Žihľavka

Obsah:

  •  Čo spôsobuje žihľavku?
  •  Kto je ohrozený žihľavkou?
  • Ako vyzerá žihľavka?
  • Typy žihľavky
  • Hľadanie úľavy: Možnosti liečby žihľavky
  • Dá sa žihľavke predísť?
  • Často kladené otázky ohľadom žihľavky

Žihľavka zvyčajne vzniká ako alergická reakcia na niečo vo vašom prostredí alebo na niečo, čo ste zjedli. Niekedy sa však môže vyskytnúť v dôsledku základného zdravotného problému.

Žihľavka, známa aj ako urtikária, sú svrbiace, vyvýšené rany, ktoré sa nachádzajú na koži. Na svetlejšej pokožke sú zvyčajne červené, ružové alebo telové a na hnedej alebo čiernej pokožke môžu byť telové alebo o niečo svetlejšie či tmavšie ako váš odtieň pokožky.

Niekedy štípu alebo bolia. Vo väčšine prípadov je žihľavka spôsobená alergickou reakciou na lieky alebo potraviny alebo je reakciou na dráždivú látku v prostredí.

Akútna forma sa prejaví náhle po strete s alergénom a zmizne niekedy do pár hodín inokedy do pár dní. Chronická forma pretrváva dlhšie ako 6 týždňov a má vracajúcu sa tendenciu.

V mnohých prípadoch je žihľavka akútnym (dočasným) problémom, ktorý sa dá zmierniť liekmi proti alergii. Väčšina vyrážok zmizne sama. Chronické (pretrvávajúce) prípady, ako aj žihľavka sprevádzaná závažnou alergickou reakciou, však predstavujú väčšie zdravotné problémy.

Čo spôsobuje žihľavku?

Žihľavka je zvyčajne spôsobená alergickou reakciou na niečo, s čím ste sa stretli alebo čo ste prehltli. Keď máte alergickú reakciu, vaše telo začne uvoľňovať histamíny do krvi. Histamíny sú chemické látky, ktoré vaše telo produkuje v snahe brániť sa proti infekcii a iným vonkajším votrelcom.

U niektorých ľudí môžu histamíny spôsobiť opuch, svrbenie a mnohé príznaky, ktoré sa vyskytujú pri žihľavke. Pokiaľ ide o alergény, žihľavku môžu spôsobovať faktory ako peľ, lieky, potraviny, zvieracia srsť a uštipnutie hmyzom.

Žihľavka môže byť spôsobená aj inými okolnosťami ako alergiou. Nie je nezvyčajné, že ľudia majú žihľavku v dôsledku stresu, tesného oblečenia, cvičenia, chorôb alebo infekcií.

Je tiež možné, že sa žihľavka objaví v dôsledku nadmerného vystavenia sa vysokým alebo nízkym teplotám alebo z podráždenia v dôsledku nadmerného potenia. Keďže existuje niekoľko potenciálnych spúšťačov, mnohokrát sa skutočná príčina žihľavky nedá určiť.

Kto je ohrozený žihľavkou?

Ľudia, o ktorých je známe, že majú alergie, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú žihľavku. Riziko vzniku žihľavky vám môže hroziť aj v prípade, že užívate lieky alebo ste nevedomky vystavení veciam, na ktoré môžete byť alergickí, ako sú potraviny alebo peľ. Ak ste už chorí na infekciu alebo máte zdravotné ťažkosti, môžete byť náchylnejší na vznik žihľavky.

Ako vyzerá žihľavka?

Najvýraznejším príznakom žihľavky sú ranky, ktoré sa objavia na koži. Pľuzgiere môžu byť červené, ale môžu mať aj rovnakú farbu ako vaša pokožka. Môžu byť malé a okrúhle, v tvare kruhu alebo veľké a náhodného tvaru. Žihľavka je svrbivá a na postihnutej časti tela sa zvyčajne objavuje v skupinách. Môžu sa zväčšovať, meniť tvar a rozširovať.

Žihľavka môže v priebehu prepuknutia ochorenia zmiznúť alebo sa znovu objaviť. Jednotlivé žihľavové rany môžu trvať od pol hodiny do jedného dňa. Žihľavka môže po stlačení zbelať. Niekedy môžu žihľavky zmeniť tvar alebo sa spojiť a vytvoriť väčšiu vyvýšenú oblasť.

Žihľavka sa môže objaviť na rôznych miestach na tele. Ak sa vám objaví ohnisko žihľavky okolo hrdla alebo na jazyku alebo máte spolu so žihľavkou problémy s dýchaním, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Typy žihľavky

Žihľavka sa môže objaviť ako reakcia na alergickú reakciu alebo nemusí mať identifikovateľnú príčinu.

Alergické reakcie

Najčastejšou príčinou žihľavky sú alergické reakcie. Tie môžu byť spôsobené akýmkoľvek alergénom, na ktorý môžete byť citliví, vrátane:

  • potraviny (napríklad orechy, mlieko a vajcia)
  • srst domácich zvierat
  • peľ
  • roztoče
  • uštipnutia alebo bodnutia hmyzom
  • lieky (predovšetkým antibiotiká, lieky proti rakovine alebo ibuprofén)

Mierne prípady žihľavky spôsobenej alergiou sa zvyčajne liečia dlhodobými alebo krátkodobými liekmi proti alergii a vyhýbaním sa spúšťaču.

