Menopauza

Obsah:

  • Čo je menopauza
  • Ako menopauza vzniká
  • Zmeny súvisiace s menopauzou
  • Dôležitosť pochopenia menopauzy
  • Výzvy v oblasti verejného zdravia súvisiace s menopauzou

Menopauza

Menopauza je jedným z bodov v kontinuite životných etáp žien a predstavuje koniec ich reprodukčného obdobia. Po menopauze žena nemôže otehotnieť, okrem zriedkavých prípadov, keď sa používa špecializovaná liečba neplodnosti.
Väčšina žien prežíva menopauzu vo veku 45 až 55 rokov ako prirodzenú súčasť biologického starnutia.
Menopauza je spôsobená stratou funkcie folikulov vaječníkov a poklesom hladiny cirkulujúceho estrogénu v krvi.
Prechod do menopauzy môže byť postupný, zvyčajne začína zmenami menštruačného cyklu. Pod pojmom "perimenopauza" sa rozumie obdobie od okamihu, keď sa tieto príznaky objavia po prvýkrát, a končí sa jeden rok po poslednej menštruácii.
Perimenopauza môže trvať niekoľko rokov a môže ovplyvniť fyzickú, emocionálnu, mentálnu a sociálnu pohodu.
Zmierniť príznaky perimenopauzy môžu pomôcť rôzne nehormonálne a hormonálne zásahy.
Menopauza môže byť dôsledkom chirurgických alebo lekárskych zákrokov.

 

Ako menopauza vzniká

U väčšiny žien sa menopauza vyznačuje ukončením mesačnej menštruácie (známej aj ako menštruácia alebo "perióda") v dôsledku straty funkcie folikulov vaječníkov. To znamená, že vaječníky prestanú uvoľňovať vajíčka na oplodnenie.

Pravidelnosť a dĺžka menštruačného cyklu sa v priebehu reprodukčného života ženy líši, ale vek, v ktorom nastáva prirodzená menopauza, sa u žien na celom svete všeobecne pohybuje medzi 45 a 55 rokmi.

Za prirodzenú menopauzu sa považuje obdobie 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bez menštruácie, ktoré nemá žiadnu inú zjavnú fyziologickú alebo patologickú príčinu, a to bez klinického zásahu.

U niektorých žien nastáva menopauza skôr (pred 40. rokom života). Táto "predčasná menopauza" môže byť spôsobená určitými chromozomálnymi abnormalitami, autoimunitnými poruchami alebo inými neznámymi príčinami.

Nie je možné predpovedať, kedy u jednotlivých žien nastane menopauza, hoci existujú súvislosti medzi vekom v menopauze a určitými demografickými, zdravotnými a genetickými faktormi.

Menopauza môže byť vyvolaná aj ako dôsledok chirurgických zákrokov, ktoré zahŕňajú odstránenie oboch vaječníkov, alebo lekárskych zákrokov, ktoré spôsobujú zastavenie funkcie vaječníkov (napríklad rádioterapia alebo chemoterapia).

Mnohé ženy prestali menštruovať už pred menopauzou, napríklad tie, ktoré podstúpili určité chirurgické zákroky (hysterektómiu alebo chirurgické odstránenie sliznice maternice), ako aj tie, ktoré užívajú určitú hormonálnu antikoncepciu a iné lieky, ktoré spôsobujú zriedkavú alebo žiadnu menštruáciu. Môžu sa u nich ešte vyskytnúť iné zmeny súvisiace s prechodom do menopauzy.

Zmeny súvisiace s menopauzou

Hormonálne zmeny spojené s menopauzou môžu ovplyvniť fyzickú, emocionálnu, mentálnu a sociálnu pohodu. Príznaky, ktoré sa vyskytujú počas menopauzálneho prechodu a po ňom, sa u jednotlivých osôb výrazne líšia. Niektorí majú len málo príznakov, ak vôbec nejaké. U iných môžu byť príznaky závažné a ovplyvňovať každodenné aktivity a kvalitu života. Niektorí môžu pociťovať príznaky aj niekoľko rokov.

Medzi príznaky spojené s menopauzou patria:

  • návaly tepla a nočné potenie. Návaly horúčavy znamenajú náhly pocit tepla v tvári, na krku a na hrudníku, často sprevádzaný začervenaním pokožky, potením (potením), búšením srdca a akútnym pocitom fyzického nepohodlia, ktorý môže trvať niekoľko minút;
  • zmeny pravidelnosti a priebehu menštruačného cyklu, ktoré vyvrcholia zastavením menštruácie;
  • suchosť pošvy, bolesť pri pohlavnom styku a inkontinencia;
  • ťažkosti so spánkom/nespavosť 
  • zmeny nálady, depresia alebo úzkosť

abalicky

Ovplyvnené môže byť aj zloženie tela a kardiovaskulárne riziko. Výhoda žien oproti mužom z hľadiska kardiovaskulárnych ochorení postupne mizne s výrazným poklesom hladiny estrogénov po menopauze. Menopauza môže mať za následok aj oslabenie podporných štruktúr panvy, čo zvyšuje riziko prolapsu panvových orgánov. Strata hustoty kostí v menopauze významne prispieva k vyššiemu výskytu osteoporózy a zlomenín.

