Podporujú probiotiká imunitný systém?

Obsah:

  • Zdravie čriev a imunitný systém
  • Môžu vás probiotiká ochrániť pred ochorením?
  • Aké druhy probiotík môžu podporovať imunitné funkcie?
  • Ako dlho trvajú probiotiká na podporu imunitného systému?
  • Záverečné myšlienky

probiotika a imunita
Probiotiká sú živé mikroorganizmy v črevách, ktoré môžu podporiť imunitný systém optimalizáciou črevného mikrobiómu, posilnením funkcie črevnej bariéry, stimuláciou imunitných buniek a odvrátením patogénov.

Váš imunitný systém plní kritickú funkciu ochrany vášho tela pred hrozbami, ktoré môžu viesť k infekciám a iným zdravotným problémom. Váš gastrointestinálny trakt alebo črevá sú dôležitou súčasťou vášho imunitného systému.

Prospešné baktérie v črevách spolupracujú s vaším imunitným systémom na ochrane vášho zdravia a ochrane pred škodlivými mikroorganizmami.

Probiotiká môžu podporiť vašu imunitu tým, že pomáhajú vyvážiť váš mikrobióm pre optimálne zdravie čriev. V tomto článku sa pozrieme na to, ako na seba vzájomne pôsobia črevá, imunitný systém a probiotiká.

Zdravie čriev a imunitný systém

Imunitný systém zahŕňa vrodený (všeobecný) a adaptívny (špecializovaný) imunitný systém.

Vrodená imunita pozostáva z fyzických bariér, ako sú koža a sliznice, ktoré zabraňujú prenikaniu cudzorodých látok, a zo špeciálnych bielkovín a imunitných buniek, známych aj ako obranné bunky, ktoré rýchlo pracujú na napadnutí invazívnych mikróbov.

Adaptívna imunita zahŕňa T-bunky, B-bunky a špecializované bielkoviny nazývané protilátky, ktoré dokážu identifikovať a zničiť špecifické baktérie, vírusy a iné cudzie látky.

Gastrointestinálny trakt je dôležitou súčasťou imunitného systému. Nachádza sa v ňom približne sedemdesiat až osemdesiat percent imunitných buniek v tele. Jednou z jeho kľúčových funkcií je chrániť telo pred škodlivými mikroorganizmami (patogénmi). Slizničná bariéra čreva je jednou z prvých obranných bariér proti patogénom.

Črevný mikrobióm a imunitný systém neustále komunikujú a navzájom ovplyvňujú svoj vývoj a funkciu. Imunitný systém reguluje kolonizáciu črevného mikrobiómu a mikrobióm stimuluje produkciu a aktiváciu vrodených aj adaptívnych imunitných buniek.

Mikrobióm tiež chráni zdravie tráviaceho systému tým, že potláča schopnosť patogénov kolonizovať, premnožiť sa a poškodiť črevo.

Prospešné črevné baktérie v mikrobióme neustále monitorujú a upravujú svoju schopnosť inhibovať patogény. Produkujú aj vedľajšie produkty, ako sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú prínos pre imunitu. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom posilňujú črevnú bariéru tým, že zvyšujú jej produkciu ochranného hlienu a antimikrobiálnych zlúčenín.

Probiotiká môžu optimalizovať črevný mikrobióm na zlepšenie funkcie imunitného systému. Blokujú patogény tým, že s nimi súťažia o zdroje a produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré posilňujú črevnú bariéru. Probiotiká dokážu odvrátiť bežné patogény, ako sú E. coli a H. pylori.

Viaceré klinické štúdie zistili, že probiotické mikróby zlepšujú hnačku vrátane hnačky spôsobenej baktériami alebo vírusmi, znižujú jej výskyt, trvanie a závažnosť.

Zistilo sa, že najmä kmene laktobacilov znižujú výskyt infekčných hnačiek. Medzi ďalšie prínosy probiotík pre zdravie čriev patrí optimalizácia trávenia a zlepšenie pohyblivosti čriev.

Môžu vás probiotiká ochrániť pred ochorením?

Hoci užívanie probiotík určite nezaručí, že nikdy neochoriete, môžu posilniť vašu imunitu a pomôcť telu odraziť niektoré patogény.

