7 prekvapivých výhod kyseliny hyalurónovej

OBSAH:

  • 7 vedecky podložených výhod užívania kyseliny hyalurónovej
  • Možné vedľajšie účinky a preventívne opatrenia
  • Záver

kyselina hyaluronova3
Telo prirodzene produkuje kyselinu hyalurónovú, ktorá pomáha lubrikovať naše tkanivá. Zohráva úlohu v zdraví kože, hojení rán, pevnosti kostí a mnohých ďalších telesných systémoch alebo funkciách.

Kyselina hyalurónová, známa aj ako hyaluronan, je číra, mazľavá látka, ktorú prirodzene produkuje vaše telo.

Najväčšie množstvo sa nachádza v koži, spojivovom tkanive a očiach.

Jej hlavnou funkciou je zadržiavať vodu, aby sa vaše tkanivá udržali lubrikované a vlhké.

Kyselina hyalurónová má rôzne využitie. Mnoho ľudí ju užíva ako doplnok stravy, ale používa sa aj v lokálnych sérach, očných kvapkách a injekciách.

7 vedecky podložených výhod užívania kyseliny hyalurónovej

1. Podporuje zdravšiu a pružnejšiu pokožku

Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou môžu pomôcť vašej pokožke vyzerať a cítiť sa pružnejšie.

Kyselina hyalurónová je zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza v pokožke, kde sa viaže na vodu a pomáha udržiavať vlhkosť.

Prirodzený proces starnutia a vystavenie takým vplyvom, ako je ultrafialové žiarenie zo slnka, tabakový dym a znečistenie, však môžu znížiť jej množstvo v pokožke.

Užívanie doplnkov stravy s kyselinou hyalurónovou môže tomuto úbytku zabrániť tým, že telu dodá ďalšie množstvo, ktoré sa zabuduje do pokožky.

Podľa jednej štúdie z roku 2014 sa ukázalo, že dávky 120-240 miligramov (mg) denne počas najmenej 1 mesiaca výrazne zvyšujú vlhkosť pokožky a znižujú suchosť pokožky u dospelých .

Hydratovaná pokožka tiež znižuje výskyt vrások, čo môže vysvetľovať, prečo viaceré štúdie ukazujú, že jej dopĺňanie môže spôsobiť, že pokožka vyzerá hladšie..

Pri aplikácii na povrch pokožky môžu séra s kyselinou hyalurónovou redukovať vrásky, začervenanie a dermatitídu.

Niektorí dermatológovia dokonca injekčne aplikujú výplne s kyselinou hyalurónovou, aby pokožka vyzerala pevne a mladistvo.

ZHRNUTIE
Doplnky kyseliny hyalurónovej môžu pomôcť zvýšiť vlhkosť pokožky a znížiť výskyt jemných liniek a vrások. Lokálne ošetrenia môžu zmierniť začervenanie a dermatitídu, zatiaľ čo injekcie môžu pleť spevniť.

2. Môže urýchliť hojenie rán

Kyselina hyalurónová zohráva kľúčovú úlohu aj pri hojení rán.

Je prirodzene prítomná v pokožke, ale jej koncentrácia sa zvyšuje pri poškodení, ktoré je potrebné napraviť.

Kyselina hyalurónová pomáha rýchlejšiemu hojeniu rán tým, že reguluje hladinu zápalu a signalizuje telu, aby v poškodenej oblasti vybudovalo viac ciev .

V niektorých starších štúdiách sa ukázalo, že jej aplikácia na kožné rany zmenšuje veľkosť rán a znižuje bolesť rýchlejšie ako placebo alebo žiadna liečba .

Kyselina hyalurónová má aj antibakteriálne vlastnosti, takže pri aplikácii priamo na otvorené rany môže pomôcť znížiť riziko infekcie.

Navyše je účinná pri znižovaní ochorení ďasien, urýchľovaní hojenia po operáciách zubov a odstraňovaní vredov, ak sa používa lokálne v ústach.

Zatiaľ čo výskum sér a gélov s kyselinou hyalurónovou je sľubný, nebol vykonaný žiadny výskum, ktorý by určil, či doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou môžu poskytnúť rovnaké výhody.

Keďže však orálne doplnky zvyšujú hladinu kyseliny hyalurónovej nachádzajúcej sa v pokožke, je dôvodné podozrenie, že môžu poskytovať určitý prínos.

ZHRNUTIE
Aplikácia kyseliny hyalurónovej priamo na otvorenú ranu môže pomôcť urýchliť proces obnovy. Nie je známe, či by jej doplnenie malo rovnaký účinok.

3. Zmierňuje bolesť kĺbov tým, že udržiava kosti premazané

Kyselina hyalurónová sa nachádza aj v kĺboch, kde udržiava priestor medzi kosťami premazaný.

