15 príznakov nedostatku vitamínu C

Obsah:

  • 15 najčastejších príznakov a symptómov nedostatku vitamínu C.
  • Najlepšie potravinové zdroje vitamínu C
  • Záver

Medzi príznaky nedostatku vitamínu C môže patriť únava, ľahké tvorenie modrín a hrboľatá pokožka. Tento nedostatok môže byť pravdepodobnejší, ak máte určité zdravotné ťažkosti vrátane anorexie.

Vitamín C je základná živina, ktorú treba pravidelne konzumovať, aby sa predišlo jeho nedostatku.

Hoci je nedostatok vo vyspelých krajinách pomerne zriedkavý vďaka dostupnosti čerstvých produktov a pridávaniu vitamínu C do niektorých potravín a doplnkov, v USA ním stále trpí približne 7 % dospelých.

Najčastejšími rizikovými faktormi nedostatku vitamínu C sú zlá strava, alkoholizmus, anorexia, závažné duševné ochorenia, fajčenie a dialýza.

Hoci príznaky závažného nedostatku vitamínu C sa môžu prejaviť až po niekoľkých mesiacoch, existujú niektoré nenápadné príznaky, na ktoré si treba dávať pozor.

vitamin c

15 najčastejších príznakov a symptómov nedostatku vitamínu C.

1. Hrubá, hrboľatá pokožka

Vitamín C zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu, bielkoviny, ktorá sa hojne vyskytuje v spojivových tkanivách, ako sú koža, vlasy, kĺby, kosti a cievy.

Keď je hladina vitamínu C nízka, môže vzniknúť kožné ochorenie známe ako keratóza pilaris.

Pri tomto ochorení sa na zadnej strane ramien, stehien alebo zadku vytvára hrboľatá "kuracia koža" v dôsledku nahromadenia bielkoviny keratínu vo vnútri pórov.

Keratóza pilaris spôsobená nedostatkom vitamínu C sa zvyčajne objaví po troch až piatich mesiacoch nedostatočného príjmu a po doplnení vitamínu C ustúpi.

Existuje však mnoho ďalších potenciálnych príčin keratózy pilaris, preto jej samotná prítomnosť nestačí na diagnostikovanie nedostatku.

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť tvorbu malých hrbolčekov podobných akné na rukách, stehnách alebo zadku. Samotné tieto hrbolčeky však na diagnostikovanie nedostatku nestačia.

2. Chlpy na tele v tvare vývrtky

Nedostatok vitamínu C môže tiež spôsobiť, že vlasy rastú v ohnutých alebo stočených tvaroch v dôsledku chýb, ktoré vznikajú v bielkovinovej štruktúre vlasov počas ich rastu.

Vlasy v tvare vývrtky sú jedným z charakteristických príznakov nedostatku vitamínu C, ale nemusia byť zjavné, pretože tieto poškodené vlasy sa častejšie lámu alebo vypadávajú.

Abnormality vlasov často ustúpia do jedného mesiaca od liečby primeraným množstvom vitamínu C.

Zhrnutie Abnormálne ohnuté, stočené alebo vývrtkovité chĺpky na tele sú charakteristickým znakom nedostatku vitamínu C, ale môže byť ťažké ich odhaliť, pretože tieto chĺpky skôr vypadávajú.

abalicky

3. Jasne červené vlasové folikuly

Vlasové folikuly na povrchu kože obsahujú množstvo drobných ciev, ktoré zásobujú oblasť krvou a živinami.

Keď má telo nedostatok vitamínu C, tieto malé cievy sú krehké a ľahko sa porušujú, čo spôsobuje, že sa okolo vlasových folikulov objavujú malé, jasne červené škvrny.

Tento jav sa nazýva perifolikulárne krvácanie a je dobre zdokumentovaným príznakom závažného nedostatku vitamínu C.

Užívanie doplnkov vitamínu C zvyčajne tento príznak vyrieši do dvoch týždňov.

Zhrnutie Vlasové folikuly obsahujú množstvo drobných krvných ciev, ktoré môžu v dôsledku nedostatku vitamínu C prasknúť, čo spôsobí, že sa okolo folikulov objavia jasne červené škvrny.

4. Nechty v tvare lyžice s červenými škvrnami alebo čiarami

Nechty v tvare lyžice sa vyznačujú konkávnym tvarom a často sú tenké a krehké.

