Ako zastaviť lámanie vlasov

Obsah:

  • Príčiny lámania vlasov
  • Tipy pre zdravé vlasy
  • Záver

vlasy5

 

Lámanie vlasov môže byť spôsobené stresom, teplom, základnými podmienkami a ďalšími príčinami. Zistite, čo môže byť príčinou lámania vlasov a ako ho zastaviť.

Lámanie vlasov má mnoho rôznych príčin. Zdravé vlasy závisia od vnútornej kutikuly s prekrývajúcimi sa šupinkami, ktoré držia pramene pohromade.

Keď sa tieto šupinky rozpadnú, vlasy sa môžu vysušiť a nakoniec oddeliť, čo vedie k ich poškodeniu. To spôsobuje lámavosť spolu s ďalšími príznakmi, ako je krepovatenie a suchosť.

Prečítajte si viac o niektorých z 12 najčastejších príčin lámania vlasov a o tom, čo s nimi môžete urobiť.

Príčiny lámania vlasov

1. Strava

Na starom prísloví "ste to, čo jete" je skutočne veľa pravdy, najmä pokiaľ ide o zdravie vlasov a pokožky.

Určité živiny pomáhajú vlasom rásť a zabraňujú lámavosti z poškodenia. Dbajte na to, aby ste v každodennej strave mali dostatok zinku, železa a kyseliny listovej.

Dostatok bielkovín a antioxidantov (nachádzajúcich sa v rastlinných potravinách) môže tiež udržať vaše vlasy bez poškodenia. Rast vlasov môžu podporiť aj niektoré vitamíny.

vlasy5

2. Stres

Existuje množstvo dôkazov poukazujúcich na súvislosti medzi stresom a vypadávaním vlasov, ale je tiež známe, že stres môže viesť k lámavosti vlasov.

Telogen effluvium je bežný typ alopécie spôsobený stresom, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s poškodením vlasov. Tento typ stresu spôsobuje, že vaše folikuly sú neaktívne, takže vlasy, ktoré sú uprostred rastového cyklu, sa môžu lámať. Môžete si všimnúť aj vypadávanie starých vlasov.

Zvládanie stresu môže viesť k zdravším vlasom.

3. Suchosť

Neobvykle suché vlasy môžu byť jedným z predchodcov poškodenia a lámania.

Môže to byť spôsobené aj rôznymi faktormi vrátane suchého počasia, nízkej vlhkosti a prílišného tepla. Pri umývaní vlasov určite používajte teplú, a nie horúcu vodu - tá môže viesť k ďalšiemu vysušovaniu.

Ak sú vaše končeky suché, zvážte, či šampón nesústrediť len na pokožku hlavy. Vynechanie kondicionéru je tiež neprípustné. Zvážte použitie masky na vlasy na stredy a končeky vlasov.

Ak vás tlačí čas, pred rozčesávaním mokrých vlasov nastriekajte kondicionér.

4. Poškodenie teplom

Aby ste dosiahli najlepšie výsledky fénom, žehličkou na vlasy alebo kulmou, potrebujete vysokú teplotu. Keď však tieto nástroje používate nesprávne alebo príliš často, riskujete poškodenie vlasovej pokožky extrémnymi teplotami.

Jedným zo spôsobov, ako zabrániť celkovému poškodeniu vlasov teplom, je dať svojim prameňom aspoň raz týždenne prestávku od všetkých stylingových nástrojov. Ak chcete znížiť skutočné poškodenie vlasov teplom, vyberte si keramické nástroje - tie sa zahrievajú rovnomernejšie, takže ich nemusíte opakovane používať na rovnaké časti vlasov.

Dôležité je tiež chrániť vlasy pred použitím tepla. Používajte sprej na ochranu pred teplom, aby ste minimalizovali poškodenie.

5. Nadmerné spracovanie

Trvalá ondulácia, relaxácia, profesionálne narovnávanie a farbenie môžu spôsobiť, že vaše vlasy budú po prvom alebo dvoch sedeniach vyzerať zdravšie. Ak však tieto služby vykonávate príliš často, môže dôjsť k porušeniu kutikuly a poškodeniu vlasov.

Trvalá farba na vlasy môže tiež interagovať s pokožkou hlavy a potenciálne spôsobiť kontaktnú dermatitídu.

Dermatologická akadémia odporúča predĺžiť čas medzi jednotlivými sedeniami na 8 až 10 týždňov, ak je to možné. Medzitým vyskúšajte masku na vlasy, ktorá predĺži vaše výsledky.

6. Nadmerné umývanie

Ak máte mastnú pokožku, je pravdepodobnejšie, že máte aj nadmernú produkciu kožného mazu (prirodzeného oleja) v pokožke hlavy. To môže viesť k pokušeniu umývať si vlasy častejšie, ako je potrebné.

Hoci každodenné umývanie je v poriadku, ak máte mastné vlasy, nemali by ste si umývať vlasy viackrát denne. Na druhej strane, extrémne suché vlasy môžu potrebovať len týždenné umývanie šampónom.

Dbajte tiež na to, aby ste šampón umývali jemne pri pokožke hlavy a kondicionér nanášali plynule od končekov ku korienkom.

7. Nesprávne sušenie uterákom

Keď vyjdete zo sprchy, je prirodzenou reakciou otrieť si pokožku a vlasy uterákom. Toto trenie však v skutočnosti poškodzuje vlasy v čase, keď sú najzraniteľnejšie (po namočení).

