Účinky kolagénu na vlasy

Obsah:

  • Účinky kolagénu na vlasy
  • Záver

Kolagén môže pomôcť zlepšiť vaše vlasy tým, že poskytuje aminokyseliny a pomáha v boji proti poškodeným vlasovým folikulom. Môže tiež spomaliť rednutie a šedivenie.

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v tele a pomáha vytvárať šľachy, väzy a pokožku.

Telo si kolagén vyrába samo, ale môžete ho získať aj z doplnkov stravy a potravín, napríklad z vývaru z kostí.

Môže mať rôzne zdravotné výhody, napríklad podporuje zdravé a silné vlasy.

vlasyI

Účinky kolagénu na vlasy

1. Poskytuje aminokyseliny, ktoré sa môžu použiť na budovanie vlasov

Vlasy sa skladajú predovšetkým z bielkoviny keratín.

Vaše telo využíva na tvorbu keratínu niekoľko aminokyselín - niektoré z nich sa nachádzajú v kolagéne.

Keď konzumujete kolagén a iné bielkoviny, vaše telo ich rozkladá na aminokyseliny, ktoré sa potom používajú na stavbu nových bielkovín a zlúčenín.

Existuje 11 neesenciálnych aminokyselín, ktoré si vaše telo dokáže vytvoriť, a 9 esenciálnych, ktoré musíte získať zo stravy. Kolagén sa primárne skladá z 3 neesenciálnych aminokyselín: prolínu, glycínu a hydroxyprolínu.

Prolín je tiež hlavnou zložkou keratínu. Konzumácia kolagénu bohatého na prolín by preto mala vášmu telu poskytnúť stavebné prvky potrebné na tvorbu vlasov.

Štúdie na ľuďoch o účinkoch kolagénu na vlasy však chýbajú, preto je ťažké zistiť, či táto bielkovina podporuje rast vlasov.

 

ZHRNUTIE
Kolagén je bohatý na aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje na tvorbu keratínu, bielkoviny, z ktorej sa tvoria vlasy. Napriek tomu chýbajú štúdie na ľuďoch o používaní kolagénu na zvýšenie rastu vlasov.

2. Pomáha v boji proti poškodeniu vlasových folikulov

Kolagén môže pôsobiť ako antioxidant a bojovať proti poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi.

Voľné radikály sú zlúčeniny, ktoré vznikajú v tele v dôsledku stresu, látok znečisťujúcich ovzdušie, fajčenia, nesprávneho výberu stravy, alkoholu a iných vplyvov životného prostredia. Príliš veľa voľných radikálov môže poškodiť vaše bunky, bielkoviny a DNA.

Výskum ukazuje, že voľné radikály môžu poškodiť aj vlasové folikuly. Keďže obranyschopnosť tela proti voľným radikálom sa so starnutím znižuje, starší ľudia sú obzvlášť náchylní na poškodenie vlasov.

Na boj proti voľným radikálom a podporu zdravých vlasov potrebuje vaše telo antioxidanty.

Viaceré štúdie na skúmavkách ukázali, že kolagén - najmä z rybích šupín - môže mať silnú antioxidačnú aktivitu.

V jednej štúdii sa zistilo, že morský kolagén je schopný bojovať proti štyrom rôznym voľným radikálom, zatiaľ čo v inej štúdii sa pozorovalo, že tento proteín môže byť účinnejším antioxidantom ako známa zlúčenina, ktorá sa nachádza v čaji.

Napriek tomu majte na pamäti, že výskum sa uskutočnil len na izolovaných bunkách v laboratóriách. Antioxidačný potenciál kolagénu vo vašom tele je teda nejasný.

ZHRNUTIE
Vlasové folikuly môžu byť poškodené voľnými radikálmi. Kolagén môže pôsobiť ako antioxidant, ktorý môže bojovať proti voľným radikálom a zabrániť poškodeniu vlasov, ale výskum je obmedzený.

3. Môže zabrániť rednutiu vlasov spojenému so starnutím

Kolagén tvorí 70 % dermis, strednej vrstvy pokožky, ktorá obsahuje korienky jednotlivých vlasov.

Kolagén prispieva najmä k pružnosti a pevnosti vašej dermy. S pribúdajúcim vekom vaše telo menej účinne produkuje kolagén a dopĺňa bunky v dermis. To môže byť jedným z dôvodov, prečo sa vlasy časom stenčujú.

Preto dodanie kolagénu vášmu telu môže pomôcť udržať zdravú dermis a zabrániť rednutiu vlasov.

Jedna osemtýždňová štúdia na 69 ženách vo veku 35-55 rokov zistila, že denné užívanie kolagénových doplnkov výrazne zlepšilo pružnosť pokožky v porovnaní s placebom.

Ďalšia 12-týždňová štúdia na viac ako 1 000 dospelých zistila, že denné užívanie kolagénových doplnkov zlepšilo množstvo tejto bielkoviny v pokožke a znížilo známky starnutia pokožky.

