Najlepšie doplnky na posilnenie imunitného systému

Obsah:

  • 15 doplnkov, ktoré sú známe svojím potenciálom posilňovať imunitu
  • Záver

imunitaa1

Nedostatok niektorých vitamínov vrátane vitamínu C, zinku a ďalších môže oslabiť váš imunitný systém. Užívanie doplnkov týchto vitamínov môže pomôcť podporiť funkciu imunitného systému.

 

Váš imunitný systém pozostáva z komplexného súboru buniek, procesov a chemických látok, ktoré neustále bránia vaše telo pred útočiacimi patogénmi vrátane vírusov, toxínov a baktérií.

Udržiavanie zdravého imunitného systému počas celého roka je kľúčom k prevencii infekcií a chorôb.

Najdôležitejšími spôsobmi, ako posilniť imunitný systém, sú zdravý životný štýl, konzumácia výživných potravín, dostatok spánku a pohybu.

Okrem toho výskum ukázal, že doplnenie niektorých vitamínov, minerálov, bylín a iných látok môže pomôcť zlepšiť imunitnú odpoveď a potenciálne chrániť pred chorobami.

imunitaa

15 doplnkov, ktoré sú známe svojím potenciálom posilňovať imunitu

1. Vitamín D

Vitamín D je živina rozpustná v tukoch, ktorá je nevyhnutná pre zdravie a fungovanie vášho imunitného systému.

Vitamín D zvyšuje účinky monocytov a makrofágov - bielych krviniek, ktoré sú dôležitou súčasťou vašej imunitnej obrany - v boji proti patogénom a znižuje zápal, čo pomáha podporovať imunitnú odpoveď .

Mnohí ľudia majú nedostatok tohto dôležitého vitamínu, čo môže negatívne ovplyvniť funkciu imunitného systému. Nízka hladina vitamínu D sa totiž spája so zvýšeným rizikom infekcií horných dýchacích ciest vrátane chrípky a alergickej astmy.

Niektoré štúdie ukazujú, že doplnenie vitamínu D môže zlepšiť imunitnú odpoveď. Nedávny výskum totiž naznačuje, že užívanie tohto vitamínu môže chrániť pred infekciami dýchacích ciest.

V prehľade randomizovaných kontrolných štúdií z roku 2019 na 11 321 osobách sa zistilo, že užívanie vitamínu D významne znížilo riziko infekcií dýchacích ciest u ľudí s nedostatkom tohto vitamínu a znížilo riziko infekcií u ľudí s dostatočnou hladinou vitamínu D .

To naznačuje celkový ochranný účinok.

Iné štúdie uvádzajú, že doplnky vitamínu D môžu zlepšiť odpoveď na antivírusovú liečbu u ľudí s určitými infekciami vrátane hepatitídy C a HIV.

V závislosti od hladiny vitamínu D v krvi je pre väčšinu ľudí dostatočná dávka 1 000 až 4 000 IU denne, hoci osoby s vážnejším nedostatkom často potrebujú oveľa vyššie dávky .

 

Mnohí odborníci v rámci zdravotníckej a vedeckej komunity však tvrdia, že dopĺňanie vitamínu D je vo všeobecnosti bezpečné a mohlo by prípadne pomôcť chrániť jednotlivcov pred vírusom .

ZHRNUTIE
Vitamín D je nevyhnutný pre funkciu imunitného systému. Zdravá hladina tohto vitamínu môže pomôcť znížiť riziko infekcií dýchacích ciest.

2. Zinok

Zinok je minerál, ktorý sa bežne pridáva do výživových doplnkov a iných zdravotníckych výrobkov, ako sú pastilky, ktoré majú posilniť váš imunitný systém. Zinok je totiž nevyhnutný pre funkciu imunitného systému.

Zinok je potrebný pre vývoj a komunikáciu imunitných buniek a zohráva dôležitú úlohu pri zápalovej reakcii. Zinok tiež špecificky chráni tkanivové bariéry v tele a pomáha zabrániť prenikaniu cudzích patogénov.

