Aké sú zdravotné výhody biotínu?

Obsah:

  • Čo je biotín?
  • Výhody a funkcia biotínu
  • Zdroje biotínu
  • Bezpečnosť biotínu
  • Zhrnutie

Biotín je vitamín skupiny B, ktorý sa nachádza v potravinách. Medzi zdravotné výhody biotínu patrí podpora zdravia nechtov, vlasov a pokožky.

biotin

Biotín je vitamín skupiny B, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje zdravie mnohými spôsobmi.

Biotín okrem iných výhod posilňuje zdravie vlasov a nechtov, podporuje zdravé tehotenstvo a pomáha riadiť hladinu cukru v krvi.

V tomto článku je opísaných sedem úloh, ktoré biotín v tele plní. Skúma tiež potravinové zdroje tohto vitamínu a bezpečnostné aspekty.

Čo je biotín?

Biotín je jedným z ôsmich vitamínov skupiny B. Je známy aj ako vitamín B-7 alebo vitamín H, pričom v tomto prípade H znamená "Haar und Haut", čo sú nemecké slová pre "vlasy a pokožku".

Biotín je rozpustný vo vode. Telo vitamíny rozpustné vo vode neukladá, preto ich ľudia musia prijímať zo stravy.

Biotín je nevyhnutný pre funkciu niekoľkých enzýmov známych ako karboxylázy. Tie sú súčasťou dôležitých metabolických procesov, ako je napríklad produkcia glukózy a mastných kyselín.

Nedostatok biotínu je pomerne zriedkavý. U niektorých ľudí - napríklad u tehotných žien a ľudí, ktorí pijú veľké množstvo alkoholu - však môže dôjsť k miernemu nedostatku.

Pravidelná konzumácia surových vajec môže tiež spôsobiť nedostatok biotínu, pretože surové vaječné bielka obsahujú bielkovinu nazývanú avidín, ktorá sa viaže na biotín a bráni jeho vstrebávaniu v tele. Varením vajec sa avidín deaktivuje.

Výhody a funkcia biotínu

Biotín zohráva v tele viacero dôležitých úloh vrátane:

Štiepenie makroživín

Biotín pomáha telu premieňať potravu na energiu - podporuje množstvo enzýmov, ktoré sa podieľajú na rozklade sacharidov, tukov a bielkovín.

Konkrétne sa biotín podieľa na:

  • Glukoneogenéze: Ide o syntézu glukózy z iných zdrojov ako sacharidov, napríklad z aminokyselín, a enzýmy obsahujúce biotín pomáhajú iniciovať tento proces.
  • Syntéza mastných kyselín: Biotín pomáha enzýmom, ktoré aktivujú reakcie dôležité pre tvorbu mastných kyselín.
  • Odbúravanie aminokyselín: Enzýmy obsahujúce biotín sa podieľajú na metabolizme niekoľkých dôležitých aminokyselín vrátane leucínu.

Podpora zdravia nechtov

Krehké nechty sú krehké a ľahko sa štiepia alebo praskajú. Nedostatok biotínu môže viesť k lámavosti nechtov.

U ľudí s týmto nedostatkom by užívanie doplnkov stravy s obsahom biotínu mohlo zlepšiť pevnosť ich nechtov.

Zmena stravy a iných faktorov životného štýlu môže pomôcť zlepšiť zdravie nechtov, rovnako ako niektoré komerčné výrobky.

Zlepšenie zdravia vlasov

Strava môže zohrávať dôležitú úlohu v zdraví pokožky a vlasov. Medzi potraviny pre zdravé vlasy patria napríklad vajcia, para orechy a tučné ryby.

Mnohé prípravky na vlasy, ktoré tvrdia, že podporujú zdravšie a silnejšie vlasy, obsahujú biotín. Nedostatok biotínu môže viesť k vypadávaniu vlasov, čo naznačuje, že tento vitamín sa podieľa na udržiavaní zdravých vlasov.

Avšak len málo výskumov spája tento vitamín so zdravím vlasov u ľudí, ktorí nemajú nedostatok biotínu.

Podpora tehotenstva a dojčenia

Biotín je veľmi dôležitý pre ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia.

Hoci symptomatický nedostatok biotínu je zriedkavý, počas tehotenstva je nízka hladina biotínu bežná.

V skutočnosti približne 50 % tehotných žien môže mať aspoň mierny nedostatok. Táto úroveň nedostatku môže ovplyvniť zdravie človeka, ale nie natoľko, aby spôsobila viditeľné príznaky.

Zdravotnícky pracovníci sa domnievajú, že tento nedostatok je u tehotných žien bežný, pretože telo počas tehotenstva rozkladá vitamín rýchlejšie.

