Bolesť chrbta

Obsah:

  • Príznaky bolesti chrbta
  • Bolesť chrbta - rizikové faktory
  • Prevencia bolesti chrbta
  • Zvládanie príznakov bolesti chrbta
  • Hýbte sa ďalej
  • Druhy cvičenia pri bolestiach chrbta
  • Bolesť chrbta počas cvičenia

 

Bolesť chrbta je jedným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia vyhľadávajú lekársku pomoc alebo vynechávajú prácu. Bolesť chrbta je celosvetovo hlavnou príčinou invalidity.

Našťastie, opatrenia môžu pomôcť predísť väčšine príhod bolesti chrbta alebo ich zmierniť, najmä u ľudí mladších ako 60 rokov. Ak prevencia zlyhá, jednoduchá domáca liečba a správne používanie tela často vyliečia chrbát v priebehu niekoľkých týždňov. Na liečbu bolesti chrbta je zriedkakedy potrebný chirurgický zákrok.

Príznaky bolesti chrbta

Bolesť chrbta môže mať rôzny charakter, od bolesti svalov až po pocit vystreľovania, pálenia alebo bodania. Bolesť môže vyžarovať aj do nohy. Ohýbanie, krútenie, zdvíhanie, státie alebo chôdza ju môžu zhoršiť.

 

Bolesť chrbta často vzniká bez príčiny, ktorá by sa ukázala pri teste alebo zobrazovacom vyšetrení. Medzi stavy, ktoré sa bežne spájajú s bolesťou chrbta, patria:

 

  • Preťaženie svalov alebo väzov. Opakované zdvíhanie ťažkých bremien alebo náhly nepríjemný pohyb môže namáhať chrbtové svaly a väzy chrbtice. U ľudí so slabou fyzickou kondíciou môže neustále zaťažovanie chrbta spôsobiť bolestivé svalové kŕče.
  • Vypuklé alebo prasknuté platničky. Disky fungujú ako vankúšiky medzi kosťami v chrbtici. Mäkký materiál vo vnútri disku sa môže vypuknúť alebo prasknúť a tlačiť na nerv. Vypuklá alebo prasknutá platnička však nemusí spôsobovať bolesť chrbta. Ochorenie disku sa často zistí na röntgenových snímkach chrbtice, CT vyšetreniach alebo MRI, ktoré sa robia z iného dôvodu.
  • Artritída. Osteoartróza môže postihnúť dolnú časť chrbta. V niektorých prípadoch môže artritída v chrbtici viesť k zúženiu priestoru okolo miechy, čo sa nazýva spinálna stenóza.
  • Osteoporóza. V stavcoch chrbtice môžu vzniknúť bolestivé zlomeniny, ak sa kosti stanú porézne a krehké.
  • Ankylozujúca spondylitída, nazývaná aj axiálna spondyloartritída. Toto zápalové ochorenie môže spôsobiť zrastenie niektorých kostí chrbtice. Tým sa chrbtica stáva menej pružnou.

bolest chrbta 2

Bolesť chrbta - rizikové faktory

 

Bolesti chrbta sa môžu objaviť u každého, dokonca aj u detí a dospievajúcich. Tieto faktory môžu zvýšiť riziko vzniku bolesti chrbta:

 

  • Vek. Bolesť chrbta je častejšia s vekom, začína sa okolo 30. alebo 40. roku života.
  • Nedostatok pohybu. Slabé, nepoužívané svaly v oblasti chrbta a brucha môžu viesť k bolestiam chrbta.
  • Nadmerná hmotnosť. Nadmerná telesná hmotnosť predstavuje pre chrbát dodatočnú záťaž.
  • Choroby. Niektoré typy artritídy a rakoviny môžu prispievať k bolestiam chrbta.
  • Nesprávne zdvíhanie. Používanie chrbta namiesto nôh môže viesť k bolesti chrbta.
  • Psychické stavy. Zdá sa, že ľudia náchylní na depresiu a úzkosť majú väčšie riziko bolesti chrbta. Stres môže spôsobiť svalové napätie, ktoré môže prispieť k bolesti chrbta.
  • Fajčenie. Fajčiari majú zvýšenú mieru bolesti chrbta. Môže k tomu dôjsť, pretože fajčenie spôsobuje kašeľ, ktorý môže viesť k herniám platničiek.
  • Fajčenie môže tiež znížiť prietok krvi do chrbtice a zvýšiť riziko osteoporózy.