Okrem úlohy v črevnej imunite ovplyvňuje mikrobióm zdravie imunity a odolnosť voči choroboplodným zárodkom v celom tele. Prospešné vedľajšie produkty črevnej flóry, ako sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, cirkulujú a ovplyvňujú rôzne imunitné bunky.

Poruchy črevnej flóry môžu znížiť imunitné reakcie v tráviacom trakte aj v iných častiach tela. Štúdie spájajú zmeny v mikrobióme so stavmi ovplyvňujúcimi viaceré telesné systémy; tieto nerovnováhy môžu prispievať ku gastrointestinálnym, neurologickým, kardiovaskulárnym a respiračným poruchám.

Nižšia rozmanitosť mikrobiómu u starších dospelých sa spája so zníženou funkciou imunitného systému a väčšou náchylnosťou na infekcie. Imunitné funkcie sa u starších dospelých postupne znižujú. Táto znížená imunita môže viesť k slabším reakciám na patogény a zápalom nízkeho stupňa.

Nižšia diverzita črevného mikrobiómu sa spája aj s nadmernou aktivitou imunitných reakcií vrátane vzniku alergií a astmy. Niektoré štúdie zistili znížené riziko alergických kožných ochorení u detí, ktorých matky počas tehotenstva užívali probiotiká. Iné štúdie poskytujúce probiotiká dojčatám alebo deťom na prevenciu alergií zistili zmiešané výsledky.

Probiotiká môžu ovplyvniť imunitné zdravie prostredníctvom optimalizácie črevného mikrobiómu a interakciou s imunitnými bunkami.

Jedným zo spôsobov, ako probiotiká posilňujú imunitu, je zvýšenie produkcie IgA protilátok črevnými bunkami. Tieto protilátky sú rozhodujúce pre funkciu slizničných membrán a chránia pred patogénmi v črevách a v dýchacích, pohlavných a močových cestách. IgA protilátky majú aj protizápalové funkcie. Bolo preukázané, že probiotické kmene v Omni-Biotic Balance zvyšujú vylučovanie IgA, čím podporujú imunitu.

Niektoré výskumy sa zaoberali zmenami vo funkcii imunitných buniek ľudí užívajúcich probiotiká. V jednom prehľade štúdií sa uvádza, že v desiatich zo šestnástich štúdií, v ktorých sa probiotiká podávali zdravým dospelým ľuďom, sa zistilo zlepšenie ich imunitných funkcií vrátane zvýšenia aktivity T-buniek a prirodzených zabíjačov a zníženia zápalu. Niektoré zo štúdií s pozitívnymi výsledkami zahŕňali starších dospelých.

Niektoré štúdie zistili, že podávanie probiotík významne zvýšilo protilátky proti chrípkovej vakcíne u dospelých, vrátane niektorých štúdií so staršími dospelými. Iné štúdie poskytujúce probiotiká starším dospelým nezistili významný vplyv na ich reakciu na vakcínu.

Výskum doplnkovej výživy probiotikami na prevenciu alebo liečbu infekcií priniesol zmiešané výsledky.

Niektoré štúdie spájajú užívanie probiotík s nižším výskytom alebo zníženou závažnosťou či trvaním respiračných infekcií, najmä infekcií horných dýchacích ciest.

V jednom prehľade sa uvádza, že tri štúdie s probiotikami zistili prínosy pri bežnom prechladnutí u zdravých dospelých vrátane zníženia výskytu, trvania a príznakov. Výsledky štúdií o probiotikách a chrípkových infekciách boli viac rozporuplné, pričom v niektorých sa zistila zvýšená imunita a v iných sa nezistil žiadny vplyv na výskyt alebo závažnosť infekcie. V jednej štúdii sa zistil znížený výskyt ušných infekcií u dojčiat, ktorým sa podávala kombinácia probiotík.

Niektoré prospešné baktérie, najmä probiotické kmene druhu Lactobacillus, sú účinné proti baktériám a kvasinkám, ktoré spôsobujú infekcie vo vaginálnych a močových cestách. Tieto dobré baktérie bránia patogénom tým, že súperia o miesta priľnavosti, zvyšujú množstvo ochranného hlienu a stimulujú produkciu imunitných buniek; prispievajú tiež ku kyslému pH pošvy.

