8 najlepších vitamínov a doplnkov pre suchú pokožku

Obsah:

  • 1. Vitamín D
  • 2. Kolagén
  • 3. Vitamín C
  • 4. Rybí olej
  • 5-8. Ďalšie doplnky na liečbu suchej pokožky
  • Ďalšie úvahy
  • Záver

Vaša pokožka využíva živiny, ako je vitamín D a kolagén, okrem iného na zvýšenie zdravia a hydratácie pokožky.

Suchá pokožka môže byť spôsobená viacerými faktormi vrátane dehydratácie, starnutia, sezónnych zmien, alergií a nedostatku mikroživín.

V závislosti od príčiny suchej pokožky sa na zvýšenie hydratácie pokožky môžu použiť rôzne metódy liečby vrátane liečivých mastí a hydratačných krémov.

Okrem toho môže suchosť pokožky zlepšiť aj úprava životného štýlu, napríklad pitie väčšieho množstva vody a užívanie niektorých doplnkov stravy.

Tu je 8 vitamínov a doplnkov pre suchú pokožku.

1. Vitamín D

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý má zásadný význam pre mnohé aspekty zdravia vrátane zdravia vašej pokožky.

Niektoré výskumy ukázali, že nízka hladina vitamínu D v krvi súvisí s kožnými ochoreniami vrátane ekzémov a psoriázy - oba tieto ochorenia môžu spôsobovať suchú pokožku.

Okrem toho sa ukázalo, že doplnky vitamínu D výrazne zlepšujú príznaky kožných ochorení, ktoré spôsobujú suchú a svrbiacu pokožku, vrátane ekzému.

Navyše výskum naznačil súvislosť medzi vitamínom D a vlhkosťou pokožky.

Štúdia na 83 ženách zistila, že tie, ktoré mali nízku hladinu vitamínu D, mali nižšiu priemernú vlhkosť pokožky ako účastníčky, ktoré mali normálnu hladinu vitamínu D, a že so zvyšovaním hladiny vitamínu D v krvi sa zvyšoval aj obsah vlhkosti pokožky).

V ďalšej malej 12-týždňovej štúdii na 50 ženách sa zistilo, že denné užívanie výživového doplnku s obsahom 600 IU vitamínu D viedlo k výraznému zlepšeniu hydratácie pokožky.

Veľké percento populácie má nedostatok vitamínu D a vzhľadom na to, že táto živina je nevyhnutná pre hydratáciu pokožky, jej doplnenie môže pomôcť v boji proti suchej pokožke.

ZHRNUTIE

Výskum ukazuje, že nízka hladina vitamínu D môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku suchej pokožky. Preto doplnenie tejto živiny môže pomôcť zvýšiť hydratáciu pokožky.

2. Kolagén

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v tele a tvorí 75 % suchej hmotnosti pokožky.

Niektoré výskumy ukázali, že užívanie doplnkov stravy na báze kolagénu môže mať pre vašu pokožku celý rad výhod vrátane zníženia hĺbky vrások a zvýšenia hydratácie pokožky.

Štúdia na 69 ženách zistila, že u účastníčok, ktoré konzumovali 2,5 až 5 gramov kolagénu denne počas 8 týždňov, došlo k výraznému zlepšeniu elasticity pokožky a tiež k zvýšeniu hydratácie pokožky.

V ďalšej 12-týždňovej štúdii na 72 ženách sa zistilo, že užívanie doplnku, ktorý obsahoval 2,5 gramu kolagénových peptidov spolu so zmesou ďalších zložiek, ako je vitamín C a zinok, výrazne zlepšilo hydratáciu a drsnosť pokožky v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo (9Trusted Source).

Doplnok však obsahoval aj iné živiny, takže nie je známe, či by samotný kolagén mal rovnaké účinky.

ZHRNUTIE

Dostatočné množstvo dôkazov podporuje používanie kolagénových doplnkov na zvýšenie hydratácie pokožky a liečbu suchej pokožky.

TU si môžte pozrieť naše kolagénové produkty.

3. Vitamín C

Vitamín C pôsobí ako silný antioxidant chrániaci pokožku a je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, čo z neho robí dôležitú živinu pre zdravie pokožky.

V skutočnosti pokožka obsahuje veľmi vysoké množstvo vitamínu C, pričom niektoré výskumy zistili koncentráciu až 64 mg vitamínu C na 100 gramov epidermálnej vrstvy pokožky.

Nie je prekvapením, že štúdie ukázali, že zvýšenie obsahu vitamínu C v strave prostredníctvom doplnkov stravy s vitamínom C môže zlepšiť mnohé faktory zdravia pokožky vrátane jej hydratácie.

Niektoré štúdie na skúmavkách zistili, že vitamín C môže zlepšiť funkciu kožnej bariéry a pomôcť znížiť stratu vody, čo môže pomôcť predchádzať suchej pokožke.

Vo väčšine dostupných výskumov o účinku vitamínu C na suchú pokožku sa však vitamín C kombinuje s inými živinami, takže nie je možné povedať, či by táto živina mala rovnaký účinok, keby sa používala samostatne.