Nedostatok tejto živiny výrazne ovplyvňuje schopnosť imunitného systému správne fungovať, čo vedie k zvýšenému riziku infekcií a ochorení vrátane zápalu pľúc.

Podľa výskumu sa zistilo, že 16 % všetkých hlbokých infekcií dýchacích ciest na celom svete je spôsobených nedostatkom zinku .

Nedostatok zinku postihuje približne 2 miliardy ľudí na celom svete a je veľmi častý u starších ľudí. V skutočnosti sa až 30 % starších dospelých považuje za osoby s nedostatkom tejto živiny .

Početné štúdie ukazujú, že doplnky zinku môžu chrániť pred infekciami dýchacích ciest, ako je bežné prechladnutie.

Navyše doplnenie zinku môže byť prospešné pre tých, ktorí už sú chorí.

V štúdii z roku 2019 na 64 hospitalizovaných deťoch s akútnymi infekciami dolných dýchacích ciest (ALRI) sa užívaním 30 mg zinku denne skrátilo celkové trvanie infekcie a dĺžka pobytu v nemocnici v priemere o 2 dni v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo

Doplnkový zinok môže tiež pomôcť skrátiť trvanie bežného prechladnutia. Okrem toho zinok vykazuje antivírusovú aktivitu .

Dlhodobé užívanie zinku je pre zdravých dospelých zvyčajne bezpečné, pokiaľ je denná dávka pod stanovenou hornou hranicou 40 mg elementárneho zinku .

Nadmerné dávky môžu narušiť vstrebávanie medi, čo by mohlo zvýšiť riziko infekcie.

ZHRNUTIE
Dopĺňanie zinku môže pomôcť chrániť pred infekciami dýchacích ciest a skrátiť trvanie týchto infekcií.

3. Vitamín C

Vitamín C je pravdepodobne najobľúbenejším doplnkom užívaným na ochranu pred infekciami vzhľadom na jeho dôležitú úlohu v zdraví imunitného systému.

Tento vitamín podporuje funkciu rôznych imunitných buniek a zvyšuje ich schopnosť chrániť sa pred infekciami. Je tiež potrebný pre bunkovú smrť, ktorá pomáha udržiavať imunitný systém zdravý tým, že odstraňuje staré bunky a nahrádza ich novými.

Vitamín C funguje aj ako silný antioxidant, ktorý chráni pred poškodením vyvolaným oxidačným stresom, ku ktorému dochádza hromadením reaktívnych molekúl známych ako voľné radikály.

Oxidačný stres môže negatívne ovplyvniť zdravie imunitného systému a súvisí s mnohými ochoreniami.

Doplnenie vitamínu C preukázateľne znižuje trvanie a závažnosť infekcií horných dýchacích ciest vrátane bežného prechladnutia.

Rozsiahly prehľad 29 štúdií na 11 306 osobách preukázal, že pravidelné dopĺňanie vitamínu C v priemernej dávke 1 - 2 gramy denne skrátilo trvanie prechladnutia o 8 % u dospelých a o 14 % u detí.

Zaujímavé je, že prehľad tiež preukázal, že pravidelné užívanie doplnkov vitamínu C znížilo výskyt prechladnutia u osôb vystavených vysokej fyzickej záťaži vrátane maratónskych bežcov a vojakov až o 50 % .

Okrem toho sa ukázalo, že liečba vysokými intravenóznymi dávkami vitamínu C výrazne zlepšuje príznaky u ľudí so závažnými infekciami vrátane sepsy a syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS) v dôsledku vírusových infekcií.

Napriek tomu iné štúdie naznačujú, že úloha vitamínu C v tomto prostredí sa stále skúma.

Celkovo tieto výsledky potvrdzujú, že doplnky stravy s vitamínom C môžu významne ovplyvniť imunitné zdravie, najmä u tých, ktorí nemajú dostatok tohto vitamínu v strave.

Horná hranica vitamínu C je 2 000 mg. Doplnkové denné dávky sa zvyčajne pohybujú medzi 250 a 1 000 mg.

