Koenzým Q10

Obsah:

  • Čo je CoQ10?
  • Čo robí CoQ10 pre telo?
  • Dávkovanie
  • Potravinové zdroje CoQ10
  • Má CoQ10 vedľajšie účinky?
  • Kto by nemal užívať CoQ10?
  • Záver

Koenzým Q10 môže pomáhať pri podpore pokožky, mozgu a pľúc, ako aj pri ochrane pred chronickými ochoreniami, ako je rakovina alebo cukrovka. Na pochopenie jeho prínosov je však potrebný ďalší výskum.

Koenzým Q10 (CoQ10) je zlúčenina, ktorá pomáha vytvárať energiu v bunkách. S pribúdajúcim vekom ho vaše telo produkuje menej, ale môžete ho získať aj z doplnkov stravy alebo potravín.

Nízke hladiny CoQ10 môžu súvisieť s ochoreniami, ako je rakovina, cukrovka, ako aj neurodegeneratívne poruchy. Vzťah príčiny a účinku je však nejasný.

Tu je to, čo potrebujete vedieť o jeho 9 potenciálnych prínosoch a informáciách o bezpečnosti.

Čo je CoQ10?

CoQ10 sa prirodzene nachádza v tele, pričom najvyššie hladiny sú v srdci, pečeni, obličkách a pankrease. Pomáha vytvárať energiu v bunkách tvorbou antioxidantu adenozíntrifosfátu (ATP), ktorý sa podieľa na prenose energie v bunkách, a slúži ako antioxidant na ochranu buniek pred oxidačným stresom.

Ubichinol je redukovaná forma CoQ10, zatiaľ čo ubichinón je oxidovaná forma. Telo je schopné konvertovať medzi týmito dvoma formami. V tele existujú obe varianty, ale ubichinol je forma, ktorá sa najviac vyskytuje v krvnom obehu.

Čo robí CoQ10 pre telo?

Oxidačný stres môže narušiť pravidelné fungovanie buniek a môže prispieť k mnohým zdravotným problémom. Preto nie je prekvapujúce, že niektoré chronické ochorenia sa spájajú aj s nízkou hladinou CoQ10.

Produkcia CoQ10 sa s vekom znižuje. Starší ľudia tak môžu mať nedostatok tejto zlúčeniny.

Medzi ďalšie možné príčiny nízkej hladiny CoQ10 patria:

  • genetické chyby v syntéze alebo využití CoQ10
  • zvýšené nároky tkanív v dôsledku ochorenia
  • mitochondriálne ochorenia
  • oxidačný stres spôsobený starnutím
  • vedľajšie účinky liečby statínmi

ZHRNUTIE
CoQ10 je látka, ktorá sa nachádza v celom tele, pôsobí ako antioxidant a podieľa sa na tvorbe energie. Nízke hladiny CoQ10 môžu súvisieť s vyšším vekom, niektorými liekmi, genetickými chybami, nedostatkom výživy a špecifickými zdravotnými stavmi.

1. Môže pomôcť pri liečbe srdcového zlyhania

Niektoré výskumy zdroj naznačujú, že CoQ10 by mohol zlepšiť výsledky liečby ľudí so srdcovým zlyhaním.

Jedna analýza siedmich prehľadov dospela k záveru, že CoQ10 by mohol byť prospešný pri liečbe srdcového zlyhania, najmä pre tých, ktorí nie sú schopní tolerovať iné metódy liečby.

V ďalšom prehľade 14 štúdií sa zistilo, že u ľudí so srdcovým zlyhaním, ktorí užívali doplnky CoQ10, sa znížilo riziko úmrtia a došlo k väčšiemu zlepšeniu pohybovej kapacity v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

CoQ10 by tiež mohol pomôcť pri obnovení optimálnej úrovne produkcie energie, znížení oxidačného poškodenia a zlepšení funkcie srdca, čo všetko môže pomôcť pri liečbe srdcového zlyhania.

ZHRNUTIE
CoQ10 môže pomôcť znížiť oxidačný stres a zlepšiť funkciu srdca, čo by mohlo byť prospešné pre zlepšenie výsledkov liečby u ľudí so srdcovým zlyhaním.

