Vrásky a čo treba vedieť o vráskach

Vrásky sú ryhy, záhyby alebo ryhy na pokožke. Prirodzene sa objavujú s pribúdajúcim vekom, keď sa pokožka stáva menej pružnou. Krémy, laserová terapia, botox a iné ošetrenia môžu pomôcť znížiť výskyt vrások. Predchádzať im môže pomôcť aj vyhýbanie sa slnečnému žiareniu.

Prvé vrásky sa zvyčajne objavujú na tvári v oblastiach, kde sa pokožka prirodzene prehýba počas mimiky. Vznikajú v dôsledku toho, že pokožka sa časom stáva tenšou a menej pružnou.

Vrásky sa zvyčajne objavujú aj na tých častiach tela, ktoré sú najviac vystavené slnečnému žiareniu, ako je tvár a krk, chrbát rúk a paže.

Vrásky sú prirodzenou súčasťou starnutia a týkajú sa každého. Mnohým ľuďom sa však výskyt vrások nepáči, a preto má trh s prípravkami proti starnutiu v Spojených štátoch hodnotu viac ako 50 miliárd dolárov ročne.

Tento článok sa zaoberá tým, prečo sa ľuďom tvoria vrásky, čo ich spôsobuje a čo zvyšuje ich výskyt. Venuje sa aj niektorým metódam, ktoré ľudia používajú na redukciu vrások, pričom niektoré z nich sú účinnejšie ako iné.

 

Obsah:

  • Čo spôsobuje vrásky?
  • Ošetrenie
  • Lieky
  • Dermabrázia
  • Botox
  • Chemický peeling
  • Facelift
  • Výplňové materiály
  • Prevencia
  • Zhrnutie

vrasky 1

Čo spôsobuje vrásky?

Vrásky sú prirodzenou súčasťou procesu starnutia. S pribúdajúcim vekom sa pokožka stáva tenšou, suchšou a menej pružnou, čo znamená, že je menej schopná chrániť sa pred poškodením. To vedie k vzniku vrások, záhybov a liniek na pokožke.

 

Výrazy tváre, ako je úsmev, mračenie sa alebo žmurkanie, vedú k vzniku jemných liniek a vrások už v mladom veku. S pribúdajúcim vekom sa tieto vrásky prehlbujú.

 

Keď je človek mladý, jeho pokožka sa obnovuje. S pribúdajúcim vekom stráca pokožka svoju pružnosť a je pre ňu ťažšie pružiť, čo vedie k vzniku trvalých rýh.

 

Vrásky pôsobia na ľudí s rôznym odtieňom pleti rôzne, čo je spôsobené štrukturálnymi a funkčnými rozdielmi v pokožke. Výskum uvádza, že kompaktná dermis je v pokožke černochov a Ázijcov hrubšia, čo pravdepodobne chráni pred vráskami na tvári.

 

Na vznik vrások vplýva mnoho faktorov vrátane:

 

  • vystavenie slnečnému žiareniu
  • fajčenie
  • dehydratácia
  • niektoré lieky
  • environmentálne a genetické faktory


Vystavenie ultrafialovému (UV) žiareniu pri opaľovaní, v soláriách a pri športe na čerstvom vzduchu zvyšuje tvorbu vrások.

 

UV žiarenie rozkladá kolagénové a elastínové vlákna v koži. Tieto vlákna tvoria spojivové tkanivo, ktoré podporuje pokožku. Keď sa táto vrstva naruší, pokožka sa stáva slabšou a menej pružnou. Pokožka začne klesať a objavia sa vrásky.

 

Tmavšia pokožka obsahuje viac melanínu a chráni pred mnohými škodlivými účinkami UV žiarenia.

 

Ľudia, ktorí pracujú na slnku, majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku skorých vrások. Nosenie oblečenia, ktoré zakrýva pokožku, ako sú klobúky alebo dlhé rukávy, môže oddialiť vznik vrások.

 

Pravidelné fajčenie urýchľuje proces starnutia pokožky, pretože znižuje jej prekrvenie. Alkohol dehydratuje pokožku a suchá pokožka je náchylnejšia na vznik vrások.

 

Ak chcete zistiť viac informácií založených na dôkazoch a zdrojov pre zdravé starnutie, navštívte naše špecializované centrum.

Vrásky a ich ošetrenie


K dispozícii je mnoho ošetrení, ktoré pomáhajú redukovať jemné vrásky na pokožke. V prípade hlbších vrások môže človek potrebovať agresívnejšie techniky, ako je napríklad plastická operácia alebo injekcie výplní.

