Stuhnuté kĺby: Prečo sa to stáva a ako nájsť úľavu

Obsah:

  • Prečo dochádza k stuhnutiu kĺbov?
  • Možné príčiny stuhnutia kĺbov
  • Ako nájsť úľavu pri stuhnutosti kĺbov
  • Prírodné prostriedky na zmiernenie bolesti

stuhnute klby
S pribúdajúcim vekom sa stuhnuté kĺby stávajú pre mnohých ľudí realitou. Roky používania si môžu vybrať daň na kĺboch, svaloch a kostiach, ale existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste našli úľavu.

Prečo dochádza k stuhnutiu kĺbov?

Mnohí ľudia pociťujú stuhnutosť kĺbov hneď po prebudení. Niekoľkohodinové ležanie na spanie znižuje množstvo tekutín, čo sťažuje pohyb kĺbov hneď ráno.

Stuhnutosť kĺbov môže byť mierna a ovplyvniť vašu pohyblivosť len na krátky čas každé ráno alebo po dlhšom sedení. Stuhnutosť môže byť aj závažnejšia a ovplyvňovať vašu pohyblivosť.

V niektorých prípadoch sprevádza stuhnutosť kĺbov bolesť a zápal. To môže spôsobiť, že chôdza, státie alebo zaťažovanie kĺbov bude bolestivé.

Nie všetky stuhnuté kĺby sú dôsledkom veku. Stuhnutosť kĺbov môžu spôsobovať aj mnohé iné ochorenia. Patrí medzi ne artritída, lupus a burzitída. Na pohyblivosť kĺbov môžu mať vplyv aj faktory životného štýlu vrátane stravy a regulácie hmotnosti.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o možných príčinách a liečbe.

Možné príčiny stuhnutia kĺbov

1. Reumatoidná artritída (RA)

Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je artritída. Približne 15 miliónov ľudí s artritídou uvádza, že pociťujú silné bolesti kĺbov.

Reumatoidná artritída (RA) je jednou z najčastejších foriem artritídy, ktorá postihuje viac ako 1,5 milióna ľudí.

Jej príznaky sa zvyčajne objavujú medzi 30. a 60. rokom života.

RA je chronické zápalové ochorenie. Je to tiež autoimunitné ochorenie. To znamená, že váš imunitný systém napáda zdravé časti vášho tela, napríklad výstelku kĺbov. To spôsobuje zápal, bolesť a stuhnutosť. Časom môže spôsobiť aj deformáciu kĺbov a eróziu kostí.

Medzi bežné príznaky RA patrí:

  • bolesť kĺbov
  • stuhnutosť kĺbov
  • opuch kĺbov

RA sa nedá vyliečiť, takže jej príznaky nemožno úplne odstrániť. Dajú sa zvládnuť pomocou liekov a inej liečby. Avšak len málo sa dá urobiť na prevenciu ochorenia, keď už pokročilo.

2. Osteoartróza (OA)

Ďalšou bežnou formou artritídy je osteoartróza (OA). OA sa niekedy nazýva degeneratívna artritída. Postihuje takmer 32,5 milióna ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku nad 50 rokov.

Tento typ artritídy je výsledkom opotrebovania kĺbov. Chrupavka, tenké tkanivo, ktoré chráni kosti v kĺboch, sa používaním opotrebováva. Časom už chrupavka nedokáže chrániť vaše kosti.

OA môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb v tele, ale najčastejšie postihuje:

  • kolená
  • bedrá
  • prsty
  • krk
  • chrbát

Ako OA postupuje, môže začať spôsobovať aj iné príznaky ako len stuhnutosť. Patria medzi ne:

  • bolesť
  • opuch
  • praskanie pri pohybe kĺbu

Pri zhoršovaní stavu sa môžu objaviť kostné ostrohy. V pokročilých štádiách OA chrupavka prakticky mizne. Kosti sa trú o ostatné kosti v kĺbe. To môže spôsobiť extrémnu bolesť, stuhnutosť a invaliditu.

Liečba OA môže pomôcť. Účinná môže byť liečba životného štýlu, napríklad cvičenie na zníženie hmotnosti a tlaku na kĺby. Okrem toho sa môžu podávať lieky na zmiernenie obrovskej bolesti, ako napr:

  • lieky proti bolesti
  • paracetamol
  • nesteroidné protizápalové lieky (NSAID)
  • opioidy

V závažných prípadoch môže byť potrebná operácia náhrady kĺbu.

