20 tipov pre optimálne zdravie očí

Obsah:

  • 10 tipov pre optimálne zdravie očí

ocii_1

Drobná starostlivosť o oči v súčasnosti vám pomôže udržať si zdravý zrak v neskorších rokoch života a pomôže vám predchádzať očným problémom, ako je sivý zákal, slabozrakosť, makulárna degenerácia, glaukóm a diabetická retinopatia.

Jedným z najlepších spôsobov je dodržiavať týchto 10 tipov pre optimálne zdravie očí.

10 tipov pre optimálne zdravie očí

1. Zdravá strava Zdravý zrak

Áno, začína to tak jednoducho: ste to, čo jete, a taký je aj váš zrak. Potraviny bohaté na živiny, ako sú vitamín C a E, zinok, luteín a omega-3 mastné kyseliny, posilňujú vaše oči pred problémami súvisiacimi s vekom, ako je sivý zákal a makulárna degenerácia. Niektoré skvelé potraviny pre zdravie očí zahŕňajú:

  • Zelenina: Zelená listová zelenina ako špenát, kapusta a kel
  • Ryby: Tučné ryby ako losos, tuniak, sardinky a makrela
  • Ovocie: Citrusové plody ako citróny, grapefruity a pomaranče
  • Nemäsité zdroje bielkovín: Vajíčka, orechy a fazuľa

2.Prestaňte fajčiť

Ešte sa vám nepodarilo prestať fajčiť? Potrebujete dodatočnú motiváciu? A čo tak nemať šedý zákal, makulárnu degeneráciu a uveitídu (okrem rôznych iných zdravotných problémov)? Výskumy naznačujú, že pravdepodobnosť, že fajčiari budú postihnutí týmito vyčerpávajúcimi očnými ochoreniami, sa zvyšuje dvoj- až trojnásobne. Takže na tých z vás, ktorí majú svoj zrak radšej ako cigaretu.

3. Slnečné okuliare

Ak ste slnečné okuliare považovali len za módny doplnok, zamyslite sa ešte raz. Správny pár tieňov vám môže pomôcť vyhnúť sa sivému zákalu, makulárnej degenerácii a pinguekulám tým, že blokuje škodlivé UV (ultrafialové) slnečné žiarenie. Dobrý pár slnečných okuliarov s UV ochranou dokáže blokovať 99 - 100 % škodlivých UV lúčov. Ak vás to zaujíma, k dispozícii sú aj kontaktné šošovky s UV ochranou.

4. Nepodceňujte silu ochranných okuliarov

Ochranné okuliare sa veľmi odporúčajú, ak ste v práci alebo aj doma vystavení nejakému druhu nebezpečných materiálov prenášaných vzduchom. Nielen to, uchýľte sa k ochranným okuliarom, ak sa venujete športom, ako je ľadový hokej, lakros alebo squash/raketbal.

5. Vyhnite sa nadmernému vystaveniu počítačovým obrazovkám

Okrem toho, že príliš dlhé pozeranie na obrazovku počítača/telefónu spôsobuje bolesti krku, chrbta a ramien, môže vážne ovplyvniť zdravie vašich očí. Niektoré z očných problémov, ktoré môžete mať z nadmerného vystavovania sa obrazovkám počítačov/telefónov, zahŕňajú:

  • Únava očí
  • Suchosť očí
  • rozmazané videnie
  • problémy so zaostrovaním na dlhé vzdialenosti

Niektoré ochranné opatrenia zahŕňajú:

  • Aktualizácia predpisu na okuliare alebo kontaktné šošovky pre vystavenie obrazovke
  • Vyhľadanie vhodnej lekárskej starostlivosti v prípade dlhodobého namáhania očí a zváženie použitia počítačových okuliarov pri práci s počítačom.
  • výber pohodlnej podpornej stoličky a jej umiestnenie tak, aby vaše nohy ležali rovno na podlahe
  • častejšie žmurkanie, ak vám vysychajú oči
  • dodržiavanie pravidla 20-20-20, podľa ktorého si každých 20 minút oddýchnete tak, že sa nepretržite 20 sekúnd pozeráte do vzdialenosti 20 metrov
  • Odporúčajú sa aj 15-minútové prestávky každé 2 hodiny a vstávanie zo stoličky

6. Zaradenie prestávok na žmurkanie

Z únavy očí neobviňujte len počítače a obrazovky telefónov. Knihy a písané dokumenty môžu tiež spôsobovať únavu očí, ak sa na ne pozeráte dlhší čas. Preto si nezabudnite zdvihnúť hlavu, odvrátiť pohľad od dokumentov a jednoducho si na pár sekúnd žmurknite, aby ste sa zbavili napätia.

