Crohnova choroba: Príznaky, príčiny, liečba

1. Čo je Crohnova choroba?

2. Príznaky Crohnovej choroby

3. Typy Crohnovej choroby

4. Príčiny Crohnovej choroby

5. Rizikové faktory Crohnovej choroby

6. Diagnostika Crohnovej choroby

7. Štádiá Crohnovej choroby 

8. Liečba Crohnovej choroby

9. Prognóza Crohnovej choroby

 


1. Čo je Crohnova choroba?

Crohnova choroba je ochorenie, ktoré spôsobuje opuch alebo zápal v časti vášho tráviaceho systému. Môže postihnúť ktorúkoľvek časť vášho tráviaceho traktu, ale najčastejšie sa týka tenkého a hrubého čreva.

Na Crohnovu chorobu neexistuje liek, ale liečba môže zmierniť vaše príznaky a pomôcť vám užívať si plnohodnotný, aktívny život.

2. Príznaky Crohnovej choroby

Ľudia s Crohnovou chorobou môžu mať intenzívne príznaky, po ktorých nasledujú obdobia bez príznakov, ktoré môžu trvať týždne alebo roky. Príznaky závisia od toho, kde sa ochorenie vyskytuje a aké je závažné.

Aké sú prvé príznaky Crohnovej choroby?

Prvé príznaky Crohnovej choroby sa dajú ľahko zameniť za iné ochorenia. Môžu zahŕňať napr:

  • Časté hnačky
  • Bolesť a citlivosť brucha
  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
  • Krv v stolici
  • Ďalšie príznaky Crohnovej choroby

Pri postupujúcej chorobe si môžete všimnúť:

  • Nevoľnosť
  • Únava
  • Bolesť kĺbov
  • Horúčka
  • Dlhotrvajúca hnačka, často krvavá a s hlienom alebo hnisom
  • Strata hmotnosti
  • Vredy v ústach

Crohnova choroba- Priznaky, príčiny, liečba

3. Typy Crohnovej choroby

Existuje päť typov Crohnovej choroby podľa toho, ktorá časť vášho tráviaceho traktu je postihnutá.


1. Ileokolitída, najčastejšia forma Crohnovej choroby, zahŕňa vaše hrubé črevo a poslednú časť tenkého čreva (nazývanú ileum alebo terminálne ileum).
2. Crohnova kolitída alebo granulomatózna kolitída postihuje len vaše hrubé črevo.
3. Gastroduodenálna Crohnova choroba postihuje váš žalúdok a prvú časť tenkého čreva (nazývanú dvanástnik).
5. Ileitída postihuje vaše ileum.
6. Jejunoileitída spôsobuje malé oblasti zápalu v hornej polovici vášho tenkého čreva (nazývaného jejunum).


4. Príčiny Crohnovej choroby

Lekári si nie sú istí, čo spôsobuje Crohnovu chorobu. Niektorí ľudia ju považujú za autoimunitné ochorenie. Výskum naznačuje, že k dlhodobému zápalu nemusí dôjsť preto, že váš imunitný systém napadne vaše vlastné telo, ale preto, že napadne neškodný vírus, baktérie alebo potravu v čreve.

Je Crohnova choroba nákazlivá?

Hoci jej príčiny nie sú jasné, nemôže sa šíriť z človeka na človeka.

aaprobiotika


5. Rizikové faktory Crohnovej choroby

 

Niekoľko vecí môže zvýšiť pravdepodobnosť, že dostanete Crohnovu chorobu:

 