2. Mohol by pomôcť pri plodnosti

Ženská plodnosť sa s vekom znižuje v dôsledku poklesu počtu a kvality dostupných vajíčok.

CoQ10 sa priamo podieľa na tomto procese. S pribúdajúcim vekom sa produkcia CoQ10 spomaľuje, čím telo menej účinne chráni vajíčka pred oxidačným poškodením.

Zdá sa, že dopĺňanie CoQ10 pomáha a môže dokonca zvrátiť tento vekom podmienený pokles kvality a množstva vajíčok.

Podobne aj mužské spermie sú náchylné na oxidačné poškodenie, čo môže mať za následok zníženie počtu spermií, ich zlú kvalitu a neplodnosť.

Niekoľko štúdií dospelo k záveru, že doplnenie CoQ10 môže zlepšiť kvalitu, aktivitu a koncentráciu spermií zvýšením antioxidačnej ochrany.

ZHRNUTIE
CoQ10 môže pomôcť predchádzať oxidačnému poškodeniu, čo by mohlo pomôcť podporiť plodnosť žien aj mužov.

 abalicky

3. Môže pomôcť podporiť zdravé starnutie pokožky

Škodlivé prvky, ako je poškodenie buniek alebo hormonálna nerovnováha, môžu viesť k zníženiu vlhkosti pokožky a jej ochrany pred agresormi životného prostredia, ako aj k stenčeniu vrstiev pokožky.

Podľa štúdií na ľuďochTrusted Source a zvieratách môže aplikácia CoQ10 priamo na pokožku pomôcť znížiť oxidačné poškodenie spôsobené UV žiarením a pomôcť znížiť hĺbku vrások a podporiťantioxidačnú ochranu.

ZHRNUTIE
Pri lokálnej aplikácii môže CoQ10 chrániť pred poškodením pokožky, čo môže pomôcť podporiť zdravé starnutie pokožky.

4. Mohol by znížiť bolesti hlavy

Abnormálna funkcia mitochondrií môže mať za následok nízku energiu v mozgových bunkách a môže prispievať k migréne.

Keďže CoQ10 žije hlavne v mitochondriách buniek, bolo preukázané, že môže byť prospešný pri liečbe migrény.

Jeden prehľad piatich štúdií zistil, že CoQ10 môže účinne znížiť trvanie a frekvenciu migrény u detí a dospelých.

Ďalšia štúdia z roku 2017 ukázala, že CoQ10 môže pomôcť znížiť frekvenciu bolestí hlavy a skrátiť ich a zmierniť ich intenzitu.

ZHRNUTIE
Výskum ukazuje, že suplementácia CoQ10 môže byť účinná pri znižovaní frekvencie, trvania a závažnosti migrény.

5. Mohol by pomôcť pri výkone pri cvičení

Abnormálna funkcia mitochondrií môže znížiť svalovú energiu, čo sťažuje efektívnu kontrakciu svalov a udržanie cvičenia.

CoQ10 môže pomôcť výkonnosti pri cvičeníDôveryhodný zdroj znížením oxidačného stresu v bunkách a zlepšením funkcie mitochondrií.

Jedna štúdia zistila, že suplementácia CoQ10 mohla pomôcť potlačiť oxidačný stres a markery poškodenia svalov a pečene u dospievajúcich elitných plavcov počas ich súťažnej fázy.

Okrem toho doplnenie CoQ10 môže pomôcť znížiť únavu, čo by tiež mohlo potenciálne zlepšiť výkon pri cvičení.

ZHRNUTIE
CoQ10 môže pomôcť zlepšiť výkon pri cvičení podporou funkcie mitochondrií, znížením oxidačného stresu a znížením únavy.

6. Môže pomôcť pri cukrovke

Oxidačný stres môže vyvolať poškodenie buniek. To môže mať za následok metabolické ochorenia, ako je cukrovka, ako aj inzulínovú rezistenciu.

V metaanalýze z roku 2018, CoQ10 bolo navrhnuté zlepšiť citlivosť na inzulín a regulovať hladinu cukru v krvi.