Častejšie sa spájajú s anémiou z nedostatku železa, ale dávajú sa do súvislosti aj s nedostatkom vitamínu C.

Pri nedostatku vitamínu C sa môžu objaviť aj červené škvrny alebo zvislé čiary v nechtovom lôžku, známe ako trieštivé krvácanie, a to v dôsledku oslabených ciev, ktoré ľahko praskajú.

Hoci vizuálny vzhľad nechtov na rukách a nohách môže pomôcť určiť pravdepodobnosť nedostatku vitamínu C, upozorňujeme, že sa nepovažuje za diagnostický.

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C sa spája s nechtami v tvare lyžičky a červenými čiarami alebo škvrnami pod nechtovým lôžkom.

5. Suchá, poškodená pokožka

Zdravá pokožka obsahuje veľké množstvo vitamínu C, najmä v epiderme alebo vonkajšej vrstve kože.

Vitamín C udržiava pokožku zdravú tým, že ju chráni pred oxidačným poškodením spôsobeným slnkom a pôsobením škodlivín, ako je cigaretový dym alebo ozón.

Podporuje tiež tvorbu kolagénu, vďaka čomu pokožka vyzerá pružne a mladistvo.

Vysoký príjem vitamínu C sa spája s lepšou kvalitou pokožky, zatiaľ čo nižší príjem sa spája s 10 % zvýšeným rizikom vzniku suchej a vráskavej pokožky.

Suchá, poškodená pokožka síce môže súvisieť s nedostatkom vitamínu C, ale môže byť spôsobená aj mnohými inými faktormi, takže tento príznak sám o sebe nestačí na diagnostikovanie nedostatku.

Zhrnutie Nízky príjem vitamínu C sa spája so suchou, slnkom poškodenou pokožkou, ale tieto príznaky môžu byť spôsobené aj inými faktormi.

vitamin cI

6. Ľahké tvorenie modrín

Modriny vznikajú, keď prasknú krvné cievy pod kožou, čo spôsobí únik krvi do okolia.

Ľahké tvorenie modrín je častým príznakom nedostatku vitamínu C, pretože slabá tvorba kolagénu spôsobuje oslabenie ciev .

Modriny súvisiace s nedostatkom môžu pokrývať veľké plochy tela alebo sa môžu objaviť ako malé fialové bodky pod kožou.

Ľahké modriny sú často jedným z prvých zjavných príznakov nedostatku a mali by byť dôvodom na ďalšie vyšetrenie hladiny vitamínu C.

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C oslabuje cievy, čo spôsobuje ľahkú tvorbu modrín. Je to často jeden z prvých zjavných príznakov nedostatku vitamínu C.

7. Pomaly sa hojace rany

Keďže nedostatok vitamínu C spomaľuje rýchlosť tvorby kolagénu, spôsobuje pomalšie hojenie rán.

Výskum ukázal, že ľudia s chronickými, nehojacimi sa vredmi na nohách majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť nedostatku vitamínu C ako ľudia bez chronických vredov na nohách.

V závažných prípadoch nedostatku vitamínu C sa môžu staré rany dokonca znovu otvoriť, čo zvyšuje riziko infekcie.

Pomalé hojenie rán je jedným z pokročilejších príznakov nedostatku a zvyčajne sa prejaví až vtedy, keď má niekto nedostatok už mnoho mesiacov .

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C narúša tvorbu tkaniva, čo spôsobuje pomalšie hojenie rán. Toto sa považuje za pokročilý príznak nedostatku, takže sa pravdepodobne najskôr objavia iné príznaky a symptómy.

8. Bolestivé, opuchnuté kĺby

Keďže kĺby obsahujú veľa spojivového tkaniva bohatého na kolagén, môžu byť tiež ovplyvnené nedostatkom vitamínu C.

Bolo zaznamenaných mnoho prípadov bolesti kĺbov spojených s nedostatkom vitamínu C, často dostatočne silných na to, aby spôsobili krívanie alebo ťažkosti pri chôdzi.

U ľudí s nedostatkom vitamínu C sa môže vyskytnúť aj krvácanie do kĺbov, ktoré spôsobuje opuchy a ďalšie bolesti.

Oba tieto príznaky sa však dajú liečiť doplnkami vitamínu C a bežne ustúpia do jedného týždňa.

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C často spôsobuje silné bolesti kĺbov. V závažných prípadoch môže dôjsť ku krvácaniu do kĺbov, ktoré spôsobuje bolestivé opuchy.

