Výhody probiotík pre zdravie pokožky

Obsah:

  • Ako môžu probiotiká pomôcť vašej pokožke?
  • Ďalšie spôsoby, ako môžete pomôcť mikrobiómu vašej pokožky
  • Záver

probiotikaaa

 

Výskumné štúdie naznačujú, že užívanie probiotík môže pomôcť podporiť vaše telo v prevencii kožných ochorení, ako sú ekzémy, akné a iné lokálne zápaly, napríklad suchá pokožka. Vyváženie a udržiavanie zdravých čriev môže pomôcť telu lepšie absorbovať živiny, ktoré udržiavajú pokožku zdravú.

Ako môžu probiotiká pomôcť vašej pokožke?

Naša pokožka je vonkajším zrkadlom našich čriev. Ak sa pozrieme na našu pokožku, je zrejmé, že sa nekončí pri ústach. Pokožka sa jednoducho mení a pokračuje v rozprestieraní nášho vnútorného tela v podobe sliznice.

Teraz si uvedomte, že črevá majú plochu približne 4 300 štvorcových stôp - približne ako tenisový kurt - a tvoria väčšinu sliznice vášho tela. Rýchlo nám bude jasné, že ak chceme mať zdravú pokožku, musíme obnoviť a udržiavať zdravé črevá.

V zdravom čreve 400 až 600 miliárd baktérií, ktoré tvoria náš črevný mikrobióm, neustále pomáha pri mnohých dôležitých procesoch v tele. Absorbujú živiny, chránia pred škodlivými baktériami, vírusmi, hubami a toxínmi (patogénmi) a neustále sa snažia o rovnováhu nášho imunitného systému.

Stres, silné lieky a niektoré potraviny môžu narušiť črevný mikrobióm a oslabiť imunitný systém, čím sa stanete náchylnejší na ochorenia vrátane kožných problémov.

Keď črevá nefungujú správne, nie sme schopní vstrebávať živiny, ktoré sú nevyhnutné na udržanie dobrých baktérií v črevách a zdravej pokožky. Okrem toho sa oslabuje funkcia našej črevnej bariéry, čo umožňuje škodlivým patogénom, toxínom a alergénom preniknúť do nášho krvného obehu, čo vedie k zápalom v celom tele.

Výsledok: koža reaguje lokálnym zápalom, ktorý sa prejavuje vo forme akné, ekzémov a psoriázy.

Na chronické kožné problémy, ako je akné, ekzém a psoriáza, bohužiaľ neexistuje liek. Existuje však niekoľko spôsobov, ako môžete podporiť svoje telo, aby ste sa mohli liečiť a predchádzať kožným ochoreniam.

Čistenie čriev

Probiotiká pomáhajú stimulovať pravidelné vyprázdňovanie čriev, ktoré je nevyhnutné na to, aby sme sa zbavili škodlivých látok, ktoré sa do nášho tela dostávajú prevažne s potravou a vodou, ktorú denne prijímame.

V klinických štúdiách sa dokonca ukázalo, že niektoré probiotické bakteriálne kmene pomáhajú bojovať proti zlým baktériám a iným patogénom, čím potláčajú ich kolonizáciu v črevách a zabraňujú vzniku chorôb.

Znižovanie zápalov

Náš črevný mikrobióm je veľmi citlivý. Keď zažívame stres, musíme užívať silné lieky a/alebo jeme nezdravú stravu, naše črevá sa môžu zapáliť.

Tento zápal spôsobuje oslabenie tesných spojov v našej črevnej bariére a naša črevná bariéra sa stáva priepustnou (tzv. deravé črevo). To umožňuje patogénom, toxínom a alergénom preniknúť do krvného obehu.

Prílev škodlivých látok do vášho tela vyvoláva zápal a imunitnú reakciu. Ak toto deravé črevo zostane nevyriešené, môže viesť k autoimunitným ochoreniam, ako sú chronické ekzémy a psoriáza, alergie a potravinové intolerancie.

Žiaľ, mnohí jedinci riešia len príznaky toho, ako sa ich zápal prejavuje (napr. prostredníctvom antihistaminík a kortizónu).

Tieto liečby môžu mať často dlhodobé škodlivé účinky na organizmus. Na to, aby ste sa skutočne uzdravili a cítili sa lepšie, je nevyhnutné riešiť hlavnú príčinu, ktorou je nerovnováha v črevnom mikrobióme.

Silné probiotikum posilní funkciu vašej črevnej bariéry. Probiotiká môžu chrániť vaše telo pred škodlivými látkami, vznikom zápalu a následnou nesprávne nasmerovanou imunitnou reakciou.

