Intolerancia laktózy

Obsah:

  • Čo je intolerancia laktózy?
  • Čo spôsobuje intoleranciu laktózy?
  • Príčiny laktozovej intolerancie
  • Aké sú príznaky intolerancie laktózy?
  • Ako sa diagnostikuje intolerancia laktózy?
  • Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri laktozovej intolerancii
  • Ako sa lieči intolerancia laktózy?
  • Život s intoleranciou laktózy

Laktozova intoleranciaI

  •  Intolerancia laktózy je neschopnosť stráviť laktózu, cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch.
  • Toto ochorenie sa často vyskytuje v rodinách a môže postihovať deti aj dospelých.
  • Neznášanlivosť laktózy sa najčastejšie vyskytuje u dojčat a s pribudajúcim vekom klesá.
  • Príznaky sa u jednotlivých ľudí líšia, ale môžu zahŕňať: plynatosť, hnačku, nadúvanie, bolesti brucha a nevoľnosť.
  • Intolerancia laktózy sa nedá liečiť, ale príznaky sa dajú zvládnuť zmenou stravy.

Čo je intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy je stav, keď vaše telo nedokáže rozložiť alebo stráviť laktózu. Laktóza je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch.

K intolerancii laktózy dochádza vtedy, keď vaše tenké črevo nevytvára dostatočné množstvo tráviaceho enzýmu nazývaného laktáza. Laktáza rozkladá laktózu v potravinách, aby ju vaše telo mohlo vstrebať. Ľudia s intoleranciou laktózy majú nepríjemné príznaky po konzumácii alebo pití mlieka alebo mliečnych výrobkov. Medzi tieto príznaky patrí nadúvanie, hnačka a plynatosť.

Neznášanlivosť laktózy nie je to isté ako potravinová alergia na mlieko.

Čo spôsobuje intoleranciu laktózy?

Intolerancia laktózy vzniká vtedy, keď tenké črevo neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu (laktázy) na trávenie mliečneho cukru (laktózy).

Za normálnych okolností laktáza premieňa mliečny cukor na dva jednoduché cukry - glukózu a galaktózu - ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu cez sliznicu čreva.

Ak máte nedostatok laktázy, laktóza v potrave sa namiesto spracovania a vstrebania presunie do hrubého čreva. V hrubom čreve normálne baktérie interagujú s nestrávenou laktózou, čo spôsobuje príznaky a symptómy intolerancie laktózy.

Existujú tri typy intolerancie laktózy. Deficit laktázy, ktorý je základom každého typu, spôsobujú rôzne faktory.

Primárna intolerancia laktózy

Ľudia, u ktorých sa vyvinie primárna intolerancia laktózy - najčastejší typ - začínajú život s produkciou dostatočného množstva laktázy. Dojčatá, ktoré získavajú všetku výživu z mlieka, potrebujú laktázu.

Keď deti nahrádzajú mlieko inými potravinami, množstvo laktázy, ktoré produkujú, zvyčajne klesá, ale zvyčajne zostáva dostatočne vysoké na strávenie množstva mliečnych výrobkov v bežnej strave dospelých. Pri primárnej laktózovej intolerancii produkcia laktázy v dospelosti prudko klesá, takže mliečne výrobky sú ťažko stráviteľné.

Sekundárna intolerancia laktózy

Táto forma intolerancie laktózy vzniká, keď sa v tenkom čreve zníži produkcia laktázy po chorobe, úraze alebo operácii tenkého čreva. Medzi ochorenia spojené so sekundárnou intoleranciou laktózy patria črevné infekcie, celiakia, bakteriálne prerastanie a Crohnova choroba.

Liečba základného ochorenia môže obnoviť hladinu laktázy a zlepšiť príznaky, hoci to môže trvať určitý čas.

Vrodená alebo vývojová intolerancia laktózy

Je možné, ale zriedkavé, že sa narodia deti s intoleranciou laktózy spôsobenou nedostatkom laktázy. Táto porucha sa prenáša z generácie na generáciu v rámci dedičnosti nazývanej autozómovo recesívna, čo znamená, že matka aj otec musia odovzdať rovnaký variant génu, aby bolo dieťa postihnuté. Intolerancia laktózy sa môže vyskytnúť aj u predčasne narodených detí z dôvodu nedostatočnej hladiny laktázy.

alaktozova intolerancia

Aké sú príznaky intolerancie laktózy?

