Psoriáza

Obsah:

  • Príznaky psoriázy
  • Diagnostika psoriázy
  • Liečba psoriázy
  • Úvahy o liečbe psoriázy
  • Životný štýl a domáce prostriedky proti psoriáze

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré spôsobuje vyrážku so svrbivými, šupinatými škvrnami, najčastejšie na kolenách, lakťoch, trupe a pokožke hlavy.

Psoriáza je bežné, dlhodobé (chronické) ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť. Môže byť bolestivá, narúšať spánok a sťažovať sústredenie. Ochorenie má tendenciu prechádzať cyklami, ktoré sa na niekoľko týždňov alebo mesiacov zhoršujú a potom na chvíľu ustúpia. Bežnými spúšťačmi u ľudí s genetickou predispozíciou na psoriázu sú infekcie, rezné rany alebo popáleniny a niektoré lieky.

K dispozícii je liečba, ktorá vám pomôže zvládnuť príznaky. Môžete vyskúšať aj návyky a stratégie zvládania životného štýlu, ktoré vám pomôžu lepšie žiť so psoriázou.

Príznaky psoriázy

Medzi bežné príznaky psoriázy patria:

  • Vyrážka, ktorej vzhľad sa u jednotlivých osôb značne líši, od škvŕn podobných lupinám až po rozsiahle erupcie na veľkej časti tela.
  • vyrážky, ktoré sa líšia farbou, spravidla majú fialové odtiene so sivými šupinami na hnedej alebo čiernej pokožke a ružové alebo červené so striebornými šupinami na bielej pokožke
  • malé šupinaté škvrny (bežne sa vyskytujú u detí)
  • suchá, popraskaná koža, ktorá môže krvácať
  • svrbenie, pálenie alebo bolestivosť
  • Cyklické vyrážky, ktoré sa objavujú niekoľko týždňov alebo mesiacov a potom ustupujú

Existuje niekoľko typov psoriázy, z ktorých každý sa líši svojimi príznakmi a symptómami:

  • Plaková psoriáza. Najbežnejší typ psoriázy, plaková psoriáza, spôsobuje suché, svrbiace, vyvýšené kožné škvrny (plaky) pokryté šupinami. Môže ich byť málo alebo veľa. Zvyčajne sa objavujú na lakťoch, kolenách, spodnej časti chrbta a na pokožke hlavy. Škvrny majú rôznu farbu v závislosti od farby pokožky. Postihnutá koža sa môže zahojiť dočasnými zmenami farby (postzápalová hyperpigmentácia), najmä na hnedej alebo čiernej koži.
  • Psoriáza nechtov. Psoriáza môže postihnúť nechty na rukách a nohách, pričom spôsobuje jamky, abnormálny rast nechtov a zmenu farby. Psoriatické nechty sa môžu uvoľniť a oddeliť od nechtového lôžka (onycholýza). Závažné ochorenie môže spôsobiť rozpad nechtov.
  • Gutánna psoriáza. Gutátna psoriáza postihuje predovšetkým mladých dospelých a deti. Zvyčajne ju vyvoláva bakteriálna infekcia, napríklad angína. Vyznačuje sa malými šupinatými škvrnami v tvare kvapiek na trupe, rukách alebo nohách.
  • Inverzná psoriáza. Inverzná psoriáza postihuje najmä kožné záhyby v oblasti slabín, zadku a pŕs. Spôsobuje hladké škvrny zapálenej kože, ktoré sa zhoršujú trením a potením. Tento typ psoriázy môžu vyvolať plesňové infekcie.
  • Pustulárna psoriáza. Pustulárna psoriáza, zriedkavý typ, spôsobuje jasne ohraničené pľuzgiere naplnené hnisom. Môže sa vyskytovať v rozsiahlych škvrnách alebo na malých plochách na dlaniach alebo chodidlách.
  • Erytrodermická psoriáza. Najmenej častý typ psoriázy, erytrodermická psoriáza, môže pokrývať celé telo olupujúcou sa vyrážkou, ktorá môže intenzívne svrbieť alebo páliť. Môže byť krátkodobá (akútna) alebo dlhodobá (chronická).

 

Diagnostika psoriázy

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám položí otázky o vašom zdravotnom stave a vyšetrí vašu pokožku, pokožku hlavy a nechty. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám potom môže odobrať malú vzorku kože (biopsiu) na vyšetrenie pod mikroskopom. To pomôže určiť typ psoriázy a vylúčiť iné ochorenia.

aaprobiotika

Úvahy o liečbe psoriázy

Vy a váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zvolíte liečebný postup na základe vašich potrieb a typu a závažnosti vašej psoriázy. Pravdepodobne začnete s najmiernejšou liečbou - lokálnymi krémami a liečbou ultrafialovým svetlom (fototerapia). Potom, ak sa váš stav nezlepší, môžete prejsť na silnejšiu liečbu.

Ľudia s pustulóznou alebo erytrodermickou psoriázou zvyčajne musia začať so silnejšími (systémovými) liekmi.

V každej situácii je cieľom nájsť čo najúčinnejší spôsob spomalenia bunkovej výmeny s čo najmenším počtom vedľajších účinkov.

