Artritída bedrového kĺbu

OBSAH:

  • Čo je artritída bedrového kĺbu?
  • Typy a príčiny artritídy bedrového kĺbu
  • Príznaky artritídy bedrového kĺbu
  • Rizikové faktory artritídy bedrového kĺbu
  • Ako sa diagnostikuje artritída bedrového kĺbu?
  • Liečba artrózy bedrového kĺbu

Artritída bedrového kĺbu

Artritída bedrového kĺbu je poškodenie chrupavky v bedrovom kĺbe. Je to bežné ochorenie, ktoré môže byť bolestivé a časom sa zhoršuje, čo ovplyvňuje vašu pohyblivosť a kvalitu života.

ČO POTREBUJETE VEDIEŤ
Existuje niekoľko typov artritídy bedrového kĺbu vrátane osteoartrózy, reumatoidnej artritídy, psoriatickej artritídy a posttraumatickej artritídy.

Príčiny artritídy bedrového kĺbu sa líšia v závislosti od typu. Najčastejšou príčinou je opotrebovanie bedrového kĺbu súvisiace s vekom.

Príznaky artritídy bedrového kĺbu môžu zahŕňať bolesť v bedrovom kĺbe alebo v jeho blízkosti, stuhnutosť, počuteľné cvakanie pri pohybe bedrovým kĺbom a slabosť.

Hoci je artritída bedrového kĺbu zvyčajne chronické ochorenie, existujú liečebné postupy, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky a znížiť ďalšie poškodenie. Ak sa zhorší kvalita vášho života, dlhodobú úľavu vám môže priniesť operácia, napríklad výmena bedrového kĺbu.

Čo je to artritída bedrového kĺbu?

Artritída bedrového kĺbu je poškodenie chrupavky bedrového kĺbu. Bedrový kĺb je guľovitý kĺb s guľou na vrchole stehennej kosti (hlavice stehennej kosti). Gulička je od jamky (acetabula) oddelená chrupavkou. Chrupavka pôsobí ako klzký povlak medzi guľou a jamkou, ktorý umožňuje guli hladké kĺzanie a otáčanie pri pohybe nohy. Labrum, silná chrupavka, ktorá lemuje vonkajší okraj jamky, zabezpečuje stabilitu.

Keď je chrupavka v bedrovom kĺbe poškodená, stáva sa drsnou. Zriedením chrupavky sa zužuje priestor medzi kosťami. V pokročilých prípadoch sa kosť trie o kosť a akýkoľvek pohyb môže spôsobiť bolesť a stuhnutosť. Keď je trenie na akomkoľvek mieste medzi kosťami, môže to viesť aj k vzniku kostných výrastkov - kostných výrastkov na okrajoch kosti, ktoré menia jej tvar.

Schéma zobrazujúca normálny bedrový kĺb v porovnaní s bedrovým kĺbom s artritídou, ktorý má poškodenú chrupavku

Typy a príčiny artritídy bedrového kĺbu

Osteoartróza bedrového kĺbu

Osteoartróza je degeneratívne ochorenie kĺbu, čo znamená, že spôsobuje postupné poškodenie kĺbu. Je to najčastejšia forma artritídy bedrového kĺbu a môže postihnúť aj iné kĺby. Osteoartróza bedrového kĺbu je zvyčajne spôsobená opotrebovaním súvisiacim so starnutím a časom sa zhoršuje. Rozpad chrupavky vedie k bolesti a zápalu.

Osteoartróza bedrového kĺbu sa môže u niektorých ľudí rozvinúť rýchlejšie v dôsledku nepravidelného tvaru kostí tvoriacich bedrový kĺb. Ak napríklad guľová a jamková časť bedrového kĺbu do seba dokonale nezapadajú (stav vedúci k impingementu bedrového kĺbu), môžu sa o seba trieť, čo nakoniec vedie k osteoartróze. To sa môže stať aj u ľudí s dyspláziou bedrového kĺbu, ktorí majú príliš plytkú jamku bedrového kĺbu na to, aby udržala guľu stehennej kosti. To spôsobuje abnormálne zaťaženie chrupavky a jej predčasné opotrebovanie.

Fázy osteoartrózy bedrového kĺbu

  • Štádium 1: Menšie opotrebovanie bedrových kĺbov a drobné kostné výrastky, často s malou alebo žiadnou bolesťou.
  • Štádium 2: Chrupavka sa začína rozpadávať a na röntgenových snímkach sú často viditeľné výrastky kostných ostroh. Medzi príznaky patrí bolesť, nepohodlie a stuhnutosť bedrového kĺbu. Toto štádium sa nazýva aj mierna osteoartróza bedrového kĺbu.
  • Štádium 3: Chrupavka sa začína rozpadávať a medzera medzi bedrovými kosťami sa zužuje. Bežné činnosti, ako je chôdza, kľačanie alebo drepovanie, spôsobujú bolesť a opuch. Toto štádium sa nazýva aj stredne ťažká osteoartróza bedrového kĺbu.
  • Štádium 4 (najťažšie štádium): Chrupavka je takmer zničená, čo spôsobuje chronický zápal. Bolesť a stuhnutosť pociťujete takmer neustále.

