Cukrovka

Obsah:

Prehľad

Cukrovka príznaky

Príčiny cukrovky

Ako funguje inzulín

Úloha glukózy

Rizikové faktory cukrovky

Komplikácie pri cukrovke

Komplikácie tehotenskej cukrovky

Prevencia cukrovky

 

Prehľad

Diabetes mellitus označuje skupinu ochorení, ktoré ovplyvňujú spôsob, akým telo využíva krvný cukor (glukózu). Glukóza je dôležitým zdrojom energie pre bunky, ktoré tvoria svaly a tkanivá. Je tiež hlavným zdrojom paliva pre mozog.

Hlavná príčina cukrovky sa líši podľa typu. Ale bez ohľadu na to, aký typ cukrovky máte, môže viesť k nadbytku cukru v krvi. Príliš veľa cukru v krvi môže viesť k vážnym zdravotným problémom.

Medzi chronické ochorenia cukrovky patrí cukrovka 1. typu a cukrovka 2. typu. Medzi potenciálne reverzibilné stavy cukrovky patria prediabetes a tehotenská cukrovka. Prediabetes vzniká vtedy, keď je hladina cukru v krvi vyššia ako normálna. Hladina cukru v krvi však nie je dostatočne vysoká na to, aby sa dala nazvať cukrovkou. A prediabetes môže viesť k cukrovke, ak sa nepodniknú kroky na jej prevenciu. Gestačná cukrovka sa vyskytuje počas tehotenstva. Po narodení dieťaťa však môže vymiznúť.

 

cukrovka 1

Cukrovka príznaky

Príznaky cukrovky závisia od toho, aká vysoká je hladina cukru v krvi. Niektorí ľudia, najmä ak majú prediabetes, gestačný diabetes alebo diabetes 2. typu, nemusia mať žiadne príznaky. Pri cukrovke 1. typu sa príznaky zvyčajne objavia rýchlo a sú závažnejšie.

Niektoré z príznakov cukrovky 1. typu a cukrovky 2. typu sú:

  • Pocit väčšieho smädu ako zvyčajne.
  • Časté močenie.
  • Chudnutie bez snahy.
  • Prítomnosť ketónov v moči. Ketóny sú vedľajším produktom rozkladu svalov a tukov, ku ktorému dochádza pri nedostatku dostupného inzulínu.
  • Pocit únavy a slabosti.
  • Pocit podráždenosti alebo iné zmeny nálady.
  • Majú rozmazané videnie.
  • Mať pomaly sa hojace rany.
  • Dostávanie veľkého množstva infekcií, ako sú infekcie ďasien, kože a vagíny.


Cukrovka 1. typu môže začať v akomkoľvek veku. Často sa však začína počas detstva alebo dospievania. Cukrovka 2. typu, ktorá je častejším typom, sa môže rozvinúť v akomkoľvek veku. Cukrovka 2. typu je častejšia u ľudí starších ako 40 rokov. Počet prípadov cukrovky 2. typu u detí však narastá.

 

Príčiny cukrovky

Na pochopenie cukrovky je dôležité pochopiť, ako telo bežne využíva glukózu.

 

Ako funguje inzulín

Inzulín je hormón, ktorý pochádza zo žľazy za a pod žalúdkom (pankreasu).

 

  • Pankreas uvoľňuje inzulín do krvného obehu.
  • Inzulín cirkuluje, čím sa cukor dostáva do buniek.
  • Inzulín znižuje množstvo cukru v krvnom obehu.
  • Keď hladina cukru v krvi klesá, klesá aj vylučovanie inzulínu z pankreasu.


Úloha glukózy

 

Glukóza - cukor - je zdrojom energie pre bunky, ktoré tvoria svaly a iné tkanivá.

 

  • Glukóza pochádza z dvoch hlavných zdrojov: z potravy a z pečene.
  • Cukor sa vstrebáva do krvného obehu, odkiaľ sa pomocou inzulínu dostáva do buniek.
  • Pečeň glukózu skladuje a vyrába.
  • Keď je hladina glukózy nízka, napríklad keď ste dlho nejedli, pečeň rozkladá uložený glykogén na glukózu. Tým sa hladina glukózy udržiava v typickom rozmedzí.


