Výhody hydrolyzovaného kolagénu a ako ho používať


Hydrolyzovaný kolagén, ktorý sa ľahšie vstrebáva

Hydrolyzovaný kolagén (HC) sa predáva ako doplnok proti starnutiu. Údajne redukuje vrásky, zmierňuje bolesti kĺbov, zlepšuje zdravie kostí, podporuje chudnutie a ďalšie.

Kolagén obsahuje aminokyseliny, stavebné zložky bielkovín. Hydrolyzovaná forma kolagénu, známa aj ako kolagénové peptidy alebo hydrolyzát kolagénu, sa ľahko vstrebáva do krvného obehu.

 

Obsah:

Porozumenie kolagénu a hydrolyzovanému kolagénu

Zdravotné prínosy hydrolyzovaného kolagénu

Zdravie pokožky

Zdravie kĺbov a kostí

Liečba rán

Zloženie tela

Nežiaduce účinky a bezpečnostné opatrenia

Kto by nemal užívať hydrolyzovaný kolagén?

Dávkovanie

Aká je najlepšia forma kolagénu na užívanie?

Zhrnutie

 

Porozumenie kolagénu a hydrolyzovanému kolagénu

  • Kolagén, ktorý je kľúčovou bielkovinou produkovanou v tele, sa nachádza najmä v koži, kostiach, chrupavkách, šľachách a zuboch. Zohráva rozhodujúcu úlohu v štruktúre a funkcii telesných buniek a tkanív, ako sú krvné cievy, rohovka, ďasná a pokožka hlavy. Podporuje hojenie rán a obnovu kostí.

 

 

 

  • Nedávny výskum preukázal dobré vlastnosti HC, ktorý sa nachádza v koži, šupinách a kostiach rýb, medúz a húb.

 hydrolyzovany kolagen 3

Zdravotné prínosy hydrolyzovaného kolagénu


Používanie doplnkov by malo byť individuálne a overené zdravotníckym pracovníkom, napríklad registrovaným dietológom (RD) alebo registrovaným dietológom (RDN), lekárnikom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Žiadny doplnok nie je určený na liečbu, vyliečenie alebo prevenciu ochorení.


Boli zaznamenané zdravotné prínosy kolagénových doplnkov.

 

Výskum kolagénu sa konkrétne zameral na:

 

  • boj proti starnutiu pokožky
  • zdravie kostí a kĺbov
  • hojenie rán
  • zloženie tela
  • Menej sa skúmajú účinky kolagénu na chudnutie, rast nechtov, zdravie srdca a očí.

 

Hydrolyzovaný kolagén a zdravie pokožky

  • Kolagén tvorí približne 70 až 75 % našej kože, najväčšieho orgánu v tele, ktorý nás chráni pred vonkajším poškodením, pomáha regulovať teplotu a plní ďalšie dôležité telesné funkcie. S pribúdajúcim vekom sa kolagén vo vnútornej vrstve pokožky môže vyčerpať, čo vedie k jej vysušovaniu, strate pružnosti a vzniku liniek a vrások.
  • HC zvyšuje produkciu kolagénu, elastínu a kyseliny hyalurónovej v pokožke. Nedávne štúdie preukázali, že perorálne doplnky HC sú účinné pri spomaľovaní prejavov starnutia pokožky.
  • Metaanalýza 19 štúdií dospela k záveru, že HC redukuje vrásky a zlepšuje hydratáciu a elasticitu pokožky. Treba poznamenať, že 95 % účastníkov týchto klinických štúdií boli ženy, takže účinky na mužov nemusia byť rovnaké.

 

Zdravie kĺbov a kostí vďaka Hydrolyzovanému kolagén

  • Peptidy z HC sa môžu dostať do kĺbových tkanív a pomôcť pri obnove chrupaviek
  • Ľuďom s osteoartrózou (OA) HC pravdepodobne poskytuje aspoň určité zlepšenie bolesti a funkcie kĺbov, hoci je potrebný ďalší výskum na určenie optimálnej dávky a dĺžky užívania HC. Skúmal sa v rôznych dávkach, od 720 miligramov (mg) denne počas niekoľkých týždňov až po 10 gramov (g) denne počas šiestich mesiacov.
  • Výskum účinkov HC na bolesť kĺbov u ľudí bez OA je nejednotný.
  • Ukázalo sa, že užívanie 5 alebo 10 g HC z bravčového zdroja denne počas šiestich mesiacov zlepšilo bolesť kĺbov. Na druhej strane, užívanie 10 g HC z kravského zdroja denne počas troch mesiacov nezlepšilo bolesť ani funkciu kĺbov.

aacoloxiogold

 

Majú kolagénové doplnky priaznivý vplyv na artritídu?