Posilnenie imunitného systému

Niektoré probiotické baktérie pomáhajú riadiť imunitný systém a pomáhajú pri starostlivosti o pokožku dvoma kritickými spôsobmi, aby sa nevymkla spod kontroly, čo sa môže prejaviť v podobe kožných problémov, alergií a potravinových intolerancií.

Po prvé, je známe, že špecifické probiotické kmene zvyšujú produkciu IL-10 v tele, čím pomáhajú telu zvládať zápaly. IL-10 je posolová látka imunitného systému, ktorá chráni pred prehnanými zápalovými procesmi a autoimunitnými ochoreniami.

Druhou imunomodulačnou vlastnosťou probiotických kmeňov je stimulácia sekrécie sekrečného imunoglobulínu A (sIgA). SIgA je protilátka, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v imunitnej funkcii slizníc.

Ak vaše telo nemá dostatok sIgA, váš imunitný systém môže byť oslabený a môžete byť náchylnejší na kožné problémy a infekcie, ako sú prechladnutie, chrípka, kvasinkové infekcie a infekcie močových ciest.

Preto zníženie zápalu a posilnenie imunitného systému prostredníctvom zdravého črevného mikrobiómu môže mať silný, pozitívny vplyv na vašu pokožku.

Ďalšie spôsoby, ako môžete pomôcť mikrobiómu vašej pokožky

Okrem užívania vysokokvalitného, špeciálne kombinovaného probiotického doplnku existuje niekoľko ďalších prirodzených a veľmi účinných spôsobov, ktorými môžete podporiť zdravie svojej pokožky.

Detox celého tela

V mnohých prípadoch ľudia trpiaci kožnými problémami používali na liečbu príznakov svojich ochorení silné lieky vrátane antihistaminík a kortizónu. Tieto lieky môžu spôsobiť spúšť v črevách a v pečeni a môžu ohroziť správnu detoxikáciu.

Preto je dobré venovať sa jednoduchej, finančne nenáročnej a ľahkej detoxikácii celého tela, ak máte problémy s pokožkou. Odporúčame piť tri litre vody každý deň po dobu najmenej jedného mesiaca.

Môžete tiež zvážiť užívanie pestreca mariánskeho, čo je bylinný doplnok, ktorý pomáha podporovať funkciu pečene.

Zeolitový prášok je ďalší doplnok, ktorý pomôže vášmu telu detoxikovať. Nedá sa stráviť, a preto pôsobí ako špongia, ktorá nasáva toxíny a odvádza ich z tela von.

Znížte príjem alergénnych potravín

Pri zvládaní kožného ochorenia je nevyhnutné, aby ste obmedzili všetky potraviny, ktoré sa bežne spájajú s alergickými reakciami. Ide o všetky výrobky vrátane lepku a mliečnych výrobkov, všetky druhy orechov, potraviny s vysokým obsahom spracovaného cukru, nočné rastliny a všetko, čo zaťažuje pečeň, ako napríklad alkohol.

Skvelou alternatívou sú cestoviny z hnedej ryže, kokosové mlieko a jogurt, javorový sirup, slnečnicové a tekvicové semienka, ako aj zelená listová zelenina.

Jedzte viac vlákniny

Chcete sa uistiť, že vaše telo sa správne detoxikuje prostredníctvom pravidelnej a zdravej stolice. Účinným spôsobom, ako si zabezpečiť pravidelnú a zdravú stolicu, je konzumácia dostatočného množstva vlákniny.

Najjednoduchší a najprirodzenejší spôsob, ako do svojho jedálnička dostať viac vlákniny, je konzumovať viac vláknitých potravín vrátane listovej zeleniny, quinoy a bezlepkového ovsa, fazule/hrášku, ľanových semienok a jablka.

Ďalším prístupom je pridať do svojho denného režimu prebiotický doplnok vlákniny, ako je psyllium husk. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako optimalizovať pohyb čriev, pozrite si náš príspevok na blogu o tom, čo vás môže pohyb čriev naučiť o vašom zdraví.

