Čo je dermatitída?

OBSAH:

  • Typy dermatitídy
  • Príznaky dermatitídy
  • Príčiny dermatitídy
  • Možnosti domácej a lekárskej liečby dermatitídy
  • Rizikové faktory dermatitídy
  • Diagnostika dermatitídy
  • Metódy prevencie dermatitídy
  • Záver

dermatitida
Dermatitída znamená zápal kože a existuje niekoľko typov. Jedným z najznámejších typov je ekzém.

Dermatitída je všeobecný termín pre zápal kože. Pri dermatitíde bude vaša pokožka zvyčajne vyzerať suchá, opuchnutá a zafarbená. Príčiny dermatitídy sa u jednotlivých typov líšia. Nie je však nákazlivá.

Ak je vaša koža infikovaná, bolestivá alebo nepríjemná, alebo ak je vaša dermatitída rozsiahla alebo sa nezlepšuje, obráťte sa na svojho lekára a požiadajte ho o vyšetrenie.

Typy dermatitídy

Existuje niekoľko rôznych typov dermatitídy. Niektoré môžu trvať dlho, zatiaľ čo iné môžu cyklicky prechádzať medzi vzplanutiami a obdobiami bez príznakov. Niektoré typy dermatitídy sa častejšie vyskytujú u detí a iné u dospelých.

Atopická dermatitída

Ľudia ju bežne označujú ako ekzém. Atopická dermatitída sa môže vyskytovať v rodinách a zvyčajne sa vyvinie počas detstva. Môže sa však vyvinúť aj v dospelosti.

Na atopickú dermatitídu neexistuje liek. Ľudia s týmto ochorením zvyčajne pociťujú príznaky v cykloch vzplanutí a období s malými alebo žiadnymi príznakmi. Počas vzplanutí sa môžu na koži objaviť drsné, suché a svrbiace miesta.

Kontaktná dermatitída

Ku kontaktnej dermatitíde dochádza, keď sa pokožky dotkne látka a spôsobí nežiaducu reakciu. Tieto reakcie sa môžu vyvinúť do vyrážok, ktoré pália, štípu, svrbia alebo na nich vznikajú pľuzgiere.

Kontaktná dermatitída môže byť dôsledkom alergickej alebo dráždivej reakcie. Pri dráždivej kontaktnej dermatitíde vonkajšia látka priamo poškodzuje pokožku a spôsobuje reakciu.

Pri alergickej kontaktnej dermatitíde vonkajšia látka nemusí priamo poškodiť pokožku, ale spôsobí, že váš imunitný systém zareaguje takým spôsobom, že poškodí pokožku.

Dishidrotická dermatitída

Pri dyshidrotickej dermatitíde sa koža nedokáže sama chrániť. Výsledkom je svrbivá, suchá koža, často sprevádzaná malými pľuzgiermi. Vyskytuje sa najmä na chodidlách a rukách a môže sa vyskytnúť aj u ľudí, ktorí sa na týchto miestach veľmi potia.

Seboroická dermatitída

Ľudia môžu seboroickú dermatitídu označovať ako kolíska, keď sa vyskytuje u dojčiat. Tento typ dermatitídy sa najčastejšie vyskytuje na pokožke hlavy, hoci sa môže vyskytnúť aj na tvári, hrudníku a okolo uší.

Často spôsobuje šupinaté škvrny, zmenu farby kože a lupiny. Stres alebo nedostatok spánku môžu tieto príznaky zhoršiť.

Na seboroickú dermatitídu neexistuje liek, ale môžete ju účinne liečiť.

Iné typy

Medzi ďalšie typy dermatitídy patria:

  • Neurodermatitída. Tento typ zahŕňa svrbivý kúsok kože, ktorý často vyvoláva stres alebo niečo, čo dráždi pokožku.
  • Numulárna dermatitída. Numulárna dermatitída zahŕňa oválne rany na koži, ktoré sa často vyskytujú po poranení kože. Numulárny znamená "podobný minci".
  • Stázová dermatitída. Tento typ zahŕňa kožné zmeny spôsobené zlým prekrvením. Môže spôsobiť zmenu farby kože na dolných končatinách a môže dokonca spôsobiť zhrubnutie štruktúry kože.
  • Dermatitis neglecta. Dermatitis neglecta je dôsledkom hromadenia kožného mazu, potu, korneocytov a baktérií v lokalizovanej oblasti kože, pričom sa vytvorí kompaktná a priliehavá krusta nečistôt.

