10 potravín, ktoré môžu oslabiť váš imunitný systém

Obsah:

  • 10 potravín, ktoré môžu oslabiť váš imunitný systém
  • Záver

Vaša strava ovplyvňuje to, ako sa cítite a ako dobre funguje vaše telo.

Zatiaľ čo strava bohatá na živiny a dobre vyvážená strava podporuje váš imunitný systém, strava s nízkym obsahom živín a vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín oslabuje imunitné funkcie.

Tento článok uvádza 10 potravín, ktoré môžu oslabovať váš imunitný systém.

imunitny system

10 potravín, ktoré môžu oslabiť váš imunitný systém

1. Pridaný cukor

Niet pochýb o tom, že obmedzenie množstva pridaného cukru podporuje vaše celkové zdravie a funkciu imunitného systému.

Potraviny, ktoré výrazne zvyšujú hladinu cukru v krvi, ako napríklad potraviny s vysokým obsahom pridaných cukrov, zvyšujú produkciu zápalových proteínov, ako sú tumor nekróza alfa, C-reaktívny proteín a interleukín, ktoré negatívne ovplyvňujú funkciu imunitného systému .

To je obzvlášť dôležité u ľudí s cukrovkou, pretože tí môžu mať zvýšenú hladinu cukru v krvi dlhšie ako ľudia s dobre regulovanou hladinou cukru v krvi.

Navyše vysoká hladina cukru v krvi môže potlačiť reakciu neutrofilov a fagocytov, dvoch typov imunitných buniek, ktoré pomáhajú chrániť pred infekciami.

Okrem toho sa ukázalo, že vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť funkciu črevnej bariéry a spôsobiť nerovnováhu črevných baktérií, čo môže zmeniť imunitnú odpoveď a zvýšiť náchylnosť organizmu na infekcie.

Napríklad štúdia z roku 2012 na 562 starších dospelých osobách ukázala, že tí, ktorí mali zvýšenú hladinu cukru v krvi, mali aj nižšiu imunitnú odpoveď a vyššiu hladinu zápalového markera CRP.

Podobne aj mnohé ďalšie štúdie spájajú vysokú hladinu cukru v krvi so zhoršenou imunitnou odpoveďou u ľudí s cukrovkou aj bez nej.

Okrem toho strava s vysokým obsahom pridaného cukru môže u niektorých skupín obyvateľstva zvyšovať náchylnosť na niektoré autoimunitné ochorenia vrátane reumatoidnej artritídy.

Obmedzenie príjmu potravín a nápojov s vysokým obsahom pridaného cukru vrátane zmrzliny, koláčov, sladkostí a sladkých nápojov môže zlepšiť váš celkový zdravotný stav a podporiť zdravú funkciu imunitného systému.

ZHRNUTIE
Štúdie spájajú vysokú hladinu cukru v krvi so zhoršenou imunitnou odpoveďou. Obmedzenie príjmu sladkých potravín a nápojov môže podporiť lepšie riadenie hladiny cukru v krvi a imunitnú odpoveď.

2. Slané potraviny

Slané potraviny, ako sú čipsy, mrazené večere a rýchle občerstvenie, môžu zhoršiť imunitnú odpoveď vášho organizmu, pretože strava s vysokým obsahom soli môže vyvolať zápal tkanív a zvýšiť riziko autoimunitných ochorení.

V štúdii z roku 2016 6 zdravých mužov najprv konzumovalo 12 gramov soli denne počas 50 dní. Potom nasledovalo približne 50 dní konzumácie 9 gramov soli denne a následne konzumácia 6 gramov denne počas podobného obdobia. Napokon konzumovali 12 gramov denne počas ďalších 30 dní .

Pri diéte s vysokým obsahom soli, ktorá obsahovala 12 gramov denne, mali muži vyššie hladiny bielych krviniek nazývaných monocyty a zápalových markerov IL-23 a IL-6. Mali tiež nižšiu hladinu protizápalového proteínu IL-10, čo svedčí o nadmernej imunitnej reakcii.

