Kolagén

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Čo robí kolagén?
  • Existujú rôzne typy kolagénu?
  • Čo sa deje s kolagénom s pribúdajúcim vekom?
  • Môžem zistiť, či sa hladina kolagénu v mojom tele znižuje?
  • Aké životné návyky poškodzujú kolagén?
  • Aké choroby a iné faktory poškodzujú kolagén?
  • Ako sa kolagén využíva v medicíne a kozmetike?
  • Zvyšuje konzumácia potravín bohatých na kolagén hladinu kolagénu v mojom tele?
  • Čo sú kolagénové peptidy?
  • Čo hovorí výskum o účinnosti kolagénových doplnkov?
  • Záver

 

Kolagén tvorí 30 % bielkovín v tele. Poskytuje štruktúru, podporu alebo pevnosť vašej pokožke, svalom, kostiam a spojivovým tkanivám. Pre väčšinu kolagénových doplnkov chýbajú vedecké výskumy, ale dobre vyvážená strava dodáva vášmu telu suroviny, ktoré potrebuje, aby mu pomohli prirodzene vytvárať kolagén.

 

kolagen

Čo je kolagén?

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina vo vašom tele. Tvorí približne 30 % všetkých bielkovín vo vašom tele. Kolagén je základným stavebným prvkom pokožky, svalov, kostí, šliach a väzov a iných spojivových tkanív vášho tela. Nachádza sa aj vo vašich orgánoch, cievach a črevnej výstelke.

Bielkoviny sa vyrábajú z aminokyselín. Hlavné aminokyseliny, z ktorých sa tvorí kolagén, sú prolín, glycín a hydroxyprolín. Tieto aminokyseliny sa zoskupujú a vytvárajú bielkovinové vlákna v trojitej špirálovej štruktúre. Vaše telo potrebuje na vytvorenie trojitej špirály aj správne množstvo vitamínu C, zinku, medi a mangánu.

Čo robí kolagén?

Hlavnou úlohou kolagénu je poskytovať štruktúru, pevnosť a podporu v celom tele.

Medzi špecifické úlohy kolagénu patria:

  • Pomáha tvoriť fibroblasty v dermis (stredná vrstva kože), ktoré pomáhajú rastu nových buniek.
  • Hrá úlohu pri výmene odumretých kožných buniek.
  • Poskytovanie ochranného obalu pre orgány.
  • Dodávanie štruktúry, pevnosti a pružnosti vašej pokožke.
  • Pomáha zrážaniu krvi.

Existujú rôzne typy kolagénu?

Bolo identifikovaných približne 28 typov kolagénu. Líšia sa podľa toho, ako sú molekuly zostavené, podľa pridaných bunkových zložiek a podľa toho, kde sa kolagén v tele používa. Všetky kolagénové vlákna majú aspoň jednu trojitú špirálovú štruktúru.

Hlavných päť typov kolagénu a ich funkcie sú tieto:

  • Tento typ tvorí 90 % kolagénu vo vašom tele. Typ I je husto uložený a používa sa na zabezpečenie štruktúry vašej kože, kostí, šliach a väzov.
  • Typ II. Tento typ sa nachádza v elastickej chrupavke, ktorá poskytuje oporu kĺbom.
  • Typ III. Tento typ sa nachádza vo svaloch, tepnách a orgánoch.
  • Typ IV. Tento typ sa nachádza vo vrstvách kože.
  • Typ V. Tento typ sa nachádza v rohovke očí, niektorých vrstvách kože, vlasoch a tkanive placenty.

akolagen

Čo sa deje s kolagénom s pribúdajúcim vekom?

S pribúdajúcim vekom vaše telo produkuje menej kolagénu a existujúci kolagén sa rozkladá rýchlejšie. Kolagén je tiež menej kvalitný, ako keď ste boli mladší. U žien a ľudí, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná jednotka (AFAB), dochádza po menopauze k výraznému zníženiu tvorby kolagénu. Je normálne, že po 60. roku života dochádza u každého človeka k poklesu produkcie kolagénu.

Môžem zistiť, či sa hladina kolagénu v mojom tele znižuje?

