Hnačka a syndróm dráždivého čreva nemusí byť veľký problém

V tomto článku sa budeme venovať niektorým faktorom, ktoré by ste pri syndróme dráždivého čreva mali zvážiť, spolu s najlepšími probiotikami.

1. Aké veci zhoršujú syndróm dráždivého čreva?

2. Čo môžu probiotiká urobiť pre príznaky syndróm dráždivého čreva a hnačky?

3. Aké probiotické kmene sú najlepšie na syndróm dráždivého čreva? 

 

Syndróm dráždivého čreva s hnačkou nie je prechádzka ružovou záhradou. Časté chodenie na toaletu pri syndróme dráždivého čreva vám môže poriadne skomplikovať každodenné aktivity. So správnymi doplnkami by sa však syndróm dráždivého čreva a hnačka dala zvládnuť. Najlepším doplnkom pri syndróme dráždivého čreva sú probiotiká, ale pravdepodobne vás zaujíma, ktoré presne doplnky by ste mali užívať.

 

1. Aké veci zhoršujú syndróm dráždivého čreva?

Je dobré užívať doplnky, ako sú probiotiká, ktoré pomáhajú v boji proti syndróm dráždivého čreva a hnačke, ale užívanie doplnkov nemá skutočný význam, ak spolu s nimi neprijmete ďalšie opatrenia. Nižšie si preberieme niektoré veci, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

  • Vyprážané potraviny

Konkrétne vyprážané jedlá sú kvôli vysokému obsahu tuku pravdepodobne to najhoršie, čo by ste mohli konzumovať, pokiaľ ide o hnačku. Je to preto, že potraviny s vysokým obsahom tuku, najmä nezdravých tukov, sú ťažko stráviteľné a mohli by viesť k oveľa horším príznakom.

  • Mliečne výrobky

Každý reaguje inak, ale mliečne výrobky by mohli byť pre niektorých ľudí so syndrómom dráždivého čreva spúšťačom a odporúča sa aspoň zistiť, ako sa pri konzumácii mliečnych výrobkov cítite. Ak sa po jeho konzumácii cítite horšie, potom by mohlo byť rozumné držať sa od mliečnych výrobkov ďalej.

  • Príliš veľa vlákniny

Konzumácia vlákniny by mohla zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva, ak však konzumujete príliš veľa vlákniny, môže to mať opačný účinok a vaše príznaky zhoršiť.

  • Alkohol

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa občas napijú, aby sa zbavili stresu, nemusí to byť dobrý nápad, ak máte problémy s IBS-D. Alkohol totiž dráždi črevá a znižuje našu schopnosť tráviť sacharidy. To zvyčajne vedie k zhoršeniu príznakov syndrómu dráždivého čreva.

  • Kofeín

Kofeín by mohol urýchliť pohyblivosť vašich čriev. To znamená, že vaše telo by spracovalo potravu za kratší čas. U ľudí s hnačkou by to mohlo viesť k častejšiemu chodeniu na záchod, čo by už aj tak nepríjemný problém ešte viac znepríjemnilo.

  • Spracované potraviny

Spracované potraviny môžu byť pre ľudí trpiacich hnačkou veľmi veľkým problémom. Spracované potraviny totiž obsahujú veľa prídavných látok, ktoré by mohli zhoršiť príznaky hnačky. Medzi najčastejšie spracované potraviny, ktorým sa treba vyhýbať, patria sladkosti, čipsy a spracované mäso.

  • Stres

Stresu v živote sa nedá úplne vyhnúť, ale ak by ste mohli robiť určité veci, aby ste stres udržali na uzde, pravdepodobne by ste zaznamenali zlepšenie príznakov syndrómu dráždivého čreva. Naše telo je prepojené s črevami a mozgom, takže keď je mozog nadmerne stimulovaný, činnosť čriev by ho mohla nasledovať. To vedie k zvýšeniu príznakov.