Bez ohľadu na to, na základe najnovších výskumov môže doplnenie vitamínu C zlepšiť celkové zdravie pokožky a pomôcť v boji proti suchej pokožke.

ZHRNUTIE

Vitamín C je neoddeliteľnou živinou pre zdravie pokožky. Podľa niektorých štúdií môže konzumácia doplnkového vitamínu C zlepšiť stav suchej pokožky. Je však potrebný ďalší výskum jeho účinkov na suchú pokožku.

abalicky

4. Rybí olej

Rybí olej je dobre známy pre svoje vlastnosti podporujúce zdravie pokožky.

Obsahuje kyselinu dokozahexaénovú (DHA) a kyselinu eikosapentaénovú (EPA), dve esenciálne mastné kyseliny, ktoré majú silné protizápalové a hojivé vlastnosti a preukázateľne v mnohých ohľadoch prospievajú pokožke.

Doplnky stravy s rybím olejom môžu pomôcť zvýšiť hydratáciu pokožky a zlepšiť bariéru mastných kyselín v pokožke, ktorá pomáha udržiavať hydratáciu.

Ukázalo sa tiež, že rybí olej znižuje zápal kože a chráni pred poškodením slnkom, čo z neho robí doplnok šetrný k pokožke.

ZHRNUTIE

Rybí olej môže pomôcť zlepšiť hydratáciu pokožky a znížiť stratu vlhkosti. Okrem toho sa ukázalo, že zlepšuje stav suchej, šupinatej pokožky u ľudí so psoriázou.

5-8. Ďalšie doplnky na liečbu suchej pokožky

Okrem vyššie uvedených živín štúdie ukázali, že účinným spôsobom na zlepšenie vlhkosti pokožky môže byť doplnenie niekoľkých ďalších látok.

Probiotiká. Štúdia zistila, že doplnenie baktérií Lactobacillus plantarum u myší aj ľudí zlepšilo po 8 týždňoch funkciu kožnej bariéry a hydratáciu pokožky. Je však potrebný ďalší výskum.

TU si môžte pozrieť naše probiotika.

Kyselina hyalurónová. Kyselina hyalurónová sa často používa lokálne na zlepšenie hydratácie pokožky, ale nedávny výskum ukazuje, že požitie tejto zlúčeniny v kombinácii s inými živinami môže výrazne zvýšiť hydratáciu pokožky.

Aloe vera. Štúdia na 64 ženách zistila, že dopĺňanie mastných kyselín získaných z aloe vera počas 12 týždňov výrazne zlepšilo vlhkosť a pružnosť pokožky.

Ceramidy. Ceramidy sú molekuly tukov, ktoré sú dôležitými zložkami zdravej pokožky. Niektoré výskumy ukázali, že dopĺňanie ceramidov môže zvýšiť hydratáciu pokožky, čo môže pomôcť pri liečbe suchej pokožky.

Niektoré výskumy naznačujú, že uvedené doplnky môžu pomôcť zvýšiť vlhkosť pokožky a liečiť suchú pokožku.

ZHRNUTIE

Dopĺňanie probiotík, kyseliny hyalurónovej, výťažkov z aloe vera a ceramidov môže zlepšiť suchú pokožku, ale je potrebný ďalší výskum.

Ďalšie úvahy

Hoci užívanie niektorých doplnkov môže pomôcť zlepšiť suchú pokožku, k suchosti pokožky môže prispievať niekoľko ďalších faktorov, ktoré by sa mali zvážiť.

Častou príčinou suchej pokožky je napríklad dehydratácia, takže zvýšenie príjmu vody môže byť zdravým a jednoduchým spôsobom, ako zlepšiť hydratáciu pokožky.

Nezdravá strava, nedostatok mikroživín a nedostatočné stravovanie môžu tiež spôsobiť alebo zhoršiť suchosť pokožky.

Okrem toho môžu suchú pokožku spôsobiť aj niektoré ochorenia vrátane ochorenia obličiek, anorexie, psoriázy a hypotyreózy, ako aj alergie na životné prostredie.

Preto je dôležité, aby ste sa v prípade výrazne suchej a podráždenej pokožky obrátili na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby sa vylúčili vážnejšie zdravotné ťažkosti.

ZHRNUTIE

Suchá pokožka môže byť príznakom základného zdravotného stavu, preto je dôležité, aby ste sa obrátili na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak máte nevysvetliteľnú, výrazne suchú pokožku.

Záver

Suchá pokožka je bežný stav, ktorý môže byť spôsobený viacerými faktormi, napríklad dehydratáciou, alergickými reakciami a ochoreniami, ako je hypotyreóza.

Výskum ukázal, že užívanie niektorých vitamínov a iných výživových doplnkov vrátane vitamínu D, rybieho oleja, kolagénu a vitamínu C môže pomôcť zlepšiť hydratáciu pokožky a pomôcť udržať ju zdravú a vyživenú.

Hoci však doplnky uvedené v tomto zozname môžu pôsobiť ako užitočné nástroje pre ľudí, ktorí majú suchú pokožku, je dôležité, aby ste sa poradili so svojím lekárom, ak máte nevysvetliteľnú, chronickú suchú pokožku, pretože to môže byť príznakom základného zdravotného stavu.

Späť do obchodu