1. Gény. Crohnova choroba je často dedičná. Približne 20 % ľudí, ktorí ju majú, má blízkeho príbuzného s Crohnovou chorobou. 
2. Vek. Hoci môže postihnúť ľudí každého veku, väčšinou ide o ochorenie mladých ľudí. Väčšina ľudí je diagnostikovaná pred 30. rokom života, ale ochorenie môže postihnúť aj ľudí po 50., 60., 70. roku života alebo aj v neskoršom veku.
3. Fajčenie. Toto je jeden z rizikových faktorov, ktorý sa dá ľahko kontrolovať. Fajčenie môže Crohnovu chorobu zhoršiť a zvýšiť pravdepodobnosť, že budete potrebovať operáciu.
4. Lieky. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako sú ibuprofén, naproxén a podobné lieky, nespôsobujú Crohnovu chorobu, ale môžu viesť k zápalu čriev, ktorý ju zhoršuje.
5. Kde žijete. Ľudia, ktorí žijú v mestských oblastiach alebo v priemyselne rozvinutých krajinách, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú Crohnovu chorobu.
6. Strava. Ak jete veľa potravín s vysokým obsahom tuku alebo spracovaných potravín, vaše šance sa môžu zvýšiť.
7. Infekcia. Medzi baktérie spojené s Crohnovou chorobou patrí Mycobacterium aviumparatuberculosis, ktorá spôsobuje podobné ochorenie u dobytka, spolu s typom Escherichia coli.

 Epidemiológia Crohnovej choroby

 Ochorenie sa najčastejšie vyskytuje v Severnej Amerike a západnej Európe, kde postihuje 100 - 300 ľudí z každých 100 000.

 V USA ňou trpí viac ako pol milióna ľudí. Výskumníci sa domnievajú, že počet prípadov v USA a niektorých ďalších krajinách narastá.

 Zdá sa, že Crohnova choroba postihuje mužov a ženy v podobnej miere. Najväčšie riziko majú ľudia severoeurópskeho alebo stredoeurópskeho židovského (aškenázskeho) pôvodu.

Crohnova choroba- Príznaky, pričiny, liečba

 

6. Diagnostika Crohnovej choroby

 

Ak máte príznaky Crohnovej choroby, lekár sa pokúsi zistiť, či máte Crohnovu chorobu alebo iné ochorenie, napríklad ulceróznu kolitídu.

 Testy na Crohnovu chorobu

 Váš lekár preskúma vašu anamnézu a porozpráva sa s vami o vašich príznakoch. Potom môže nariadiť niektoré laboratórne testy, ako napr:

  •  krvné testy vrátane krvného obrazu
  • vzorky stolice na vylúčenie infekcií ako príčiny hnačky
  • Zobrazovacie testy:
    1. MAGNETICKÁ REZONANCIA. Tá lekárovi ukáže jasný obraz vnútra vášho tela bez použitia žiarenia.
    2. CT vyšetrenie. Toto vyšetrenie využíva röntgenové žiarenie na vytvorenie podrobných snímok vašich vnútorných orgánov.
    3. Endoskopia. Váš lekár vás môže poslať na jednu z nich ku gastroenterológovi:
    4. Kolonoskopia alebo sigmoidoskopia. Lekár tak získa jasný obraz vašich čriev a môže odobrať vzorku tkaniva na vyšetrenie.

7. Štádiá Crohnovej choroby

Crohnova choroba sa časom často zhoršuje. Endoskopia môže lekárovi ukázať, aký veľký zápal máte v črevách. To mu spolu s vašimi príznakmi pomôže zistiť, v akom štádiu je vaša Crohnova choroba.

Mierna forma Crohnovej choroby

Ľudia s miernou formou Crohnovej choroby majú príznaky ako hnačka, ale nemajú: horúčku, väčší úbytok hmotnosti, príznaky infekcie alebo upchatia čriev


Stredne ťažká až ťažká forma Crohnovej choroby

Spolu s hnačkou a bolesťou alebo citlivosťou brucha môžete mať: horúčku, nevoľnosť alebo vracanie, výrazný úbytok hmotnosti, závažná forma Crohnovej choroby

Toto štádium môže priniesť: zablokovanie alebo infekcie v črevách, príznaky, ktoré nereagujú na liečbu, príznaky na iných miestach ako v tráviacom trakte, napríklad na koži, očiach, kĺboch, pečeni a obličkách.