Príznaky sa u každého človeka môžu líšiť. Príznaky sa často začínajú približne 30 minút až 2 hodiny po konzumácii jedla alebo nápojov, ktoré obsahujú laktózu.

Príznaky môžu zahŕňať:

Závažnosť príznakov závisí od toho, koľko laktózy ste prijali a koľko laktázy vaše telo tvorí.

Príznaky intolerancie laktózy môžu vyzerať ako príznaky iných zdravotných problémov. Pre istotu vždy navštívte svojho lekára.

Ako sa diagnostikuje intolerancia laktózy?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa s vami porozpráva o vašom doterajšom zdravotnom stave a rodinnej anamnéze. Vykoná vám fyzikálne vyšetrenie.

Môže vás požiadať, aby ste krátky čas nepili žiadne mlieko alebo mliečne výrobky, aby zistil, či sa vaše príznaky zlepšia.

Niektoré testy môžu lekárovi pomôcť pri kontrole neznášanlivosti laktózy. Môžu zahŕňať:

  • Test tolerancie laktózy. Tento test kontroluje, ako váš tráviaci systém absorbuje laktózu. Pred testom vás požiadajú, aby ste približne 8 hodín nič nejedli ani nepili. Často to znamená, že nesmiete jesť po polnoci. Pri teste vypijete tekutinu, ktorá obsahuje laktózu. Niektoré vzorky krvi sa odoberú v priebehu 2 hodín. Tie vám skontrolujú hladinu cukru (glukózy) v krvi. Ak sa hladina cukru v krvi nezvýši, je možné, že neznášate laktózu.
  • Vodíkový dychový test. Vypijete tekutinu obsahujúcu veľa laktózy. Váš dych sa bude kontrolovať niekoľkokrát. Vysoká hladina vodíka vo vašom dychu môže znamenať, že neznášate laktózu.
  • Test kyslosti stolice. Tento test sa používa u dojčiat a malých detí. Kontroluje sa ním, koľko kyseliny je v stolici. Ak niekto nestrávi laktózu, jeho stolica bude obsahovať kyselinu mliečnu, glukózu a iné mastné kyseliny.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť pri laktozovej intolerancii

Mlieko

Mlieko a iné potraviny, ktoré obsahujú laktózu, ako napríklad syr a zmrzlina, môžu u ľudí s intoleranciou laktózy spôsobiť plynatosť a nadúvanie. Približne 70 % dospelých na celom svete neprodukuje veľké množstvo laktázy, črevného enzýmu, ktorý pomáha štiepiť cukor v mlieku. Bez tohto enzýmu tenké črevo nedokáže vstrebať laktózu, ktorá prechádza nestrávená do hrubého čreva, kde ju baktérie fermentujú a spôsobujú plynatosť.

Aj keď sú mliečne výrobky hlavnými vinníkmi nepríjemných pocitov u niektorých ľudí trpiacich IBS, jogurt sa ukazuje ako výnimka. Živé kultúry v jogurte rozkladajú laktózu, takže je menej pravdepodobné, že spôsobí príznaky plynatosti.

Potraviny s vysokým obsahom fruktózy

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy je hlavnou zložkou spracovaných potravín, komerčne pripravovaných sladkostí, pochutín a nealkoholických nápojov a tieto položky môžu zhoršovať príznaky IBS. Nie sú však jediným zdrojom obviňovania (alebo nadúvania).

Ukázalo sa, že niektoré veľmi zdravé potraviny, ako sú jablká, hrušky a sušené ovocie, majú prirodzene vysoký obsah fruktózy, ktorá po požití môže vyvolať niektoré rovnaké vedľajšie účinky ako nestrávená laktóza. Ovocie s nižším obsahom fruktózy, ako napríklad bobuľové ovocie, citrusy a banány, môže byť pre ľudí s IBS lepšou voľbou.

Sýtené nápoje

Keďže bublinky v nápojoch, ako sú sóda a seltzer, môžu v tráviacom trakte vyvolať podobný šumivý účinok, na uhasenie smädu sa držte vody a mlieka bez laktózy. A skôr, ako začnete uvažovať o pridaní džúsu do tohto zoznamu - nezabudnite, že ovocné nápoje majú často vysoký obsah fruktózy!