Namiesto trenia vody z vlasov si ich radšej obtočte savým uterákom. Uterák si tiež môžete nechať vo vlasoch ako dočasné opatrenie na absorbovanie prebytočnej vody.

8. Elastické viazanie vlasov

Elastické gumičky do vlasov sú nevyhnutnou pomôckou na udržanie vlasov mimo tváre počas cvičenia. A povedzme si pravdu, môžu sa hodiť počas zlých dní s vlasmi alebo keď sa ponáhľate.

Problémom gumičiek do vlasov je, že ťahajú za pokožku hlavy a vlasovú pokožku. Dokonca si môžete všimnúť, že vám pri každom rozviazaní chvosta vypadne niekoľko vlasov.

Môžete to napraviť tak, že si raz za čas vlasy rozviažete alebo si urobíte trochu voľnejší účes, aby vás toľko neťahal za vlasy.

Dbajte tiež na to, aby ste nosili skutočné gumičky do vlasov, a nie len gumičky, ktoré môžu vlasy poškodiť.

9. Nesprávne česanie a rozčesávanie

Možno ste počuli, že kefovanie vlasov 100 ťahmi denne je pre vaše vlasy dobré, ale dermatologická akadémia  tvrdí, že je to jednoducho mýtus. Odporúčajú, aby ste namiesto toho vlasy česali a rozčesávali len pri úprave vlasov.

Jedna staršia klinická štúdia z roku 2009 zistila, že menej časté česanie viedlo u žien k zníženiu vypadávania vlasov.

Uistite sa, že používate hrebene so širokými zubami, aby ste zabránili lámaniu vlasov. Takisto by ste mali používať kefu len vtedy, keď sú vlasy suché, a vyhýbať sa používaniu plastových štetín. Namiesto toho vyskúšajte kefu s prírodnými štetinami.

10. Nedostatočné zastrihávanie vlasov

Môže sa zdať, že strihanie vlasov ich môže poškodiť. Paradoxne však zastrihávanie vlasov môže pomôcť udržať vaše vlasy zdravé a bez rozštiepených končekov.

O zastrihávaní vlasov môžete premýšľať podobne ako o peelingu pokožky - v oboch prípadoch možno budete musieť odstrániť časť starých buniek, aby ste pomohli rastu nových. Ak máte rozštiepené končeky, tieto rozštiepenia v pokožke sa môžu šíriť po zvyšku dĺžky vlasov a prípadne viesť k ich lámaniu.

Navštívte svojho kaderníka približne každých osem týždňov, v závislosti od dĺžky a štruktúry vašich vlasov. Aj keď vám vlasy dorastajú, zastrihávanie poškodených končekov by mohlo zabrániť ďalšiemu lámaniu.

11. Hypotyreóza

Hypotyreóza (porucha nízkej štítnej žľazy) nastáva, keď vaša štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov štítnej žľazy. Hoci je samotná štítna žľaza malá, zohráva veľkú úlohu pri udržiavaní fungovania vášho tela. To zahŕňa váš metabolizmus, srdcovú frekvenciu a dokonca aj rast vlasov.

Ľudia s nízkou hladinou štítnej žľazy si môžu všimnúť nadmerné poškodenie a vypadávanie vlasov, najmä v sprche alebo po česaní. Ak máte suché, poškodené vlasy v kombinácii s nízkou energiou, náhlym nárastom hmotnosti a depresiou, navštívte svojho lekára a nechajte si skontrolovať štítnu žľazu.

12. Poruchy príjmu potravy

Ak vy alebo váš blízky žijete s poruchou príjmu potravy, poškodenie vlasov je možným príznakom.

Niektoré poruchy príjmu potravy totiž spôsobujú podvýživu, napríklad anorexia a bulímia nervosa. V takýchto prípadoch vlasové folikuly nemajú dostatok živín potrebných na tvorbu nových vlasov a tento proces sa úplne ukončí. Môžete si dokonca všimnúť nové vlasy, ktoré sa uprostred rastového cyklu odlomia.

Poruchy príjmu potravy môžu viesť k ešte závažnejším následkom a vyžadujú si lekársku liečbu. Čítanie osobných príbehov tých, ktorí poruchy príjmu potravy prekonali, môže vás alebo vášho blízkeho inšpirovať k tomu, aby ste vyhľadali liečbu.

Tipy pre zdravé vlasy

Aby ste predišli budúcemu lámaniu vlasov, zvážte nasledujúce tipy týkajúce sa starostlivosti o vlasy:

  • Vlasy si umývajte a upravujte denne, ale šetrne.
  • Po návšteve bazéna používajte sadu šampónu a kondicionéra pre plavcov.
  • Ak je to možné, snažte sa nechať vlasy vyschnúť na vzduchu.
  • Dbajte na to, aby všetky tkáčske a predlžovacie úplety boli ľahké, aby neťahali pokožku hlavy.
  • Zvážte nový účes, ktorý si vyžaduje menej škodlivú údržbu.
  • Jedzte stravu bohatú na živiny, aby ste zabezpečili, že vaše vlasy dostanú všetky živiny, ktoré potrebujú.
  • Vyhnite sa noseniu tesných klobúkov kvôli móde - tie si nechajte len na ochranu pred slnkom.

Záver

Lámanie vlasov môže byť frustrujúce. Dobrou správou je, že väčšinu príčin možno odstrániť.

Ak sa po zmenách v strave a vo vlasovej rutine lámanie vlasov stále vyskytuje, možno je čas navštíviť zdravotníckeho pracovníka, aby sa vylúčili akékoľvek základné zdravotné problémy.

Späť do obchodu