12 výhod Ginkgo Biloba

Obsah:

  • 1. Ginkgo biloba obsahuje silné antioxidanty
  • 2. Ginkgo biloba Môže pomôcť znížiť zápal
  • 3. Ginkgo biloba Zlepšuje krvný obeh a zdravie srdca
  • 4. Ginkgo biloba Znižuje príznaky psychiatrických porúch a demencie
  • 5. Ginkgo biloba Zlepšuje funkciu mozgu a pohodu
  • 6. Ginkgo biloba Môže znížiť úzkosť
  • 7. Ginkgo biloba Môže liečiť depresiu
  • 8. Ginkgo biloba Môže podporovať zrak a zdravie očí
  • 9. Ginkgo biloba Môže liečiť bolesti hlavy a migrény
  • 10. Ginkgo biloba Môže zlepšiť príznaky astmy a CHOCHP
  • 11. Ginkgo biloba Znižuje príznaky PMS
  • 12. Ginkgo biloba Lieči sexuálne dysfunkcie
  • Potenciálne vedľajšie účinky Ginkgo biloba
  • Dávkovanie a formy doplnku Ginkgo biloba
  • Záver

Ginkgo biloba je bohatá na antioxidanty a môže pomôcť znížiť zápal. Môže byť tiež prospešný pre zdravie srdca, mozgovú činnosť a zdravie očí spolu s niekoľkými ďalšími stavmi.

Ginkgo biloba, alebo tiež panenský drieň, je strom pochádzajúci z Číny, ktorý sa pestuje už tisíce rokov na rôzne účely.

Keďže je jediným žijúcim členom starobylého radu rastlín, niekedy sa označuje ako živá fosília.

Hoci sa jeho listy a semená často používajú v tradičnej čínskej medicíne, moderný výskum sa zameriava predovšetkým na extrakt z ginka, ktorý sa vyrába z listov.

Doplnky stravy s obsahom ginkga sa spájajú s viacerými zdravotnými tvrdeniami a spôsobmi použitia, z ktorých väčšina sa zameriava na funkciu mozgu a krvný obeh.

Tu je 12 výhod ginkgo biloba.

1. Ginkgo biloba - Obsahuje silné antioxidanty

Obsah antioxidantov v ginku môže byť dôvodom mnohých jeho zdravotných tvrdení.

Ginko obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a terpenoidov, čo sú zlúčeniny známe svojimi silnými antioxidačnými účinkami.

Antioxidanty bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov alebo ich neutralizujú.

Voľné radikály sú vysoko reaktívne častice, ktoré vznikajú v tele počas bežných metabolických funkcií, ako je premena potravy na energiu alebo detoxikácia.

Majú však potenciál poškodzovať aj zdravé tkanivá, čím prispievajú k urýchleniu starnutia a vzniku chorôb.

Výskum antioxidačných účinkov ginka je sľubný. Stále však nie je jasné, ako presne funguje a ako účinný môže byť pri liečbe konkrétnych ochorení.

ZHRNUTIE
Ginko obsahuje silné antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým účinkom voľných radikálov a môžu stáť za väčšinou jeho zdravotných tvrdení.

2. Ginkgo biloba - Môže pomôcť znížiť zápal

Zápal je súčasťou prirodzenej reakcie organizmu na zranenie alebo inváziu cudzorodej látky.

Pri zápalovej reakcii sa zapájajú rôzne zložky imunitného systému, aby bojovali proti cudziemu votrelcovi alebo zacelili poškodené miesto.

Niektoré chronické ochorenia vyvolávajú zápalovú reakciu aj vtedy, keď nie je prítomná žiadna choroba alebo zranenie. Časom môže tento nadmerný zápal spôsobiť trvalé poškodenie telesných tkanív a DNA.

Roky výskumu na zvieratách a v skúmavkách ukazujú, že extrakt z ginka dokáže znížiť markery zápalu v ľudských aj zvieracích bunkách pri rôznych chorobných stavoch.

Medzi špecifické stavy, pri ktorých extrakt z ginka preukázal schopnosť znižovať zápal, patria:

Hoci sú tieto údaje povzbudivé, pred vyvodením konkrétnych záverov o úlohe ginka pri liečbe týchto zložitých ochorení sú potrebné štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE
Ginko má schopnosť zmierňovať zápal spôsobený rôznymi ochoreniami. To môže byť jeden z dôvodov, prečo má také široké zdravotné využitie.