Kofeín

Kofeín môže zvýšiť hnačku, ďalší hlavný príznak IBS. Medzi vysoké zdroje kofeínu patrí káva, čaj, kolové nápoje, čokoláda a niektoré voľnopredajné lieky proti bolesti určené na zmiernenie bolesti hlavy - pozorne si skontrolujte etikety.

Žuvačky bez cukru

Mnohé žuvačky bez cukru sa vyrábajú z umelých sladidiel, ako sú sorbitol a xylitol, ktoré preukázateľne spôsobujú hnačku. Žuvačky navyše vedú k väčšiemu prehĺtaniu vzduchu a plynatosti.

Ako sa lieči intolerancia laktózy?

Neexistuje liečba, ktorá by pomohla vášmu telu vytvárať viac laktázy. Svoje príznaky však môžete zvládnuť zmenou stravy.

V minulosti sa ľuďom s intoleranciou laktózy hovorilo, aby sa vyhýbali mliečnym výrobkom. Dnes odborníci na zdravie odporúčajú vyskúšať rôzne mliečne potraviny a zistiť, ktoré z nich spôsobujú menej príznakov. Takto môžete stále získať dostatok vápnika a ďalších dôležitých živín.

Príznaky intolerancie laktózy môžu byť nepríjemné, ale neublížia vám. Snažte sa preto nájsť mliečne potraviny, ktoré nespôsobujú závažné príznaky.

Tu je niekoľko tipov, ako zvládnuť laktózu vo vašej strave:

  • Začnite pomaly. Skúste pridať malé množstvá mlieka alebo mliečnych výrobkov a zistite, ako vaše telo reaguje.
  • Mlieko a mliečne výrobky si dajte s inými potravinami. Možno zistíte, že máte menej príznakov, ak si dáte mlieko alebo mliečne výrobky k jedlu. Skúste jesť syr s krekrami alebo si dajte mlieko s cereáliami.
  • Jedzte mliečne výrobky s prirodzene nižším obsahom laktózy. Medzi ne patria tvrdé syry a jogurty.
  • Vyhľadajte mlieko a mliečne výrobky bez laktózy a so zníženým obsahom laktózy. Tie nájdete v mnohých obchodoch s potravinami. Sú rovnaké ako bežné mlieko a mliečne výrobky, ale je do nich pridaný enzým laktáza.
  • Opýtajte sa na výrobky s laktázou. Spýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, či by ste mali užívať laktázové tablety alebo laktázové kvapky, keď jete alebo pijete mliečne výrobky.
    Ak máte problém nájsť mliečne výrobky, ktoré nespôsobujú príznaky, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Ten vám môže navrhnúť iné potraviny, aby ste mali istotu, že máte dostatok vápnika. Možno budete musieť užívať doplnky vápnika.

Deti s intoleranciou laktózy by mal vyšetriť poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Deti a dospievajúci potrebujú mliečne potraviny. Sú hlavným zdrojom vápnika pre rast kostí a ďalších živín nevyhnutných pre zdravie a vývoj detí.

Život s intoleranciou laktózy

Neznášanlivosť laktózy vás môže ovplyvniť pri každom občerstvení alebo jedle. Preto si musíte dávať pozor na potraviny, ktoré denne konzumujete. Mnohí ľudia však dokážu tolerovať určité množstvo laktózy a nemusia sa jej úplne vyhýbať.

Je dôležité čítať etikety na potravinách. Laktóza sa často pridáva do niektorých krabicových, konzervovaných, mrazených a hotových potravín, ako napr:

  • Chlieb
  • Obilniny
  • mäsá na obed
  • šalátové dresingy
  • zmesi na koláče a sušienky
  • Kávové smotany

Skontrolujte etikety potravín, či na nich nie sú uvedené slová, ktoré môžu znamenať, že potravina obsahuje laktózu, ako napríklad:

  • Maslo
  • Syr
  • Smotana
  • Sušené mlieko
  • Mliečna sušina
  • Sušené mlieko
  • Srvátka

laktozova intoleranciaII

 

Späť do obchodu