ZHRNUTIE
Vitamín C je nevyhnutný pre zdravie imunitného systému. Dopĺňanie tejto živiny môže pomôcť znížiť trvanie a závažnosť infekcií horných dýchacích ciest vrátane bežného prechladnutia.

4. Baza čierna

Čierny bez (Sambucus nigra), ktorý sa už dlho používa na liečbu infekcií, sa skúma z hľadiska jeho účinkov na imunitné zdravie.

V štúdiách na skúmavkách vykazuje extrakt z bazy čiernej silný antibakteriálny a antivírusový potenciál proti bakteriálnym patogénom zodpovedným za infekcie horných dýchacích ciest a kmeňom vírusu chrípky.

Navyše sa ukázalo, že zvyšuje reakciu imunitného systému a môže pomôcť skrátiť trvanie a závažnosť prechladnutia, ako aj zmierniť príznaky súvisiace s vírusovými infekciami.

Prehľad 4 randomizovaných kontrolných štúdií na 180 osobách ukázal, že doplnky stravy z bazy čiernej významne znižujú príznaky horných dýchacích ciest spôsobené vírusovými infekciam.

Staršia, 5-dňová štúdia z roku 2004 preukázala, že u ľudí s chrípkou, ktorí si 4-krát denne dopĺňali 1 polievkovú lyžicu (15 ml) sirupu z bazy čiernej, došlo k zmierneniu príznakov o 4 dni skôr ako u tých, ktorí sirup neužívali, a boli menej závislí od liekov.

Táto štúdia je však zastaraná a bola sponzorovaná výrobcom bazového sirupu, čo mohlo skresliť výsledky.

Hoci sa predpokladá, že baza čierna môže pomôcť zmierniť príznaky niektorých infekcií a vírusu chrípky, musíme si byť vedomí aj rizík. Niektoré správy uvádzajú, že bazové bobule môžu viesť k produkcii nadmerného množstva cytokínov, ktoré by mohli potenciálne poškodiť zdravé bunky .

Systémové preskúmanie bazy čiernej dospelo k záveru:

  • V laboratórnom výskume na zvieratách a na ľuďoch mala baza čierna antivírusové účinky, ktoré inhibovali viaceré kmene chrípky A a B.
  • Surové plody bazy čiernej sa musia variť, aby sa predišlo riziku nevoľnosti, vracania alebo kyanidovej toxicity.
  • Baza čierna by sa mala používať pod dohľadom kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka.
  • Výživové doplnky z bazy čiernej sa najčastejšie predávajú v tekutej forme alebo vo forme kapsúl.

ZHRNUTIE
Užívanie doplnkov stravy z bazy čiernej môže pomôcť zmierniť príznaky horných dýchacích ciest spôsobené vírusovými infekciami a pomôcť zmierniť príznaky chrípky. Avšak baza čierna má aj riziká. Je potrebný ďalší výskum.

5. Liečivé huby

Liečivé huby sa už od staroveku používajú na prevenciu a liečbu infekcií a chorôb. Mnohé druhy liečivých húb boli skúmané pre ich potenciál posilňovať imunitný systém.

Je známe, že viac ako 270 uznaných druhov liečivých húb má imunitu posilňujúce vlastnosti.

Cordyceps, levia hriva, maitake, shitake, reishi a morčací chvost sú všetky druhy, u ktorých sa preukázal priaznivý vplyv na imunitné zdravie .

Niektoré výskumy dokazujú, že užívanie špecifických druhov liečivých húb môže posilniť imunitné zdravie viacerými spôsobmi, ako aj zmierniť príznaky niektorých ochorení vrátane astmy a pľúcnych infekcií.

