Obezita

Obsah:

Prehľad

Príznaky obezity

Príčiny obezity

Obezita rizikové faktory 

Obezita komplikácie

Kvalita života pri obezite

 

Prehľad

Obezita je komplexné ochorenie spojené s nadmerným množstvom telesného tuku. Obezita nie je len kozmetický problém. Je to zdravotný problém, ktorý zvyšuje riziko mnohých ďalších ochorení a zdravotných problémov. Medzi ne môžu patriť srdcové ochorenia, cukrovka, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, ochorenia pečene, spánkové apnoe a niektoré druhy rakoviny.

Existuje mnoho dôvodov, prečo majú niektorí ľudia problémy s chudnutím. Obezita je často dôsledkom dedičných, fyziologických a environmentálnych faktorov v kombinácii s výberom stravy, fyzickej aktivity a cvičenia.

Dobrou správou je, že aj mierne zníženie hmotnosti môže zlepšiť zdravotné problémy spojené s obezitou alebo im zabrániť. Zdravšia strava, zvýšená fyzická aktivita a zmeny správania vám môžu pomôcť schudnúť. Ďalšími možnosťami liečby obezity sú lieky na predpis a postupy na zníženie hmotnosti.

obezita

 

Príznaky obezity

Na diagnostiku obezity sa často používa index telesnej hmotnosti, známy ako BMI. BMI vypočítate tak, že hmotnosť v kilogramoch vynásobíte číslom 703, vydelíte výškou v centimetroch a potom opäť vydelíte výškou v centimetroch. Alebo vydeľte hmotnosť v kilogramoch výškou v metroch štvorcových. K dispozícii je niekoľko online kalkulačiek, ktoré pomáhajú vypočítať BMI.

Pozrite si kalkulačku BMI

BMI Stav hmotnosti
Pod 18,5 Podváha
18,5-24,9 Zdravý
25,0-29,9 Nadváha
30,0 a viac Obezita

Ázijci s BMI 23 alebo vyšším môžu mať zvýšené riziko zdravotných problémov.

Pre väčšinu ľudí poskytuje BMI primeraný odhad telesného tuku. BMI však nemeria priamo telesný tuk. Niektorí ľudia, napríklad svalnatí športovci, môžu mať BMI v kategórii obezity, aj keď nemajú nadbytok telesného tuku.

Mnohí zdravotnícki pracovníci merajú aj obvod pása, aby pomohli pri rozhodovaní o liečbe. Toto meranie sa nazýva obvod pása. Zdravotné problémy súvisiace s nadváhou sa častejšie vyskytujú u mužov s obvodom pása nad 40 palcov (102 cm). Častejšie sú u žien s obvodom pása nad 35 palcov (89 centimetrov). Percento telesného tuku je ďalším meraním, ktoré sa môže použiť počas programu chudnutia na sledovanie pokroku.

 

Príčiny obezity

 

Hoci na telesnú hmotnosť majú vplyv genetické, behaviorálne, metabolické a hormonálne faktory, obezita vzniká vtedy, keď prijmete viac kalórií, ako spálite pri bežných denných činnostiach a cvičení. Vaše telo si tieto nadbytočné kalórie ukladá ako tuk.

 

V Spojených štátoch má strava väčšiny ľudí príliš veľa kalórií - často z rýchleho občerstvenia a vysokokalorických nápojov. Ľudia s obezitou môžu zjesť viac kalórií skôr, ako sa cítia sýti, pociťujú hlad skôr alebo jedia viac kvôli stresu alebo úzkosti.

 

Mnohí ľudia žijúci v západných krajinách majú v súčasnosti oveľa menej fyzicky náročné zamestnania, takže v práci nemajú tendenciu spaľovať toľko kalórií. Dokonca aj pri každodenných činnostiach sa spotrebuje menej kalórií vďaka vymoženostiam, ako sú diaľkové ovládače, eskalátory, online nakupovanie a priechodné reštaurácie a banky.