 

3. Ginkgo biloba - Zlepšuje krvný obeh a zdravie srdca

V tradičnej čínskej medicíne sa semená ginka používali na otvorenie "kanálov" energie do rôznych orgánových systémov vrátane obličiek, pečene, mozgu a pľúc.

Zjavná schopnosť ginka zvýšiť prietok krvi do rôznych častí tela môže byť pôvodcom mnohých jeho údajných výhod.

Jedna staršia štúdia na ľuďoch s ochorením srdca, ktorí užívali ginkgo, odhalila okamžité zvýšenie prietoku krvi do viacerých častí tela. Pripisovalo sa to 12 % zvýšeniu hladiny cirkulujúceho oxidu dusnatého, zlúčeniny zodpovednej za rozširovanie ciev.

Podobný účinok preukázala aj ďalšia štúdia z roku 2008 u starších dospelých, ktorí boli liečení extraktom z ginka.

Ďalšie výskumy poukazujú aj na ochranné účinky ginka na zdravie srdca, mozgu a prevenciu mozgovej príhody. Existuje viacero možných vysvetlení, pričom jedným z nich môžu byť protizápalové zlúčeniny prítomné v rastline.

Na úplné pochopenie vplyvu ginka na krvný obeh a zdravie srdca a mozgu je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Ginko môže zvýšiť prietok krvi tým, že podporuje rozšírenie ciev. To sa môže uplatniť pri liečbe ochorení súvisiacich so zlým krvným obehom.

4. Ginkgo biloba - Znižuje príznaky psychiatrických porúch a demencie

Ginkgo bolo opakovane hodnotené pre svoju schopnosť znižovať úzkosť, stres a ďalšie príznaky spojené s Alzheimerovou chorobou a poklesom kognitívnych funkcií súvisiacich so starnutím.

Celkovo sú výsledky výskumu v tejto oblasti rozporuplné.

Niektoré štúdie poukazujú na výrazné zníženie rýchlosti úbytku kognitívnych funkcií u ľudí s demenciou užívajúcich ginkgo, ale iné tento výsledok nedokázali zopakovať.

Napríklad jeden prehľad 21 štúdií odhalil, že pri použití v kombinácii s konvenčnou medicínou môže extrakt z ginka zvýšiť funkčné schopnosti u osôb s miernou Alzheimerovou chorobou.

V inom prehľade sa hodnotili štyri štúdie a zistilo sa, že pri užívaní ginka počas 22-24 týždňov došlo k významnému zníženiu spektra príznakov spojených s demenciou.

Tieto pozitívne výsledky by mohli súvisieť s úlohou, ktorú ginkgo môže zohrávať pri zlepšovaní prietoku krvi do mozgu, najmä pokiaľ ide o vaskulárne typy demencie.

Celkovo je ešte príliš skoro na to, aby sa definitívne konštatovala alebo vyvrátila úloha ginka pri liečbe demencie, ale najnovšie výskumy začínajú túto časť objasňovať.

ZHRNUTIE
Nemožno konštatovať, že ginkgo lieči Alzheimerovu chorobu a iné formy demencie, ale v niektorých prípadoch by mohlo pomôcť. Zdá sa, že šance na jeho pomoc sa zvyšujú, ak sa používa spolu s bežnou liečbou.

5. Ginkgo biloba - Zlepšuje funkciu mozgu a pohodu

Existujú dohady, že ginkgo môže zlepšiť funkciu mozgu u zdravých jedincov.

Niekoľko malých, starších štúdií podporuje názor, že užívanie doplnkov s ginkom môže zvýšiť duševnú výkonnosť a vnímanú pohodu.

Výsledky takýchto štúdií viedli k tvrdeniam spájajúcim ginkgo so zlepšením pamäti, sústredenia a pozornosti.

Prehľad výskumu tohto vzťahu z roku 2012 však dospel k záveru, že užívanie doplnkov s ginkgom neviedlo k žiadnemu merateľnému zlepšeniu pamäti, výkonných funkcií alebo schopnosti sústrediť sa.