7. Pravidelne navštevujte očného lekára

Nikdy nepodceňujte význam pravidelnej očnej prehliadky.

Vaše oči potrebujú špecializovanú starostlivosť, pretože sú jedným z najzložitejších orgánov vo vašom tele. Odhaliť očné ochorenia, ako je napríklad glaukóm, je pomerne náročné. Iba očný špecialista to dokáže vhodne urobiť pomocou potrebných vedomostí, skúseností, nástrojov a techník. Odborníci odporúčajú absolvovať komplexné očné vyšetrenie aspoň raz za dva roky. Medzi základné súčasti komplexného očného vyšetrenia môžu patriť:

  • vyšetrenie zraku na určenie ďalekozrakosti/ krátkozrakosti, presbyopie (zmeny zraku v dôsledku procesu starnutia), astigmatizmu (rozmazané videnie spôsobené zakrivenou rohovkou)
  • testy na určenie koordinácie medzi oboma očami
  • Testy zrakového nervu a očného tlaku na odhalenie glaukómu
  • Mikroskopické a vonkajšie vyšetrenie oka pred a po rozšírení

8. Buďte ostražití v prípade problémov s očami - hľadajte príznaky

Pravidelná návšteva očného lekára je skvelá rutina, ktorú treba dodržiavať, ale nespoliehajte sa len na ňu; v stávke je zdravie vašich očí. Buďte ostražití voči svojmu zraku a neustále sledujte akékoľvek zmeny vo videní. Medzi červené vlajky, na ktoré sa treba zamerať, patria napr:

  • Mlhavé videnie
  • Dvojité videnie
  • Problémy s videním pri slabom osvetlení
  • Červené oči počas dlhšieho časového obdobia
  • Neustála bolesť a opuch očí
  • Plamienky
  • Časté záblesky svetla

Ak sa vyskytne niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte svojho očného lekára, ktorý záležitosť podrobne vyšetrí.

9. Zvážte svoju rodinnú anamnézu

Zo všetkých ostatných faktorov môžete mať aj jednoducho smolu na nežiaduce očné ochorenie, pretože mnohé očné ochorenia sa zoskupujú v rodinách. Napríklad vysoký krvný tlak alebo cukrovka v rodinnej anamnéze znamenajú zvýšené riziko, že budete trpieť očným ochorením. Preto berte rodinnú anamnézu očných ochorení vážne a prediskutujte ju so svojím očným lekárom, aby ste sa nestali ďalšou nič netušiacou obeťou.

10. Čerstvý vzduch

Výhody čerstvého vzduchu sa neobmedzujú len na pľúca a srdce. Čerstvý vzduch priamo zásobuje kyslíkom rohovky vašich očí, pretože im chýba vlastný mechanizmus zásobovania kyslíkom. Preto dbajte na to, aby vaše oči nasávali čo najviac čerstvého vzduchu.

11. Vyhnite sa treniu očí

Je zvláštne, že obrovská väčšina ľudí si zrejme pestuje zvyk trieť si oči každú druhú minútu. Pre mnohých z nich sa trenie očí mení na dráždivý zvyk, ktorý je pre zdravie očí dosť škodlivý. Musíte si uvedomiť, že väčšinou sú vaše ruky pokryté množstvom baktérií zodpovedných za rôzne druhy chorôb a infekcií. Preto bude lepšie, ak sa tohto nezdravého zvyku zbavíte, ale ak to nedokážete, dbajte na to, aby ste mali ruky čo najčistejšie. Môžete používať čokoľvek od mydiel až po dezinfekčné prostriedky, len ich udržiavajte čisté, ak si ich nemôžete prestať trieť o oči.

12. Ak si líčite oči, držte sa kvalitných produktov

Pravdou je, že trenie chorých rúk o oči nie je jediný spôsob, ako im uškodiť, na tento účel môže slúžiť aj očný make-up, najmä ak si nie ste vedomí kvality. Škodlivým baktériám sa môže dariť na mnohých nepravdepodobných miestach vrátane maskary, ktorú používate, a hrotov ceruziek na linajky, ktorými si skrášľujete oči. Nezostávajte s tou istou tubou maskary dlhšie ako 3 mesiace a nezabúdajte si orezávať hroty obľúbených ceruziek na oči. Pri kúpe očného make-upu vždy uprednostňujte kvalitné značky, aby ste si udržali a užívali zdravé oči čo najdlhšie.

