Nedostatok vitamínu D

Obsah:

  • Prečo je vitamín D taký dôležitý?
  • Príznaky a symptómy nedostatku vitamínu D
  • Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D?
  • Ako liečiť nedostatok vitamínu D?
  • Záver

Nedostatok vitamínu D vzniká, keď telo nezískava dostatok vitamínu D zo slnečného žiarenia alebo zo stravy.

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť stratu hustoty kostí, osteoporózu a zlomeniny kostí.

Vitamín D sa niekedy nazýva slnečný vitamín, pretože vaše telo si ho vytvára z cholesterolu, keď je vaša pokožka vystavená slnečnému žiareniu.

 

Nie je prekvapením, že nedostatok vitamínu D je jedným z najčastejších nedostatkov vo výžive na celom svete.

Tento článok sa zaoberá vitamínom D a dôvodmi, prečo je dôležité mať ho dostatok.

Nedostatok vitamínu D

Prečo je vitamín D taký dôležitý?

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v správnom fungovaní vášho tela vrátane zdravia kostí a imunity. Môže dokonca pomáhať predchádzať rakovine a chrániť pred viacerými chronickými ochoreniami vrátane:

Odhaduje sa, že 1 miliarda ľudí na celom svete má nízku hladinu tohto vitamínu v krvi.

ZHRNUTIE
Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý zohráva kľúčovú úlohu vo viacerých aspektoch zdravia vrátane zdravia kostí a imunity.

Príznaky a symptómy nedostatku vitamínu D

Nedostatok vitamínu D môže byť ťažké spozorovať, pretože príznaky sa môžu objaviť až po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch. Niekedy nemusíte mať vôbec žiadne príznaky.

Majúc to na pamäti, je aj tak užitočné vedieť, aké príznaky a symptómy treba hľadať.

Časté choroby alebo infekcie

Jednou z najdôležitejších úloh vitamínu D je podpora zdravia imunitného systému, ktorý vám pomáha brániť sa vírusom a baktériám spôsobujúcim ochorenia.

Vitamín D priamo pôsobí na bunky, ktoré sú zodpovedné za riešenie infekcií.

Ak často ochoriete, najmä na prechladnutie alebo chrípku, môže k tomu prispievať nízka hladina vitamínu D. Niekoľko rozsiahlych pozorovacích štúdií preukázalo súvislosť medzi nedostatkom a infekciami dýchacích ciest, ako sú prechladnutie, bronchitída a zápal pľúc.

Viaceré štúdie zistili, že užívanie až 4 000 IU vitamínu D denne môže znížiť riziko infekcií dýchacích ciest.

Únava a vyčerpanosť

Pocit únavy môže prameniť z viacerých príčin, pričom jednou z nich môže byť nedostatok vitamínu D.

Na rozdiel od viditeľnejších príčin, ako je stres, depresia a nespavosť, sa nedostatok vitamínu D často prehliada ako potenciálna príčina únavy.

Jedna štúdia na 480 starších dospelých osobách spojila nedostatok vitamínu D s príznakmi únavy.

Štúdia na 39 deťoch navyše spojila nízku hladinu vitamínu D so zlou kvalitou spánku, kratším trvaním spánku a oneskoreným spaním.

Jedna pozorovacia štúdia u zdravotných sestier tiež zistila silnú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a vlastnou únavou. Navyše 89 % účastníčok malo nedostatok tohto vitamínu.

Zaujímavé je, že viaceré štúdie ukazujú, že doplnenie tohto vitamínu môže znížiť závažnosť únavy u ľudí s jeho nedostatkom.

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

avitaminD

Bolesti kostí a chrbta

Bolesti kostí a dolnej časti chrbta môžu byť príznakmi nedostatočnej hladiny vitamínu D.

Vitamín D pomáha udržiavať zdravie kostí tým, že zlepšuje vstrebávanie vápnika v tele.

Jedna štúdia na 98 dospelých osobách s bolesťami dolnej časti chrbta spojila nižšie hladiny vitamínu D so silnejšími bolesťami. V rozsiahlom prehľade výskumu sa však zistilo, že táto súvislosť je v iných podobných štúdiách nekonzistentná.

Prehľad 81 štúdií tiež zistil, že ľudia s artritídou, bolesťou svalov a chronickou rozšírenou bolesťou mali tendenciu mať nižšie hladiny vitamínu D ako ľudia bez týchto ochorení.

Napriek tomu sú potrebné ďalšie štúdie.

Depresia

Nedostatok vitamínu D sa spája s depresiou, najmä u starších dospelých - hoci výsledky niektorých štúdií sú protichodné.

Účinky doplnkov vitamínu D boli zmiešané, ale v niektorých prehľadoch sa zistilo, že pomáhajú zmierniť príznaky depresie .

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum na pochopenie vzťahu medzi vitamínom D a depresiou.

Zhoršené hojenie rán

Pomalé hojenie rán po operácii alebo zranení môže byť znakom toho, že hladina vitamínu D je príliš nízka.