Hoci doplnenie ginkga môže zlepšiť mentálne schopnosti, je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

ZHRNUTIE
Niektoré výskumy ukazujú, že ginkgo môže zlepšiť mentálnu výkonnosť u zdravých ľudí, ale údaje sú nekonzistentné.

6. Ginkgo biloba - Môže znížiť úzkosť

Niektoré výskumy naznačujú, že dopĺňanie ginka môže znížiť príznaky úzkosti.

V niekoľkých štúdiách na zvieratách sa pozorovalo zníženie príznakov úzkosti, ktoré možno pripísať obsahu antioxidantov v ginku.

V jednej štúdii z roku 2007 bolo 170 ľudí s generalizovanou úzkosťou liečených buď 240 miligramami (mg) ginka, 480 mg ginka alebo placebom. Skupina liečená najvyššou dávkou ginka zaznamenala o 45 % väčšie zníženie príznakov úzkosti v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

Hoci doplnenie ginka môže znížiť úzkosť, je ešte príliš skoro na to, aby sa z dostupných výskumov vyvodili definitívne závery.

ZHRNUTIE
Niektoré výskumy ukazujú, že ginkgo môže pomáhať pri liečbe úzkosti, hoci je to pravdepodobne vďaka obsahu antioxidantov.

7. Ginkgo biloba - Môže liečiť depresiu

Prehľad štúdií na zvieratách naznačuje, že doplnenie ginka môže pomôcť liečiť príznaky depresie.

Jedna štúdia na ľuďoch, ktorej sa zúčastnilo 136 starších dospelých, tiež zistila, že extrakt z ginkga dvojlaločného môže zlepšiť príznaky depresie a znížiť hladinu S100B, markera poškodenia mozgu, keď sa kombinuje s antidepresívom.

Ďalšia štúdia ukázala, že u starších dospelých s depresiou po mozgovej príhode, ktorí užívali extrakt z ginkgo biloba spolu s antidepresívom počas 8 týždňov, došlo k významnému zníženiu príznakov depresie v porovnaní s užívaním samotného antidepresíva.

Napriek tomu je depresia komplexný stav, ktorý môže mať rôzne príčiny.

Na lepšie pochopenie vzťahu medzi ginkom a tým, ako môže ovplyvniť depresiu v bežnej populácii, je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Niektoré štúdie na zvieratách a ľuďoch naznačujú, že ginkgo biloba môže pomôcť zmierniť príznaky depresie, najmä ak sa používa spolu s inými liečebnými postupmi. Je však potrebný ďalší výskum.

8. Ginkgo biloba - Môže podporovať zrak a zdravie očí

Veľmi málo výskumov skúmalo, ako ginkgo súvisí so zrakom a zdravím očí. Prvé výsledky sú však sľubné.

Jeden prehľad ukázal, že u ľudí s glaukómom, ktorí si dopĺňali ginkgo, sa zvýšil prietok krvi do oka, čo sa však nemuselo nevyhnutne prejaviť v lepšom videní.

Ďalší prehľad dvoch štúdií z roku 2013 hodnotil účinok extraktu z ginka na progresiu vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Niektorí účastníci uvádzali zlepšenie videnia, ale nebolo to štatisticky významné vo všetkých prípadoch.

Mnohé z týchto pozitívnych výsledkov zrejme súvisia so zvýšeným prietokom krvi do oka.

Nie je jasné, či by ginkgo zlepšilo videnie u tých, ktorí ešte nemajú zhoršené videnie.

Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či ginkgo môže zvýšiť kapacitu videnia alebo spomaliť postup degeneratívnych ochorení oka.

ZHRNUTIE
Niektoré prvé výskumy ukazujú, že doplnenie ginka môže zvýšiť prietok krvi do očí, ale nemusí nevyhnutne zlepšiť videnie. Je potrebný ďalší výskum.

abalicky

9. Ginkgo biloba - Môže liečiť bolesti hlavy a migrény

V tradičnej čínskej medicíne je ginkgo veľmi obľúbenou liečbou bolestí hlavy a migrén.

O schopnosti ginka liečiť bolesti hlavy je k dispozícii veľmi málo výskumov. V závislosti od hlavnej príčiny bolesti hlavy však môže pomôcť.