13. Dávajte si pozor na svoje kontaktné šošovky

Samozrejme, nehovorím o kontaktoch uložených v zozname kontaktov vo vašom telefóne, ide o vaše kontaktné šošovky, na ktoré si musíte dávať mimoriadny pozor. Ak sa domnievate, že sa o svoje kontaktné šošovky už staráte dobre, zamyslite sa ešte raz, pretože výskum uviedol, že približne 85 % používateľov kontaktných šošoviek sa mylne domnieva, že sú na svoje kontaktné šošovky dostatočne opatrní. Iba 2 % z nich v skutočnosti splnili požadované náležitosti. Ak teda chcete, aby vaše oči boli čo najzdravšie a bez chorôb, pri manipulácii s kontaktnými šošovkami dôsledne dodržiavajte pokyny uvedené na predpise namiesto toho, aby ste ich (údajne) čistili všetkým možným, od vody z vodovodu až po detský olejček.

14. Viac sa starajte o zdravie svojich očí ako o to, aby vám zdravotná poisťovňa hradila očné vyšetrenia

Nemožno poprieť, aké ťažké je spravovať svoje financie, ale zdá sa, že to nie je nič v porovnaní so zvládaním problémov s poškodením alebo stratou zraku. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia si môžete dať vyšetriť oči aj s bežným zdravotným poistením, ak máte v rodinnej anamnéze zvýšený rizikový faktor ochorení, ako je napríklad glaukóm. Okrem toho existujú aj neziskové organizácie, ktoré poskytujú očné vyšetrenia a iné druhy očnej starostlivosti tým, ktorí spĺňajú podmienky. Vyskúšať ich je stále lepšie ako ľutovať, prečo ste to neurobili včas.

15. Vyhýbajte sa suchému vzduchu

Zútulnenie vášho domova cez zimu môže byť tiež nepravdepodobným vinníkom, ak vás v poslednom čase trápia suché oči. V takýchto situáciách vám môže veľmi pomôcť zvlhčovač vzduchu, ktorý dodá vašim očiam potrebnú vlhkosť a pomôže im zostať hydratované.

16. Zostaňte hydratovaní

Keď hovoríme o suchých očiach, môže k nim viesť aj dehydratácia. Ľudské telo sa pri svojom hladkom fungovaní vo veľkej miere spolieha na vodu. Ak si neuvedomujete hladinu tekutín v tele, okrem množstva iných komplikácií je ovplyvnená aj produkcia sĺz v očiach, čo má za následok suché oči. Jednoducho zostaňte hydratovaní, aby sa vaše oči vyhli problémom.

17. Dobre sa vyspite

Vaše oči sa môžu dostať do problémov aj vtedy, ak máte vo zvyku pravidelne vynechávať spánok. Dostatočný spánok zabezpečí, že vaše oči budú dobre oddýchnuté a bez záťaže.

18. Zdieľanie uteráka nie je dobrý nápad

Byť veľkorysý je jedna vec a deliť sa o svoj uterák je niečo úplne iné. Je to skôr voľba medzi nimi, pretože zdieľanie uterákov a podložiek na tvár znamená, že vaše oči budú náchylné na nákazlivé očné infekcie, ako je zápal očných spojiviek (alebo šošovka).

19. Vyhnite sa nadmernej konzumácii kávy

Ak mám byť úprimný, aj mne to najviac ublížilo, ale stále uprednostňujem zdravé oči. Ak je myšlienka na parnú šálku pred vami každé popoludnie príliš silná na to, aby ste jej odolali, skúste kávu nahradiť zeleným čajom. Okrem toho, že zelený čaj splní požiadavky vášho tela na tekutiny, je známy ako skvelý zdroj katechínov, ktoré spolu s ďalšími antioxidantmi (ako je vitamín C, vitamín E, zeaxantín a luteín) pomáhajú očiam bojovať proti rôznym očným problémom vrátane šedého zákalu a AMD.

20. Čím skôr, tým lepšie

Pri liečbe najzávažnejších očných ochorení, ako je AMD a glaukóm, má nesporný význam načasovanie. Čím skôr sa diagnostikujú, tým vyššia je pravdepodobnosť ich úspešnej liečby. Začnite preto pravidelne konzultovať so svojím očným lekárom skôr, ako bude neskoro.

Späť do obchodu