Ďalšia štúdia u ľudí s diabetickou neuropatiou - typom poškodenia nervov, ktoré sa môže vyskytnúť u ľudí s cukrovkou - zistila, že užívanie 100 mg CoQ10 denne počas 12 týždňov mohlo zlepšiť hladinu HbA1c a inzulínovú rezistenciu.

A nielen to, v porovnaní s placebom sa mohli znížiť aj markery oxidačného stresu a škodlivých zlúčenín, ako sú napríklad konečné produkty pokročilej glykácie.

ZHRNUTIE
CoQ10 by mohol pomôcť podporiť kontrolu hladiny cukru v krvi a predchádzať inzulínovej rezistencii. Môže tiež znížiť oxidačný stres a niektoré rizikové faktory srdcových ochorení u ľudí s cukrovkou.

7. Mohol by zohrávať úlohu v prevencii rakoviny

Podľa niektorých štúdií na skúmavkách by CoQ10 mohol blokovať rast rakovinových buniek. Zaujímavé je, že u ľudí s rakovinou sa preukázali nižšie hladiny CoQ10.

Niektoré staršie štúdie naznačujú, že nízke hladiny CoQ10 môžu byť spojené s vyšším rizikom niektorých typov rakoviny vrátane rakoviny prsníka a prostaty. Novšie štúdieTrusted Source to naznačujú aj v súvislosti s rakovinou pľúc.

To znamená, že Národný inštitút zdravia (NIH) uvádza, že CoQ10 nebolo preukázané, že má hodnotu ako liečba rakoviny, takže je potrebné vykonať ďalší výskum, než bude možné vysloviť definitívne tvrdenie.

ZHRNUTIE
CoQ10 by mohol znížiť oxidačný stres, ktorý sa môže podieľať na vzniku rakoviny. Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré štúdie tiež ukazujú, že nízke hladiny CoQ10 by mohli súvisieť so zvýšeným rizikom niektorých typov rakoviny.

8. Môže byť prospešný pre mozog

Funkcia mitochondrií má s vekom tendenciu klesať, čo môže viesť k odumieraniu mozgových buniek a prispievať k ochoreniam, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Nanešťastie, mozog je veľmi náchylný na oxidačný stres kvôli vysokému obsahu mastných kyselín a vysokým nárokom na kyslík.

Tento oxidačný stres zvyšuje produkciu škodlivých zlúčenínZdroj dôvery, ktoré by mohli ovplyvniť pamäť, poznávanie a fyzické funkcie.

Podľa niektorých štúdií na zvieratách z rokov 2019 a 2021môže CoQ10 tieto škodlivé zlúčeniny znižovať, čím sa môže spomaliť progresia Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Je však potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

ZHRNUTIE
CoQ10 môže chrániť pred oxidačným poškodením v mozgu, čo by potenciálne mohlo chrániť pred poklesom kognitívnych funkcií. Sú však potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.

9. Mohol by chrániť pľúca

Zvýšené oxidačné poškodenie pľúc a slabá antioxidačná ochrana vrátane nízkych hladín CoQ10 môžu mať za následok pľúcne ochorenia, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) a astma.

Okrem toho niektoré staršie štúdie zistili, že ľudia s týmito ochoreniami majú tendenciu mať nižšie hladiny CoQ10.

Ďalšia štúdia zistila, že doplnenie CoQ10 a kreatínu - zlúčeniny, ktorá sa nachádza vo svalových bunkách - mohlo zlepšiť funkčnú výkonnosť, vnímanie dýchavičnosti a telesné zloženie u ľudí s CHOCHP.

ZHRNUTIE
CoQ10 by mohol znížiť oxidačné poškodenie v pľúcach, čo môže byť prospešné pri ochoreniach dýchacích ciest, ako je astma alebo CHOCHP.

Dávkovanie

CoQ10 sa dodáva v dvoch rôznych formách - ubichinol a ubichinón.

Súčasné štúdie uvádzajú, že na použitie ako doplnok je prijateľný buď ubichinol, alebo ubichinón. Medzi nimi sa nezistil žiadny významný rozdiel, pokiaľ ide o vstrebávanie.

Doplnky CoQ10 sú dostupné v rôznych dávkach od 30 do 600 mg.

