Čo hovorí týchto 8 príznakov na nechtoch o vašom zdraví?

Obsah:

  • Čo spôsobuje zmenu štruktúry vašich nechtov?
  • Ako si môžem udržať zdravé nechty?
  • Záver


Niektoré problémy s nechtami môžu poukazovať na zdravotné problémy vrátane nedostatku vitamínov a chronických ochorení.

Často však problémy s nechtami vznikajú v dôsledku poranenia alebo nadmerného vystavenia vlhkosti.

Pozerali ste sa niekedy na štiepajúce sa, lámavé alebo čierne nechty a premýšľali ste, prečo tak vyzerajú?

Ukázalo sa, že zdravie nechtov úzko súvisí s tým, ako dobre vaše telo funguje v iných oblastiach.

Pre bežnú populáciu je zdravie nechtov najčastejšie indikátorom nedostatočného príjmu potravy alebo zlého trávenia. Lámavé, slabé a olupujúce sa nechty sú najčastejšími problémami, s ktorými sa stretávam vo svojej praxi, a tieto príznaky sú častejšie dôsledkom nesprávneho stravovania ako systémového ochorenia.

Za zdravé nechty sa považujú hladké nechty bez zmeny farby, ale ak so štruktúrou a farbou tých vašich nie je niečo v poriadku, tento sprievodca vám pomôže nájsť nápravu. Navyše vám povieme, ktoré príznaky by mohli byť dôvodom na rozhovor so zdravotníckym pracovníkom.

Čo spôsobuje zmenu štruktúry vašich nechtov?

Krehké nechty

necht1

Hrubé, štiepiace sa nechty, ktoré môžu aj ľahko popraskať, sú jedným z najčastejšie hlásených problémov s nechtami. Lámavé nechty, ktoré sa oficiálne nazývajú onychoschizia, sú zvyčajne spôsobené opakovaným namáčaním a vysušovaním nechtov, preto by ste pri namáčaní rúk, napríklad pri umývaní riadu, mali používať rukavice.
V niektorých prípadoch môžu byť lámavé nechty aj prejavom hypotyreózy alebo nedostatku železa.

Náprava: Môžete skúsiť používať krémy s obsahom alfa-hydroxykyselín alebo lanolínu a rukavice pri umývaní riadu alebo pri iných prácach, ktoré sú náročné na vodu.

 

 

 

 Mäkké alebo slabé nechty

necht2

Tieto nechty sa ľahko lámu alebo ohýbajú pred zlomením. Mäkké nechty môžu byť spôsobené nadmerným vystavením vlhkosti alebo chemikáliám - spomeňte si na čistiace prostriedky, čistiace tekutiny, prípravky na ošetrenie nechtov a odlakovače.
Slabé nechty môžu súvisieť aj s nedostatkom vitamínov skupiny B, vápnika, železa alebo mastných kyselín.

Náprava: Vyhnite sa chemikáliám v okolí nechtov. Používajte prirodzené prípravky, aby ste nechtom dali šancu zotaviť sa. Norris neodporúča užívať výživové doplnky so železom, pokiaľ neviete, že ho máte nedostatok. Namiesto toho začnite užívať multivitamín, ktorý obsahuje vápnik a vitamíny skupiny B.

 

 

 

Odlupovanie nechtov

necht3Je to pravdepodobne spôsobené vonkajším poranením samotného nechtu - používaním nechtu ako nástroja, príliš silným tlačením do nechtu alebo odstraňovaním akrylového laku. Nechty sa môžu odlupovať aj vtedy, ak si ruky príliš dlho namáčate v slanej vode.
Tu je trik, ako zistiť, či ide o vnútornú alebo vonkajšiu príčinu: Odlupujú sa vám aj nechty na nohách? Ak áno, môže ísť o vnútornú príčinu, napríklad nedostatok železa. Ak nie, pravdepodobne ide o vonkajšiu príčinu.

Náprava: Ak si myslíte, že ide o vnútornú príčinu, skúste do svojho jedálnička pridať potraviny bohaté na železo. Ak je príčina vonkajšia, udržujte nechty hydratované nanesením krému po akejkoľvek činnosti, ktorá by ich mohla vysušiť. 