 

Prevencia bolesti chrbta

Zlepšenie fyzickej kondície a učenie sa a precvičovanie používania tela môže pomôcť predchádzať bolestiam chrbta.

 

Udržiavať chrbticu zdravú a silnú:

 

  • Cvičenie. Pravidelné aeróbne aktivity s nízkou záťažou - také, ktoré nenamáhajú chrbticu ani ju neotriasajú - môžu zvýšiť silu a vytrvalosť chrbta a umožniť svalom lepšie pracovať. Dobrou voľbou je chôdza, bicyklovanie a plávanie. O tom, ktoré aktivity môžete vyskúšať, sa poraďte so svojím lekárom.
  • Budujte svalovú silu a flexibilitu. Cvičenia na brušné a chrbtové svaly, ktoré posilňujú jadro, pomáhajú tieto svaly kondične pripraviť tak, aby spolupracovali a podporovali chrbát.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť. Nadváha zaťažuje chrbtové svaly.
  • Prestaňte fajčiť. Fajčenie zvyšuje riziko bolesti chrbta. Riziko sa zvyšuje s počtom vyfajčených cigariet za deň, takže prestať fajčiť by malo pomôcť znížiť toto riziko.

Vyhýbajte sa pohybom, ktoré krútia alebo namáhajú chrbticu. Správne používať telo:

 

  • Stojte inteligentne. Nehrbte sa. Udržujte neutrálnu polohu panvy. Pri dlhom státí položte jednu nohu na nízku podložku, aby ste odbremenili spodnú časť chrbta. Striedajte nohy. Správne držanie tela môže znížiť zaťaženie chrbtových svalov.
  • Sedieť inteligentne. Vyberte si sedadlo s dobrou oporou dolnej časti chrbta, opierkami na ruky a otočnou základňou. Umiestnenie vankúša alebo zrolovaného uteráka do malej časti chrbta môže udržať jeho normálne zakrivenie. Kolená a boky udržiavajte vo vodorovnej polohe. Často meňte polohu, aspoň každú polhodinu.
  • Zdvíhajte sa inteligentne. Ak je to možné, vyhýbajte sa zdvíhaniu ťažkých predmetov. Ak musíte zdvíhať niečo ťažké, nechajte prácu na nohách. Chrbát majte rovný - nekrčte sa - a ohýbajte sa len v kolenách. Bremeno držte blízko tela. Ak je predmet ťažký alebo nepohodlný, nájdite si partnera na zdvíhanie.

 

 

Keďže bolesti chrbta sú časté, mnohé výrobky sľubujú prevenciu alebo úľavu. Neexistujú však dobré dôkazy, že by špeciálna obuv, vložky do topánok, chrbtové opierky alebo špeciálne navrhnutý nábytok mohli pomôcť.

acoloxio

 

Zvládanie príznakov bolesti chrbta

Najdôležitejšie pri liečbe bolesti chrbta je udržiavať sa v pohybe, pokračovať v každodenných činnostiach a dodržiavať zdravý životný štýl.
Niektorí ľudia sa obávajú, že ak majú bolesti chrbta, vykonávanie určitých činností, ako je zdvíhanie vecí, krútenie a otáčanie, môže bolesť chrbta zhoršiť. Je dôležité si uvedomiť, že náš chrbát a chrbtica sú veľmi silné a sú určené na pohyb.
V skutočnosti môže príliš veľa odpočinku bolesť chrbta ešte zhoršiť.
Ak budete aktívni a budete čo najskôr pokračovať v každodenných činnostiach a v čo najväčšej možnej miere, urýchlite svoje zotavenie.
Existujú aj dôkazy, ktoré naznačujú, že to, ako emocionálne reagujete na bolesť chrbta, má dôležitý vplyv na to, ako rýchlo sa uzdravíte. Čím ste pozitívnejší, čím ste aktívnejší, tým rýchlejšie sa váš chrbát zlepší.
Nezabudnite, že ak máte niekedy ťažkosti, netrpte v tichosti a poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom.