Výsledky štúdie na skúmavkách totiž naznačujú, že vitamín D zvyšuje produkciu zlúčenín, ktoré sú kľúčové pre tvorbu novej kože v rámci procesu hojenia rán.

V jednom prehľade štyroch štúdií sa zistilo, že nedostatok vitamínu D ohrozuje určité aspekty hojenia u ľudí, ktorí podstúpili zubnú operáciu.

Úloha vitamínu D pri kontrole zápalu a riešení infekcií môže byť tiež dôležitá pre správne hojenie.

V jednej staršej štúdii na 221 ľuďoch, z ktorých 112 malo infekcie nôh súvisiace s cukrovkou, sa zistilo, že u ľudí s vážnym nedostatkom vitamínu D bola vyššia pravdepodobnosť vyššej hladiny zápalových markerov, ktoré môžu ohroziť hojenie .

V 12-týždňovej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 60 ľudí s vredmi na nohách súvisiacimi s cukrovkou, sa u tých, ktorí užívali doplnok vitamínu D, zaznamenalo výrazné zlepšenie hojenia rán v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

Strata kostnej hmoty

Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri vstrebávaní vápnika a metabolizme kostí.

Je to dôležité, pretože súčasné užívanie vitamínu D a vápnika pomáha telu maximalizovať ich vstrebávanie.

Nízka minerálna hustota kostí je známkou toho, že vaše kosti stratili vápnik a ďalšie minerály. Starší ľudia, najmä ženy, sú tak vystavení zvýšenému riziku zlomenín .

Vo veľkej observačnej štúdii na viac ako 1 100 ženách v strednom veku v menopauze alebo po menopauze vedci zistili silnú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a nízkou minerálnou hustotou kostí .

Výskum doplnkovej liečby vitamínom D u nezávislých starších dospelých však priniesol zmiešané výsledky. Zatiaľ čo niektoré štúdie poukazujú na určité výhody, napríklad na zníženie bolesti svalov, iné nezistili, že by odvrátil zlomeniny súvisiace s úbytkom kostnej hmoty.

Jedna štúdia zistila, že u žien s nedostatkom vitamínu D nedošlo k zlepšeniu minerálnej hustoty kostí, keď užívali doplnky stravy vo vysokých dávkach, aj keď sa ich hladina v krvi zlepšila.

Napriek tomu môže byť dostatočný príjem vitamínu D dobrou stratégiou na ochranu kostnej hmoty a zníženie rizika zlomenín.

Vypadávanie vlasov

Mnohé potraviny a živiny môžu ovplyvňovať zdravie vlasov.

Zatiaľ čo stres je bežnou príčinou vypadávania vlasov, závažné vypadávanie vlasov môže byť dôsledkom ochorenia alebo nedostatku živín.

Vypadávanie vlasov u žien súvisí s nízkou hladinou vitamínu D, hoci výskumy chýbajú.

Štúdie spájajú najmä nízku hladinu vitamínu D s alopéciou areata, autoimunitným ochorením charakterizovaným silným vypadávaním vlasov.

Jedna štúdia u ľudí s týmto ochorením spájala nižšiu hladinu vitamínu D so závažnejším vypadávaním vlasov. V ďalšej štúdii u 48 ľudí s týmto ochorením lokálna aplikácia syntetickej formy vitamínu D počas 12 týždňov výrazne zvýšila rast vlasov .

V ďalšom prehľade výskumu sa zistilo, že hladina vitamínu D môže mať inverzný vzťah k vypadávaniu vlasov bez jaziev. To znamená, že čím vyššia bola hladina vitamínu D, tým menšie vypadávanie vlasov sa v štúdii zistilo a naopak .

Bolesť svalov

Príčiny bolesti svalov je často ťažké presne určiť. Dôkazy však naznačujú, že potenciálnou príčinou je nedostatok vitamínu D .

V staršej štúdii sa zistilo, že 71 % ľudí s chronickou bolesťou má nedostatok tohto vitamínu .

Receptor vitamínu D je prítomný v nervových bunkách nazývaných nociceptory, ktoré vnímajú bolesť. Tento vitamín sa môže podieľať aj na signálnych dráhach bolesti vo vašom tele, ktoré môžu zohrávať úlohu pri chronickej bolesti.

Niekoľko štúdií uvádza, že vysoké dávky doplnkov vitamínu D môžu znížiť rôzne typy bolesti u ľudí s nedostatkom vitamínu D.

Jedna štúdia na 120 deťoch s nedostatkom vitamínu D, ktoré mali bolesti pri raste, zistila, že jednorazová dávka tohto vitamínu znížila skóre bolesti v priemere o 57 % .

Prírastok hmotnosti

Obezita je jedným z rizikových faktorov nedostatku vitamínu D .

Jedna štúdia u dospelých zistila možnú súvislosť medzi nízkym stavom vitamínu D a brušným tukom aj zvýšenou hmotnosťou, hoci tieto účinky boli výraznejšie u mužov.

Hoci sa nedostatok vitamínu D môže vyskytovať v prípadoch obezity, sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či dopĺňanie tohto vitamínu pomáha predchádzať priberaniu .

Úzkosť

Nedostatok vitamínu D súvisí s úzkostnými poruchami.