Niektoré kmene Lactobacillus preukázali aktivitu proti E.coli a iným baktériám, ktoré môžu spôsobovať vaginálne infekcie, a môžu pomáhať pri ich prevencii a liečbe. Štúdie, v ktorých sa probiotiká podávali na prevenciu infekcií močových ciest, ktoré často spôsobuje E.coli, však priniesli rozporuplné výsledky.

Probiotiká nemusia byť bezpečné na užívanie u osôb so závažnými zdravotnými problémami alebo imunosupresiou.

Aké druhy probiotík môžu podporovať imunitné funkcie?

Probiotiká môžu vyvážiť črevný mikrobióm a podporiť imunitné funkcie posilnením črevnej bariéry a stimuláciou imunitných buniek. Väčšina probiotík bráni patogénom tým, že súťaží o zdroje a blokuje ich uchytenie. Ďalšie špecifické účinky na imunitu sa líšia v závislosti od kmeňa.

V prehľade štúdií o probiotickej suplementácii a imunite u zdravých dospelých ľudí sa v štúdiách, ktoré zistili pozitívne účinky na imunitné funkcie, používali najmä jednotlivé alebo viaceré kmene Lactobacillus s niektorými druhmi Bifidobacterium. Medzi tieto štúdie patrili:

  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus paracasei
  • Lactobacillus casei
  • Bifidobacterium lactis

Medzi ďalšie probiotiká, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitu, patria kmene Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, L. reuteri, B. animalis, B. breve a S. thermophilus.

Mnohé druhy Lactobacillus majú antibakteriálne alebo antikandidové účinky. Zistilo sa, že kmene Lactobacillus, ako sú L. casei a L. rhamnosus, znižujú výskyt akútnej infekčnej hnačky.

Kmene L. plantarum, L. rhamnosus, L. acidophilus a S. thermophilus dokázali blokovať bežnú baktériu E. coli v gastrointestinálnom trakte.

Zistilo sa, že kmene Bifidobacterium, ako napríklad B. infantis, znižujú počet škodlivých baktérií u dojčiat. Vyššie hladiny druhov Bifidobacterium v gastrointestinálnom trakte dojčených detí sa spájajú so silnejšou imunitnou funkciou a ochranou pred infekciami.

Ak máte oslabený imunitný systém alebo chronické zdravotné ťažkosti, pred užívaním probiotík sa určite poraďte so svojím lekárom.

Ako dlho trvajú probiotiká na podporu imunitného systému?

Ak je vaším cieľom optimalizovať imunitu, je dôležité vybrať si probiotiká s výskumom podporujúcim ich prínos pre imunitné funkcie.

Takisto je veľmi dôležité nájsť výrobok s dostatočným počtom probiotických baktérií schopných prežiť kyslé podmienky tráviaceho traktu. Výživové doplnky by mali obsahovať 107 až 1011 CFU/g životaschopných baktérií, ktoré by mali byť označené na konci doby spotreby výrobku.

Výskum týkajúci sa načasovania účinkov probiotík na imunitný systém je obmedzený. V jednej laboratórnej štúdii sa zistilo, že probiotiká sa zabudovali do črevných imunitných buniek a zlepšili ich funkciu do troch dní. Organizmus je však zložitý a načasovanie účinkov probiotík na imunitný systém sa bude pravdepodobne líšiť.

Môže trvať až niekoľko týždňov, kým probiotiká ovplyvnia črevný mikrobióm a ovplyvnia funkciu imunitného systému.

V prehľade štúdií o schopnosti probiotík kolonizovať mikrobióm zdravých dospelých ľudí sa vo väčšine štúdií podávali probiotiká účastníkom najmenej tri týždne. V štúdiách zameraných na imunitné funkcie sa probiotiká poskytovali najmenej štyri týždne, pričom niektoré štúdie trvali oveľa dlhšie.

Je dôležité poznamenať, že schopnosť probiotík kolonizovať črevá sa zdá byť dočasná a že účinky sa môžu vrátiť do jedného až troch týždňov po ukončení užívania doplnkov.

Záverečné myšlienky

Podpora črevného mikrobiómu pomocou probiotík môže pomôcť optimalizovať zdravie čriev a funkciu imunitného systému. Správne probiotikum môže ponúknuť výhody pre zdravie imunitného systému a ochranu pred bežnými patogénmi.

Späť do obchodu