Dávky 100 - 400 mg denne sa používali v štúdiách týkajúcich sa zdravia srdca, zatiaľ čo dávky v rozmedzí 600 - 3 000 mg sa používali na liečbu niektorých neurodegeneratívnych porúch.

Za priemernú dávku potrebnú na udržanie terapeutickej hladiny CoQ10 v krvi sa však u väčšiny ľudí považuje užívanie 200 mgTrusted Source dvakrát denne s jedlom.

Keďže CoQ10 je zlúčenina rozpustná v tukoch, jej vstrebávanie je pomalé a obmedzené. Užívanie doplnkov CoQ10 s jedlom však môže pomôcť vášmu telu absorbovať ho lepšie ako užívanie bez jedla. Takisto sa potvrdilo, že mäkké gélové kapsuly sa vstrebávajú efektívnejšie ako iné formy CoQ10.

Okrem toho niektoré výrobky ponúkajú rozpustenú formu CoQ10 alebo kombináciu CoQ10 a olejov, aby sa zlepšila jeho absorpcia.

ZHRNUTIE
CoQ10 sa dobre znáša a nie je spojený so žiadnymi závažnými vedľajšími účinkami. Dávky sa môžu pohybovať od 100 do 3 000 mg denne, hoci najlepšie je užívať ich len podľa pokynov.

Potravinové zdroje CoQ10

Hoci CoQ10 môžete ľahko konzumovať ako doplnok stravy, nachádza sa aj v niektorých potravinách.

Nasledujúce potraviny obsahujú CoQ10Dôveryhodný zdroj:

  • Orgánové mäso: srdce, pečeň a obličky
  • Niektoré druhy svalového mäsa: bravčové, hovädzie a kuracie mäso
  • tučné ryby: pstruh, sleď, makrela a sardinky
  • strukoviny: sója, šošovica a arašidy
  • orechy a semená: sezam a pistácie
  • Oleje: sójový a repkový olej

Okrem uvedených potravín obsahujú CoQ10 aj niektoré druhy ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov a obilnín, hoci v oveľa menšom množstve.

ZHRNUTIE
CoQ10 sa nachádza v mnohých potravinách vrátane mäsa, rýb, hydiny, strukovín, orechov, semien a olejov.

Má CoQ10 vedľajšie účinky?

Zdá sa, že ľudia doplnok CoQ10 dobre znášajú, a to aj pri dávkach až do 1 200 mg.

Najlepšie je však používať ho len podľa pokynov.

Môže sa vyskytnúť nespavosť alebo tráviace ťažkosti a nemali by ste ho užívať, ak užívate aj lieky na riedenie krvi, ako je Warfarín (Jantoven) a niektoré lieky proti rakovine.

Kto by nemal užívať CoQ10?

CoQ10 môže znížiť účinnosť warfarínu (Jantoven), ako aj vzájomne pôsobiť s niektorými liekmi na zníženie krvného tlaku a liekmi na rakovinu.

Pred vyskúšaním CoQ10 je dobré poradiť sa so svojím lekárom a uistiť sa, že je informovaný o všetkých liekoch alebo iných doplnkoch, ktoré užívate.

Záver

CoQ10 je v tukoch rozpustná zlúčenina podobná vitamínu, ktorá má zrejme určité zdravotné výhody.

Výskumy naznačujú, že môže najmä pomôcť zlepšiť zdravie srdca a reguláciu hladiny cukru v krvi, chrániť pred niektorými typmi rakoviny a znížiť frekvenciu migrény.

Môže tiež znižovať oxidačné poškodenie, ktoré vedie k svalovej únave, poškodeniu kože a ochoreniam mozgu a pľúc. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či CoQ10 môže v týchto oblastiach pomôcť.

CoQ10 možno nájsť ako doplnok, ktorý sa zdá byť dobre znášaný, ale pred jeho vyskúšaním by ste sa mali opýtať svojho lekára. Príjem môžete zvýšiť aj prostredníctvom rôznych potravinových zdrojov vrátane orgánového a svalového mäsa, olejov, orechov, semien a strukovín.

Späť do obchodu