V jednom prehľade sa zistilo, že hladiny kalcidiolu, formy vitamínu D, boli nižšie u ľudí s úzkosťou, ako aj u ľudí s depresiou .

V samostatnej štúdii na tehotných ženách sa zistilo, že dostatočná hladina vitamínu D môže pomôcť znížiť príznaky úzkosti, zlepšiť kvalitu spánku a dokonca pomôcť predchádzať popôrodnej depresii.

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Nedostatok vitamínu D sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi vrátane únavy, bolesti chrbta, vypadávania vlasov, zlého hojenia rán a príznakov depresie.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D?

Nedostatok vitamínu D sa zvyčajne definuje ako hladina v krvi nižšia ako 20 ng/ml, pričom hladiny od 21 do 29 ng/ml sa považujú za nedostatočné.

Hoci neexistuje jediná príčina nedostatku, vaše celkové riziko môže byť vyššie v dôsledku určitých základných ochorení alebo faktorov životného štýlu. Niektoré z najčastejších rizikových faktorov nedostatku vitamínu D sú:

  • tmavá pokožka
  • vyšší vek
  • nadváha alebo obezita
  • nedostatočná konzumácia rýb alebo mliečnych výrobkov
  • život ďaleko od rovníka alebo v oblastiach s nízkym celoročným slnečným žiarením 
  • pobyt alebo práca v interiéri
  • práca na nočné zmeny 
  • chronické ochorenie obličiek, pečene alebo hyperparatyreóza 
  • zdravotný stav, ktorý ovplyvňuje vstrebávanie živín, ako je Crohnova choroba alebo celiakia 
  • po operácii žalúdočného bypassu
  • užívanie niektorých liekov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus vitamínu D, ako sú statíny a steroidy 

U ľudí, ktorí žijú v blízkosti rovníka a často sa vystavujú slnečnému žiareniu, je pravdepodobnosť jeho nedostatku nižšia, pretože ich pokožka produkuje dostatok vitamínu D .

Aj keď ľudia, ktorí sa vonku často natierajú opaľovacím krémom, sú tiež vystavení zvýšenému riziku nedostatku, používanie opaľovacieho krému je dôležité na zníženie poškodenia pokožky a rizika rakoviny spôsobeného vystavením sa slnku.

Ak ste vystavení zvýšenému riziku nedostatku vitamínu D, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom o svojom stave.

ZHRNUTIE
Hoci nedostatok vitamínu D nemá jedinú príčinu, môže byť zapríčinený mnohými faktormi životného prostredia, životného štýlu, genetickými, zdravotnými a stravovacími faktormi.

Ako liečiť nedostatok vitamínu D?

Nedostatok vitamínu D sa zvyčajne lieči doplnkami stravy. Ak zdravotnícky pracovník zistí, že máte nedostatok, môže vám odporučiť nasledujúce možnosti.

Doplnky

Perorálne doplnky sú základom liečby nedostatku vitamínu D. Môžete si ich ľahko kúpiť bez lekárskeho predpisu, ale mali by ste sa opýtať lekára na odporúčania týkajúce sa dávkovania.

Horčík pomáha aktivovať vitamín D, takže možno budete chcieť užívať aj tento minerál.

Pri závažnom nedostatku môže lekár odporučiť vitamín D na predpis, ktorý sa dodáva v oveľa silnejších dávkach až do 50 000 IU. Váš lekár môže zvážiť aj injekčné podávanie vitamínu D.

Potravinové zdroje

Hladinu vitamínu D môže zvýšiť aj konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín D. Medzi možnosti patrí :

  • tučné ryby
  • vaječné žĺtky
  • obohatené obilniny
  • obohatené mlieko a šťavy
  • jogurt
  • hovädzia pečeň

Keďže slnečné svetlo je prirodzeným zdrojom vitamínu D, lekár vám môže odporučiť aj častejšie chodenie do prírody. Vzhľadom na negatívne účinky nadmerného vystavenia ultrafialovému žiareniu je však dôležité prijať preventívne opatrenia a obmedziť celkový čas pobytu na slnku a používať opaľovací krém.

ZHRNUTIE
Nedostatok vitamínu D sa zvyčajne lieči doplnkami stravy, zdrojmi potravy a premysleným vystavovaním sa slnečnému žiareniu.

 

Záver

Nedostatok vitamínu D je prekvapivo častý, ale príznaky sú často nenápadné a nešpecifické, takže môže byť ťažké zistiť, či máte nedostatok alebo nejaké iné zdravotné ťažkosti.

Ak si myslíte, že máte nedostatok, požiadajte zdravotníckeho pracovníka o krvný test.

Nedostatok vitamínu D sa zvyčajne lieči doplnkami, ale na správne dávkovanie môžete potrebovať radu lekára. Pomôcť vám môže aj zvýšené vystavovanie sa slnečnému žiareniu a konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín D, ako sú tučné ryby a obohatené mliečne výrobky.

Riešenie nedostatku vitamínu D sa oplatí a môže mať dlhodobý prínos pre vaše zdravie.

Späť do obchodu