Hydrolyzovaný kolagén a liečba rán

  • Nedávne zistenia ukazujú, že doplnky stravy na báze HC by mohli významne zlepšiť hojenie rán a cirkuláciu prealbumínu (bielkoviny vytváranej v pečeni) a klinicky skrátiť čas strávený v nemocnici u pacientov s popáleninami. Nízka hladina prealbumínu zistená u popálených pacientov pri prijatí predpovedá dlhší pobyt v nemocnici.
  • V pilotnej klinickej štúdii z roku 2019 bolo 31 dospelým osobám, ktoré boli pri narodení priradené k mužom s popáleninami s 20 % až 30 % celkového povrchu tela, náhodne pridelené podávanie doplnku na báze kolagénu alebo placeba počas štyroch týždňov.
  • Na začiatku a na konci druhého a štvrtého týždňa sa hodnotil sérový prealbumín, rýchlosť hojenia rán a dĺžka hospitalizácie. Výskumníci zistili, že prealbumín v sére bol v druhom a štvrtom týždni významne vyšší v skupine s kolagénom v porovnaní s kontrolnou skupinou.
  • Zmeny koncentrácie prealbumínu boli tiež významne vyššie v kolagénovej skupine v druhom a štvrtom týždni. Pobyt v nemocnici bol klinicky, ale nie štatisticky, nižší v kolagénovej skupine v porovnaní s kontrolnou skupinou.
  • V ďalšom skúmaní sa testoval účinok suplementácie kolagénu na liečbu vredov z preležanín (štádium II a IV) u 89 obyvateľov dlhodobej starostlivosti. Pacienti liečení kolagénom vykazovali štatisticky významné hojenie rán merané pomocou stupnice hojenia vredov z preležanín (PUSH) v porovnaní s placebom (skóre 3,55 ± 4,66 oproti 3,22 ± 4,11).

 

Zloženie tela

  • Aj keď sa na ľuďoch uskutočnilo len málo štúdií o účinkoch kolagénových peptidov na redukciu telesného tuku, prvé výsledky sú sľubné.
  • Kórejská štúdia z roku 2019 skúmala účinnosť a znášanlivosť kolagénových peptidov z kože raje (SCP) na redukciu telesného tuku u dospelých s nadváhou. Deväťdesiat zdravých dobrovoľníkov s priemerným indexom telesnej hmotnosti (BMI) 25,6 ± 1,9 kg/m² bolo zaradených do intervenčnej skupiny, ktorá dostávala 2 000 mg SCP denne, alebo do kontrolnej skupiny, ktorá dostávala placebo počas 12 týždňov.
  • Zmeny telesného tuku sa hodnotili pomocou dvojenergetickej röntgenovej absorpciometrie (DEXA scan). Na konci štúdie bolo percento telesného tuku a hmotnosť telesného tuku v intervenčnej skupine výrazne nižšie ako u osôb v kontrolnej skupine. SCP bol dobre tolerovaný a ani v jednej zo skupín neboli hlásené žiadne výrazné nežiaduce účinky.
  • Druhá štúdia tiež ukázala pozitívne výsledky. V skupine 77 osôb pred menopauzou, ktorým bola pri narodení pridelená žena, vyvolal tréning odporu v kombinácii so suplementáciou kolagénu významne vyšší nárast beztukovej hmoty a sily úchopu rúk ako tréning odporu spojený so suplementáciou placeba.

 Okrem toho došlo k výrazne vyššiemu úbytku tukovej hmoty a výraznejšiemu nárastu sily nôh v liečebnej skupine v porovnaní s kontrolnou skupinou.

 

 

 

Hydrolyzovaný kolagén nežiaduce účinky a bezpečnostné opatrenia

  • Vysoká úroveň bezpečnosti HC ho robí atraktívnym ako prostriedok na dlhodobé užívanie. Napriek tomu sa u niektorých ľudí môžu vyskytnúť vedľajšie účinky, napríklad mierne tráviace problémy.
  • Okrem toho FDA vydala varovné listy kozmetickým spoločnostiam, ktoré o svojich výrobkoch uvádzajú nepreukázané tvrdenia alebo ich klasifikujú ako lieky, nie kozmetiku. V týchto listoch sa uvádza, že výrobky sa uvádzajú na trh s tvrdeniami o liekoch, čo znamená, že sú určené na liečbu alebo prevenciu ochorení alebo na zmenu štruktúry alebo funkcií tela.
  • Tieto tvrdenia zahŕňali tvrdenia, že niektoré výrobky zvyšujú produkciu kolagénu a elastínu, čo má za následok pružnejšiu a pevnejšiu pokožku s menším počtom vrások.

Spotrebitelia by sa mali pred začatím užívania akéhokoľvek doplnku vždy poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Kto by nemal užívať hydrolyzovaný kolagén?

  • Osoby alergické na ryby alebo mäkkýše by sa mali vyhýbať všetkým produktom obsahujúcim tieto zložky, ako je napríklad morský kolagén. Nie sú vhodné ani pre vegetariánov alebo vegánov, pretože obsahujú vedľajšie živočíšne produkty.
  • Majte na pamäti, že kolagénové doplnky neboli testované na bezpečnosť. Týka sa to aj špecifických skupín obyvateľstva, ako sú tehotné osoby, dojčiaci rodičia, deti a osoby so zdravotným stavom alebo užívajúce lieky.