Presná príčina väčšiny typov cukrovky nie je známa. Vo všetkých prípadoch sa cukor hromadí v krvnom obehu. Je to preto, že pankreas neprodukuje dostatok inzulínu. Diabetes 1. aj 2. typu môže byť spôsobený kombináciou genetických faktorov alebo faktorov prostredia. Nie je jasné, aké tieto faktory môžu byť.

 

cukrovka 3

 

Rizikové faktory cukrovky

 

Rizikové faktory cukrovky závisia od typu cukrovky. Rodinná anamnéza môže zohrávať úlohu pri všetkých typoch. Faktory životného prostredia a geografická poloha môžu zvyšovať riziko vzniku cukrovky 1. typu.

 

Niekedy sa rodinní príslušníci ľudí s diabetom 1. typu testujú na prítomnosť buniek imunitného systému diabetu (autoprotilátok). Ak máte tieto autoprotilátky, máte zvýšené riziko vzniku cukrovky 1. typu. Nie u každého, kto má tieto autoprotilátky, sa však cukrovka vyvinie.

 

Riziko vzniku cukrovky 2. typu môže zvyšovať aj rasa alebo etnický pôvod. Hoci nie je jasné prečo, niektorí ľudia - vrátane černochov, Hispáncov, amerických Indiánov a Ázijcov - sú vystavení vyššiemu riziku.

 

Prediabetes, diabetes 2. typu a tehotenská cukrovka sa častejšie vyskytujú u ľudí s nadváhou alebo obezitou.

acoloxio

 

Komplikácie pri cukrovke

 

Dlhodobé komplikácie cukrovky sa vyvíjajú postupne. Čím dlhšie máte cukrovku - a čím menej kontrolujete hladinu cukru v krvi - tým vyššie je riziko komplikácií. Komplikácie cukrovky môžu byť nakoniec invalidizujúce alebo dokonca život ohrozujúce. V skutočnosti môže prediabetes viesť k cukrovke 2. typu. Medzi možné komplikácie patria:

 

  • Ochorenia srdca a ciev (kardiovaskulárne). Cukrovka významne zvyšuje riziko mnohých srdcových problémov. Tie môžu zahŕňať ischemickú chorobu srdca s bolesťou na hrudníku (angína pectoris), srdcový infarkt, mozgovú príhodu a zúženie tepien (ateroskleróza). Ak máte cukrovku, je pravdepodobnejšie, že budete mať ochorenie srdca alebo mozgovú príhodu.

 

  • Poškodenie nervov v dôsledku cukrovky (diabetická neuropatia). Príliš veľa cukru môže poškodiť steny drobných ciev (kapilár), ktoré vyživujú nervy, najmä v nohách. To môže spôsobiť brnenie, necitlivosť, pálenie alebo bolesť, ktorá sa zvyčajne začína na špičkách prstov na nohách alebo na rukách a postupne sa šíri smerom nahor.

Poškodenie nervov súvisiacich s trávením môže spôsobiť problémy s nevoľnosťou, vracaním, hnačkou alebo zápchou. U mužov môže viesť k poruchám erekcie.

 

  • Poškodenie obličiek v dôsledku cukrovky (diabetická nefropatia). V obličkách sa nachádzajú milióny drobných zhlukov krvných ciev (glomerulov), ktoré filtrujú odpad z krvi. Diabetes môže poškodiť tento jemný filtračný systém.

 

  • Poškodenie očí v dôsledku cukrovky (diabetická retinopatia). Diabetes môže poškodiť cievy oka. To môže viesť k slepote.
    Poškodenie nôh. Poškodenie nervov v chodidlách alebo slabý prietok krvi do chodidiel zvyšuje riziko mnohých komplikácií nôh.

 

  • Ochorenia kože a ústnej dutiny. Pri cukrovke môžete byť náchylnejší na kožné problémy vrátane bakteriálnych a plesňových infekcií.

 

  • Poškodenie sluchu. Problémy so sluchom sú častejšie u ľudí s cukrovkou.