Reumatoidná artritída bedrového kĺbu

Reumatoidná artritída (RA) je ochorenie, ktoré je dôsledkom útoku imunitného systému na zdravé tkanivo v kĺboch vrátane bedrového kĺbu. Spôsobuje zápal synoviálnej membrány, puzdra obklopujúceho bedrový kĺb. Zápalové bunky uvoľňujú látky, ktoré časom rozkladajú chrupavku bedrového kĺbu. RA zvyčajne najprv postihuje menšie kĺby, ako sú zápästie a prsty, a v bedrovom kĺbe sa nemusí prejaviť, kým nespôsobí príznaky.

Psoriatická artritída bedrového kĺbu

Psoriatická artritída je typ artritídy, ktorá sa môže vyvinúť u ľudí so psoriázou, autoimunitným ochorením kože, ktoré môže tiež spôsobiť zápal kĺbov vrátane bedrového kĺbu. Neliečený zápal môže časom viesť k poškodeniu kĺbov. Psoriatická artritída bedrového kĺbu je chronické ochorenie. Môže sa vyvinúť pred alebo po objavení sa príznačných kožných príznakov psoriázy.

Posttraumatická artritída bedrového kĺbu

Poranenie alebo úraz bedrového kĺbu, napríklad zlomenina bedrového kĺbu, môže viesť k rozvoju artritídy v neskoršom veku. Úrazy, ako sú pády, športové zranenia a autonehody, môžu poškodiť chrupavku. Samotný úraz sa síce môže zahojiť, ale poškodenie chrupavky a akékoľvek zmeny v usporiadaní alebo anatómii bedrového kĺbu môžu po rokoch viesť k artritíde.

Artritída bedrového kĺbu v dôsledku avaskulárnej nekrózy

Kvaskulárna nekróza vzniká vtedy, keď kosť stratí prívod krvi a začne kolabovať. V bedrovom kĺbe sa avaskulárna nekróza môže vyvinúť v hlavici stehennej kosti (guľová časť bedrového kĺbu). Odumretím kostného tkaniva sa stehenná kosť zrúti a stratí svoj tvar, čo nakoniec vedie k závažnej artritíde bedrového kĺbu.

Príznaky artritídy bedrového kĺbu

Príznaky artritídy bedrového kĺbu môžu byť stále alebo sa môžu zhoršovať. Medzi bežné príznaky artritídy bedrového kĺbu patria:

  • Bolesť v bedrovom kĺbe alebo v jeho blízkosti, ktorá sa môže zhoršiť v dôsledku určitých pohybov a cvičení. Chrupavka sa opotrebúva nerovnomerne, a ak určitý pohyb zaťažuje oblasť s väčším poškodením, bolesť sa zvyšuje. Pri artritíde bedrového kĺbu je bolesť cítiť najmä v slabinách a príležitostne v oblasti vonkajšieho stehna a hornej časti zadku. Bolesť sa môže zhoršiť po dlhom státí alebo chôdzi alebo po období odpočinku (ranné prebudenie).
  • Stuhnutosť v bedre sťažuje pohyb bedra alebo rotáciu nohy. To môže sťažovať každodenné činnosti, ako napríklad obúvanie ponožiek a obuvi.
    Krepitus je počuteľný zvuk praskania, vŕzgania, cvakania alebo praskania, ktorý počujete pri pohybe poškodeného bedrového kĺbu.
  • Oslabenie bedrového kĺbu je často dôsledkom zníženej aktivity. Artritída bedrového kĺbu môže spôsobiť, že sa kvôli bolesti budete menej hýbať, čím sa kĺb ešte viac oslabí a príznaky sa zhoršia.