Príznaky dermatitídy

Príznaky dermatitídy sa pohybujú od miernych až po závažné a vyzerajú rôzne v závislosti od toho, ktorá časť tela je postihnutá. Príznaky sa budú líšiť podľa typu dermatitídy, ktorá ich spôsobuje, hoci ich často môže byť ťažké rozlíšiť.

Vo všeobecnosti môžu príznaky dermatitídy zahŕňať:

Dermatitída spôsobuje aj zmenu farby kože. To sa však na rôznych odtieňoch pokožky prejavuje rôzne.

Na tmavšej pokožke sa vyrážky dermatitídy zvyčajne zobrazia ako sivé, fialové alebo o odtieň tmavšie, ako je váš normálny odtieň pokožky. Na svetlejšej pokožke sa škvrny dermatitídy zvyčajne zobrazia ružové alebo červené.

Príčiny dermatitídy

Príčiny dermatitídy sa líšia v závislosti od typu. Dôvodom špecifických vzplanutí však často môžu byť spúšťače z prostredia.

Spúšťač je to, čo spôsobuje reakciu vašej pokožky. Môže to byť látka, prostredie alebo niečo, čo sa deje vo vašom tele.

Medzi bežné spúšťače, ktoré spôsobujú vzplanutie dermatitídy, patria napr:

  • stres
  • hormonálne zmeny
  • životné prostredie
  • dráždivé látky

Kontaktná dermatitída

Kontaktná dermatitída vzniká pri priamom kontakte s dráždivou látkou alebo alergénom. Medzi bežné materiály, ktoré spôsobujú alergické reakcie, patria:

  • čistiace prostriedky
  • kozmetika
  • nikel
  • jedovatý brečtan a dub

Atopická dermatitída

Atopická dermatitída je často výsledkom kombinácie faktorov, ako je suchá pokožka, prostredie a baktérie na pokožke.

Spúšťače atopickej dermatitídy sa u jednotlivých ľudí líšia, ale stres, dráždivé látky a hormonálne zmeny sú bežnými faktormi. Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu vyvolať atopickú dermatitídu, patrí v niektorých prípadoch zvýšený príjem cukru, mliečnych výrobkov a červeného mäsa.

Rodinná anamnéza atopickej dermatitídy môže tiež zvýšiť pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia.

Seboroická dermatitída

Presná príčina seboroickej dermatitídy nie je známa. Môže však byť výsledkom zápalovej reakcie na kvasinky Malassezia, prirodzene sa vyskytujúci organizmus na koži.

Niektoré stavy môžu zvyšovať riziko seboroickej dermatitídy. Medzi ne patrí napr:

Seboroická dermatitída sa u mnohých ľudí môže prvýkrát objaviť počas puberty a v tomto období sa môže zhoršiť.

Stázová dermatitída

Stázová dermatitída vzniká v dôsledku nedostatočného prekrvenia organizmu.

Zvyčajne sa oslabia malé chlopne v žilách, čím sa zníži prietok krvi späť do srdca a v končatinách sa začne hromadiť tekutina. Táto tekutina potom spôsobuje opuch okolo postihnutej oblasti. V týchto oblastiach opuchnutej kože sa potom vyskytuje stázová dermatitída.

Keďže slabý prietok krvi je najčastejší v dolných končatinách, ide o najčastejšie miesto výskytu stázovej dermatitídy. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek.

Možnosti domácej a lekárskej liečby dermatitídy

Liečba dermatitídy závisí od typu, závažnosti príznakov a príčiny. Mnohé typy dermatitídy sa odstránia samé. Napríklad kontaktná dermatitída sa často zlepší, keď už nie ste v kontakte so známymi dráždivými látkami.

Ak sa však vaša dermatitída nezlepší prirodzeným spôsobom, lekár alebo dermatológ vám môže odporučiť:

  • lieky na zníženie alergie a svrbenia, napríklad antihistaminikum, ako je difenhydramín (Benadryl)
  • fototerapiu alebo vystavenie postihnutých oblastí kontrolovanému množstvu svetla
  • lokálne krémy so steroidmi, ako je hydrokortizón, na zmiernenie svrbenia a zápalu
  • krémy alebo pleťové vody na suchú pokožku
  • ovsené kúpele na zmiernenie svrbenia

Lekári zvyčajne odporučia antibiotiká alebo antimykotiká len v prípade, že sa vyvinula infekcia. Infekcie sa môžu objaviť, keď je koža porušená v dôsledku intenzívneho škrabania.