V dôsledku toho môže tehotná žena potrebovať viac biotínu - zo stravy alebo z doplnkov - ako žena, ktorá nie je tehotná.

Napriek tomu je dôležité, aby ste sa pred užívaním doplnkov počas tehotenstva alebo dojčenia poradili so zdravotníckym pracovníkom.

Zníženie hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou

Diabetes 2. typu je metabolické ochorenie charakterizované vysokou hladinou cukru v krvi a poruchou funkcie inzulínu.

Nedostatok biotínu môže narušiť reguláciu hladiny cukru v krvi alebo glukózy. Niektoré dôkazy ukazujú, že hladina biotínu v krvi môže byť u ľudí s cukrovkou nižšia.

Štúdie na zvieratách naznačujú, že doplnky obsahujúce biotín a pikolinát chrómu by mohli zabrániť vzniku inzulínovej rezistencie.

Vedci tiež skúmali, ako doplnky s biotínom ovplyvňujú hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. Výsledky boli zmiešané, ale niektoré štúdie ukázali, že užívanie biotínu aj pikolinátu chrómu by mohlo pomôcť pri liečbe cukrovky 2. typu.

Celkovo si úplné pochopenie účinkov biotínu na cukrovku a kontrolu hladiny cukru v krvi bude vyžadovať ďalší kvalitný výskum.

Zlepšenie zdravia pokožky

Vedci úplne nerozumejú úlohe biotínu pri udržiavaní zdravej pokožky. U ľudí s nedostatkom biotínu sa však môžu vyskytnúť kožné problémy vrátane červených, šupinatých vyrážok.

Niektorí ľudia sa tiež domnievajú, že biotín môže pomôcť zlepšiť psoriázu.

Vplyv tohto vitamínu na pokožku môže vyplývať z jeho vplyvu na metabolizmus tukov. Tento proces je dôležitý pre udržanie zdravej pokožky a u ľudí s nízkou hladinou biotínu môže byť narušený.

Je dôležité poznamenať, že žiadne dôkazy nepreukazujú, že biotín zlepšuje zdravie kože u ľudí, ktorí nemajú nedostatok tohto vitamínu.

Podpora liečby SM

Skleróza multiplex (SM) je autoimunitné ochorenie. Poškodzuje ochranný obal nervových vlákien v mozgu, mieche a očiach.

Tento ochranný obal sa nazýva myelín a biotín môže zohrávať dôležitú úlohu pri jeho tvorbe.

Štúdie ukázali, že ľudia s SM pozitívne reagujú na denné dávky biotínu až do 300 miligramov (mg). Táto suplementácia môže zvrátiť progresiu ochorenia a znížiť chronickú invaliditu.

Zdroje biotínu

Biotín sa vyskytuje v širokej škále potravín, čo pomáha vysvetliť, prečo je nedostatok tohto vitamínu pomerne zriedkavý.

Medzi potraviny s obzvlášť vysokým obsahom biotínu patria:

  • orgánové mäso, ako je pečeň a obličky
  • kvasnice
  • vaječné žĺtky
  • syr
  • strukoviny, napríklad sója a arašidy
  • listová zelenina
  • karfiol
  • huby
  • orechy a orechové maslá

Okrem toho určité množstvo biotínu produkujú aj črevné baktérie.

Niektorí ľudia užívajú doplnky stravy, ktoré obsahujú buď samotný biotín, alebo sú súčasťou kombinácie vitamínov.

Bezpečnosť biotínu

Zdravotnícky pracovníci považujú biotín za veľmi bezpečný. Dokonca ani veľmi vysoké dávky do 300 mg denne na liečbu SM neviedli k nežiaducim vedľajším účinkom. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je oveľa nižšia: 30 mcg.

Biotín je vitamín rozpustný vo vode a akékoľvek množstvo, ktoré telo neabsorbuje, sa vylúči močom.

Vyskytli sa však správy o tom, že vysoké dávky biotínu spôsobujú zvláštne výsledky testov štítnej žľazy. Každému, kto má problémy so štítnou žľazou, môže prospieť, ak sa pred vyskúšaním doplnku s biotínom poradí s lekárom.

Zhrnutie

Biotín je vitamín skupiny B, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje zdravie mnohými spôsobmi.

Nedostatok biotínu je pomerne zriedkavý, ale môže spôsobiť problémy s pokožkou, vlasmi a nechtami. Tehotné alebo dojčiace ženy môžu potrebovať viac tohto vitamínu.

Každý, kto má nedostatok, môže zvýšiť príjem biotínu konzumáciou potravín bohatých na tento vitamín alebo užívaním biotínových doplnkov.

Späť do obchodu