Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie, ktoré postihuje nervový systém a časti tela ovládané nervami. Príznaky sa začínajú pomaly. Prvým príznakom môže byť sotva badateľný tras len jednej ruky. Triaška je bežná, ale porucha môže spôsobiť aj stuhnutosť alebo spomalenie pohybu.

V počiatočných štádiách Parkinsonovej choroby môže vaša tvár vykazovať len malý alebo žiadny výraz. Vaše ruky sa pri chôdzi nemusia hýbať. Vaša reč môže byť mäkká alebo nezrozumiteľná. Príznaky Parkinsonovej choroby sa časom zhoršujú, ako váš stav postupuje.

Hoci sa Parkinsonova choroba nedá vyliečiť, lieky môžu výrazne zlepšiť vaše príznaky. Príležitostne vám môže by navrhnutý chirurgický zákrok na reguláciu určitých oblastí mozgu a zlepšenie vašich príznakov.

OBSAH: 

  • Príznaky parkinsonovej choroby
  • Kedy venovať pozornosť parkinsonovej chorobe
  • Príčiny parkinsonovej choroby
  • Rizikové faktory parkinsonovej choroby
  • Komplikácie parkinsonovej choroby
  • Prevencia pred parkinsonovou chorobou

parkinsonová choroba (1)

Príznaky

Príznaky Parkinsonovej choroby môžu byť u každého iné. Skoré príznaky môžu byť mierne a zostať nepovšimnuté. Príznaky sa často začínajú na jednej strane tela a zvyčajne zostávajú horšie na tejto strane, a to aj potom, čo príznaky začnú postihovať končatiny na oboch stranách.

Medzi príznaky Parkinsonovej choroby môžu patriť:

  • Tŕpnutie. Rytmické chvenie, nazývané tremor, sa zvyčajne začína v niektorej končatine, často v ruke alebo v prstoch. Môžete si trieť palec a ukazovák sem a tam. Tento jav je známy ako tabletkový tras. Vaša ruka sa môže chvieť aj v pokoji. Chvenie sa môže znížiť, keď vykonávate úlohy.
  • Spomalený pohyb, známy ako bradykinéza. Parkinsonova choroba môže časom spomaliť vaše pohyby, čím sa jednoduché úlohy stávajú ťažkými a časovo náročnými. Vaše kroky sa môžu pri chôdzi skrátiť. Môže byť ťažké vstať zo stoličky. Pri pokuse o chôdzu môžete ťahať alebo šúchať nohami.
  • Stuhnuté svaly. Svalová stuhnutosť sa môže objaviť v ktorejkoľvek časti vášho tela. Stuhnuté svaly môžu byť bolestivé a obmedzovať váš rozsah pohybu.
  • Zhoršené držanie tela a rovnováha. Vaše držanie tela môže byť zhrbené. Alebo môžete v dôsledku Parkinsonovej choroby spadnúť alebo mať problémy s rovnováhou.
  • Strata automatických pohybov. Môžete mať zníženú schopnosť vykonávať nevedomé pohyby vrátane žmurkania, usmievania sa alebo kývania rukami pri chôdzi.
  • Zmeny reči. Môžete hovoriť ticho alebo rýchlo, nezrozumiteľne alebo váhavo pred rozprávaním. Vaša reč môže byť skôr monotónna, než aby mala obvyklé rečové vzory.
  • Zmeny v písaní. Môže sa vám ťažšie písať a vaše písmo sa môže zdať malé.

Kedy venovať pozornosť parkinsonovej chorobe

Ak máte niektorý z príznakov spojených s Parkinsonovou chorobou, navštívte zdravotnícke zariadenie - nielen kvôli diagnostike vášho ochorenia, ale aj kvôli vylúčeniu iných príčin vašich príznakov.

Príčiny parkinsonovej choroby

Pri Parkinsonovej chorobe sa v mozgu postupne rozpadajú alebo odumierajú určité nervové bunky nazývané neuróny. Mnohé z príznakov Parkinsonovej choroby sú spôsobené úbytkom neurónov, ktoré produkujú v mozgu chemický posol nazývaný dopamín. Keď sa hladina dopamínu zníži, spôsobuje to nepravidelnú činnosť mozgu, čo vedie k problémom s pohybom a ďalším príznakom Parkinsonovej choroby.

Príčina Parkinsonovej choroby nie je známa, ale zdá sa, že úlohu zohráva niekoľko faktorov, vrátane:

  • Gény. Vedci identifikovali špecifické genetické zmeny, ktoré môžu spôsobiť Parkinsonovu chorobu. Tie sú však nezvyčajné, s výnimkou zriedkavých prípadov s mnohými rodinnými príslušníkmi postihnutými Parkinsonovou chorobou.
  • Spúšťacie faktory prostredia. Vystavenie určitým toxínom alebo environmentálnym faktorom môže zvýšiť riziko neskoršej Parkinsonovej choroby, ale riziko je malé.

Vedci tiež zaznamenali, že v mozgu ľudí s Parkinsonovou chorobou dochádza k mnohým zmenám, hoci nie je jasné, prečo k týmto zmenám dochádza. Medzi tieto zmeny patrí napr:

  • Prítomnosť Lewyho teliesok. Zhluky špecifických látok v mozgových bunkách sú mikroskopickými markermi Parkinsonovej choroby. Nazývajú sa Lewyho telieska a vedci sa domnievajú, že tieto Lewyho telieska sú dôležitým kľúčom k príčine Parkinsonovej choroby.