 


Hydrolyzovaný kolagén dávkovanie

  • Pred užívaním doplnku sa vždy poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že doplnok a dávkovanie sú vhodné pre vaše individuálne potreby.
    Vo väčšine prípadov sa kolagénové doplnky prijímajú perorálne, vo forme tabliet, kapsúl alebo prášku. HC sa často používa aj ako zložka potravinových doplnkov a možno ho konzumovať aj konzumáciou vývaru z kostí alebo bravčovej kože.
  • Dávky HC sa líšia v závislosti od toho, na aké ochorenie sa používa, zvyčajne od 2,5 gramu do 30 gramov denne.13Niektoré dávky používané v klinických štúdiách zahŕňajú
  • 5 až 10 gramov (g) denne pri bolestiach kĺbov

 

Aká je najlepšia forma Hydrolyzovaného kolagnu na užívanie?

 

Avšak aj keď sú doplnky testované treťou stranou, nemusia byť nevyhnutne bezpečné pre všetkých alebo všeobecne účinné. Preto sa o všetkých doplnkoch, ktoré plánujete užívať, poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a informujte sa o možných interakciách s inými doplnkami alebo liekmi.


Kolagén je dostupný v rôznych formách, vrátane:

 

  • Práškový kolagén: Keďže je zvyčajne bez chuti, práškový kolagén sa môže miešať do vody, čaju, kokteilov, ľadovej kávy alebo väčšiny iných nápojov. Nevýhodou práškového kolagénu je, že sa zvyčajne dodáva vo väčších nádobách a nemusí sa s ním ľahko cestovať.
  • Tekutý kolagén: Tento kolagén sa môže užívať jazykom pomocou kvapkadla alebo sa môže primiešať do akéhokoľvek nápoja. Zvyčajne sa dodáva v menších fľašiach, ale často je oveľa drahší ako iné formy. Tekutý kolagén môže obsahovať umelé farbivá, príchute alebo konzervačné látky.
  • Kolagénové kapsuly: Kapsuly sú vo všeobecnosti lacnejšie a ľahko sa s nimi cestuje. Na rozdiel od tekutého kolagénu neobsahujú kapsuly umelé farbivá, príchute ani konzervačné látky. Kolagénové kapsuly sú zvyčajne menej účinné ako práškové alebo tekuté formy, takže možno budete musieť užívať viac ako jednu kapsulu naraz.
  • Diétny kolagén: Ďalším spôsobom, ako doplniť stravu o kolagén, je konzumácia väčšieho množstva potravín obsahujúcich kolagén, ako je hovädzie mäso kŕmené trávou, kuracie, ovčie a kačacie mäso, alebo pitie vývaru z kostí. Dopĺňanie kolagénu týmto spôsobom môže byť náročné, pretože je ťažké zistiť, koľko kolagénu z danej potraviny prijímate.
    Najlepšia forma kolagénu pre vás závisí od niekoľkých faktorov, napríklad od toho, ako ho plánujete užívať, aký je váš účel užívania kolagénu a či máte alebo nemáte špecifické potravinové alergie.

 

Zatiaľ čo hovädzí (kravský) kolagén sa zvyčajne dodáva v práškovej forme, morský kolagén sa zvyčajne dodáva v tekutej, práškovej alebo kapsulovej forme. Z tohto dôvodu môžu byť niektoré práškové kolagény lepšie pre ľudí s alergiou na morské látky, hoci je stále dôležité skontrolovať obal výrobku, aby ste sa uistili, že vôbec neobsahuje morské zložky.

 

Niektoré formy kolagénu sú tiež účinnejšie ako iné. Napríklad väčšina kolagénových práškov dodáva viac peptidov na jednu dávku ako tekuté formy. Tekutý kolagén však môže byť prospešnejší pre zdravie pokožky a vlasov.

 

Je dôležité poznamenať, že nie všetky kolagénové doplnky sú rovnaké. To znamená, že mnohé voľnopredajné HC doplnky obsahujú ďalšie zložky, napríklad kyselinu hyalurónovú, vitamíny a minerály, čo môže skomplikovať určenie správneho dávkovania pre konkrétny stav.


Zhrnutie


Predpokladá sa, že hydrolyzované kolagénové doplnky majú celý rad zdravotných prínosov pre vašu pokožku, vlasy, kĺby, kosti a ďalšie. Kolagén nájdete voľne predajný v niekoľkých formách, pričom najobľúbenejšie sú prášková, tekutá a kapsulová forma. Podobne ako iné doplnky, ani kolagénové doplnky nie sú testované na bezpečnosť. Pred začatím užívania nových kolagénových doplnkov sa poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, najmä ak ste tehotná, dojčíte, máte zdravotné ťažkosti alebo užívate lieky.

Späť do obchodu