Ako fungujú probiotiká pri kvasinkových infekciách?

Obsah:

  • Čo sú kvasinkové infekcie?
  • Príčiny vaginálnej kvasinkovej infekcie
  • Bežné príznaky kvasinkovej infekcie
  • Liečba a prevencia kvasinkovej infekcie
  • Ako môžu probiotiká pomôcť pri kvasinkových infekciách
  • Užívanie probiotík pri kvasinkových infekciách
  • Potraviny bohaté na probiotiká
  • Záver

kvasinkova infekcia
Ľudské črevá nie sú jediným miestom v tele, ktoré obsahuje prospešné baktérie. Podobne ako v črevách, aj vo vagíne sa nachádza vlastný mikrobióm. Narušenie prospešných baktérií vo vagíne môže spôsobiť kvasinkové infekcie. Niektoré výskumy ukázali, že probiotiká môžu tieto ochranné baktérie doplniť a pomôcť v boji proti kvasinkovým infekciám.

Vaginálne kvasinkové infekcie sú bežným a nepríjemným problémom, ktorý môže ovplyvniť zdravie a kvalitu života žien. Dostupná antimykotická liečba je zvyčajne účinná, ale recidívy sú bežné.

Rôzne faktory môžu narušiť ochranné vaginálne baktérie, ktoré bránia kvasinkám, a viesť ku kvasinkovým infekciám. Probiotiká môžu tieto ochranné baktérie doplniť a podporiť vyváženú vaginálnu flóru.

Čo sú kvasinkové infekcie?

Kvasinkovú infekciu, známu aj ako kandidóza, spôsobuje bežná kvasinka (druh huby) Candida. Candida albicans je najčastejšou príčinou kvasinkových infekcií u ľudí. Normálne žije na koži a v tele bez problémov, ale jej premnoženie môže viesť k infekcii.

Jedným z najrozšírenejších miest infekcie je pošva. Vaginálne kvasinkové infekcie, nazývané aj vaginálna alebo vulvovaginálna kandidóza, sú jednou z najčastejších príčin vaginitídy (zápalu pošvy). Odhaduje sa, že 70 až 75 % žien na celom svete zažije aspoň jednu vaginálnu kvasinkovú infekciu. Časté sú opakované infekcie a približne 40-45 % žien bude mať dve alebo viac kvasinkových infekcií.

Tieto infekcie môžu spôsobovať bolesť a nepríjemné pocity a môžu vám skutočne skomplikovať každodenné aktivity. Vaginálna kandidóza v tehotenstve sa spája s vyšším rizikom predčasného pôrodu (pričom užívanie probiotík počas tehotenstva by mohlo toto riziko znížiť).

Candida albicans je príčinou vaginálnych kvasinkových infekcií vo viac ako 90 % prípadov. V poslednom čase sa zvýšil počet zdokumentovaných infekcií inými druhmi kvasiniek Candida, ktorých liečba môže byť náročnejšia.

Príčiny vaginálnej kvasinkovej infekcie

Vaginálne kvasinkové infekcie sa najčastejšie vyskytujú u žien v plodnom veku. Vo väčšine prípadov nie je prítomný žiadny základný zdravotný problém. Medzi stavy, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku vaginálnej kandidózy, patria:

  • užívanie antibiotík
  • Zvýšená hladina estrogénu v dôsledku perorálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej liečby
  • Tehotenstvo
  • Znížená imunita, napríklad pri infekcii HIV alebo v dôsledku imunosupresívnych liekov vrátane kortikosteroidov alebo liekov používaných pri chemoterapii
  • Cukrovka so zlou kontrolou hladiny cukru v krvi

Dobré baktérie normálne osídľujú pošvu a chránia ju pred premnožením kvasiniek a patogénnych baktérií. Nerovnováha tejto vaginálnej flóry sa spája s vaginálnymi infekciami vrátane infekcií spôsobených hubou Candida.

Medzi faktory, ktoré menia rovnováhu vaginálnej mikroflóry, patrí oslabená imunita a niektoré lieky. Chronický stres môže narušiť odolnosť žien voči vaginálnym kvasinkovým infekciám. Vyššia hladina estrogénu tiež zvyšuje náchylnosť na kvasinkové infekcie, hoci dôvody nie sú jasné.

Užívanie antibiotík môže zničiť ochrannú vaginálnu flóru spolu s cielenými baktériami. Štúdie in vitro a na zvieratách podporujú teóriu, že západná strava s vysokým obsahom jednoduchých cukrov môže tiež narušiť rovnováhu vaginálnej mikroflóry, čo negatívne ovplyvňuje zdravie pošvy.

Bežné príznaky kvasinkovej infekcie

Medzi príznaky kvasinkovej infekcie môžu patriť:

  • svrbenie, pálenie a bolestivosť pošvy
  • nepríjemné pocity pri močení
  • Bolesť počas pohlavného styku
  • Abnormálny vaginálny výtok, ktorý môže byť biely a tvarohovitý alebo vodnatý.

Liečba a prevencia kvasinkovej infekcie

Typickými možnosťami liečby vaginálnej kandidózy sú antimykotiká, konkrétne skupina nazývaná azoly, ktoré sa podávajú buď vaginálne, alebo perorálne, spravidla až sedem dní.

Mnohé z týchto liekov sú dostupné bez lekárskeho predpisu vo forme krémov, mastí alebo čapíkov. Tieto lieky sú vo všeobecnosti účinné proti Candida albicans, ale iné druhy kvasiniek môžu byť voči nim rezistentné. Okrem toho mnohé ženy po liečbe trpia recidívami.