Mohli by Vás zaujímať naše produkty, máme pre vás na prvý nákup pripravený aj zľavový kód "zdravie10" kód zadajte v košíku a vužite zľavu 10%

Rizikové faktory parkinsonovej choroby

Medzi rizikové faktory Parkinsonovej choroby patria:

  • Vek. U mladých dospelých sa Parkinsonova choroba vyskytuje zriedkavo. Zvyčajne sa začína v strednom alebo neskorom veku a riziko sa zvyšuje s vekom. Ochorenie sa u ľudí zvyčajne vyvinie okolo 60. roku života alebo vo vyššom veku. Ak má mladý človek Parkinsonovu chorobu, genetické poradenstvo môže byť užitočné pri rozhodovaní o plánovaní rodiny. Práca, spoločenské situácie a vedľajšie účinky liekov sa tiež líšia od tých, ktoré má starší človek s Parkinsonovou chorobou, a vyžadujú si osobitné úvahy.
  • Dedičnosť. Ak máte blízkeho príbuzného s Parkinsonovou chorobou, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že sa u vás ochorenie rozvinie. Vaše riziko je však stále malé, pokiaľ nemáte v rodine veľa príbuzných s Parkinsonovou chorobou.
  • Pohlavie. Muži majú vyššiu pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby ako ženy.
  • Vystavenie toxínom. Trvalé vystavenie herbicídom a pesticídom môže mierne zvýšiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby.

Komplikácie parkinsonovej choroby

Parkinsonovu chorobu často sprevádzajú tieto ďalšie problémy, ktoré môžu byť liečiteľné:

  • Ťažkosti s myslením. Môžu sa u vás vyskytnúť kognitívne problémy, napríklad demencia, a ťažkosti s myslením. Tie sa zvyčajne vyskytujú v neskorších štádiách Parkinsonovej choroby. Na takéto kognitívne problémy zvyčajne nepomáhajú lieky.
  • Depresia a emocionálne zmeny. Môže sa u vás vyskytnúť depresia, niekedy už vo veľmi skorých štádiách. Liečba depresie môže uľahčiť zvládanie ostatných problémov Parkinsonovej choroby.
  • Môžu sa u vás vyskytnúť aj iné emocionálne zmeny, napríklad strach, úzkosť alebo strata motivácie. Váš zdravotnícky tím vám môže podať lieky na liečbu týchto príznakov.
  • Problémy s prehĺtaním. S postupujúcim ochorením sa u vás môžu objaviť ťažkosti s prehĺtaním. Sliny sa vám môžu hromadiť v ústach v dôsledku spomaleného prehĺtania, čo môže viesť k slineniu.
  • Problémy so žuvaním a jedením. Neskoré štádium Parkinsonovej choroby postihuje svaly v ústach, čo sťažuje žuvanie. To môže viesť k duseniu a zlému stravovaniu.
  • Problémy so spánkom a poruchy spánku. Ľudia s Parkinsonovou chorobou majú často problémy so spánkom vrátane častého prebúdzania počas noci, skorého vstávania alebo zaspávania počas dňa.
  • U ľudí sa môžu vyskytnúť aj poruchy správania v spánku s rýchlymi pohybmi očí, ktoré zahŕňajú hranie snov. Lieky môžu zlepšiť váš spánok.
  • Problémy s močovým mechúrom. Parkinsonova choroba môže spôsobiť problémy s močovým mechúrom vrátane neschopnosti kontrolovať moč alebo ťažkostí pri močení.
  • Zápcha. U mnohých ľudí s Parkinsonovou chorobou sa vyskytuje zápcha, najmä v dôsledku pomalšieho tráviaceho traktu.

Môžu sa u vás vyskytnúť aj tieto príznaky:

  • Zmeny krvného tlaku. Keď stojíte, môžete pociťovať závraty alebo točenie hlavy v dôsledku náhleho poklesu krvného tlaku (ortostatická hypotenzia).
  • Poruchy čuchu. Môžete mať problémy s čuchom. Môžete mať problémy s identifikáciou určitých pachov alebo rozdielov medzi pachmi.
  • Únava. Mnohí ľudia s Parkinsonovou chorobou strácajú energiu a pociťujú únavu, najmä neskôr počas dňa. Príčina nie je vždy známa.
  • Bolesť. Niektorí ľudia s Parkinsonovou chorobou pociťujú bolesť, a to buď v určitých oblastiach tela, alebo v celom tele.
  • Sexuálna dysfunkcia. Niektorí ľudia s Parkinsonovou chorobou pozorujú zníženie sexuálnej túžby alebo výkonnosti.

parkinsonová choroba (2)

Prevencia pred parkinsonovou chorobou

Keďže príčina Parkinsonovej choroby nie je známa, neexistujú žiadne overené spôsoby, ako ochoreniu predchádzať.

Niektoré výskumy ukázali, že pravidelné cvičenie môže znížiť riziko Parkinsonovej choroby.

Niektoré ďalšie výskumy ukázali, že ľudia, ktorí konzumujú kofeín - ktorý sa nachádza v káve, čaji a kolovom nápoji - trpia Parkinsonovou chorobou menej často ako tí, ktorí ho nepijú. Zelený čaj tiež súvisí so zníženým rizikom vzniku Parkinsonovej choroby. Stále však nie je známe, či kofeín chráni pred vznikom Parkinsonovej choroby alebo s ňou súvisí nejakým iným spôsobom. V súčasnosti nie je dostatok dôkazov, ktoré by naznačovali, že pitie kofeínových nápojov chráni pred Parkinsonovou chorobou.

abalicky

Späť do obchodu