Keďže vlasy vyrastajú z pokožky, potenciál kolagénu pôsobiť proti účinkom starnutia pokožky môže prispieť k lepšiemu rastu vlasov a zníženiu ich rednutia. Výskum vplyvu kolagénu na rednutie vlasov však nie je k dispozícii.

ZHRNUTIE
Keďže kolagén chráni vrstvu kože, v ktorej sa nachádzajú vlasové korienky, môže pomôcť predchádzať vypadávaniu a rednutiu vlasov v súvislosti s vekom - výskum týchto účinkov však v súčasnosti nie je k dispozícii.

4. Môže pomôcť spomaliť šedivenie

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môže byť kolagén schopný bojovať proti poškodeniu buniek a spomaliť šedivenie.

Na šedivenie vlasov súvisiace s vekom má veľký vplyv genetika, ale svoju úlohu môže zohrávať aj poškodenie buniek, ktoré produkujú farbu vlasov, voľnými radikálmi.

S pribúdajúcim vekom bunky produkujúce pigment melanín, ktorý dodáva vlasom farbu, prirodzene odumierajú. Voľné radikály, ktoré sú dôsledkom nesprávnej stravy, stresu a znečisťujúcich látok v životnom prostredí, však môžu poškodiť aj bunky vytvárajúce melanín.

Bez dostatočného množstva antioxidantov na boj proti poškodeniu voľnými radikálmi môžu vaše vlasy začať šedivieť. V jednej štúdii na skúmavke sa zistilo, že antioxidačná aktivita vlasových folikulov šedivých vlasov je oveľa nižšia ako u vlasových folikulov, ktoré ešte obsahujú pigment.

Keďže sa ukázalo, že kolagén bojuje proti voľným radikálom v skúmavkách, teoreticky môže pomôcť zabrániť poškodeniu buniek, ktoré produkujú farbu vlasov. V dôsledku toho môže zabrániť predčasnému šediveniu alebo spomaliť šedivenie súvisiace s vekom.

Napriek tomu výskum antioxidačných účinkov kolagénu u ľudí v súčasnosti chýba.

ZHRNUTIE
Poškodenie buniek produkujúcich farbu vlasov voľnými radikálmi môže do určitej miery urýchliť šedivenie. Keďže kolagén môže pôsobiť ako antioxidant, môže byť schopný bojovať proti tomuto poškodeniu a spomaliť šedivenie.

5. Jednoduché zaradenie do vášho jedálnička

Kolagén môžete pridať do svojho jedálnička prostredníctvom potravín alebo doplnkov stravy.

Keďže tvorí spojivové tkanivo cicavcov, nachádza sa v koži, kostiach a svaloch kuracieho, hovädzieho, bravčového mäsa a rýb.

Vývar vyrobený zo zvieracích kostí obsahuje kolagén aj želatínu, varenú formu kolagénu. Tento vývar z kostí sa môže popíjať ako nápoj alebo sa môže použiť ako základ do polievok.

Okrem toho konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínu C môže podporiť prirodzenú produkciu kolagénu vo vašom tele. Pomaranče, paprika, ružičkový kel a jahody sú vynikajúcimi zdrojmi tohto vitamínu.

Napokon, kolagén sa môže užívať vo forme doplnkových tabliet alebo prášku. Väčšina kolagénových doplnkov je hydrolyzovaná, čo znamená, že sú už rozložené a ľahšie sa vstrebávajú.

Kolagénový prášok je bez chuti a zápachu a možno ho pridávať do smoothies, kávy a iných teplých alebo studených tekutín. K dispozícii sú aj ochutené druhy.

Podľa súčasného výskumu sa zdá, že kolagénové doplnky sú pre väčšinu ľudí bezpečné. Niektoré správy však naznačujú, že doplnky môžu spôsobovať pretrvávajúcu pachuť, žalúdočné ťažkosti alebo pálenie záhy.

ZHRNUTIE
Kolagén sa nachádza v potravinách, ako sú vývary z kostí a mäso zvierat vrátane kože. K dispozícii sú aj kolagénové doplnky, z ktorých mnohé obsahujú kolagén, ktorý už bol rozložený, čo uľahčuje jeho vstrebávanie.

Záver

Kolagén môže podporovať zdravé vlasy rôznymi spôsobmi.

Po prvé, vaše telo môže byť schopné využiť aminokyseliny v kolagéne na vytvorenie vlasových proteínov a posilnenie pokožky, ktorá obsahuje vlasové korienky. Môže tiež zabrániť poškodeniu vlasových folikulov a šediveniu.

Výskum účinkov kolagénu na ľudské vlasy je však obmedzený.

Ak máte záujem vyskúšať kolagén na zlepšenie vlasov, zvážte kostný vývar alebo doplnky stravy, ktoré sa dajú primiešať do jedla alebo nápojov.

Späť do obchodu