 

Obezita rizikové faktory

 

Obezita je často výsledkom kombinácie príčin a faktorov, ktoré k nej prispievajú:

 

Dedičstvo a vplyvy v rodine

 

Gény, ktoré ste zdedili po rodičoch, môžu ovplyvniť množstvo telesného tuku, ktoré sa ukladá, a miesto, kde je tento tuk rozložený. Genetika môže zohrávať úlohu aj v tom, ako účinne vaše telo premieňa potravu na energiu, ako vaše telo reguluje chuť do jedla a ako vaše telo spaľuje kalórie počas cvičenia.

 

Obezita sa zvyčajne vyskytuje v rodinách. Dôvodom nie sú len spoločné gény. Členovia rodiny majú tiež tendenciu mať podobné stravovacie a pohybové návyky.

 

Výber životného štýlu

 

  • Nezdravá strava. Strava s vysokým obsahom kalórií, nedostatkom ovocia a zeleniny, plná rýchleho občerstvenia, vysokokalorických nápojov a nadmerných porcií prispieva k priberaniu.
  • Tekuté kalórie. Ľudia môžu vypiť veľa kalórií bez pocitu sýtosti, najmä kalórií z alkoholu. K priberaniu môžu prispieť aj iné vysokokalorické nápoje, napríklad sladené nealkoholické nápoje.
  • Nečinnosť. Ak máte neaktívny životný štýl, môžete ľahko prijať každý deň viac kalórií, ako spálite cvičením a bežnými dennými činnosťami. Pozeranie na obrazovky počítačov, tabletov a telefónov je nečinnosť. Počet hodín strávených pred obrazovkou je vysoko spojený s priberaním na váhe.


Niektoré choroby a lieky

 

U niektorých ľudí môže byť obezita spôsobená zdravotnou príčinou, napríklad hypotyreózou, Cushingovým syndrómom, Praderovým-Williho syndrómom a inými ochoreniami. Zdravotné problémy, ako napríklad artritída, môžu tiež viesť k zníženej aktivite, čo môže mať za následok priberanie na váhe.

 

Niektoré lieky môžu viesť k nárastu hmotnosti, ak to nekompenzujete diétou alebo aktivitou. Medzi tieto lieky patria steroidy, niektoré antidepresíva, lieky proti záchvatom, lieky na cukrovku, antipsychotiká a niektoré betablokátory.

abalicky

 

Sociálne a ekonomické problémy

 

Sociálne a ekonomické faktory sú spojené s obezitou. Je ťažké vyhnúť sa obezite, ak nemáte bezpečné priestory na prechádzky alebo cvičenie. Možno ste sa nenaučili zdravým spôsobom varenia. Alebo nemusíte mať prístup k zdravším potravinám. Vašu hmotnosť môžu ovplyvniť aj ľudia, s ktorými trávite čas. Pravdepodobnosť vzniku obezity je vyššia, ak máte priateľov alebo príbuzných s obezitou.

 

Vek

 

Obezita sa môže vyskytnúť v každom veku, dokonca aj u malých detí. S pribúdajúcim vekom však hormonálne zmeny a menej aktívny životný štýl zvyšujú riziko obezity. Množstvo svalov vo vašom tele má tiež tendenciu s vekom klesať. Nižšia svalová hmota často vedie k zníženiu metabolizmu. Tieto zmeny tiež znižujú potrebu kalórií a môžu sťažiť udržanie nadváhy. Ak s pribúdajúcim vekom nebudete vedome kontrolovať, čo jete, a nebudete fyzicky aktívnejší, pravdepodobne priberiete.

 

Ďalšie faktory

 