Soľ môže tiež inhibovať normálnu funkciu imunitného systému, potláčať protizápalovú reakciu, meniť črevné baktérie a podporovať tvorbu imunitných buniek, ktoré sa podieľajú na patogenéze autoimunitných ochorení .

Vedci sa totiž domnievajú, že nadmerný príjem soli môže súvisieť s nárastom autoimunitných ochorení v západných krajinách.

Okrem toho sa ukázalo, že nadmerná konzumácia soli zhoršuje existujúce autoimunitné ochorenia, ako sú ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, reumatoidná artritída a lupus.

Zníženie príjmu kuchynskej soli a potravín s vysokým obsahom soli preto môže prospieť vašej imunitnej funkcii.

ZHRNUTIE
Štúdie ukazujú, že vysoký príjem soli môže zhoršiť normálnu funkciu imunitného systému, podporiť zápal a zvýšiť vašu náchylnosť na autoimunitné ochorenia.

aimunitny system

3. Potraviny s vysokým obsahom omega-6 tukov

Vaše telo potrebuje na svoje fungovanie tuky omega-6 aj omega-3.

Západná strava má tendenciu obsahovať veľa omega-6 tukov a málo omega-3 tukov. Táto nerovnováha sa spája so zvýšeným rizikom ochorení a pravdepodobne aj s poruchami imunitného systému.

Zdá sa, že strava s vysokým obsahom omega-6 tukov podporuje expresiu prozápalových proteínov, ktoré môžu oslabovať imunitnú odpoveď, zatiaľ čo strava s vyšším obsahom omega-3 tukov znižuje produkciu týchto proteínov a posilňuje imunitné funkcie.

Štúdie na ľuďoch s obezitou navyše naznačujú, že vysoký príjem tukov omega-6 v strave môže viesť k poruchám imunitnej funkcie a zvyšovať riziko niektorých ochorení, ako je astma a alergická nádcha.

Vzťah medzi omega-6 tukmi a imunitnou odpoveďou je však komplikovaný a je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

Bez ohľadu na to vedci odporúčajú udržiavať zdravú rovnováhu tukov omega-6 a omega-3, za ktorú sa považuje pomer približne 1:1 až 4:1, aby sa podporilo celkové zdravie.

To znamená konzumovať viac potravín s vysokým obsahom omega-3 tukov, ako sú losos, makrela, sardinky, vlašské orechy a chia semienka, a menej potravín s vysokým obsahom omega-6 tukov, ako sú slnečnicový repkový olej, kukuričný olej a sójový olej.

ZHRNUTIE
Konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na omega-3 a menšieho množstva potravín bohatých na omega-6 môže podporiť optimálnu funkciu imunitného systému.

4. Vyprážané potraviny

Vyprážané potraviny majú vysoký obsah skupiny molekúl nazývaných konečné produkty pokročilej glykácie (AGE). AEG vznikajú pri reakcii cukrov s bielkovinami alebo tukmi počas varenia pri vysokej teplote, napríklad pri vyprážaní.

Ak je ich hladina v tele príliš vysoká, AGEs môžu prispievať k zápalom a poškodeniu buniek.

Predpokladá sa, že AGEs oslabujú imunitný systém viacerými spôsobmi vrátane podpory zápalu, vyčerpania antioxidačných mechanizmov vášho tela, vyvolania bunkovej dysfunkcie a negatívneho vplyvu na črevné baktérie.

Vedci sa preto domnievajú, že strava s vysokým obsahom AGE môže zvyšovať náchylnosť na ochorenia, ako je malária, a zvyšovať riziko ochorení, ako je metabolický syndróm, niektoré druhy rakoviny a srdcové choroby .

Obmedzenie vyprážaných potravín, ako sú hranolky, zemiakové lupienky, vyprážané kurča, vyprážaný steak, vyprážaná slanina a vyprážané ryby, zníži príjem AGEs .

ZHRNUTIE
Vyprážané jedlá nie sú dobré pre celkové zdravie a môžu spôsobiť poruchy imunitného systému. Smažené potraviny majú vysoký obsah AGEs a mali by sa obmedziť v každej zdravej strave.

5. Spracované a zuhoľnatené mäso

Podobne ako vyprážané potraviny, aj spracované a zuhoľnatené mäso má vysoký obsah AGEs.