8. Liečba Crohnovej choroby

Neexistuje jediná liečba, ktorá by bola vhodná pre každého pacienta s Crohnovou chorobou. Vaša liečba bude závisieť od toho, čo spôsobuje vaše príznaky a aké sú závažné. Váš lekár sa bude snažiť zmierniť zápal vo vašom tráviacom trakte a zabrániť tomu, aby ste mali komplikácie.

Lieky na Crohnovu chorobu

Crohnova choroba sa väčšinou lieči liekmi:

  • Protizápalové lieky. Tieto lieky sa používajú len v miernych prípadoch
  • Kortikosteroidy, silnejší typ protizápalových liekov
  • Modifikátory imunitného systému (imunomodulátory)
  • Antibiotiká
  • Biologické lieky
  • Váš lekár vám môže navrhnúť aj výživové doplnky

Približne 66 - 75 % ľudí s Crohnovou chorobou bude potrebovať chirurgický zákrok. Môže pomôcť pri komplikáciách alebo keď lieky nezaberajú. 


Doplnkové a alternatívne možnosti liečby Crohnovej choroby

Keď namiesto lekárskych možností liečby použijete nemedicínske možnosti liečby, nazývajú sa alternatívne liečby. Tie, ktoré sa používajú spolu s lekárskou liečbou, sa nazývajú doplnkové terapie.

Lieky sú hlavnou liečbou Crohnovej choroby, ale mnoho ľudí používa doplnkové terapie, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky.

Patria medzi ne napr:

  • terapie zamerané na duševné a telesné zdravie, ako sú relaxácia, meditácia, hypnóza, akupunktúra, joga a cvičenie
  • doplnky stravy, ako sú omega-3 mastné kyseliny a kurkumín
  • probiotiká, potraviny alebo doplnky stravy obsahujúce mikroorganizmy, ktoré posilňujú "dobré" baktérie v črevách
    liečivé konope

Niektoré veci, ktoré môžete urobiť sami, môžu tiež pomôcť zmierniť príznaky Crohnovej choroby:

  • Vyhnite sa NSAID. Namiesto nich používajte paracetamol.
  • Prestaňte fajčiť. Môže to pomôcť znížiť počet vzplanutí, znížiť množstvo liekov, ktoré potrebujete, a znížiť pravdepodobnosť operácie.
  • Zvládnite stres. Stres nespôsobuje Crohnovu chorobu, ale môže zhoršiť jej príznaky. Vyskúšajte niektorú z vyššie uvedených terapií mysle a tela, napríklad meditáciu alebo jogu.
  • Získajte informácie o najnovších spôsoboch liečby Crohnovej choroby.

aaimunita

 

 

9. Prognóza Crohnovej choroby

Crohnova choroba zvyčajne neskracuje váš život. Väčšina ľudí s Crohnovou chorobou je schopná žiť produktívny a plnohodnotný život, najmä ak dostávajú účinnú liečbu.

Existujúca liečba nedokáže Crohnovu chorobu vyliečiť, ale môže pomôcť zmierniť príznaky, znížiť počet vzplanutí a pomôcť vám vyhnúť sa možným závažným komplikáciám.

Čo môžete očakávať pri Crohnovej chorobe?

Crohnova choroba je celoživotné ochorenie, ktorého priebeh sa u jednotlivých ľudí veľmi líši. Lekári nedokážu predpovedať, ako vás ovplyvní.

Môže mať mierny alebo závažný priebeh. Môžete mať obdobia príznakov, ktoré môžu trvať dni, týždne alebo mesiace, po ktorých môžu nasledovať obdobia remisie, ktoré môžu trvať dni, týždne alebo roky. Často sa nedá predpovedať, kedy budete mať vzplanutie.

Hoci na Crohnovu chorobu neexistuje liek, liečba môže zmierniť príznaky a pomôcť predísť komplikáciám. Spolupracujte so svojím lekárom, aby ste našli správnu liečbu. Správna starostlivosť o seba môže tiež pomôcť minimalizovať vzplanutia a chrániť vaše zdravie

Späť do obchodu