  • Tehotenstvo. Priberanie na váhe je počas tehotenstva bežné. Pre niektoré ženy je ťažké túto hmotnosť po narodení dieťaťa zhodiť. Tento prírastok hmotnosti môže prispieť k vzniku obezity u žien.
  • Ukončenie fajčenia. Skončenie s fajčením sa často spája s nárastom hmotnosti. U niektorých ľudí môže viesť k dostatočnému nárastu hmotnosti, ktorý sa považuje za obezitu. Často sa to stáva, keď ľudia používajú jedlo na zvládnutie odvykania od fajčenia. Celkovo je však prestať fajčiť stále väčším prínosom pre vaše zdravie ako pokračovať vo fajčení. Váš zdravotnícky tím vám môže pomôcť predísť nárastu hmotnosti po skončení fajčenia.
  • Nedostatok spánku. Nedostatok spánku môže spôsobiť zmeny v hormónoch, ktoré zvyšujú chuť do jedla. Rovnako tak aj príliš veľa spánku. Taktiež môžete mať chuť na jedlá s vysokým obsahom kalórií a sacharidov, čo môže prispieť k priberaniu.
  • Stres. Mnohé vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú náladu a pohodu, môžu prispievať k obezite. Ľudia počas stresových situácií často vyhľadávajú viac vysokokalorických potravín.
  • Mikrobióm. Zloženie črevných baktérií je ovplyvnené tým, čo jete, a môže prispieť k priberaniu na váhe alebo problémom s chudnutím.
    Aj keď máte jeden alebo viacero z týchto rizikových faktorov, neznamená to, že ste predurčení na vznik obezity. Väčšine rizikových faktorov môžete čeliť stravou, fyzickou aktivitou a cvičením. Pomôcť môžu aj zmeny správania, lieky a postupy pri obezite.

 

Obezita komplikácie

 

U ľudí s obezitou je vyššia pravdepodobnosť vzniku viacerých potenciálne závažných zdravotných problémov vrátane:

 

  • Ochorenia srdca a mŕtvice. Obezita zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku a nezdravej hladiny cholesterolu, čo sú rizikové faktory srdcových ochorení a mŕtvice.
  • Cukrovka 2. typu. Obezita môže ovplyvniť spôsob, akým telo používa inzulín na kontrolu hladiny cukru v krvi. To zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky.
  • Niektoré druhy rakoviny. Obezita môže zvyšovať riziko rakoviny maternice, krčka maternice, endometria, vaječníkov, prsníka, hrubého čreva, konečníka, pažeráka, pečene, žlčníka, pankreasu, obličiek a prostaty.
  • Tráviace problémy. Obezita zvyšuje pravdepodobnosť vzniku pálenia záhy, ochorenia žlčníka a problémov s pečeňou.
  • Spánkové apnoe. Ľudia s obezitou majú vyššiu pravdepodobnosť spánkového apnoe, potenciálne závažnej poruchy, pri ktorej sa počas spánku opakovane zastavuje a spúšťa dýchanie.
  • Osteoartritída. Obezita zvyšuje zaťaženie kĺbov, ktoré nesú váhu. Podporuje tiež zápal, ktorý zahŕňa opuch, bolesť a pocit tepla v tele. Tieto faktory môžu viesť ku komplikáciám, ako je napríklad osteoartróza.
  • Tukové ochorenie pečene. Obezita zvyšuje riziko vzniku tukového ochorenia pečene, stavu, ku ktorému dochádza v dôsledku nadmerného ukladania tuku v pečeni. V niektorých prípadoch to môže viesť k vážnemu poškodeniu pečene, známemu ako cirhóza pečene.
  • Závažné príznaky COVID-19. Obezita zvyšuje riziko vzniku závažných príznakov, ak sa nakazíte vírusom, ktorý spôsobuje koronavírusové ochorenie 2019, známe ako COVID-19. Ľudia, ktorí majú ťažké prípady COVID-19, môžu potrebovať liečbu na jednotkách intenzívnej starostlivosti alebo dokonca mechanickú pomoc pri dýchaní.

Kvalita života pri obezite

Obezita môže znížiť celkovú kvalitu života. Možno nebudete môcť vykonávať fyzické aktivity, ktoré ste predtým vykonávali radi. Môžete sa vyhýbať verejným miestam. Ľudia s obezitou sa môžu dokonca stretnúť s diskrimináciou.

Medzi ďalšie problémy súvisiace s hmotnosťou, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vášho života, patria:

  • Depresia.
  • Zdravotné postihnutie.
  • Hanba a pocit viny.
  • Sociálna izolácia.
  • Nižšie pracovné výsledky.
Späť do obchodu