 

  • Alzheimerova choroba. Diabetes 2. typu môže zvyšovať riziko demencie, napríklad Alzheimerovej choroby.

 

  • Depresia súvisiaca s cukrovkou. Príznaky depresie sú časté u ľudí s cukrovkou 1. a 2. typu.

 

 

Komplikácie tehotenskej cukrovky

 

Väčšina žien, ktoré majú gestačný diabetes, porodí zdravé deti. Neliečená alebo nekontrolovaná hladina cukru v krvi však môže spôsobiť problémy vám aj vášmu dieťaťu.

 

Komplikácie u vášho dieťaťa môžu byť spôsobené gestačnou cukrovkou, vrátane:

 

Nadmerný rast. Extra glukóza môže prejsť cez placentu. Extra glukóza spúšťa pankreas dieťaťa, aby produkoval extra inzulín. To môže spôsobiť, že vaše dieťa príliš narastie. Môže to viesť k ťažkému pôrodu a niekedy k potrebe cisárskeho rezu.
Nízka hladina cukru v krvi. Niekedy sa u detí matiek s gestačným diabetom krátko po pôrode objaví nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia). Je to preto, že ich vlastná produkcia inzulínu je vysoká.
Cukrovka 2. typu v neskoršom veku. Deti matiek, ktoré majú gestačnú cukrovku, majú vyššie riziko vzniku obezity a cukrovky 2. typu v neskoršom veku.
Úmrtie. Neliečená gestačná cukrovka môže viesť k úmrtiu dieťaťa buď pred narodením, alebo krátko po ňom.


Gestačná cukrovka môže spôsobiť aj komplikácie u matky, vrátane:

 

  • Preeklampsia. Príznaky tohto stavu zahŕňajú vysoký krvný tlak, príliš veľa bielkovín v moči a opuchy nôh a chodidiel.
  • Gestačný diabetes. Ak ste mali gestačnú cukrovku v jednom tehotenstve, je väčšia pravdepodobnosť, že ju budete mať opäť pri ďalšom tehotenstve.


Prevencia cukrovky

 

Cukrovke 1. typu sa nedá predísť. Ale zdravý životný štýl, ktorý pomáha liečiť prediabetes, diabetes 2. typu a gestačný diabetes, môže pomôcť aj pri ich prevencii:

 

  • Jedzte zdravé potraviny. Vyberajte si potraviny s nižším obsahom tuku a kalórií a vyšším obsahom vlákniny. Zamerajte sa na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Jedzte pestro, aby ste sa nenudili.
  • Vykonávajte viac fyzickej aktivity. Snažte sa väčšinu dní v týždni vykonávať približne 30 minút stredne intenzívnej aeróbnej aktivity. Alebo sa snažte absolvovať aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity týždenne. Napríklad sa denne prechádzajte rýchlou chôdzou. Ak sa vám nepodarí zaradiť do dlhého tréningu, rozdeľte si ho na menšie úseky počas dňa.
  • Zbavte sa nadbytočných kilogramov. Ak máte nadváhu, zníženie telesnej hmotnosti aj o 7 % môže znížiť riziko vzniku cukrovky. Ak napríklad vážite 200 libier (90,7 kg), schudnutie 14 libier (6,4 kg) môže znížiť riziko cukrovky.

 

Nesnažte sa však schudnúť počas tehotenstva. Poraďte sa so svojím poskytovateľom o tom, koľko kilogramov je pre vás zdravé pribrať počas tehotenstva.

 

Aby ste si udržali hmotnosť v zdravom rozmedzí, pracujte na dlhodobých zmenách svojich stravovacích a pohybových návykov. Nezabúdajte na výhody chudnutia, ako je zdravšie srdce, viac energie a vyššie sebavedomie.

 

Niekedy sú možnosťou lieky. Perorálne lieky na cukrovku, ako je metformín, môžu znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu. Dôležité sú však aj rozhodnutia týkajúce sa zdravého životného štýlu. Ak máte prediabetes, aspoň raz ročne si nechajte skontrolovať hladinu cukru v krvi, aby ste sa uistili, že sa u vás nerozvinula cukrovka 2. typu.

Späť do obchodu