Existuje celý rad nehormonálnych a hormonálnych zásahov, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky menopauzy. Príznaky, ktoré majú vplyv na zdravie a pohodu, by sa mali prediskutovať s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby sa určili dostupné možnosti liečby s prihliadnutím na anamnézu, hodnoty a preferencie.

Počas perimenopauzy je stále možné otehotnieť. Odporúča sa antikoncepcia, aby sa predišlo neúmyselnému tehotenstvu až do uplynutia 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bez menštruácie. Tehotenstvo po menopauze je nepravdepodobné bez liečby neplodnosti, ktorá zahŕňa použitie darcovských vajíčok alebo predtým zmrazených embryí.

Počas perimenopauzy a po menopauze je stále možné získať sexuálne prenosné infekcie (STI) vrátane HIV prostredníctvom nechráneného sexuálneho styku vrátane orálneho, análneho a vaginálneho sexu. Ztenčenie vaginálnej steny po menopauze zvyšuje pravdepodobnosť vzniku lézií a trhlín, čím sa zvyšuje riziko prenosu HIV počas vaginálneho sexu.

Dôležitosť pochopenia menopauzy

Je veľmi dôležité vnímať menopauzu len ako jeden bod v kontinuite životných etáp. Zdravotný stav ženy, ktorá vstupuje do obdobia perimenopauzy, bude do veľkej miery závisieť od predchádzajúcej zdravotnej a reprodukčnej anamnézy, životného štýlu a faktorov životného prostredia. Perimenopauzálne a postmenopauzálne symptómy môžu narušiť osobný a profesionálny život a zmeny spojené s menopauzou ovplyvnia zdravie ženy v jej veku. Preto perimenopauzálna starostlivosť zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravého starnutia a kvality života.

Menopauza môže byť dôležitým prechodom zo sociálneho, ako aj biologického hľadiska. Zo sociálneho hľadiska môžu byť skúsenosti ženy s menopauzou ovplyvnené rodovými normami, rodinnými a sociokultúrnymi faktormi vrátane toho, ako sa v jej kultúre vníma starnutie ženy a prechod do menopauzy.

Celosvetová populácia žien po menopauze narastá. V roku 2021 tvorili ženy vo veku 50 rokov a viac 26 % všetkých žien a dievčat na svete. V porovnaní s predchádzajúcimi 10 rokmi to bolo 22 %. okrem toho ženy žijú dlhšie. V roku 2019 mohla žena vo veku 60 rokov celosvetovo očakávať, že bude žiť v priemere ďalších 21 rokov.

Menopauza môže byť dôležitou príležitosťou na prehodnotenie vlastného zdravia, životného štýlu a cieľov.

Výzvy v oblasti verejného zdravia súvisiace s menopauzou

Ženy v perimenopauze potrebujú prístup ku kvalitným zdravotníckym službám a komunitám a systémom, ktoré ich môžu podporiť. Žiaľ, vo väčšine krajín zostáva značnou výzvou informovanosť aj prístup k informáciám a službám súvisiacim s menopauzou. O menopauze sa v rodinách, komunitách, na pracoviskách alebo v zdravotníckych zariadeniach často nehovorí.

Ženy nemusia vedieť, že symptómy, ktoré pociťujú, súvisia s menopauzou, alebo že existujú možnosti poradenstva a liečby, ktoré môžu pomôcť zmierniť nepríjemné pocity. Tie, ktoré zažívajú príznaky menopauzy, sa môžu cítiť rozpačito alebo sa hanbiť upozorniť na svoje skúsenosti a požiadať o podporu.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nemusia byť vyškolení na rozpoznávanie perimenopauzálnych a postmenopauzálnych príznakov a na poradenstvo pacientom o možnostiach liečby a zachovaní zdravia po prechode do menopauzy. Menopauze sa v súčasnosti venuje len obmedzená pozornosť v učebných osnovách mnohých zdravotníckych pracovníkov.

Sexuálna pohoda žien v menopauze je v mnohých krajinách prehliadaná. To znamená, že bežné gynekologické dôsledky menopauzy vrátane suchosti pošvy a bolesti pri pohlavnom styku môžu zostať nepovšimnuté. Podobne sa staršie ženy nemusia považovať za ohrozené pohlavne prenosnými infekciami vrátane HIV alebo im poskytovatelia služieb nemusia poradiť, aby praktizovali bezpečnejší sex alebo sa nechali testovať.

Mnohé vlády nemajú zdravotnú politiku a financovanie na zahrnutie diagnostických, poradenských a liečebných služieb súvisiacich s menopauzou medzi bežne dostupné služby. Služby súvisiace s menopauzou predstavujú osobitnú výzvu v prostrediach, kde sú často iné naliehavé a konkurenčné priority pre financovanie zdravotníctva.

 

Späť do obchodu