9 PRÍČIN INKONTINENCIE ČRIEV A MOČOVÉHO MECHÚRA U MUŽOV

Inkontinencia močového mechúra a čriev môže byť stresujúca, frustrujúca a nepríjemná. Súvisiace ťažkosti sú reálne, ale je trochu mylná predstava, že sú nevyhnutnou súčasťou starnutia. Pochopenie rizikových faktorov inkontinencie čriev a močového mechúra môže pomôcť mužom, ktorí zažívajú súvisiace príznaky, dosiahnuť správnu diagnózu a liečbu.

OBSAH: 

  • Typy inkontinencie čriev a močového mechúra
  • 9 príčin inkontinencie čriev a močového mechúra
  • Pochopenie inkontinencie čriev a močového mechúra

inkontinencia (1)

Typy inkontinencie čriev a močového mechúra

Pred skúmaním príčin inkontinencie čriev a močového mechúra u mužov je nevyhnutné pochopiť rôzne typy inkontinencie. Nižšie sú uvedené základné typy inkontinencie, s ktorými sa muži stretávajú.

Urgentná inkontinencia

K urgentnej inkontinencii dochádza vtedy, keď sa močový mechúr sťahuje alebo má kŕče v čase, keď by to zvyčajne nerobil. Jedinci s týmto typom inkontinencie pociťujú náhle nutkanie na močenie a kvôli intenzívnej potrebe močiť sa snažia udržať moč dostatočne dlho na to, aby sa dostali na toaletu.

Stresová inkontinencia

Stresová inkontinencia vzniká, keď je na močový mechúr vyvíjaný nedobrovoľný fyzický tlak alebo napätie, čo spôsobuje jeho únik. K tomuto tlaku môže dôjsť pri zdvíhaní, kašľaní, ohýbaní, smiechu, kýchaní alebo cvičení a môže vyvolať únik moču.

Inkontinencia pri pretečení

Inkontinencia pretečenia nastáva vtedy, keď nemôžete vyprázdniť močový mechúr, keď idete na toaletu. V dôsledku toho z vášho močového mechúra náhle a nedobrovoľne uniká malé množstvo moču.

Zmiešaná inkontinencia

Zmiešaná inkontinencia je zmesou stresovej a urgentnej inkontinencie a pripisuje sa viac ako jednej príčine. Mnohí muži trpia kombináciou rôznych typov inkontinencie.

Funkčná inkontinencia

Funkčná inkontinencia sa vyskytuje u mužov a žien s normálnou kontrolou močového mechúra, ktorých problém pochádza z iných ochorení, ako je napríklad artritída, ktoré im sťažujú dostať sa včas na toaletu.

Pasívna inkontinencia čriev

Pasívna inkontinencia čriev je zdravotný stav, ktorý bráni mozgu vysielať varovné signály do konečníka, keď je plný, čo spôsobuje únik stolice. Pasívna inkontinencia čriev je veľmi častá.

9 príčin inkontinencie čriev a močového mechúra

Aké sú teda hlavné príčiny inkontinencie u mužov? Nižšie uvádzame niekoľko dôvodov, prečo môžete bojovať s inkontinenciou.

1. Prostatitída

Potenciálnou príčinou inkontinencie čriev a močového mechúra u mužov je prostatitída, ktorá zahŕňa skupinu ochorení postihujúcich prostatu a spôsobujúcich zápal tejto žľazy:

  • Akútna bakteriálna prostatitída
  • Chronická bakteriálna prostatitída
  • syndróm chronickej panvovej bolesti (CPPS)
  • Asymptomatická zápalová prostatitída

Tieto stavy často spôsobujú časté nutkanie na močenie, ktoré môže byť pre mnohých mužov nekontrolovateľné. Prostatitída môže tiež spôsobiť pocit pálenia alebo svrbenia pri močení, ktorý môže byť neuveriteľne nepríjemný.

2. Poškodenie nervov a svalov

Ďalšou potenciálnou príčinou inkontinencie čriev a močového mechúra je poškodenie nervov a svalov, ktoré je bežne spôsobené niektorými operáciami. Konkrétne operácia prostaty môže u niektorých starších mužov viesť k inkontinencii.

