, bolesťou alebo necitlivosťou, závratmi alebo točením hlavy, náhlou slabosťou, sčervenaním alebo studeným potom, okamžite volajte záchrannú službu.

Kožné problémy

Celkový zdravotný stav môžete rýchlo posúdiť len pohľadom na svoju pokožku.

Keďže je koža najväčším orgánom v ľudskom tele, môže o našom zdraví veľa napovedať. Napríklad kožná vyrážka, ktorá je sprevádzaná horúčkou, bolesťou kĺbov alebo svalov, môže naznačovať vnútorný problém alebo infekciu. Zožltnutie kože môže naznačovať zlyhanie pečene, zatiaľ čo stmavnutie kože, najmä na kožných záhyboch, môže byť znakom hormonálneho ochorenia.

Ďalšie kožné problémy, ktoré signalizujú potrebu návštevy lekára, sú:

Vrásky

U starších dospelých sú bežné. Hlboké vrásky na čele by však mohli poukazovať na aterosklerózu, čo je kôrnatenie tepien - rizikový faktor srdcových ochorení.

Akné

Akné je bežný kožný problém, ktorý sa môže vyskytnúť aj u zdravých jedincov. Ako však spoznáte, že ide o niečo viac ako akné? Ak ste dlho nemali akné a zrazu sa u vás objavia výsevy, najlepšie je poradiť sa s lekárom. Niekedy to môže znamenať syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) alebo hormonálne poruchy.

Suchosť

Suchá a svrbivá pokožka môže byť znakom hormonálneho problému, napríklad hyperaktívnej štítnej žľazy. Medzitým môžu ľudia s autoimunitným ochorením trpieť opuchom a stvrdnutím kože.

Slabosť v rukách a nohách

Tento príznak je spôsobený stratou svalovej sily, ktorá môže byť spôsobená rôznymi zdravotnými problémami. Slabosť, ktorá má aj podobu únavy, vyčerpania, nedostatku energie alebo vyčerpania, môže byť znakom základných ochorení, ako sú vrodené myopatie, nerovnováha elektrolytov, podvýživa, zhubné nádory, poškodenie nervov.

Kolísanie telesnej teploty

Normálna telesná teplota je (37 °C). Pri horúčke je bežné prekročenie tejto hodnoty. Aj menšie výkyvy sú normálne a možno ich pripísať faktorom prostredia. Nadmerné výkyvy telesnej teploty však môžu signalizovať vážnejšie stavy, ako je hypotyreóza, únava nadobličiek, septikémia (typ bakteriálnej infekcie) a zmenená aktivita inzulínu.

Problémy so spánkom

Bežné stavy spojené s problémami so spánkom sú zlyhanie srdca, poruchy pohybového aparátu, ochorenia obličiek a ochorenia štítnej žľazy. Nespavosť je tiež častým príznakom porúch duševného zdravia, ako sú celková úzkosť, fóbie a záchvaty paniky, bipolárna porucha, depresia a schizofrénia.

Okrem toho môžu nespavosť spôsobovať aj niektoré mozgové a nervové poruchy, napríklad demencia a Parkinsonova choroba.

Problémy s kúpeľňou

Ľudia s cukrovkou 2. typu majú telo, ktoré je menej účinné pri štiepení potravy na cukor. Ako obranný mechanizmus sa telo snaží cukor odstrániť jeho vyplavovaním do moču. Ak pociťujete častejšie návštevy toalety (a častejšie pociťujete smäd), zvážte možnosť podstúpiť krvný test, aby ste zistili svoju priemernú hladinu glukózy v krvi. Čím skôr sa cukrovka diagnostikuje, tým ľahšie sa dá zvrátiť správnou zmenou životného štýlu.

Popraskané pery

Ak nemôžete žiť bez použitia balzamu na pery, je to spôsob, akým vám vaše telo oznamuje, že niečo nie je v poriadku. Suché, popraskané pery sú častou príčinou nedostatku vitamínov. Poraďte sa so svojím lekárom, aby vám urobil niekoľko laboratórnych testov, a prejdite na vyváženejšiu stravu, aby ste sa uistili, že dostávate živiny, ktoré vaše telo potrebuje.

abalicky

Pochmúrna myseľ

Cítite sa v poslednom čase "stratení"? Nedokážete vyriešiť jednoduché problémy alebo sformulovať silnú myšlienku? Kognitívne a fyzické zdravie sú navzájom prepojené. Tak ako kognitívne problémy môžu vyústiť do niektorých fyzických symptómov, aj fyzické ochorenia môžu ovplyvniť naše kognitívne schopnosti. Napríklad obezita môže výrazne ovplyvniť schopnosť myslieť a uvažovať.

Chronické zdravotné problémy sa zvyčajne začínajú drobnými príznakmi. Najlepšie je poradiť sa so svojím lekárom o všetkých svojich zdravotných problémoch.

Späť do obchodu