Kolagén na kĺby

Obsah článku: 

Kolagén na kĺby, silné kosti a mladú pokožku

Na čo je kolagén na kĺby dobrý?

Ako kolagén na kĺby pôsobí?

Kolagén na kĺby. Je suplementácia kolagénom nevyhnutná?

Kolagén na kĺby pre športovcov - prečo je dôležitý?

 

Kolagén je najdôležitejšou zložkou kĺbov a ich poškodenie súvisí s nedostatočným množstvom tejto bielkoviny v tkanivách. Dopĺňanie kolagénuliečivý vplyv na kĺby a znižuje aj bolesť, čo potvrdzujú aj vedecké štúdie. Pomáha kolagén len kĺbom? V akých dávkach by sa mal kolagén užívať, aby bol účinný? Ako si vybrať najlepší kolagén?

 

Kolagén na kĺby, silné kosti a mladú pokožku

 

Kolagén je jednou z hlavných stavebných bielkovín tela. Je najdôležitejšou zložkou spojivového tkaniva, čo znamená, že je súčasťou chrupaviek, kostí, zubov, šliach, väzov, kože a svalov. Dominuje kolagén typu I, ktorý tvorí približne 90 % všetkých kolagénových bielkovín. Z tohto dôvodu je vhodné používať kolagén na kĺby v prípade intenzívnej fyzickej námahy a bolesti.

kolagen na klby 1

 

Na čo je kolagén na kĺby dobrý?

 

Kolagén sa spája s viacerými liečivými a zdravie podporujúcimi účinkami, ale len niektoré z nich sú dobre známe a vedecky podložené.

 

S určitosťou je známe, že:

 

kolagén posilňuje kĺby a kosti

Účinky kolagénu na kĺby sú dobre preskúmané. Kolagén zvyšuje integritu chrupavky - elastickej štruktúry, ktorá chráni kĺby, a jeho klesajúce množstvo v chrupavke s vekom súvisí s osteoartrózou. Kolagén užívaný na kĺby môže zmierniť príznaky už existujúcej degenerácie, znížiť tvorbu nových lézií a znížiť bolesť kĺbov. Dopĺňanie kolagénu na kĺby je potrebné minimálne po dobu 3-6 mesiacov.

 

Nielen vápnik a vitamín D3 sú zodpovedné za zdravé a silné kosti. Nezabúdajte na kolagén - dôležitú zložku kostí. Jeho suplementácia po dobu minimálne 3 mesiacov je spojená s nižším rizikom osteomalácie, osteoporózy a zlomenín kostí.

 

Kolagén redukuje vrásky

Kolagén je hlavným prvkom pokožky. Jeho produkcia v pokožke sa vekom znižuje, čo má za následok tvorbu vrások a nedostatočnú hydratáciu. Doplnková výživa kolagénom môže spomaliť starnutie pokožky, zlepšiť hydratáciu, redukovať vrásky, zvýšiť tonus a hustotu pokožky. Užívanie kolagénu po dobu aspoň 2 - 3 mesiacov stimuluje tvorbu nového kolagénu v pokožke, ako aj ďalších bielkovín zodpovedných za jej štruktúru - elastínu a fibrilínu.

 

 

Kolagén zlepšuje stav tepien

Kolagén je dôležitou zložkou ciev. Bez neho sú tepny a žily slabé a krehké, čo vedie k ateroskleróze - ochoreniu, pri ktorom sa poškodené tepny "upchávajú" tukovou vrstvou, zmenšuje sa svetlosť tepien, čo postupne vedie k infarktu a mozgovej príhode. Užívanie kolagénu počas 6 mesiacov znižuje tuhosť tepien a zmenšuje aterosklerotické lézie.

 

Ako kolagén na kĺby pôsobí?

 

Kolagén je veľká bielkovina a vzhľadom na jeho veľkosť a zložitú štruktúru neexistuje spôsob, ako by sa kolagén prijatý v jedle alebo doplnku mohol priamo vstrebať do kĺbov alebo kože. Kolagén, podobne ako iné bielkoviny, sa v tráviacom trakte trávi čiastočne na voľné aminokyseliny a čiastočne na kolagénové peptidy Pro-Hyp, ktorý sa skladá z dvoch aminokyselín - prolínu a hydroxyprolínu. Sú vysoko biologicky dostupné, konkrétne sa dobre vstrebávajú z krvi do cieľových tkanív. Preto suplementácia kolagénu zabezpečuje, že v tele je väčší počet aminokyselín, ktoré sa môžu využiť na stavbu kĺbov, kostí a kože. Okrem toho sa kolagénovým peptidom pripisujú jedinečné funkcie, ktoré nie sú dostupné v iných bielkovinách. Rozhodujúci vplyv na kĺby a redukciu vrások má kolagénny dipeptid Pro-Hyp, ktorý zvyšuje produkciu kožných buniek a najmä zohráva úlohu pri stimulácii buniek, ktoré syntetizujú nové kolagénové vlákna. Kolagén následne pôsobí na kĺby, pokožku, kosti a iné orgány tým, že dodáva telu stavebné prvky spojivového tkaniva, ako aj stimuluje tvorbu kolagénu a obnovu poškodených tkanív.