 

 

Hrebene nechtov

necht4

Všimli ste si niekedy na svojich nechtoch hrebene, ktoré vyzerajú ako malé vodorovné alebo zvislé vlnky? Zvislé hrebene sa zvyčajne objavujú v neskoršom veku a tiahnu sa od špičky nechtu až po kožičku. Pokiaľ nie sú sprevádzané inými príznakmi, napríklad zmenami farby, zvyčajne nie sú dôvodom na obavy.
Horizontálne ryhy, nazývané aj Beauove línie, môžu byť znakom ochorenia obličiek alebo iného základného ochorenia.

Náprava: Pri vertikálnych ryhách môžete jemne vyleštiť povrch nechtu, aby ste ich vyhladili.

 

 

 

Prečo vaše nechty menia farbu?

necht5

 

Žlté nechty sú pomerne časté a zvyčajne ich spôsobuje jeden z dvoch faktorov: infekcia alebo reakcia z výrobku, ktorý ste používali, napríklad lak na nechty.
V zriedkavých prípadoch môže byť žltá farba znakom väčšieho problému, vrátane ochorenia štítnej žľazy, psoriázy alebo cukrovky.

Náprava: Vaše nové nechty by mali opäť vyrásť čisté, ale existuje mnoho prírodných liečebných postupov, ako je čajovníkový olej alebo vitamín E, ktoré pomáhajú riešiť infekcie. Pomôcť by mohol aj multivitamín.

 

 

 

Čierne čiary 

necht6

Čierne čiary (ktoré sa môžu javiť ako hnedé alebo tmavočervené), nazývané aj   trieštivé krvácanie, vyzerajú ako triešte. Môžu sa objaviť viackrát. Najpravdepodobnejšou príčinou je úraz nechtu, napríklad náhodné zabuchnutie dverí na prst.
V ojedinelých prípadoch môžu byť čiary znakom základného problému vrátane psoriázy, endokarditídy alebo melanómu nechtov.

Náprava: Ak sú spôsobené poranením, mali by časom zmiznúť. Ak však v priebehu niekoľkých týždňov nezaznamenáte žiadnu zmenu, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak spozorujete akékoľvek iné príznaky, napríklad zapálenú pokožku, nočné potenie alebo krvácanie v nechte.

 

 

 

Biele škvrny

necht7

 

Roztrúsené biele škvrny na nechtoch, ktoré sa zvyčajne začínajú objavovať okolo stredného školského veku, môžu znamenať nedostatok zinku.

Náprava: Dajte svojim nechtom prestávku od lakovania alebo iných produktov a nechajte nechty rásť. Ak škvrny pretrvávajú alebo sa znovu objavia, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom.

 

 

 

 

Žiadne polmesiace

necht8

 

Žiadne polmesiačiky na spodnej časti nechtu? Väčšinou to nič neznamená a môžu byť len skryté pod vašou kožou.
Ak sa zdá, že zmizli, môže to byť znakom: podvýživy, depresie, anémie.

Náprava: Zvyčajne sa netreba znepokojovať tým, že nemáte polmesiačiky, ale ak začnú červenať alebo zmiznú po tom, čo boli nejaký čas viditeľné, budete sa chcieť poradiť so zdravotníckym pracovníkom.

 

 

 

Ako si môžem udržať zdravé nechty?

Naše telo je inteligentné, takže keď máme málo vitamínov a minerálov, naše nechty a vlasy to dajú najavo.

Konzumáciou rôznych celozrnných potravín - ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov - zvyčajne získate všetky vitamíny, minerály a živiny, ktoré vaše nechty potrebujú.Môžete tiež užívať multivitamín.

Môžete tiež vyskúšať biotín a doplnky stravy s obsahom prasličky. Ak sa však vydáte cestou biotínu, odporúča sa prestať ho užívať 2 týždne pred vykonaním akýchkoľvek laboratórnych vyšetrení, pretože môže ovplyvniť výsledky.

Záver

Ak sa vaše nechty prejavujú samé od seba, bez akýchkoľvek ďalších príznakov, zvyčajne to nie je dôvod na obavy.

Ak však spozorujete akékoľvek iné nevysvetliteľné príznaky, zvážte, či sa o možných príčinách neporozprávate so zdravotníckym pracovníkom. Väčšinu príčin problémov s nechtami je možné po ich zistení ľahko liečiť.

acoloxiogold

Späť do obchodu