Napríklad štúdia, ktorá analyzovala obsah AGE v 549 potravinách, zistila, že najvyšší obsah AGE má vyprážaná slanina, pečené hot-dogy, pečené kuracie stehná s kožou a grilovaný steak .

Spracované mäso má tiež vysoký obsah nasýtených tukov. Niektoré výskumy naznačujú, že strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a nízkym obsahom nenasýtených tukov môže prispievať k dysfunkcii imunitného systému.

Navyše strava s vysokým obsahom nasýtených tukov môže prispievať k systémovému zápalu a poškodzovať funkciu imunitného systému.

Okrem toho sa vysoký príjem spracovaného mäsa a údenín spája s rôznymi ochoreniami vrátane rakoviny hrubého čreva.

ZHRNUTIE
Strava s vysokým obsahom spracovaného mäsa a mäsa pripravovaného pri vysokých teplotách je spojená so zvýšeným rizikom ochorení a môže poškodiť váš imunitný systém.

6. Rýchle občerstvenie

Rýchle občerstvenie je spojené s mnohými negatívnymi zdravotnými následkami. Jeho príliš častá konzumácia môže tiež poškodiť váš imunitný systém.

Strava s vysokým obsahom rýchleho občerstvenia a vysoko spracovaných potravín môže vyvolať zápal, zvýšiť priepustnosť čriev a spôsobiť nerovnováhu baktérií v črevách, čo všetko môže negatívne ovplyvniť vaše imunitné zdravie.

Rýchle občerstvenie môže obsahovať aj chemické látky bis(2-etylhexyl) ftalát (DEHP) a diizononyl ftalát (DiNP), čo sú dva typy ftalátov. Ftaláty sa môžu do rýchleho občerstvenia vylúhovať napríklad prostredníctvom obalov alebo plastových rukavíc, ktoré sa používajú pri príprave jedla .

Ftaláty sú známe tým, že narúšajú endokrinný alebo hormonálny systém vášho tela. Môžu tiež zvýšiť produkciu zápalových proteínov, ktoré môžu oslabiť vašu imunitnú odpoveď na patogény a spôsobiť poruchy imunitnej regulácie.

Okrem toho môžu ftaláty znížiť rozmanitosť črevných baktérií, čo môže negatívne ovplyvniť váš imunitný systém.

ZHRNUTIE
Obmedzte príjem rýchleho občerstvenia na minimum. Ich nadmerná konzumácia je spojená so zdravotnými rizikami a môže poškodiť váš imunitný systém.

7. Potraviny, ktoré obsahujú určité prídavné látky

Mnohé potraviny, najmä ultra-spracované potraviny, obsahujú prídavné látky na zlepšenie trvanlivosti, textúry a chuti. Niektoré z nich môžu negatívne ovplyvniť vašu imunitnú odpoveď.

Napríklad niektoré emulgátory, ktoré sa pridávajú do spracovaných potravín na zlepšenie textúry a trvanlivosti, môžu zmeniť črevné baktérie, poškodiť sliznicu čreva a vyvolať zápal, čo všetko môže spôsobiť poruchy imunitného systému .

Karboxymetylcelulóza (CMC) a polysorbát-80 (P80) sú bežne používané emulgátory, ktoré boli v štúdiách na hlodavcoch spojené s poruchou imunitného systému.

Podobne štúdie na ľuďoch a zvieratách ukázali, že bežná prídavná látka karagenan môže vyvolávať črevný zápal a inhibovať imunitnú odpoveď, hoci na lepšie pochopenie týchto účinkov je potrebný ďalší výskum.

Napokon, kukuričný sirup, soľ, umelé sladidlá a prírodná prídavná látka v potravinách citrát môžu tiež negatívne ovplyvniť váš imunitný systém .

ZHRNUTIE
Mimoriadne spracované potraviny obsahujú prídavné látky, ako sú emulgátory, zahusťovadlá a sladidlá, ktoré môžu ovplyvniť funkciu imunitného systému.

8. Vysoko rafinované sacharidy

Príliš častá konzumácia vysoko rafinovaných sacharidov, ako je biely chlieb a sladké pečivo, môže poškodiť váš imunitný systém.