Hýbte sa ďalej


Zostať aktívny je najdôležitejší spôsob, ako si môžete pomôcť, ak máte bolesti chrbta.
Ak budete udržiavať svaly okolo chrbtice silné, poskytnete kostiam a kĺbom väčšiu oporu a odbremeníte ich od tlaku. Čím viac sa budete hýbať, tým viac si chrbát zachová svoj prirodzený rozsah pohybu.
Ak na dlhší čas prestanete byť aktívni, svaly chrbta ochabnú a vy sa stanete menej fit, čo môže bolesť chrbta ešte zhoršiť. Nehýbanie sa môže spôsobiť, že váš chrbát bude viac stuhnutý a bolestivý.
Pravidelné cvičenie vedie ku kratším a menej častým epizódam bolesti chrbta. Uvoľňujú sa pri ňom aj chemické látky nazývané endorfíny, ktoré sú prirodzenými liekmi proti bolesti v tele. Tie zmierňujú bolesť a spôsobujú, že sa cítite šťastnejší.
Cvičenie môže spočiatku spôsobiť, že vás bude chrbát trochu bolieť, ale nie je na škodu - nenechajte sa preto odradiť. Ak sa vraciate k cvičeniu, začnite opatrne a postupne zvyšujte množstvo cvičenia. Pravidelné a malé epizódy cvičenia sú dobrým spôsobom, ako začať, a potom sa každý deň snažte robiť o niečo viac.
Skúste si predtým vziať aj nejaké lieky proti bolesti. Časom sa váš chrbát posilní a stane sa pružnejším, čo by malo znížiť bolesť.

 

bolest chrbta 4


Druhy cvičenia pri bolestiach chrbta


Je lepšie vybrať si formu cvičenia, ktorá vás baví, pretože je pravdepodobnejšie, že pri nej vydržíte. Existuje mnoho foriem cvičenia, ktoré pomáhajú ľuďom s bolesťami chrbta. Príklady zahŕňajú:

  • plávanie
  • chôdza
  • joga
  • Pilates
  • návšteva posilňovne.


Výskumom sa zistilo, že špeciálne vyvinutý 12-týždňový program jogy môže pomôcť ľuďom s bolesťami chrbta viesť aktívnejší život a efektívnejšie zvládať svoje ochorenie. Mnohí z ľudí, ktorí sa zúčastnili na štúdii, tiež zistili, že majú vedomosti na to, aby zabránili ďalším záchvatom, ak pocítia, že sa blíži epizóda bolesti chrbta.
Ak máte záujem vyskúšať si jogu, v mnohých komunitných a športových centrách sa konajú aj kurzy jogy. Pred začiatkom sa určite porozprávajte s inštruktorom jogy, aby vedel, že máte bolesti chrbta.
Príklady cvikov, ktoré by ste mohli vyskúšať na zmiernenie bolesti, nájdete na našej stránke Cvičenia na chrbát.


Bolesť chrbta počas cvičenia


Pri cvičení môžete pociťovať nepríjemné pocity a niekedy aj bolesť. Tento pocit je normálny a mal by sa upokojiť niekoľko minút po skončení. Nie je to znak toho, že si ubližujete. Cvičenie pomôže znížiť bolesť a môže vám pomôcť lepšie zvládať bolesť chrbta.
Hoci sa môžete premáhať a vykonávať namáhavé cvičenie, je dôležité, aby ste to nepreháňali. Ak máte bolesti, s ktorými si neviete poradiť počas aktivity alebo po nej, budete musieť navštíviť lekára. Základom je začať mierne a postupne zvyšovať množstvo vykonávanej činnosti.
Ľudia často prestanú cvičiť, keď ich bolesť chrbta ustúpi. Ak však prestanete cvičiť, všetky zlepšenia, ktoré ste dosiahli, zmiznú v priebehu niekoľkých týždňov. Preto je dôležité, aby ste pokračovali v pravidelnom cvičení a neprestali, keď bolesť zmizne a vy sa budete cítiť lepšie.
Ak máte niekedy problémy s cvičením, môže byť dobré navštíviť praktického lekára alebo požiadať o odporúčanie k fyzioterapeutovi, ktorý vám poradí s cvičením šitým na mieru. Ak ste členom posilňovne, môžu tam byť osobní tréneri, ktorí vám môžu poskytnúť odborné rady. Nezabudnite im povedať o svojom stave.

 

 

 

 

 

Späť do obchodu