Kolagén sa nedá zmerať - napríklad v krvnom teste - ale existujú príznaky, že hladina kolagénu vo vašom tele klesá. Medzi tieto znaky a príznaky patria:

  • Vráskavá, krepovitá alebo ovisnutá pokožka.
  • Posadnutosť v okolí očí a tváre.
  • Zmenšujúce sa, slabnúce svaly a bolesti svalov.
  • Tuhšie, menej pružné šľachy a väzy.
  • Bolesť kĺbov alebo osteoartróza v dôsledku opotrebovanej chrupavky.
  • Strata pohyblivosti v dôsledku poškodenia alebo stuhnutosti kĺbov.
  • Gastrointestinálne problémy v dôsledku stenčenia sliznice tráviaceho traktu.
  • Problémy s prietokom krvi.

Aké životné návyky poškodzujú kolagén?

Znížte riziko poškodenia kolagénu tým, že sa vyhnete týmto životným návykom.

Medzi návyky, ktoré poškodzujú kolagén, patrí fajčenie, nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu, konzumácia cukru a sacharidov.

Vyhnite sa týmto faktorom, ktoré môžu znížiť hladinu kolagénu vo vašom tele:

  • Fajčenie. Fajčenie znižuje tvorbu kolagénu. Poškodzuje kolagén a elastín, čo vedie k tvorbe vrások a pomalému hojeniu rán. Nikotín zužuje cievy v blízkosti povrchu pokožky, čím zabraňuje prísunu kyslíka a živín.
  • Konzumácia príliš veľkého množstva cukru a rafinovaných sacharidov. Cukor sa viaže na bielkoviny a vytvára konečné produkty pokročilej glykácie. Tieto molekuly poškodzujú okolité bielkoviny a spôsobujú oslabenie, vysušenie a krehkosť kolagénu.
  • Vystavenie ultrafialovému žiareniu. Príliš veľa slnečného svetla znižuje tvorbu kolagénu a spôsobuje jeho rýchlejší rozpad. Ultrafialové slnečné žiarenie spôsobuje vrásky. Vyhýbajte sa nadmernému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu a vždy, keď ste vonku, používajte opaľovací krém (SPF 30 a vyšší).

Aké choroby a iné faktory poškodzujú kolagén?

Autoimunitné ochorenia (imunitný systém vášho tela napáda vlastné tkanivo) môžu poškodiť kolagén. Reumatoidná artritída, lupus, dermatomyozitída a sklerodermia sú autoimunitné ochorenia spojivového tkaniva, o ktorých je známe, že poškodzujú kolagén.

Kolagén môžu poškodiť aj genetické mutácie. Chyby v stavbe kolagénu majú za následok stavy ako Ehlers-Danlosov syndróm a osteogenesis imperfecta.

Hladina kolagénu sa prirodzene znižuje aj vekom.

Čo môžem urobiť na zlepšenie úbytku kolagénu v pokožke, aby som spomalil príznaky starnutia?

Ak chcete spomaliť účinky starnutia pokožky, každý deň používajte opaľovací krém. Vystavenie ultrafialovému (UV) žiareniu poškodzuje kolagén. Používajte výrobky s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu (SPF) 30 alebo vyšším. Počas pobytu vonku noste klobúk so širokou strieškou, slnečné okuliare s UV ochranou a ľahké tričká s dlhými rukávmi a nohavice. Pre lepšiu ochranu hľadajte oblečenie s označením ultrafialového ochranného faktora. Vyhnite sa soláriám.

Jedzte vyváženú stravu, napríklad stredomorskú stravu, ktorá obsahuje veľa zeleniny, fazule, celozrnných výrobkov, orechov a ovocia a primerané množstvo morských plodov, mäsa, hydiny, mliečnych výrobkov a vajec.

Ako sa kolagén využíva v medicíne a kozmetike?