 

Kolagén na kĺby - na čo sa zamerať pri výbere toho najlepšieho ?

 

 

Najlepší kolagén je ten, ktorý funguje. Aby bola suplementácia kolagénom účinná, musíte používať jeho správnu dávku. Hoci neexistujú oficiálne odporúčania pre účinné dávky kolagénu, vedecké štúdie naznačujú, že potrebné množstvo kolagénu pre kĺby je 8 až 12 g denne. Toto množstvo sa najľahšie získa z kolagénového prášku, ktorý sa zmieša s vodou a vypije. Preto možno predpokladať, že je to najlepší spôsob jeho konzumácie pre naše kĺby. Môže byť obohatený o vitamín C a kyselinu hyalurónovú, ktoré zvyšujú syntézu kolagénu. V doplnkoch stravy na kĺby sa popri kolagéne často vyskytuje aj MSM (organická síra), glukozamín a chondroitín. Hlavným ukazovateľom najlepšieho kolagénu by však mala byť vysoká dávka samotného kolagénu.

acoloxio

 

 

Kolagén používaný na vyhladenie pokožky a redukciu vrások by sa mal užívať v dávke 2 až 5 g denne. Toto množstvo sa dá ľahko zabezpečiť z produktu Coloxio Gold

 

Kolagén na kĺby. Je suplementácia kolagénom nevyhnutná?

 

 

Dopĺňanie kolagénu nie je potrebné vždy a pre každého, ale môže byť veľmi užitočné. Jeho užívanie prospieva najmä ľuďom po 50. roku života, pretože sú vystavení väčšiemu riziku zápalov a mechanického poškodenia kĺbov. S vekom sa znižuje aj hustota kostí, čo súvisí s rizikom osteoporózy a zlomenín kostí, zatiaľ čo kolagénová suplementácia kosti posilňuje, čím sa potenciálne znižuje riziko zlomenín.

 

 

Dopĺňanie kolagénu sa odporúča každému, kto sa sťažuje na bolesti kĺbov alebo kostí, "chrupanie" kĺbov, reumatizmus, je ohrozený osteomaláciou a osteoporózou alebo vykonáva pravidelnú fyzickú aktivitu.

 

 

Prečo kolagénová suplementácia namiesto stravy? Kolagénové doplnky sú najjednoduchším spôsobom, ako dostať kolagén do tela, pretože v potrave sa táto bielkovina nachádza predovšetkým v spojivových tkanivách a koži zvierat. Mäso chrupavky alebo kože takmer nikto nekonzumuje. Zaobchádza sa s nimi skôr ako s odpadom. Jediným bežným zdrojom kolagénu v potravinách môže byť dlho varený vývar z kostí a chrupaviek, mäso a ovocné želé zo želatíny. Pri zvýšenom dopyte po kolagénových peptidoch však nestačí len piť vývar. Okrem toho nám suplementácia kolagénu v kapsulách alebo prášku umožňuje presne prijímať túto bielkovinu v správnych množstvách navrhnutých vedeckými štúdiami.

Kolagen na klby

 

Kolagén na kĺby pre športovcov - prečo je dôležitý?

 

Športovci sú jednou zo skupín, ktoré sú najviac náchylné na poškodenie kĺbov. Spôsobuje ho vysoké biomechanické zaťaženie spojivového tkaniva a nefyziologické pohyby, napr. obraty, zmeny smeru, náhle zastavenia. To všetko spôsobuje nadmerné zaťaženie chrupaviek, väzov a šliach. Kĺbový kolagén pre športovcov môže byť veľmi dôležitý pri liečbe prebiehajúcich poškodení, prevencii zranení a degenerácii.

 

Kolagén sa odporúča všetkým športovcom, najmä tým, ktorí sú najviac vystavení preťaženiu - tým, ktorí trénujú príliš veľa, odpočívajú príliš krátko, používajú nesprávne techniky počas tréningu (čo sa veľmi často stáva začiatočníkom) a sú vystavení stresu spôsobenému súťažami. Kolenný kĺb je najčastejším zranením športovcov. Na ich prevenciu sa odporúča pravidelná suplementácia kolagénom.

 

Štúdie s fyzicky aktívnymi a zdravými ľuďmi (bez osteoartrózy) ukázali, že krátkodobé zvýšenie degradácie kolagénu počas tréningu a po ňom možno eliminovať užívaním kolagénu v dávke 5 - 10 g po dobu 3 až 6 mesiacov.

 

Kolagénový doplnok pre športovcov môže zabrániť poškodeniu kĺbov a liečiť už existujúce zranenia stimuláciou tvorby kolagénu v tkanivách.

Späť do obchodu