Choroby nechtov: Príčiny, symptómy a liečba

Choroby nechtov: Príčiny, symptómy a liečba

Nechty sú dôležitou súčasťou nášho vzhľadu a zdravia, a ich stav môže odzrkadľovať naše celkové zdravotné podmienky. Choroby nechtov sú bežným problémom, ktorý môže postihnúť ľudí všetkých vekových skupín. V tomto článku sa pozrieme na rôzne choroby nechtov, ich príčiny, symptómy a možnosti liečby.

Obsah:

  • Štruktúra nechtov
  • Časté choroby nechtov
  • Liečba a starostlivosť o choroby nechtov
  • Záver

choroby nechtov

Štruktúra nechtov

Predtým, ako začneme hovoriť o chorobách nechtov, je dôležité mať pochopenie o ich štruktúre. Nechtová platnička je tvrdá vrstva keratínu, ktorá rastie zo základu nechtu, známeho ako nechtová matrica. Táto matrica je dôležitá pre rast nechtov a ich zdravie.

Časté choroby nechtov

1. Onychomykóza (Plesňová infekcia nechtov)

Onychomykóza je plesňová infekcia nechtov, ktorá sa môže vyskytnúť na nechtoch rúk alebo nôh. Príčinou je infekcia plesňou. Symptómy zahŕňajú zmeny v farbe a štruktúre nechtov, zhrubnutie a lámavosť. Liečba zahŕňa antifungálne lieky a miestne ošetrenie.

2. Paronychia (Zápal nechtového lôžka)

Paronychia je zápal nechtového lôžka, ktorý môže byť spôsobený bakteriálnou alebo plesňovou infekciou. Symptómy zahŕňajú opuch, červené opuchnuté okolie nechtu a bolesť. Liečba zahŕňa antibiotiká, odstraňovanie hnisu a pravidelné ošetrovanie.

3. Koilonýchia (Lupinové nechty)

Koilonýchia je stav, pri ktorom sa nechty stávajú dutými a majú tvar lupiny. Tento problém môže byť spojený s nedostatkom železa, anémiou alebo inými zdravotnými problémami. Liečba závisí od príčiny a môže zahŕňať doplnky železa a starostlivosť o zdravie.

choroby nechtov 2

4. Psoriatická Onychodystrofia

Psoriatická onychodystrofia je stav, pri ktorom sa nechty stávajú hrboľatými, žltnú a majú dierky alebo jamky. Je spojený s psoriázou, autoimunitnou chorobou, ktorá postihuje pokožku a nechty. Liečba zahŕňa lieky na kontrolu psoriázy a starostlivosť o nechty.

5. Beau-Linie

Beau-Linie sú vodorovné žľabiny alebo ryhy na nechtoch, ktoré môžu byť spôsobené traumou, chorobami alebo nedostatočným príjmom živín. Ich vzhľad môže byť prechodný a zlepšuje sa so správnou starostlivosťou a výživou.

acoloxio

Liečba a starostlivosť o choroby nechtov

Liečba chorôb nechtov závisí od ich príčiny. Je dôležité konzultovať s dermatológom, aby sa zistila správna diagnóza a vybrala vhodná liečba. Okrem toho existujú všeobecné tipy na starostlivosť o nechty, ktoré môžu pomôcť pri rôznych problémoch:

  • Dôkladné čistenie a suché nechty: Udržujte nechty čisté a suché, aby sa minimalizovalo riziko infekcie.

  • Vyhnite sa traume: Chráňte svoje nechty pred traumami a zraneniami.

  • Zdravá strava: Strava bohatá na živiny, ako sú biotín a železo, môže pomôcť udržať nechty zdravé.

  • Ochrana pred chemikáliami: Pri práci s chemikáliami nosite ochranné rukavice na ochranu nechtov.

  • Pravidelná starostlivosť: Pravidelné orezávanie a starostlivosť o nechty môže zmierniť niektoré problémy.

Záver

Choroby nechtov môžu byť nepríjemné a ovplyvniť vašu pohodu. Je dôležité sledovať svoje nechty a pri prvých príznakoch problému vyhľadať odbornú pomoc. Starostlivosť a prevencia môžu pomôcť udržať vaše nechty zdravé a krásne.

Späť do obchodu