Je napríklad známe, že ginkgo má protizápalové a antioxidačné účinky. Ak je bolesť hlavy alebo migréna spôsobená nadmerným stresom, ginkgo môže byť užitočné.

Okrem toho, ak bolesť hlavy súvisí so zníženým prietokom krvi alebo zúženými cievami, schopnosť ginka rozširovať cievy môže zlepšiť príznaky.

Naopak, niektoré migrény sú spôsobené nadmerným rozšírením ciev. V takejto situácii môže mať ginkgo malý alebo žiadny účinok.

Majte na pamäti, že tieto príklady sú len závery a nenahrádzajú tvrdé dôkazy.

Ak chcete vyskúšať ginkgo na migrény, je nepravdepodobné, že by vám veľmi uškodilo. Len si buďte vedomí toho, že nemusí nevyhnutne pomôcť.

ZHRNUTIE
Vďaka svojej schopnosti zvyšovať prietok krvi a znižovať zápal môže byť ginkgo účinnou liečbou niektorých typov bolestí hlavy. Je však potrebný ďalší výskum.

10. Ginkgo biloba - Môže zlepšiť príznaky astmy a CHOCHP

Niektoré výskumy naznačujú, že ginkgo môže zlepšiť príznaky astmy a iných zápalových ochorení dýchacích ciest, ako je CHOCHP.

Pripisuje sa to protizápalovým zlúčeninám v ginku, ktoré môžu umožniť zníženie zápalu dýchacích ciest a zvýšenie kapacity pľúc.

V jednej staršej štúdii na 75 osobách sa hodnotilo používanie extraktu z ginka popri liečbe glukokortikosteroidmi na zvládnutie príznakov astmy.

Hladiny zápalových zlúčenín v slinách tých, ktorí dostávali ginkgo, boli výrazne nižšie ako u tých, ktorí dostávali len tradičné lieky.

V ďalšej štúdii z roku 2013 sa na 100 osobách hodnotilo používanie zmesi čínskych bylín, ktorá obsahovala ginkgo, na liečbu príznakov CHOCHP.

Tí, ktorí používali bylinný vzorec, zaznamenali pri 3-mesačnom sledovaní výrazné zníženie kašľa a bronchitídy v porovnaní s kontrolnou skupinou.

V tejto chvíli nie je možné určiť, či toto zlepšenie možno pripísať samotnému ginkgu, alebo či išlo o synergický účinok ostatných bylín použitých v receptúre liečebnej skupiny.

Hoci sú tieto výsledky povzbudivé, je potrebný ďalší výskum tohto špecifického použitia ginka.

ZHRNUTIE
Ginkgo môže liečiť príznaky spojené s ochoreniami dýchacích ciest vďaka svojim protizápalovým účinkom. Je potrebný ďalší výskum.

11. Ginkgo biloba - Znižuje príznaky PMS

Predbežný výskum naznačuje, že ginkgo môže pomôcť liečiť fyzické aj psychické príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS).

Jedna staršia štúdia na 85 vysokoškolákoch odhalila 23 % zníženie hlásených príznakov PMS pri konzumácii ginka.

Zaujímavé je, že v skupine užívajúcej placebo v tejto štúdii tiež došlo k miernemu zníženiu príznakov PMS, hoci bolo oveľa nižšie, približne 8,8 %.

Na lepšie pochopenie príčinnej súvislosti medzi ginkgom a príznakmi PMS je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Ginko môže pomôcť znížiť príznaky PMS, ale je potrebný ďalší výskum.

12. Ginkgo biloba - Lieči sexuálne dysfunkcie

Niektoré zdroje uvádzajú, že ginkgo môže liečiť problémy súvisiace so sexuálnou dysfunkciou, ako je erektilná dysfunkcia alebo nízke libido.

Ginko má schopnosť zlepšovať hladinu oxidu dusnatého v krvi, ktorý zlepšuje krvný obeh prostredníctvom rozšírenia ciev.

V dôsledku toho môže byť ginkgo užitočné aj pri liečbe rôznych príznakov sexuálnej dysfunkcie tým, že zlepšuje prietok krvi do týchto oblastí tela.