Rizikové faktory artritídy bedrového kĺbu

  • Vek. Čím ste starší, tým je pravdepodobnejšie, že máte opotrebovanú chrupavku v bedrovom kĺbe.
  • Nadmerná hmotnosť. Nadváha alebo obezita predstavujú pre bedrový kĺb dodatočnú záťaž.
  • Zranenie. Závažné poranenie, ako napríklad zlomenina bedrového kĺbu alebo roztrhnutie labrálií, môže po rokoch spôsobiť artritídu.
  • Nadmerné používanie. Zamestnania a športy, ktoré si vyžadujú fyzicky opakované pohyby zaťažujúce bedrový kĺb, môžu zvýšiť riziko vzniku osteoartrózy.
  • Pohlavie. Ženy po menopauze majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku osteoartrózy bedrového kĺbu ako muži. Reumatoidná artritída postihuje viac ženy ako mužov.
  • Štrukturálne alebo vývojové abnormality. Nepravidelne tvarované kosti tvoriace bedrový kĺb, napríklad pri dysplázii bedrového kĺbu a impingemente, môžu viesť k abnormálnemu zaťaženiu chrupavky.
  • Autoimunitné spúšťače. Zatiaľ čo príčiny reumatoidnej artritídy a psoriatickej artritídy nie sú známe, spúšťače autoimunitných ochorení sú predmetom aktívneho skúmania. Predpokladá sa napríklad, že jedným zo spúšťačov psoriázy je infekcia.
  • Genetika. Niektoré autoimunitné ochorenia, ktoré vedú k artritíde bedrového kĺbu, sa môžu vyskytovať v rodine.
  • Iné zdravotné stavy. Ľudia s cukrovkou, vysokou hladinou cholesterolu, hemochromatózou (vysoká hladina železa v krvi) a nedostatkom vitamínu D majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku osteoartrózy.

Ako sa diagnostikuje artritída bedrového kĺbu?

Váš lekár môže použiť nasledujúce diagnostické nástroje na určenie, či máte artritídu bedrového kĺbu:

  • anamnézu a fyzikálne vyšetrenie
  • krvné testy na genetické markery a/alebo protilátky proti RA
  • röntgenové snímky na určenie úbytku chrupavky

Na röntgenovom snímku nevidíte chrupavku, ale vidíte priestor medzi kosťami bedrového kĺbu. Ak sa zužuje, môže to znamenať, že došlo k strate chrupavky. Na röntgenových snímkach sa zobrazujú aj kostné ostrohy a cysty, ktoré vznikajú v dôsledku osteoartrózy. Magnetická rezonancia bedrového kĺbu zvyčajne nie je potrebná na diagnostikovanie artritídy.

Liečba artrózy bedrového kĺbu

Možnosti liečby artritídy bedrového kĺbu sa líšia v závislosti od typu a štádia ochorenia, vášho veku, intenzity bolesti a ďalších faktorov. Hoci lekári nedokážu zvrátiť úbytok chrupavky, existujú spôsoby, ako zlepšiť bolesť a zabrániť ďalšiemu poškodeniu.

Nechirurgická liečba artritídy bedrového kĺbu

  • Úprava aktivít môže pomôcť znížiť bolestivé vzplanutia. Vyhnite sa činnostiam, ktoré zhoršujú artritídu bedrového kĺbu, ako je beh, skákanie a iné cvičenia s vysokou záťažou.
  • Úprava životného štýlu, napríklad zníženie hmotnosti, môže pomôcť znížiť záťaž bedrového kĺbu.
  • Cvičenia fyzikálnej terapie môžu pomôcť zlepšiť silu bedrového kĺbu. Kľúčom k zvládnutiu príznakov artritídy bedrového kĺbu je vykonávanie cvičení a aktivít s nízkou záťažou, ako je plávanie a bicyklovanie, a zachovanie fyzickej aktivity.
  • Vyhrievacie vankúšiky môžu pomôcť zmierniť zápal v bedrovom kĺbe.
  • Lieky a injekcie, ako sú injekcie kortikosteroidov, injekcie kyseliny hyalurónovej, injekcie plazmy bohatej na trombocyty, vitamínové a minerálne doplnky a imunosupresívne alebo biologické lieky, môžu pomôcť kontrolovať bolesť a zápal. Ktoré lieky budú najlepšie fungovať, závisí od typu artritídy.
  • Pomôcky na chôdzu, ako je napríklad palica alebo chodítko, poskytujú podporu pri chôdzi.

Chirurgický zákrok pri artritíde bedrového kĺbu

Progresia artritídy bedrového kĺbu a účinnosť rôznych nechirurgických liečebných postupov sa líši. Ak nechirurgické možnosti neprinášajú požadovanú úľavu od bolesti a kvalita vášho života trpí, možno je čas zvážiť chirurgické možnosti, ako napr:

  • Operácia náhrady bedrového kĺbu alebo artroplastika bedrového kĺbu je zákrok, pri ktorom sa jeden alebo oba konce poškodeného bedrového kĺbu nahradia umelými implantátmi.
  • Zlúčenie bedrového kĺbu je zákrok, pri ktorom sa zlúčia kosti bedrového kĺbu. Kedysi to bola štandardná chirurgická liečba artritídy bedrového kĺbu pred tým, ako sa stali dostupné operácie náhrady, ale v súčasnosti je to liečba poslednej inštancie, pretože vážne ovplyvňuje pohyblivosť.
Späť do obchodu