Ide o typy potravín s vysokým glykemickým indexom, ktoré spôsobujú prudký nárast hladiny cukru a inzulínu v krvi, čo môže viesť k zvýšenej produkcii voľných radikálov a zápalových proteínov, ako je CRP.

Navyše strava bohatá na rafinované sacharidy môže zmeniť črevné baktérie, čo môže negatívne ovplyvniť váš imunitný systém.

Výber výživných zdrojov sacharidov s vysokým obsahom vlákniny, ako je škrobová zelenina, ovos, ovocie a strukoviny, namiesto rafinovaných sacharidov je rozumný na podporu zdravia imunity.

ZHRNUTIE
Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov môže nepriaznivo ovplyvniť váš imunitný systém. Výber výživnejších zdrojov sacharidov, ako je ovocie a škrobová zelenina, je lepšou voľbou pre vaše celkové zdravie.

9. Niektoré potraviny s vysokým obsahom tuku

Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov a nízkym obsahom nenasýtených tukov sa spája s poruchami imunitného systému.

Vysoký príjem nasýtených tukov môže aktivovať určité signálne dráhy, ktoré vyvolávajú zápal, a tým potláčajú funkciu imunitného systému. Strava s vysokým obsahom tukov môže tiež zvýšiť vašu náchylnosť na infekcie tým, že potláča imunitný systém a funkciu bielych krviniek .

Štúdie na hlodavcoch navyše naznačili, že diéta s vysokým obsahom tuku môže spôsobiť zmeny črevných baktérií a poškodiť črevnú výstelku, čo môže zvýšiť riziko infekcie a ochorenia .

Vedci stále skúmajú, ako rôzne mastné kyseliny ovplyvňujú imunitný systém, a je potrebné vykonať ďalšie štúdie na ľuďoch.

Napriek tomu je vyvážená strava s vysokým obsahom vlákniny a zdravých zdrojov tukov pravdepodobne dobrým spôsobom, ako podporiť zdravie imunitného systému.

ZHRNUTIE
Konzumácia stravy s vysokým obsahom nasýtených tukov môže zhoršiť funkciu imunitného systému. Dodržiavanie vyváženej stravy s vysokým obsahom vlákniny je pravdepodobne dobrým spôsobom podpory zdravia imunitného systému.

10. Umelo sladené potraviny a nápoje

Niektoré umelé sladidlá sa spájajú so zmeneným zložením črevných baktérií, zvýšeným zápalom v črevách a otupenou imunitnou odpoveďou .

Čoraz viac dôkazov naznačuje, že umelé sladidlá vrátane sukralózy a sacharínu môžu vyvolávať nerovnováhu črevných baktérií. Niektorí vedci predpokladajú, že nadmerné používanie umelých sladidiel môže byť škodlivé pre zdravie imunitného systému.

Okrem toho niektoré výskumy na hlodavcoch a obmedzené prípadové štúdie na ľuďoch tiež naznačujú, že vysoký príjem umelých sladidiel môže prispievať k progresii autoimunitných ochorení. Je však potrebný ďalší výskum.

Napriek tomu sa nie všetky štúdie zhodujú a niektoré ukázali, že mierny denný príjem týchto sladidiel nespôsobuje zmeny v črevných baktériách alebo imunitných funkciách .

ZHRNUTIE
Umelé sladidlá sa spájajú so zmenami črevných baktérií, ktoré môžu poškodiť imunitné funkcie. Okrem toho niektoré výskumy naznačujú, že vysoký príjem môže prispievať k progresii autoimunitných ochorení.

Záver

Svoj imunitný systém môžete podporiť zdravým životným štýlom.

To znamená obmedziť potraviny a nápoje s vysokým obsahom pridaných cukrov a soli, spracované mäso a vyprážané jedlá, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na imunitné funkcie vášho organizmu.

Na podporu imunitného systému je najlepšie dodržiavať vyváženú stravu bohatú na celé potraviny s vysokým obsahom živín a čo najviac obmedziť príjem ultra-spracovaných potravín.

Späť do obchodu