  • Umelé sladidlá a cukor

V neposlednom rade by sa ľudia so syndróm dráždivého čreva mali vyhýbať umelým sladidlám a prílišnému množstvu cukru. Cukry vrátane stolového cukru (sacharózy) a prírodných cukrov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, môžu stimulovať črevá, aby vylučovali vodu a elektrolyty. To môže viesť k uvoľneniu stolice, čo môže pri konzumácii veľkého množstva spôsobiť hnačku. Pokiaľ ide o umelé sladidlá, naše telo ich nedokáže úplne stráviť. To spôsobuje väčšiu záťaž pre tráviaci systém, čo môže viesť k zhoršeniu príznakov syndrómu dráždivého čreva.

 

hnačka a syndrom drazdiveho creva 

2. Čo môžu probiotiká urobiť pre príznaky syndróm dráždivého čreva a hnačky?

Teraz, keď už viete, čomu by ste sa mali vyhýbať pred doplnením probiotík, je čas prejsť k tomu, čo presne môžu probiotiká urobiť pre syndróm dráždivého čreva.

  • Obnovuje črevnú rovnováhu: Rovnováha dobrých a zlých baktérií v črevách je dôležitá pre celkové zdravie. Udržiavanie dobrej rovnováhy pomôže zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva. 
  • Znižuje zápal v čreve: Zápal v črevách je hlavnou príčinou hnačky pri syndróme dráždivého čreva. Zápal v čreve totiž znižuje vstrebávanie sodíka a vody a zároveň zvyšuje únik tekutín, čo vedie k riedkej a vodnatej stolici. Znížením zápalu pomocou probiotík sa príznaky syndrómu dráždivého čreva výrazne zlepšia. 
  • Zlepšuje funkciu črevnej bariéry: Silná črevná bariéra zabraňuje vstupu patogénnych mikroorganizmov a toxických molekúl do krvného obehu, ktoré môžu vyvolať zápal a zhoršiť príznaky syndrómu dráždivého čreva.
  • Regulácia pohybov čriev: Probiotiká očisťujú váš systém od odpadových látok, čo umožňuje pravidelnú stolicu. To je prospešné pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva, pretože to pomáha regulovať stolicu a znižuje počet prípadov, keď musia ísť na toaletu.
  • Teraz, keď sme sa venovali veciam, ktorým sa treba vyhnúť pri syndróme dráždivého čreva, a výhodám používania probiotík na zvládnutie príznakov, je čas ponoriť sa do najlepších probiotík na hnačku a syndróm dráždivého čreva.

 Pri takom množstve dostupných možností môže byť výber toho správneho ohromujúci. Ak však pochopíte, čo hľadať v probiotikách, a zohľadníte svoje špecifické potreby, môžete nájsť najlepšie probiotikum, ktoré vám pomôže zmierniť príznaky hnačky a syndrómu dráždivého čreva.

aaprobiotika

 

3. Aké probiotické kmene sú najlepšie na syndróm dráždivého čreva? 

Posledná vec, ktorej sa budeme venovať  sú najlepšie probiotické kmene. Takto máte možnosť pozrieť sa na doplnky, ktoré spomíname, a vedieť, že sú účinné pri liečbe vašich príznakov. 

 

Bifidobacterium infantis

Ak sú vaše príznaky plynatosti a nadúvania závažné, je potrebné užívať doplnok s Bifidobacterium infantis.

 

Lactobacillus Paracasei

Lactobacillus Paracasei je ďalší skvelý kmeň, ktorý by ste mali mať zahrnutý vo svojom probiotickom doplnku. Môže pomôcť pri takých veciach, ako je zdravie pokožky, zdravie čriev (črevná mikroflóra, IBS, divertikulárna choroba, hnačka, zápcha, črevná bariéra, zápal tráviaceho traktu) a v neposlednom rade môže posilniť vašu imunitu.

 

  

Lactobacillus Rhamnosus

Ďalším kmeňom je Lactobacillus Rhamnosus, ktorý je tiež skvelým probiotickým kmeňom pre IBS-D. Po prvé, Lactobacillus Rhamnosus je známy tým, že lieči hnačku, či už z antibiotík alebo z príznakov IBS. Je známy tým, že posilňuje črevné bariéry a obnovuje rovnováhu prirodzenej črevnej flóry. Okrem týchto výhod Lactobacillus Rhamnosus zvyšuje produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú mnoho zdravotných výhod (ako uvidíte nižšie).

 

Ak máte záujem vyskúšať probiotiká nájdete ich kliknutím tu.

 

Späť do obchodu