9. Slabé kosti

Nedostatok vitamínu C môže ovplyvniť aj zdravie kostí. Nízky príjem sa totiž spája so zvýšeným rizikom zlomenín a osteoporózy.

Výskumom sa zistilo, že vitamín C zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kostí, takže jeho nedostatok môže zvýšiť rýchlosť úbytku kostnej hmoty.

Nedostatok vitamínu C môže postihnúť najmä detskú kostru, pretože stále rastie a vyvíja sa.

Zhrnutie Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kostí a jeho nedostatok môže zvýšiť riziko vzniku slabých a krehkých kostí.

10. Krvácanie ďasien a strata zubov

Červené, opuchnuté a krvácajúce ďasná sú ďalším častým príznakom nedostatku vitamínu C.

Bez dostatočného množstva vitamínu C je tkanivo ďasien oslabené a zapálené a cievy ľahšie krvácajú.

V pokročilých štádiách nedostatku vitamínu C môžu byť ďasná dokonca fialové a zhnité.

Nakoniec môžu zuby vypadnúť kvôli nezdravým ďasnám a slabému dentínu, vápenatej vnútornej vrstve zubov.

Zhrnutie Červené, krvácajúce ďasná sú bežným príznakom nedostatku vitamínu C a ich závažný nedostatok môže viesť až k strate zubov.

11. Slabá imunita

Štúdie ukazujú, že vitamín C sa hromadí vo vnútri rôznych typov imunitných buniek, aby im pomohol bojovať proti infekciám a ničiť choroboplodné zárodky.

Nedostatok vitamínu C sa spája so slabou imunitou a vyšším rizikom infekcií vrátane závažných ochorení, ako je zápal pľúc.

Mnohí ľudia so skorbutom, ochorením spôsobeným nedostatkom vitamínu C, v skutočnosti nakoniec zomierajú na infekcie v dôsledku zle fungujúceho imunitného systému.

Zhrnutie Vitamín C je dôležitou živinou pre imunitný systém. Nízka hladina vitamínu C sa spája so zvýšeným rizikom infekcií, pričom jeho závažný nedostatok môže spôsobiť smrť na infekčné ochorenia.

12. Pretrvávajúca anémia z nedostatku železa

Vitamín C a anémia z nedostatku železa sa často vyskytujú spoločne.

Medzi príznaky anémie z nedostatku železa patrí bledosť, únava, problémy s dýchaním počas cvičenia, suchá pokožka a vlasy, bolesť hlavy a lyžičkovité nechty.

Nízke hladiny vitamínu C môžu prispievať k anémii z nedostatku železa tým, že znižujú vstrebávanie železa z potravín rastlinného pôvodu a negatívne ovplyvňujú metabolizmus železa.

Nedostatok vitamínu C tiež zvyšuje riziko nadmerného krvácania, ktoré môže prispieť k anémii .

Ak anémia z nedostatku železa pretrváva dlhší čas bez zjavných príčin, môže byť rozumné skontrolovať si hladinu vitamínu C.

Zhrnutie Nedostatok vitamínu C môže zvýšiť riziko anémie z nedostatku železa tým, že znižuje vstrebávanie železa a zvyšuje pravdepodobnosť krvácania.

13. Únava a zlá nálada

Dva z prvých príznakov nedostatku vitamínu C sú únava a zlá nálada.

Tieto príznaky sa dokonca môžu objaviť ešte predtým, ako sa vyvinie úplný nedostatok.

Hoci únava a podráždenosť môžu byť jednými z prvých príznakov, ktoré sa objavia, zvyčajne ustúpia už po niekoľkých dňoch dostatočného príjmu alebo do 24 hodín po doplnení vysokých dávok.

Zhrnutie Príznaky únavy a zlej nálady sa môžu objaviť aj pri nízkych až normálnych hladinách vitamínu C, ale pri dostatočnom príjme vitamínu C sa rýchlo zmenia.

14. Nevysvetliteľný nárast hmotnosti

Vitamín C môže pomáhať chrániť pred obezitou tým, že reguluje uvoľňovanie tuku z tukových buniek, znižuje stresové hormóny a znižuje zápal.

Výskumom sa zistila dôsledná súvislosť medzi nízkym príjmom vitamínu C a nadbytočným telesným tukom, ale nie je jasné, či ide o vzťah príčiny a následku.