3. Lupus

Lupus je autoimunitné ochorenie ako RA. Vaše telo napáda samo seba vrátane orgánov a tkanív. Lupus, ktorý napáda vaše kĺby, môže spôsobiť stuhnutosť, bolesť a opuch.

Lupus sa ťažko diagnostikuje, pretože jeho príznaky napodobňujú mnohé iné ochorenia. Stanovenie diagnózy lupusu môže trvať niekoľko mesiacov, kým testy vylúčia iné ochorenia.

Podobne ako RA, aj lupus je chronický. Ak sa u vás raz vyvinie, príznaky tohto ochorenia budete pravdepodobne pociťovať do konca života. Neexistuje liek, ale liečba účinne zmierňuje a kontroluje príznaky. 

Medzi ďalšie potenciálne možnosti liečby patrí hydroxychlorochín, kortikosteroidy a na boj proti príznakom lupusu môže byť predpísaný aj prechod k zdravšiemu životnému štýlu.

4. Bursitída

Burzy sú malé vačky naplnené tekutinou, ktoré chránia kosti, väzy a svaly v kĺboch. Bursitída sa u vás vyvinie, keď sa tieto vačky zapália. Tento stav môže spôsobiť stuhnutosť a bolesť v postihnutom kĺbe.

Burzitída môže postihnúť akýkoľvek kĺb, ale najčastejšie sa vyskytuje vo veľkých kĺboch, ako napr:

  • lakeť
  • rameno
  • bedrový kĺb

Medzi ďalšie časté miesta patria:

  • koleno
  • členok
  • palec na nohe

Burzitída je často dočasná a liečba spočíva v odpočinku postihnutého kĺbu počas niekoľkých týždňov. To môže znamenať, že budete musieť obmedziť fyzickú aktivitu a kĺb nechať určitý čas v pokoji, aby sa burzy zotavili a aby sa odstránila stuhnutosť.

Váš zdravotnícky pracovník vás môže požiadať, aby ste vykonávali cviky na zmiernenie určitých bolestí pri burzitíde.

Perorálne NSAID, ako je ibuprofén a naproxén, alebo lokálne NSAID, ako je diklofenak, môžu tiež pomôcť zmierniť bolesť a znížiť zápal.

5. Dna

Na rozdiel od niektorých iných možných príčin stuhnutosti kĺbov prichádza dna náhle. Môže sa objaviť počas spánku, takže kĺby sú bolestivé najmä po prebudení.

Silné, náhle epizódy bolesti a citlivosti kĺbov charakterizujú dnu. Dna môže postihnúť akýkoľvek kĺb. Palec na nohe je často prvým kĺbom, ktorý pociťuje príznaky.

Dna je typom artritídy. Častejšie postihuje mužovDôverný zdroj ako ženy, ale riziko vzniku dny u žien sa zvyšuje po menopauze. Väčšina ľudí sa bude s obdobiami príznakov dny vyrovnávať do konca života, ale príznaky sú liečiteľné.

6. Rakovina kostí

Táto choroba je zriedkavo príčinou bolesti a stuhnutosti kĺbov, ale je možná. Ľudia s rakovinou kostí môžu pociťovať bolesť kĺbov alebo kostí. Môžete tiež pociťovať opuch alebo citlivosť v blízkosti kosti.

Nie každý bude mať bolesť, preto môže rakovina kostí napredovať a začať spôsobovať iné príznaky skôr, ako sa zistí.

Rakovina je liečiteľná, ale výsledok závisí od viacerých faktorov. Medzi tieto faktory patrí veľkosť, umiestnenie a typ nádoru.

Medzi možnosti liečby rakoviny kostí patrí ožarovanie, chemoterapia a chirurgický zákrok. Okrem toho imunoterapia (imunoonkológia), novšia možnosť liečby, využíva inhibítory kontrolných bodov, ako je Keytruda (pembrolizumab), na posilnenie imunitnej odpovede proti rakovinovým bunkám.

Ako nájsť úľavu pri stuhnutosti kĺbov

Najlepší spôsob zmiernenia stuhnutosti kĺbov závisí od toho, čo ju v prvom rade spôsobuje. Ak stuhnutosť trvá dlhšie ako 30 minút po prebudení alebo ak sa príznaky zhoršujú, je dôležité, aby ste vyhľadali lekársku pomoc.

Diagnostikovanie základného problému vám a vášmu lekárovi pomôže určiť najlepší spôsob zmiernenia stuhnutosti a zastavenia ďalších súvisiacich príznakov.