Keď sú kĺby premazané, je menej pravdepodobné, že sa kosti budú o seba obrusovať a spôsobovať nepríjemnú bolesť.

Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou sú veľmi užitočné pre ľudí s osteoartrózou, typom degeneratívneho ochorenia kĺbov, ktoré je spôsobené opotrebovaním kĺbov v priebehu času.

Ukázalo sa, že užívanie 80 - 200 mg denne počas najmenej 2 mesiacov výrazne znižuje bolesť kolien u ľudí s osteoartrózou, najmä vo veku od 40 do 70 rokov .

Kyselinu hyalurónovú možno na zmiernenie bolesti aplikovať aj priamo do kĺbov. Analýza viac ako 21 000 dospelých však zistila len malé zníženie bolesti a väčšie riziko nežiaducich účinkov.

Niektoré výskumy ukazujú, že kombinácia perorálnych doplnkov kyseliny hyalurónovej s injekciami môže pomôcť predĺžiť účinok na zmiernenie bolesti a predĺžiť čas medzi injekciami.

ZHRNUTIE
Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou sú účinné pri znižovaní bolesti kĺbov u ľudí s osteoartrózou. Môžu sa použiť aj injekcie, ale môžu byť spojené s rizikami.

4. Upokojenie príznakov refluxu kyseliny

Nový výskum ukazuje, že doplnky s kyselinou hyalurónovou môžu pomôcť zmierniť príznaky refluxu kyseliny.

Pri refluxe kyseliny sa obsah žalúdka vyvrhuje do hrdla, čo spôsobuje bolesť a poškodenie sliznice pažeráka .

Kyselina hyalurónová môže pomôcť upokojiť poškodenú sliznicu pažeráka a urýchliť proces zotavenia.

V jednej štúdii z roku 2012 sa zistilo, že aplikácia zmesi kyseliny hyalurónovej a chondroitínsulfátu na tkanivo hrdla poškodené kyselinou pomohla jeho zahojeniu oveľa rýchlejšie, ako keď sa nepoužila žiadna liečba.

Výhody preukázali aj štúdie na ľuďoch.

V jednej štúdii sa zistilo, že užívanie doplnku stravy s obsahom kyseliny hyalurónovej a chondroitínsulfátu spolu s liekmi na zníženie kyslosti znížilo príznaky refluxu o 60 % viac ako užívanie samotných liekov na zníženie kyslosti.

Iná staršia štúdia ukázala, že rovnaký typ doplnku bol päťkrát účinnejší pri znižovaní príznakov refluxu ako placebo.

Výskum v tejto oblasti je stále relatívne nový a na zopakovanie týchto výsledkov je potrebných viac štúdií. Napriek tomu sú tieto výsledky sľubné.

ZHRNUTIE
Kombinovaný výživový doplnok obsahujúci kyselinu hyalurónovú a chondroitín sulfát môže u niektorých ľudí pomôcť znížiť príznaky refluxu kyseliny.

5. Zmiernenie suchého oka a nepríjemných pocitov

Približne 11 % starších dospelých ľudí pociťuje príznaky suchého oka v dôsledku zníženej tvorby sĺz alebo príliš rýchleho odparovania sĺz.

Keďže kyselina hyalurónová výborne zadržiava vlhkosť, často sa používa na liečbu suchého oka.

Ukázalo sa, že očné kvapky obsahujúce 0,2-0,4 % kyseliny hyalurónovej zmierňujú príznaky suchého oka a zlepšujú zdravie očí.

Ako možná liečba suchého oka sa vyvíjajú aj kontaktné šošovky, ktoré obsahujú kyselinu hyalurónovú s pomalým uvoľňovaním .

Okrem toho sa očné kvapky s kyselinou hyalurónovou často používajú počas očných operácií na zníženie zápalu a urýchlenie hojenia rán.

Zatiaľ čo ich aplikácia priamo do očí preukázateľne znižuje príznaky suchého oka a zlepšuje celkové zdravie očí, nie je jasné, či majú rovnaké účinky aj perorálne doplnky.

Jedna malá štúdia na 24 osobách zistila, že kombinácia lokálnej a perorálnej kyseliny hyalurónovej bola účinnejšia pri zlepšovaní príznakov suchého oka ako samotná lokálna kyselina hyalurónová.

Na pochopenie účinkov orálnych doplnkov kyseliny hyalurónovej na zdravie očí je však potrebných viac rozsiahlych a kvalitných štúdií.

ZHRNUTIE
Kyselina hyalurónová sa prirodzene nachádza v očiach a často je zložkou očných kvapiek na zmiernenie príznakov suchého oka. Je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdilo, či jej dopĺňanie bude mať rovnaké účinky.