 

aacoloxiogold

 

Lieky na vrásky

 

Lokálne retinoidy pochádzajú z vitamínu A. Ich cieľom je redukovať jemné vrásky, hyperpigmentáciu a drsnosť pokožky. Robia to tak, že zvyšujú produkciu kolagénu v pokožke.

 

Používanie retinoidov však môže spôsobiť spálenie pokožky na slnku, preto je nevyhnutné pokožku počas používania krému chrániť. K možným nežiaducim účinkom patria:

 

  • suchosť
  • svrbenie
  • pocit pálenia
  • brnenie
  • zafarbené oblasti


Aktívne zložky v krémoch proti vráskam sa líšia typom a koncentráciou. Koncentrácie vo voľnopredajných krémoch proti vráskam sú výrazne nižšie ako v krémoch na predpis. Koncentrácia ovplyvní to, ako dobre fungujú.

 

Ľudia môžu zaznamenať mierne až slabé výsledky pri nasledujúcich liekoch:

 

  • retinol
  • alfa-hydroxykyseliny
  • kinetín
  • koenzým Q10
  • peptidy medi
  • antioxidanty


Vrásky - Dermabrázia

 

Dermabrázia je chirurgický zákrok, pri ktorom dochádza ku kontrolovanému odieraniu alebo abrázii vrchných vrstiev kože pomocou rýchlo rotujúceho zariadenia.

 

Cieľom dermabrázie je odstrániť jemné vrásky, znamienka, tetovanie, jazvy po akné a iné typy jaziev.

 

Tento postup môže spôsobiť chrasty, opuchy a zmeny farby pokožky. Tieto príznaky zvyčajne vymiznú po 2 týždňoch, ale niektoré príznaky môžu pretrvávať niekoľko mesiacov.

 

Človek nedosiahne požadované výsledky ihneď a zlepšenie môže zaznamenať až po niekoľkých mesiacoch.

 

Mikrodermabrázia je menej invazívny postup. Zahŕňa rozprašovanie mikrokryštálov oxidu hlinitého po povrchu pokožky. Niektorí lekári používajú ručné zariadenie s jemnými diamantovými kryštálikmi a výkonný vysávač na odstránenie častíc, ktoré sa rozotierajú po pokožke.

 

Cieľom tohto typu ošetrenia je dodať pokožke sviežejší a hladší vzhľad a znížiť výskyt liniek a vrások, rozšírených pórov, hrubej pokožky a poškodenia spôsobené slnkom.

 

Výsledky sú len dočasné a ľudia môžu potrebovať opakované ošetrenia.

 

Neablatívne lasery, rádiofrekvenčné (RF) zariadenia a zdroje pulzného svetla nepoškodzujú epidermis.

 

Laserové ošetrenia a ošetrenia pomocou svetelných zdrojov ničia vonkajšiu vrstvu pokožky, aby sa zmenšili vrásky.

 

Rádiofrekvenčné (RF) ošetrenia zahrievajú spodnú dermis a stimulujú vývoj nových kolagénových vlákien. Tým sa pokožka napína a zmenšujú sa vrásky.

 

Môže trvať niekoľko mesiacov, kým človek po ošetrení RF spozoruje zmenšenie vrások. V štúdii z roku 2013Trusted Source bolo viac ako 90 % účastníkov, ktorí podstúpili RF, spokojných s výsledkami po 1 mesiaci a 6 mesiacoch po ošetrení. RF nespôsobuje rany. Vedci však vyzvali na ďalšie skúmanie bezpečnosti a účinnosti.

 

Keď sa rana po laserovom alebo svetelnom zákroku zahojí, nová koža je hladšia a pevnejšia. Ablatívny laserový resurfacing môže trvať niekoľko mesiacov, kým sa zahojí,

 

Novšie terapie využívajúce laserovú technológiu sa môžu zahojiť rýchlejšie.

 

Človek môže potrebovať niekoľko ošetrení, kým sa jeho pokožka stane pevnejšou a pôsobí sviežejšie, ale doba zotavenia je rýchlejšia.

 

vrasky 00

 

Botox na vrásky

 

Botulotoxín typu A alebo botox blokuje chemické signály, ktoré spôsobujú sťahovanie svalov. Lekári ho používajú na liečbu niektorých zdravotných stavov.