Horúci alebo studený obklad

Obe extrémne teploty môžu byť pre stuhnuté kĺby prospešné.

Niekoľkokrát denne si na stuhnutý kĺb priložte studený obklad alebo vrecko s ľadom na 15 až 20 minút. To môže pomôcť znížiť zápal alebo opuch a uľahčiť kĺbu pohyb. Môže tiež otupiť receptory bolesti, takže budete pociťovať menej bolesti.

Teplo je tiež liečivé pre kĺby a svaly. Na uvoľnenie svalov a zvýšenie cirkulácie používajte vyhrievaciu podložku, fľašu s horúcou vodou alebo teplú vodu zo sprchy či kúpeľa.

Voľnopredajné lieky

Mnohé mierne príznaky bolesti kĺbov sa dajú zmierniť voľnopredajnými liekmi. NSAID sú najčastejšie používanými liekmi na artritídu. Medzi všeobecné názvy NSAID patria aspirín, ibuprofén a naproxén.

Steroidy

Ak zápal a opuch v kĺbe spôsobujú stuhnutosť kĺbu, možnosťou liečby môžu byť steroidy. Opuch a zápal sú pri artritíde bežné.

Kortikosteroidy zmierňujú zápal. Keď sa zápal zníži, zníži sa aj bolesť a stuhnutosť kĺbov.

Steroidy nemusia byť prospešné pre ľudí s pokročilou artritídou. V niektorých prípadoch môže byť úľava krátkodobá a budúce steroidné injekcie nemusia byť také účinné.

Cvičenie

Cvičenie a fyzikálna terapia môžu pomôcť zvýšiť pohyblivosť kĺbov, čím sa zníži stuhnutosť.

Je to tiež skvelý spôsob, ako schudnúť alebo si udržať zdravú hmotnosť. Nosenie nadbytočných kilogramov môže zvýšiť riziko ochorení, ktoré spôsobujú bolesť a stuhnutosť kĺbov.

Ak si nie ste istí, ako začať cvičiť, alebo máte problémy s pohybom, poraďte sa so svojím lekárom alebo vyškoleným fyzioterapeutom. Cvičenie je jednoduchý spôsob, ako zmierniť bolesť a stuhnutosť, ale ak pred začatím cvičebného plánu neprijmete preventívne opatrenia, môžete si zhoršiť niektoré stavy.

Prírodné prostriedky na zmiernenie bolesti

Na zmiernenie stuhnutých kĺbov môžu byť sľubné aj doplnkové a alternatívne liečebné postupy. Tu sú dva výživové doplnky, ktoré môžu pomôcť.

Doplnky stravy s rybím olejom

Vedci v štúdii z roku 2018 klinických štúdií zistili, že užívanie rybieho oleja v kombinácii so stredomorskou stravou má potenciál znížiť zápal.

Rybí olej obsahuje nenasýtené tuky kyselinu eikosapentaénovú (EPA) a kyselinu dokosahexaénovú (DHA). Pomôcť by mohlo aj pridanie rybích pokrmov do vášho týždenného jedálnička, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny.

Obvyklá dávka doplnkov stravy s rybím olejom je 250 až 500 miligramov (mg) denne. Mali by ste si prečítať etikety na fľašiach, aby ste zistili, koľko miligramov omega-3 sa nachádza v každom doplnku.

Národný inštitút zdravia (NIH) odporúča maximálne 3 gramy (3 000 mg) kombinovaných EPA a DHA denne.

Pred užívaním doplnkov stravy s rybím olejom sa určite poraďte so svojím lekárom. Tieto doplnky môžu interferovať s inými liekmi.

Ľanové semienka

Ľanové semienka obsahujú ďalší typ omega-3 mastnej kyseliny, kyselinu alfa-linolénovú (ALA). Podobne ako EPA a DHA, aj ALA môže pomôcť zmierniť zápal a zmierniť príznaky stuhnutosti kĺbov.

Mleté ľanové semienka obsahujú určité množstvo ALA, ale ľanový olej jej obsahuje viac. Ľanový olej je dostupný v kapsuliach alebo vo fľaši. Neexistuje žiadne priemerné denné odporúčanie. V kapsuliach ľanového oleja alebo v unci mletého ľanového semienka sa často nachádza približne 500 mg.

Ľanové semená sa melú alebo drvia, aby sa uvoľnili zdravé tuky. Vaše telo nedokáže rozložiť a spracovať celé ľanové semienka, takže neprijímate žiadne zdravé tuky.

Späť do obchodu