Domáca starostlivosť o dermatitídu môže zahŕňať prikladanie chladných vlhkých tkanín na pokožku, ktoré pomáhajú zmierniť svrbenie a nepríjemné pocity. Môžete vyskúšať pridať sódu bikarbónu do chladného kúpeľa, ktorý pomôže zmierniť príznaky. Ak je koža porušená, môžete ranu prekryť obväzom alebo bandážou, aby ste zabránili podráždeniu alebo infekcii.

Dermatitída môže niekedy prepuknúť, keď ste v strese. Alternatívne terapie môžu byť nápomocné pri znižovaní stresu. Medzi príklady patria napr:

Zmeny v stravovaní, napríklad vyhýbanie sa potravinám, ktoré vyvolávajú reakcie, vám môžu pomôcť zvládnuť príznaky ekzému. V niektorých prípadoch môžu pomôcť aj doplnky stravy, ako sú vitamín D a probiotiká, ale ak zvažujete zmeny v liečebnom pláne, poraďte sa najprv so svojím lekárom.

Rizikové faktory dermatitídy

Medzi faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť, že dostanete dermatitídu, patria:

  • vek
  • prostredie
  • rodinná anamnéza
  • zdravotný stav
  • alergie
  • astma

Niektoré faktory zvyšujú riziko niektorých typov dermatitídy viac ako iné. Napríklad časté umývanie a sušenie rúk môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku kontaktnej dermatitídy.

Diagnostika dermatitídy

Pred stanovením diagnózy lekár vykoná fyzikálne vyšetrenie a prediskutuje vašu anamnézu. V niektorých prípadoch môže dermatológ diagnostikovať typ dermatitídy len pohľadom na kožu.

Ak existuje dôvodné podozrenie, že by ste mohli mať na niečo alergickú reakciu, lekár môže urobiť kožný náplasťový test. Môžete oň požiadať aj sami.

Pri kožnom náplasťovom teste vám lekár na kožu nanesie malé množstvá rôznych látok. Po niekoľkých dňoch skontroluje reakcie a určí, či môžete byť na určité látky alergický.

V niektorých prípadoch môže váš dermatológ vykonať kožnú biopsiu, aby pomohol zistiť príčinu. Kožná biopsia spočíva v tom, že váš lekár odoberie malú vzorku postihnutej kože a pozrie si ju pod mikroskopom.

Na vzorke kože sa môžu vykonať ďalšie testy, ktoré pomôžu určiť príčinu vašej dermatitídy.

Metódy prevencie dermatitídy

Prvým krokom pri predchádzaní dermatitíde je informovanosť. Jediný spôsob, ako zabrániť alergickej reakcii, je vyhnúť sa kontaktu s alergénmi alebo látkami, ktoré spôsobujú vyrážky.

Ak však máte ekzém - ktorému sa nedá vždy predísť - je dôležitá prevencia vzplanutia.

Aby ste predišli vzplanutiam:

  • Snažte sa vyhnúť škrabaniu postihnutého miesta. Škrabanie môže otvoriť alebo znovu otvoriť rany a rozšíriť baktérie do iných častí vášho tela.
  • Aby ste predišli suchej pokožke, zvážte kratšie kúpanie, používanie jemných mydiel a kúpanie v teplej vode namiesto horúcej. Väčšine ľudí sa tiež uľaví, ak sa budú často hydratovať (najmä po sprchovaní).
  • Po umytí rúk používajte hydratačné krémy na báze vody a pri extrémne suchej pokožke hydratačné krémy na báze oleja.

Záver

Hoci dermatitída nie je často vážna, silné alebo príliš časté škrabanie môže viesť k otvoreným vredom a infekciám. Hoci to môže spôsobiť šírenie infekcií, zriedkavo sa stávajú život ohrozujúcimi.

Liečba môže pomôcť predísť prípadným vzplanutiam alebo ich zvládnuť. Môže trvať určitý čas, kým sa nájde správna liečba alebo kombinácia liečby, ale dá sa to zvládnuť.

Späť do obchodu