Nasledujúce rady týkajúce sa starostlivosti o telo môžu pomôcť predchádzať kvasinkovým infekciám:

  • Pri používaní toalety sa vždy utierajte spredu dozadu.
  • Vyhnite sa sprchovaniu, pretože môže odstrániť ochranné vaginálne baktérie
  • vyhýbajte sa príliš horúcim kúpeľom, perličkovým kúpeľom a horúcim vaňam
  • vyhýbajte sa voňavým vložkám a tampónom a vaginálnym sprejom
  • vyhýbajte sa oblečeniu, ktoré tesne obopína oblasť genitálií
  • okamžite sa prezliekajte z tréningového oblečenia a mokrých plaviek
  • Noste spodnú bielizeň s bavlneným rozkrokom

Výskum naznačuje, že užívanie probiotík - živých mikróbov so zdraviu prospešnými účinkami - môže byť užitočné pri prevencii a podpore liečby kvasinkových infekcií.

Ako môžu probiotiká pomôcť pri kvasinkových infekciách

Druhy Lactobacillus sú najpočetnejšie zastúpené ochranné baktérie vo vaginálnom mikrobióme. Probiotické kmene Lactobacillus, ako napríklad Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus, preukázali schopnosť priľnúť k vaginálnym a cervikálnym epitelovým bunkám.

Laktobacily chránia zdravie pošvy tým, že chránia pred škodlivými patogénmi vrátane Candida albicans. Konkrétne produkujú látky, ktoré potláčajú rast Candidy a súťažia o miesta prichytenia, čím účinne blokujú jej schopnosť prichytiť sa na vaginálne tkanivo.

Laktobacily produkujú vedľajšie metabolické produkty, ktoré pomáhajú udržiavať kyslé vaginálne prostredie, ktoré bráni rastu Candidy. Predpokladá sa tiež, že druhy Lactobacillus a ďalšie ochranné baktérie stimulujú imunitný systém, čím poskytujú ďalšiu ochranu pred infekciami.

Existujú dôkazy o zníženej hladine baktérií Lactobacillus pri vaginálnych kvasinkových infekciách. Doplnenie prospešných baktérií môže pomôcť obnoviť zdravú vaginálnu mikroflóru.

Zistilo sa, že používanie probiotických doplnkov s tradičnou antimykotickou liečbou pomáha pri riešení vaginálnej kandidózy a krátkodobo znižuje jej recidívu, hoci je potrebný ďalší výskum dlhodobých účinkov.

Účinnosť sa môže líšiť v závislosti od použitých probiotických kmeňov. Niektoré výskumy zistili, že druhy Lactobacillus pomáhajú pri prevencii opakovanej vaginálnej kandidózy.

Užívanie probiotík pri kvasinkových infekciách

Užívanie probiotík môže pomôcť obnoviť zdravú vaginálnu mikroflóru a zabrániť kvasinkovým infekciám alebo pomôcť pri ich liečbe. Aký je však najlepší spôsob prijímania týchto užitočných mikróbov?

Probiotické doplnky sa užívajú perorálne alebo vaginálne na prevenciu a liečbu kvasinkových infekcií. Zdá sa, že zatiaľ neexistuje jednoznačná odpoveď na to, ktorý spôsob podávania je vhodnejší. Zistilo sa, že niekoľko druhov Lactobacillus zlepšuje vaginálnu mikroflóru, keď sa užívajú buď perorálne, alebo vaginálne.

Existuje široká škála možností konzumácie probiotík ústami vrátane niekoľkých potravinových zdrojov a rozsiahleho výberu orálnych doplnkov stravy.

Potraviny bohaté na probiotiká

Medzi potraviny a nápoje obsahujúce probiotiká patria jogurt, kombucha, kefír, kyslá kapusta a miso. Predpokladá sa, že živé kultúry v mnohých z týchto potravín sú zdraviu prospešné, ale tieto kultúry sa veľmi líšia a konkrétne účinky nie sú dobre zdokumentované.

Niektoré štúdie zistili, že konzumácia jogurtu so živými kultúrami môže pomôcť predchádzať kvasinkovým infekciám. Existujú aj dôkazy, že konzumácia jogurtu so živými kultúrami môže urýchliť reakciu na liečbu vaginálnej kandidózy. Jogurtové kultúry zvyčajne obsahujú druhy Lactobacillus a niekedy sa pridávajú aj druhy Bifidobacterium. Probiotiká niektorých jogurtov však nemusia prežiť cestu tráviacim traktom.

Kefír, fermentovaný mliečny výrobok, môže obsahovať rôzne probiotiká v závislosti od spôsobu výroby a druhu použitej kultúry. V jednej štúdii sa zistilo, že kefír má vyššiu anti-kandidovú aktivitu ako jogurt, hoci sa líšila v závislosti od typu použitého mlieka.

Probiotiká pochádzajúce z potravinových zdrojov, a nie od ľudí, môžu, ale nemusia účinne ovplyvňovať ľudské bunky a patogénne mikróby. Ľudské probiotiká môžu mať lepšiu schopnosť priľnúť k bunkám a prežiť v podmienkach organizmu, ako je napríklad nízke pH. Vzhľadom na rozdiely v probiotikách v potravinových zdrojoch a možné účinky spracovania a trávenia môže byť cielený probiotický doplnok spoľahlivejším spôsobom konzumácie špecifických probiotík v boji proti kandidóze.

Záver

Ak vás trápia kvasinkové infekcie, môžete podniknúť kroky na ich odvrátenie. Všímajte si všetky zmeny v starostlivosti o telo, ktoré môžete urobiť na ochranu vaginálneho zdravia. Zvážte, či by vám prospelo doplnenie ochranných vaginálnych baktérií.

Dôležitú úlohu môžu zohrávať probiotiká vrátane tých z cielených doplnkov stravy.

Späť do obchodu