3. Neurologické poruchy

Inkontinenciu čriev a močového mechúra môžu potenciálne spôsobiť niektoré neurologické poruchy vrátane sklerózy multiplex, mŕtvice, poranení chrbtice, nádorov mozgu a Parkinsonovej choroby. Tieto ochorenia môžu potenciálne narušiť nervové signály tela, ktoré kontrolujú kontrolu močového mechúra a stolice, čo vedie k inkontinencii u mužov.

4. Zväčšená prostata

Dôvodom, prečo mnohí muži pociťujú neustále nutkanie na močenie, je zväčšená prostata. Zväčšenú prostatu môže spôsobiť benígna hyperplázia prostaty - stav, keď sa prostata s vekom zväčšuje. Z tohto dôvodu je táto príčina inkontinencie obzvlášť častá u starších mužov v porovnaní s mladšou populáciou.

inkontinencia (2)

5. Infekcie močových ciest

Hoci sú tieto infekcie častejšie u žien, mnohí muži stále trpia bežnými infekciami močových ciest (IMC). Infekcia močových ciest sa spája s inkontinenciou, pretože je spojená s príznakmi hyperaktívneho močového mechúra, ako je napríklad neustále nutkanie na močenie. Keďže tieto infekcie dráždia močový mechúr, môžete pociťovať nepríjemné pocity a tlak, ktoré spôsobujú, že máte pocit, že musíte močiť častejšie ako zvyčajne.

abalicky

6. Starnutie

Jednoduchou príčinou inkontinencie čriev a moču je starnutie, čo znamená, že inkontinencia je často nekontrolovateľná bez ohľadu na to, akí ste zdraví. S pribúdajúcim vekom svaly vášho močového mechúra starnú a môžu stratiť schopnosť uskladňovať veľké objemy moču tak, ako to dokázali v mladosti. Okrem toho sa s pribúdajúcim vekom môžu častejšie vyskytovať mimovoľné sťahy močového mechúra, ktoré môžu inkontinenciu sťažovať.

7. Cukrovka

Existuje mnoho ochorení, pri ktorých je inkontinencia príznakom, napríklad cukrovka. Cukrovka spôsobuje urgentnú inkontinenciu alebo inkontinenciu pri pretečení. Cukrovka 2. typu je obzvlášť častá u dospelých nad 45 rokov, čo znamená, že dospelí muži častejšie bojujú s inkontinenciou čriev a močového mechúra súvisiacou s cukrovkou.

8. Hmotnosť

Nadváha alebo obezita tiež ovplyvňuje pravdepodobnosť boja s inkontinenciou. Hoci súvislosť hmotnosti s inkontinenciou je častejšia u žien ako u mužov, stále ide o možný dôvod mužskej inkontinencie. Jedinci s nadváhou alebo obezitou majú nadbytočnú telesnú hmotnosť na panvovom dne, čo môže prispievať k oslabeniu panvového dna a podporovať inkontinenciu.

9. Nevyvážená strava

U niektorých mužov je dôvodom inkontinencie tak jednoduchý ako ich strava. Dočasnú inkontinenciu moču možno liečiť úpravou stravy, pretože určité potraviny a nápoje sú diuretiká, ktoré stimulujú močový mechúr a zvyšujú objem moču.

Medzi tieto potraviny a nápoje patria:

  • Kofeín
  • Alkohol
  • Perlivá voda a iné sýtené nápoje
  • Čokoláda
  • Potraviny s vysokým obsahom korenia, cukru a kyselín
  • Citrusové plody
  • Chilli papričky
  • Umelé sladidlá
  • Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C

Úpravou stravy a obmedzením niektorých z týchto potravín a nápojov môžete znížiť inkontinenciu a cítiť sa pohodlnejšie.

inkontinencia (3)

Pochopenie inkontinencie čriev a močového mechúra

Existuje niekoľko potenciálnych príčin inkontinencie čriev a močového mechúra u mužov. Príčin inkontinencie u mužov je viacero, od ochorení prostaty až po cukrovku a zlú stravu, preto si riešenie tohto problému vyžaduje pomoc zdravotníckeho pracovníka, ktorý dokáže diagnostikovať a liečiť inkontinenciu čriev a močového mechúra. Ak bojujete s príznakmi hyperaktívneho močového mechúra, vyhľadanie pomoci a poradenstva je rozhodujúce pre návrat k normálnemu stavu a kontrolu pohybov čriev a močového mechúra.

Späť do obchodu