6. Zachováva pevnosť kostí

Začal sa nový výskum na zvieratách, ktorý skúma účinky doplnkov kyseliny hyalurónovej na zdravie kostí.

Dve staršie štúdie zistili, že doplnky kyseliny hyalurónovej môžu pomôcť spomaliť rýchlosť úbytku kostnej hmoty u potkanov s osteopéniou, čo je počiatočné štádium úbytku kostnej hmoty, ktoré predchádza osteoporóze.

Niektoré staršie štúdie na skúmavkách tiež ukázali, že vysoké dávky kyseliny hyalurónovej môžu zvýšiť aktivitu osteoblastov, buniek zodpovedných za výstavbu nového kostného tkaniva.

Hoci je potrebný kvalitnejší a novší výskum na ľuďoch, prvé štúdie na zvieratách a v skúmavkách sú sľubné.

ZHRNUTIE
Niektoré staršie štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že vysoké dávky kyseliny hyalurónovej môžu pomôcť zabrániť úbytku kostnej hmoty, ale na ľuďoch sa zatiaľ žiadny výskum neuskutočnil.

7. Mohla by zabrániť bolesti močového mechúra

Približne 3-6 % žien trpí ochorením nazývaným intersticiálna cystitída alebo syndróm bolestivého močového mechúra.

Táto porucha spôsobuje bolesť a citlivosť brucha spolu so silným a častým nutkaním na močenie.

Hoci príčiny intersticiálnej cystitídy nie sú známe, zistilo sa, že kyselina hyalurónová pomáha zmierniť bolesť a frekvenciu močenia spojenú s týmto ochorením, keď sa zavedie priamo do močového mechúra prostredníctvom katétra.

Nie je jasné, prečo kyselina hyalurónová pomáha zmierniť tieto príznaky, ale vedci predpokladajú, že pomáha napraviť poškodenie tkaniva močového mechúra, vďaka čomu je menej citlivé na bolesť.

Štúdie zatiaľ neurčili, či perorálne doplnky kyseliny hyalurónovej môžu zvýšiť jej množstvo v močovom mechúre natoľko, aby mali rovnaké účinky.

ZHRNUTIE
Kyselina hyalurónová môže zmierniť bolesť močového mechúra, keď sa zavedie priamo do močového mechúra cez katéter, ale užívanie doplnkov ústami nemusí mať rovnaké účinky.

Možné vedľajšie účinky a preventívne opatrenia

Používanie kyseliny hyalurónovej je vo všeobecnosti veľmi bezpečné a bolo hlásených len málo vedľajších účinkov.

Keďže ju telo prirodzene produkuje, alergické reakcie sú veľmi zriedkavé.

Jedna štúdia z roku 2012 na 60 ľuďoch s osteoartrózou, ktorí užívali 200 mg denne počas 1 roka, nezaznamenala žiadne negatívne vedľajšie účinky.

Jeho účinky počas tehotenstva alebo dojčenia však neboli dôkladne preskúmané, preto by tieto skupiny mali byť opatrné a vyhnúť sa jeho dopĺňaniu.

Existujú tiež určité dôkazy, že rakovinové bunky sú citlivé na kyselinu hyalurónovú a užívanie doplnkov by mohlo urýchliť ich rast.

Z tohto dôvodu sa vo všeobecnosti odporúča, aby sa jej doplnkom vyhýbali ľudia s rakovinou alebo s rakovinou v anamnéze .

Injekcie kyseliny hyalurónovej do kože alebo kĺbov majú vyššie riziko vedľajších účinkov. Negatívne reakcie sa však väčšinou spájajú skôr so samotnou procedúrou vpichu injekcie ako so samotnou kyselinou hyalurónovou .

ZHRNUTIE
Kyselina hyalurónová je vo všeobecnosti veľmi bezpečná, ak sa používa ako doplnok, ale ľudia, ktorí sú tehotní alebo majú rakovinu alebo rakovinu v minulosti, sa jej užívaniu môžu radšej vyhnúť.

Záver

Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou môže bezpečne užívať väčšina ľudí a poskytujú mnohé zdravotné výhody.

Kyselina hyalurónová je dobre známa svojimi účinkami na pokožku, najmä zmiernením suchej pokožky, znížením výskytu jemných liniek a vrások a urýchlením hojenia rán.

Môže tiež pomôcť zmierniť bolesť kĺbov u ľudí s osteoartritídou.

Medzi ďalšie významné aplikácie patria očné kvapky s kyselinou hyalurónovou na zmiernenie suchosti očí a zavedenie kyseliny hyalurónovej priamo do močového mechúra prostredníctvom katétra na zníženie bolesti.

Celkovo je kyselina hyalurónová prospešným doplnkom pri rôznych ochoreniach, najmä tých, ktoré súvisia so zdravím kože a kĺbov.

Späť do obchodu