Niektoré výskumy skúmali použitie ginka na liečbu sexuálnych dysfunkcií spôsobených užívaním antidepresív (SSRI). Výsledky ukázali, že ginkgo nebolo v týchto prípadoch účinnejšie ako placebo.

Okrem toho môže dôjsť k interakcii medzi ginkgom a liekmi SSRI, čo by mohlo spôsobiť ich nižšiu účinnosť.

V jednej štúdii z roku 2008 sa hodnotilo použitie ginka na zvýšenie sexuálnej túžby a spokojnosti u žien, ktoré súčasne podstupovali sexuálnu psychoterapiu.

Kombinácia ginkga a terapie bola účinná počas dlhšieho obdobia v porovnaní s placebom, ale samotný doplnok ginkga účinný nebol.

Zdôvodnenie používania ginka na liečbu sexuálnych dysfunkcií má zmysel, ale výskum ho v súčasnosti nepodporuje.

ZHRNUTIE
Ginko môže zlepšiť príznaky sexuálnej dysfunkcie vďaka svojmu vplyvu na prietok krvi. Výskum však nepreukázal jeho účinnosť.

Potenciálne vedľajšie účinky Ginkgo biloba

Pred zaradením ginka do svojho jedálnička je dôležité poradiť sa s lekárom.

Pre väčšinu dospelých je riziko spojené s užívaním ginka relatívne nízke, ale existujú prípady, v ktorých by ginkgo mohlo spôsobiť vážne poškodenie.

Ak ste alergickí na rastliny, ktoré obsahujú alkylfenoly, alebo užívate niektoré lieky, ginko by ste nemali užívať.

Medzi možné vedľajšie účinky patria:

  • nevoľnosť
  • hnačka
  • závraty
  • bolesti hlavy
  • bolesť žalúdka
  • vyrážka/alergická reakcia

Ginko má potenciál nepriaznivo interagovať s niektorými liekmi. Niektoré interakcie by mohli zvýšiť riziko krvácania.

Medzi možné nežiaduce interakcie s liekmi patria:

  • lieky na riedenie krvi (warfarín, aspirín)
  • SSRI/MAOI/antidepresíva (Prozac, Zoloft)
  • NSAIDS (ibuprofén, naproxón)

Dávkovanie a formy doplnku Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je komerčne dostupná v nasledujúcich formách:

  • kapsuly
  • tablety
  • tekuté extrakty
  • sušené listy/čaj

Väčšina súčasných výskumov odráža výsledky používané s purifikovaným extraktom z ginka. Nejedzte surové semená ginka, pretože sú jedovaté.

Jedným z obmedzení štúdií o ginku je, že nepoužívali štandardizované dávkovanie.

Zdá sa však, že väčšina dôkazov podporuje bezpečnosť užívania 120-160 mg rozdelených do niekoľkých dávok počas dňa.

Maximálna dávka nie je jasne definovaná, ale je rozumné začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať, aby sa zabezpečila tolerancia.

Väčšina výskumov nehodnotila dávky vyššie ako 600 mg denne, takže pravdepodobne nie je dobrý nápad toto množstvo prekračovať.

Okrem toho majte na pamäti, že môže trvať niekoľko týždňov, kým začnete pozorovať nejaké účinky.

ZHRNUTIE
Ginkgo sa dodáva v rôznych formách a zdá sa, že najúčinnejšie je, ak sa užíva v niekoľkých dávkach počas dňa, ktoré spolu predstavujú 120-160 mg.

Záver

Ginkgo biloba má silné protizápalové a antioxidačné schopnosti a schopnosť zlepšovať krvný obeh.

Tieto vlastnosti majú potenciál ovplyvniť mnohé telesné systémy a ochorenia, hoci veda má ešte stále čo doháňať.

Hoci sa ginkgo používa už stáročia, nie je úplne jasné, ako funguje. Mnohé z dostupných výskumov sú nekonzistentné alebo nepresvedčivé, a to je dôležité mať na pamäti.

Ako pri každom bylinnom doplnku, aj pri ginkgu existujú riziká. Ginko by mohlo viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, ak ste alergický alebo užívate určité lieky.

Ak uvažujete o zaradení ginka do svojho režimu, určite sa najprv poraďte s lekárom.

Späť do obchodu