 

6-15. Ďalšie výživové doplnky s potenciálom posilňovať imunitu

Okrem vyššie uvedených položiek môžu mnohé doplnky prispieť k zlepšeniu imunitnej odpovede:

  • Astragalus. Astragalus je bylina, ktorá sa bežne používa v tradičnej čínskej medicíne (TČM). Výskum na zvieratách naznačuje, že jeho extrakt môže výrazne zlepšiť imunitné reakcie.
  • Selén. Selén je minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie imunitného systému. Výskum na zvieratách dokazuje, že doplnky selénu môžu zvýšiť antivírusovú ochranu proti chrípkovým kmeňom vrátane H1N1.
  • Cesnak. Cesnak má silné protizápalové a antivírusové vlastnosti. Bolo preukázané, že posilňuje imunitné zdravie stimuláciou ochranných bielych krviniek, ako sú NK bunky a makrofágy. Výskum na ľuďoch je však obmedzený.
  • Andrografia. Táto bylina obsahuje andrografolid, terpenoidnú zlúčeninu, o ktorej sa zistilo, že má antivírusové účinky proti vírusom spôsobujúcim respiračné ochorenia vrátane enterovírusu D68 a chrípky A.
  • Sladké drievko. Sladké drievko obsahuje mnoho látok vrátane glycyrrhizínu, ktoré môžu pomáhať chrániť pred vírusovými infekciami. Podľa výskumu na skúmavkách glycyrrhizín vykazuje antivírusovú aktivitu proti koronavírusu SARS .
  • Pelargónia sidoides. Niektoré výskumy na ľuďoch podporujú použitie extraktu z tejto rastliny na zmiernenie príznakov akútnych vírusových infekcií dýchacích ciest vrátane bežného prechladnutia a bronchitídy. Napriek tomu sú výsledky zmiešané a je potrebný ďalší výskum .
  • Vitamíny B-komplexu. Vitamíny skupiny B vrátane B12 a B6 sú dôležité pre zdravú imunitnú odpoveď. Napriek tomu ich má mnoho dospelých nedostatok, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie imunitného systému.
  • Kurkumín. Kurkumín je hlavnou účinnou látkou kurkumy. Má silné protizápalové vlastnosti a štúdie na zvieratách naznačujú, že môže pomôcť zlepšiť funkciu imunitného systému .
  • Echinacea. Echinacea je rod rastlín z čeľade sedmokráskovitých. Ukázalo sa, že niektoré druhy zlepšujú imunitné zdravie a môžu mať antivírusové účinky proti viacerým respiračným vírusom vrátane respiračného syncyciálneho vírusu a rinovírusov.
  • Propolis. Propolis je materiál podobný živici, ktorý včely medonosné produkujú na použitie ako tmel v úľoch. Hoci má pôsobivé účinky na posilnenie imunity a môže mať aj antivírusové vlastnosti, je potrebný ďalší výskum na ľuďoch .

Podľa výsledkov vedeckého výskumu môžu uvedené doplnky stravy ponúkať vlastnosti posilňujúce imunitu.

Majte však na pamäti, že mnohé z týchto potenciálnych účinkov týchto doplnkov na imunitné zdravie neboli dôkladne testované na ľuďoch, čo zdôrazňuje potrebu budúcich štúdií.

ZHRNUTIE
Astragalus, cesnak, kurkumín a echinacea sú len niektoré z doplnkov, ktoré môžu mať vlastnosti posilňujúce imunitu. Napriek tomu neboli dôkladne testované na ľuďoch. Je potrebný ďalší výskum.

Záver

Mnohé doplnky na trhu môžu pomôcť zlepšiť imunitné zdravie.

Zinok, baza čierna a vitamíny C a D sú len niektoré z látok, ktorých potenciál na posilnenie imunity bol predmetom výskumu.

Hoci však tieto doplnky môžu mať malý prínos pre zdravie imunitného systému, nemali by sa používať a ani sa nemôžu používať ako náhrada zdravého životného štýlu.

Snaha o konzumáciu vyváženej stravy bohatej na živiny, dostatok spánku, pravidelná fyzická aktivita a nefajčenie (alebo zváženie ukončenia fajčenia, ak fajčíte) sú niektoré z najdôležitejších spôsobov, ako pomôcť udržať váš imunitný systém zdravý a znížiť pravdepodobnosť infekcie a ochorenia.

Ak sa rozhodnete, že chcete vyskúšať nejaký doplnok, najprv sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom, pretože niektoré doplnky môžu mať interakcie s určitými liekmi alebo sú pre niektorých ľudí nevhodné.

 

Späť do obchodu