Kolagén sa dá rozložiť, premeniť a vstrebať späť do tela. Má široké využitie v medicíne a kozmetike. Kolagén používaný na lekárske účely pochádza z ľudí, kráv, ošípaných alebo oviec. Medzi spôsoby použitia patrí:

  • Dermálne výplne. Kolagénové injekcie môžu vyplniť plytké priehlbiny v pokožke, napríklad linky a vrásky.
  • Obväz na rany. Kolagén pomáha hojiť rany tým, že priťahuje nové kožné bunky do rany.
  • Periodontika. Kolagén pôsobí ako bariéra, ktorá zabraňuje tomu, aby sa rýchlo rastúce tkanivo ďasien vyvinulo do rany v zube, a poskytuje tak zubným bunkám čas potrebný na regeneráciu.
  • Cievna protetika. Transplantáty darcovského kolagénového tkaniva sa používajú na rekonštrukciu tepien, pomáhajú regenerovať periférne nervy a vytvárajú cievne protézy.

Zvyšuje konzumácia potravín bohatých na kolagén hladinu kolagénu v mojom tele?

Kolagén sa nedá vstrebať do vášho tela v celej svojej forme. Vaše telo rozkladá kolagénové bielkoviny, ktoré zjete, na aminokyseliny. Takže konzumácia potravín bohatých na kolagén nemá priamo za následok vyššiu hladinu kolagénu vo vašom tele.

Napriek tomu možno v rámci zdravej stravy konzumovať mnohé potraviny, ktoré poskytujú suroviny podporujúce tvorbu kolagénu. Tieto potraviny obsahujú aminokyseliny prolín a glycín. Na tento proces sú potrebné aj vitamín C, zinok a meď. Medzi potraviny, ktoré obsahujú tieto aminokyseliny, vitamíny a minerály, patria napr:

  • Vitamín C sa nachádza v pomarančoch, jahodách, paprike, brokolici, ružičkovom keli a zemiakoch.
  • Prolín. Prolín sa nachádza v hubách, kapuste, špargli, arašidoch, pšenici, rybách, vaječných bielkoch a mäse.
  • Glycín. Glycín sa nachádza v červenom mäse, morčacom mäse, kuracej a bravčovej koži, arašidoch a müsli.
  • Meď. Meď sa nachádza v pečeni, homároch, ustriciach, hubách shiitake, orechoch a semenách, listovej zelenine, tofu a tmavej čokoláde.
  • Zinok. Zinok sa nachádza v ustriciach, červenom mäse, hydine, bravčovom mäse, fazuli, cíceri, orechoch, brokolici, zelenej listovej zelenine, celozrnných obilninách a mliečnych výrobkoch.

Čo sú kolagénové peptidy?

Kolagénové peptidy sú malé kúsky živočíšneho kolagénu. Kolagén sa nedá vstrebať v celej forme. Musí sa rozložiť na menšie peptidy alebo aminokyseliny. Perorálne kolagénové doplnky sú vo forme tabliet a práškov. Zvyčajne obsahujú dve alebo tri aminokyseliny. Predávajú sa ako kolagénové peptidy alebo hydrolyzovaný kolagén. Kolagénové peptidy sa vstrebávajú cez tráviaci trakt.

Čo hovorí výskum o účinnosti kolagénových doplnkov?

Chýbajú randomizované kontrolované štúdie doplnkov stravy (zlatý štandard na testovanie účinnosti liekov). Niekoľko takýchto štúdií, ktoré boli vykonané, zistilo, že kolagénové peptidy sú pravdepodobne účinné na zlepšenie hydratácie a pružnosti pokožky. Sú pravdepodobne účinné aj na zmiernenie bolesti a zlepšenie funkcie kĺbov u ľudí s osteoartrózou kolena.

 

Záver

Kolagén zohráva dôležitú úlohu pri zabezpečovaní štruktúry, pevnosti a podpory v celom tele. Diskusia okolo užitočnosti kolagénových doplnkov pokračuje. Prínosy kolagénu sú možno v médiách viac medializované ako dôkazy, ktoré za nimi stoja. Na preukázanie skutočných zdravotných prínosov kolagénových doplnkov je potrebných viac publikovaných výskumných štúdií.

Medzitým môžete vždy pomôcť svojmu telu vytvárať kolagén prirodzene konzumáciou vyváženej stravy plnej zdravých potravín. Dobre vyvážená strava zahŕňa kuracie mäso, hovädzie mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia, fazuľu, listovú zeleninu, inú zeleninu, celozrnné výrobky a citrusové plody. Ak chcete zlepšiť poškodenie kolagénu v pokožke, nefajčite, vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu a každý deň používajte opaľovací krém.

Späť do obchodu