Alternatívna medicína

Niektoré štúdie tvrdia, že alternatívne terapie (integratívna medicína) - produkty a postupy, ktoré nie sú súčasťou bežnej lekárskej starostlivosti alebo ktoré sa vyvinuli mimo tradičnej západnej praxe - zmierňujú príznaky psoriázy. Medzi príklady alternatívnych terapií, ktoré používajú ľudia so psoriázou, patria špeciálne diéty, vitamíny, akupunktúra a bylinné produkty aplikované na kožu. Žiadny z týchto prístupov nie je podložený silnými dôkazmi, ale vo všeobecnosti sú bezpečné a môžu pomôcť zmierniť svrbenie a šupinatenie u ľudí s miernou až stredne ťažkou psoriázou.

Krém s výťažkom z aloe. Krém s výťažkom z aloe vera, ktorý sa získava z listov rastliny aloe vera, môže znížiť šupinatenie, svrbenie a zápal. Možno budete musieť krém používať niekoľkokrát denne počas jedného mesiaca alebo dlhšie, aby ste na pokožke spozorovali zlepšenie.
Doplnky stravy s rybím olejom. Perorálna liečba rybím olejom používaná v kombinácii s UVB terapiou môže znížiť rozsah vyrážky. Nanášanie rybieho oleja na postihnutú pokožku a jej zakrytie obväzom na šesť hodín denne počas štyroch týždňov by mohlo zlepšiť šupinatenie.
Oregonské hrozno. Oregonské hrozno - známe aj ako dúška - sa aplikuje na pokožku a môže znížiť závažnosť psoriázy.

Ak uvažujete o alternatívnej medicíne na zmiernenie príznakov psoriázy, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o výhodách a nevýhodách týchto prístupov.

Životný štýl a domáce prostriedky proti psoriáze

Vyskúšajte tieto opatrenia sebaobsluhy, aby ste lepšie zvládli psoriázu:

  • Kúpte sa denne. V sprche alebo vo vani sa umývajte jemne, namiesto drhnutia pokožky. Používajte vlažnú vodu a jemné mydlá s prídavkom olejov alebo tukov. Môže pomôcť pridať do vody vo vani olej do kúpeľa, epsomskú soľ alebo ovsené vločky a namáčať sa aspoň 15 minút.
  • Udržujte pokožku vlhkú. Denne používajte hydratačný krém. Ak sa hydratujete po kúpeli, jemne ju osušte a naneste preferovaný produkt, kým je pokožka ešte vlhká. Pre veľmi suchú pokožku môžu byť vhodnejšie oleje alebo ťažké hydratačné prípravky na báze masti - zostávajú na pokožke dlhšie ako krémy alebo pleťové mlieka. Ak sa zdá, že hydratácia zlepšuje stav vašej pokožky, aplikujte výrobok viac ako raz denne. Ak je v mieste vášho bydliska veľmi suchý vzduch, použite zvlhčovač vzduchu, ktorý dodá vzduchu vlhkosť.
  • Postihnuté miesta zakryte na noc. Pred spaním naneste na postihnutú pokožku hydratačný krém na báze masti a zabaľte ju plastovou fóliou. Po prebudení odstráňte igelit a umyte šupiny.
  • Vystavte pokožku malému množstvu slnečného svetla. O najlepšom spôsobe využívania prirodzeného slnečného svetla na ošetrenie pokožky sa informujte u svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Kontrolované množstvo slnečného svetla môže zlepšiť psoriázu, ale príliš veľa slnka môže vyvolať alebo zhoršiť prepuknutie ochorenia a zvýšiť riziko rakoviny kože. Zaznamenávajte si čas strávený na slnku a pokožku, ktorá nie je postihnutá psoriázou, chráňte klobúkom, oblečením alebo opaľovacím krémom s ochranným faktorom (SPF) aspoň 30.
  • Vyhnite sa škrabaniu. Pomôcť môže použitie krému alebo masti proti svrbeniu bez lekárskeho predpisu s obsahom hydrokortizónu alebo kyseliny salicylovej. Ak máte psoriázu pokožky hlavy, vyskúšajte liečivý šampón, ktorý obsahuje uhoľný decht. Nechty si zastrihávajte tak, aby vám neporanili pokožku, ak sa poškriabete. Noste mäkké tkaniny, ktoré neprispievajú k svrbeniu.
  • Vyhýbajte sa spúšťačom psoriázy. Všímajte si, čo spúšťa vašu psoriázu, a podniknite kroky, aby ste tomu zabránili alebo sa tomu vyhli. Infekcie, poranenia kože, fajčenie a intenzívne slnenie môžu psoriázu zhoršiť.
  • Zostaňte v pohode. Prílišná horúčava môže spôsobiť svrbenie pokožky. Ak ste počas horúcich dní vonku, noste ľahké oblečenie. Ak máte klimatizáciu, používajte ju počas horúcich dní, aby ste sa ochladili. Majte v mrazničke studené obklady a priložte ich na svrbiace miesta, aby ste si na niekoľko minút uľavili. Môžete skúsiť uložiť hydratačný krém do chladničky, aby ste pri jeho aplikácii pridali chladivý účinok.
  • Snažte sa dodržiavať zdravý životný štýl. Skúste praktizovať ďalšie návyky zdravého životného štýlu, ktoré vám pomôžu zvládnuť psoriázu. Patrí medzi ne aktivita, dobré stravovanie, obmedzenie alebo vyhýbanie sa konzumácii alkoholu a udržiavanie zdravej hmotnosti.

 

Späť do obchodu