Zaujímavé je, že nízka hladina vitamínu C v krvi súvisí s vyšším množstvom brušného tuku, a to aj u jedincov s normálnou hmotnosťou.

Aj keď samotný nadbytok telesného tuku nestačí na to, aby naznačoval nedostatok vitamínu C, môže byť vhodné ho preskúmať po vylúčení iných faktorov.

Zhrnutie Nízky príjem vitamínu C bol u ľudí spojený so zvýšeným množstvom telesného tuku, ale môžu sa na ňom podieľať aj iné faktory, napríklad kvalita stravy.

15. Chronický zápal a oxidačný stres

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov rozpustných vo vode.

Pomáha predchádzať poškodeniu buniek tým, že neutralizuje voľné radikály, ktoré môžu v tele spôsobiť oxidačný stres a zápal.

Oxidačný stres a zápal sú spojené s mnohými chronickými ochoreniami vrátane srdcových ochorení a cukrovky, takže zníženie ich hladiny je pravdepodobne prospešné .

Nízky príjem vitamínu C sa spája s vyššou hladinou zápalu a oxidačného stresu, ako aj so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.

V jednej štúdii sa zistilo, že dospelí s najnižšími hladinami vitamínu C v krvi mali takmer o 40 % vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich do 15 rokov vyvinie srdcové zlyhanie, ako tí s najvyššími hladinami v krvi, hoci nemali nedostatok vitamínu C.

Zhrnutie Pravidelná konzumácia antioxidantov, ako je vitamín C, sa spája s priaznivými účinkami na zdravie, zatiaľ čo nízky príjem môže zvyšovať zápal a oxidačný stres.

Najlepšie potravinové zdroje vitamínu C

Odporúčaná denná dávka (RDI) vitamínu C je 90 mg pre mužov a 75 mg pre ženy.

Fajčiarom sa odporúča konzumovať ďalších 35 mg denne, pretože tabak znižuje vstrebávanie vitamínu C a zvyšuje využitie tejto živiny v organizme.

Na prevenciu skorbutu je potrebné veľmi málo vitamínu C. Stačí 10 mg denne, čo je približne množstvo, ktoré sa nachádza v jednej polievkovej lyžici čerstvej papriky alebo šťave z polovice citróna.

Keďže telo neukladá veľké množstvo vitamínu C, odporúča sa jesť čerstvé ovocie a zeleninu každý deň.

Nebolo zistené, že by dopĺňanie vitamínu C bolo toxické, ale užívanie viac ako 2 000 mg denne môže spôsobiť kŕče v bruchu, hnačku a nevoľnosť, ako aj zvýšiť riziko vzniku oxalátových obličkových kameňov u mužov.

Okrem toho dávky nad 250 mg denne môžu interferovať s testami určenými na zisťovanie krvi v stolici alebo žalúdku a mali by sa vysadiť dva týždne pred testovaním .

Zhrnutie Čerstvé ovocie a zelenina sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu C a pri každodennej konzumácii by mali zabrániť jeho nedostatku. Dopĺňanie vitamínu C nie je toxické, ale pri vysokých dávkach môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky.

Záver

Nedostatok vitamínu C je v rozvinutých krajinách pomerne zriedkavý, ale stále postihuje viac ako 1 z 20 ľudí.

Keďže si ľudia nedokážu vitamín C vyrobiť ani ho uskladniť vo veľkom množstve, je potrebné ho pravidelne konzumovať, aby sa predišlo jeho nedostatku, ideálne prostredníctvom čerstvého ovocia a zeleniny.

Existuje mnoho príznakov a symptómov nedostatku, z ktorých väčšina súvisí s poruchami tvorby kolagénu alebo s nedostatočnou konzumáciou antioxidantov.

Medzi prvé príznaky nedostatku patrí únava, červené ďasná, ľahké tvorenie modrín a krvácanie, bolesti kĺbov a drsná, hrboľatá pokožka.

S postupujúcim nedostatkom môžu byť kosti krehké, môžu sa objaviť deformácie nechtov a vlasov, rany sa môžu dlhšie hojiť a imunitný systém trpí.

Ďalšími príznakmi, na ktoré si treba dávať pozor, môžu byť zápal, anémia z nedostatku železa a nevysvetliteľný prírastok hmotnosti.

Našťastie, príznaky nedostatku sa po obnovení hladiny vitamínu C zvyčajne zmiernia.

Späť do obchodu