Užívajte tieto doplnky stravy

  • Zinok - Ukázalo sa, že zinok znižuje vylučovanie histamínu a s ním aj svrbenie a opuch kože. Okrem toho je zinok jednou z najdôležitejších látok v tele; podieľa sa na viac ako 300 metabolických procesoch vrátane tých, ktoré vedú k zdravej pokožke. Zinok pomáha obnovovať zdravé kožné bunky, čo je dôležité najmä pre ľudí trpiacich kožnými problémami.
  • Omega 3-mastné kyseliny - Omega 3-mastné kyseliny posilňujú bunkovú membránu. Bunková membrána slúži ako bariéra proti vniknutiu škodlivých látok do bunky a je priechodom pre živiny, ktoré prechádzajú dovnútra, a pre odpadové produkty, ktoré prechádzajú von z bunky. Okrem toho bunková membrána ovplyvňuje schopnosť buniek zadržiavať vodu. Pekná a zdravá bariéra buniek pomáha zadržiavať vodu a spôsobuje, že pokožka vyzerá jemnejšia a mladšia. Omega 3-mastné kyseliny tiež pomáhajú znižovať produkciu zápalových látok v tele, prirodzených chemických látok, ktoré sa podieľajú na procese starnutia.
  • Co-Q10 - energetickým centrom buniek nášho tela sú mitochondrie. Co-Q10 dodáva energiu mitochondriám, a preto nabíja každú bunku v tele vrátane kožných buniek. Užívanie Co-Q10 tiež zvyčajne zvyšuje hladinu energie.

Udržuje vlhkosť v pokožke

Pri citlivej pokožke je veľmi dôležité udržiavať v nej vlhkosť. Preto pre správnu starostlivosť o pokožku odporúčame siahnuť po prírodnom, bohatom hydratačnom kréme, ktorý neobsahuje parfumy a kortizón. Tento hydratačný krém by mal obsahovať aj kyselinu gama-linolénovú, ktorá podporuje obnovu membrán kožných buniek, a vitamín E na prirodzenú ochranu.

Pri každom sprchovaní nezabudnite naniesť hydratačný krém na celé telo, aby ste si hneď po ňom udržali vlhkosť pokožky.

Je tiež dobré prejsť na prírodné, organické odličovacie prípravky, aby ste predišli ďalšiemu podráždeniu pokožky.

Vyhnite sa drsnému drhnutiu

Pokožka s problémami, ako sú ekzémy, psoriáza a akné, je často veľmi citlivá a drsné drhnutie ju môže podráždiť a spôsobiť ďalšie lokálne zápaly.

Napriek tomu, ak trpíte psoriázou alebo ekzémom a vaša pokožka je pokrytá šupinkami, teplý kúpeľ na jemný peeling môže byť dobrý nápad. Na jemné vydrhnutie odumretej kože z miest psoriázy/ekzému môžete použiť žínku.

Účelom tohto kúpeľa a jemného peelingu je zabezpečiť, aby sa váš hydratačný krém mohol opäť vstrebať do pokožky. Upozorňujeme, že kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako desať minút. Môžete tiež zvážiť konzultáciu so svojím dermatológom, aby ste zistili, či vám probiotická starostlivosť o pokožku môže pomôcť.

Zvládanie stresu

Stres je hlavným určujúcim faktorom zdravia čriev a pokožky. Snažte sa čo najviac vyhýbať zjavným stresorom vo svojom živote. Ak sa ocitnete v dlhšie trvajúcom stresovom období, pokúste sa podporiť svoje telo pri zvládaní tohto stresu vykonávaním aktivít na uvoľnenie stresu vrátane meditácie a jogy.

Do svojej každodennej wellness rutiny môžete pridať aj výživový doplnok z africkej čiernej fazule (tzv. Griffonia Simplicifolia). Ide o rastlinný extrakt, ktorý preukázateľne pomáha pri depresii, úzkosti, tenzných bolestiach hlavy a migréne, ako aj zvyšuje produkciu hormónu šťastia Serotonínu.

Záver

Riešiť akútne a chronické kožné problémy môže byť neuveriteľne frustrujúce. Naša pokožka je jedným z najväčších orgánov nášho tela, a ak nie je zdravá, má to obrovský vplyv na celé telo a myseľ. Pevne dúfame, že kroky uvedené v tomto príspevku vám pomôžu pochopiť, čo prispieva k zdraviu pokožky a kde môžete začať robiť zmeny, aby ste úspešne obnovili a udržali zdravie svojej pokožky.

Starostlivosť o váš tráviaci systém konzumáciou probiotických potravín, ako je kyslá kapusta, kimči, miso a iné fermentované potraviny, môže pomôcť pri starostlivosti o vašu pleť. Kvalitný probiotický doplnok so živými kultúrami dobrých baktérií však môže mať obrovský vplyv na vaše celkové zdravie vrátane zdravia vašej pokožky.

Späť do obchodu