 

Kozmetický odborník ho použije na redukciu vrások vstreknutím malých dávok botoxu do cielených svalov. Ak sa svaly už nemôžu napínať, pokožka sa vyrovná, čím získa menej vrások a hladší vzhľad.

 

Botox môže zmenšiť vrásky na čele, vrásky medzi očami a "kurie nohy" okolo očných kútikov.

 

Podľa Americkej spoločnosti plastických chirurgov človek uvidí výsledky po niekoľkých dňoch až týždni. Zmeny zvyčajne pretrvávajú 3 až 4 mesiace, preto si mnohí ľudia nechávajú injekcie opakovať.

 

Chemický peeling na vrásky

 

Chemický peeling spočíva v aplikácii chemického roztoku na požadované oblasti, čo spôsobí, že odumretá koža sa zbaví a nakoniec sa odlupuje. Zregenerovaná pokožka býva hladšia ako stará pokožka.

 

Niektoré druhy chemického peelingu si ľudia môžu kúpiť bez lekárskej licencie. Najlepšie je však konzultovať ošetrenie s odborným zdravotníckym pracovníkom.

 

Facelift na vrásky

 

Facelift alebo rhytodektómia je typ kozmetickej operácie, ktorej cieľom je, aby ľudia vyzerali mladšie. Zvyčajne zahŕňa odstránenie časti kože a tuku na tvári, s napnutím alebo bez napnutia podkladových tkanív.

 

Štúdia v časopise Plastic and Reconstructive Surgery naznačuje, že niektoré prvky faceliftingu by mali vydržať približne 5 a pol rokaDôveryhodný zdroj, ale v oblasti krku môže stratiť určitý účinok.

 

Doba hojenia môže byť zdĺhavá a osoba bude mať niekoľko týždňov po operácii modriny a opuchy.

 

Výplňové materiály na vrásky

 

Výplne mäkkých tkanív zahŕňajú kolagén, kyselinu hyalurónovú alebo tuk. Kozmetický odborník vstrekne výplne do hlbších vrások na tvári, ktoré vyplní a vyhladí, aby pokožka získala väčší objem.

 

Ľudia môžu niekedy pociťovať opuch a modriny v postihnutých oblastiach počas krátkeho obdobia. Podobne ako pri liečbe botoxom sú tieto zákroky dočasné a ľudia môžu vyžadovať pravidelné injekcie.

 

Výsledky závisia od viacerých faktorov vrátane miesta, kde sa vrásky nachádzajú, a ich hĺbky.

 

Vrásky a prevencia

Každému človeku sa časom objavia vrásky a linky, ktoré sa zvýrazňujú. Medzi spôsoby, ako predchádzať ich vzniku alebo ho zmierniť, patria:

 

  • Používanie ochrany pred slnkom. Vyhýbanie sa vystaveniu UV žiareniu znižuje poškodenie pokožky. Dermatológovia odporúčajú nosiť klobúk a oblečenie na ochranu pokožky a každý deň používať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším.
  • Pravidelné zvlhčovanie. Hydratácia zabraňuje vysušovaniu, čo znižuje pravdepodobnosť vzniku vrások.
  • Prestaňte fajčiť. Fajčenie výrazne urýchľuje starnutie pokožky a spôsobuje kožné vrásky.
  • Menej pite alkohol. Alkohol dehydruje pokožku, čo časom spôsobuje jej poškodenie.
  • Zdravá a vyvážená strava. Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny môže zabrániť poškodeniu pokožky, zatiaľ čo cukor a rafinované sacharidy môžu urýchliť starnutie pokožky.
  • Umývanie tváre dvakrát denne. Používajte jemný čistiaci prostriedok. Trenie pokožky môže spôsobiť podráždenie a urýchliť starnutie pokožky
  • Umývanie tváre po silnom potení. Pot môže pokožku podráždiť a časom ju poškodiť. Platí to najmä pri nosení klobúka alebo prilby.


Zhrnutie


Vrásky sú normálnou súčasťou procesu starnutia. Najprv sa objavia jemné vrásky a potom sa záhyby prehĺbia, keď pokožka začne strácať svoju pružnosť.

 

Ľudia môžu na redukciu vrások použiť rôzne ošetrenia. Zmena životného štýlu, ako je hydratácia, používanie ochranných prostriedkov proti slnku, zdravá strava, vyhýbanie sa fajčeniu a pitie menšieho množstva alkoholu, môže pomôcť predísť vzniku vrások alebo ich oddialiť.

Späť do obchodu