Anafylaxia

Anafylaxia je závažná, život ohrozujúca alergická reakcia. Pri tomto stave žihľavku často sprevádzajú ťažkosti s dýchaním, nevoľnosť alebo vracanie, silné opuchy a závraty. Ak máte podozrenie, že sa u vás vyskytla anafylaxia, okamžite volajte tiesňovú linku alebo miestnu záchrannú službu.

Chronická žihľavka

Chronická žihľavka sú pretrvávajúce prípady, ktoré nemusia mať identifikovateľnú príčinu. Tento stav, nazývaný aj chronická žihľavka, sa vyznačuje opakujúcimi sa žihľavkami, ktoré môžu narúšať váš každodenný život. Chronické prípady môžu trvať od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov alebo rokov.

Podozrenie na chronickú žihľavku môžete mať, ak sa u vás objavia rany, ktoré nezmiznú do 6 týždňov. Hoci táto forma žihľavky neohrozuje život, môže byť nepríjemná a ťažko liečiteľná. Chronická žihľavka môže byť aj príznakom základného zdravotného problému, ako napr:

Dermatografizmus

Táto forma akútnej žihľavky sa považuje za miernu. Spôsobuje ju nadmerné škrabanie alebo nepretržitý tlak na kožu. Dermatografizmus zvyčajne sám vyprchá v krátkom čase bez liečby.

Žihľavka vyvolaná teplotou

Niekedy môžu zmeny teploty vyvolať žihľavku u ľudí, ktorí sú na takéto zmeny citliví. Žihľavka vyvolaná chladom sa môže objaviť z vystavenia studenej vode alebo vzduchu, zatiaľ čo telesné teplo z fyzickej aktivity môže spôsobiť žihľavku vyvolanú cvičením. Vystavenie slnečnému žiareniu alebo soláriu môže u niektorých ľudí vyvolať aj solárnu žihľavku.

Žihľavka vyvolaná infekciou

Vírusové aj bakteriálne infekcie môžu spôsobiť žihľavku. Medzi bežné bakteriálne infekcie spôsobujúce žihľavku patria infekcie močových ciest a angína. Vírusy, ktoré spôsobujú infekčnú mononukleózu (mono), hepatitídu a prechladnutie, často spôsobujú žihľavku.

abalicky

Hľadanie úľavy: Možnosti liečby žihľavky

Prvým krokom k liečbe je zistiť, či skutočne máte žihľavku. Vo väčšine prípadov lekár dokáže určiť, či máte žihľavku, na základe fyzikálneho vyšetrenia. Na vašej koži sa objavia známky zaparenín, ktoré sú spojené so žihľavkou.

Lekár môže tiež vykonať krvné testy alebo kožné testy, aby zistil, čo mohlo spôsobiť vašu žihľavku - najmä ak bola vaša žihľavka dôsledkom alergickej reakcie.

Ak sa u vás vyskytne mierny prípad žihľavky, ktorý nesúvisí s alergiou alebo iným zdravotným stavom, možno nebudete potrebovať liečbu na predpis. Za týchto okolností vám lekár môže navrhnúť, aby ste našli dočasnú úľavu tým, že:

  • užívanie antihistaminík, ako je difenhydramín (Benadryl) alebo cetirizín (Zyrtec)
  • vyhýbanie sa dráždeniu danej oblasti
  • vyhýbanie sa horúcej vode, ktorá môže žihľavku zhoršiť
  • chladný alebo vlažný kúpeľ s koloidnými ovsenými vločkami alebo jedlou sódou

Dá sa žihľavke predísť?

Jednoduché zmeny vo vašom životnom štýle vám môžu pomôcť predísť tomu, aby sa žihľavka v budúcnosti znovu objavila. Ak máte alergiu a viete, ktoré látky môžu spôsobiť alergickú reakciu, lekár vám navrhne, aby ste sa vyhli akémukoľvek možnému vystaveniu týmto faktorom. Ďalšou možnosťou, ktorá vám môže pomôcť znížiť riziko opätovného výskytu žihľavky, je očkovanie proti alergii.

Ak ste nedávno mali žihľavku, vyhýbajte sa pobytu v oblastiach s vysokou vlhkosťou alebo noseniu tesného oblečenia.

Často kladené otázky ohľadom žihľavky

Nižšie sú uvedené niektoré z najčastejšie kladených otázok týkajúcich sa žihľavky.

Je žihľavka nákazlivá?

Nie, žihľavka nie je nákazlivá a nemôže sa šíriť z jednej osoby na druhú.

Znamená žihľavka, že som na niečo alergický?

V mnohých prípadoch je žihľavka dôsledkom alergickej reakcie na niečo, čomu ste boli vystavení, napríklad na niektoré lieky alebo peľ. Môže ju tiež spôsobiť infekcia, stres alebo nosenie príliš tesného oblečenia. Ak máte žihľavku, ktorá pretrváva dlhšie ako niekoľko dní, obráťte sa na lekára, aby zistil, či je potrebné vykonať alergologické vyšetrenie na určenie príčiny vašich príznakov.

Ako dlho trvá žihľavka?

Prepuknutie žihľavky môže trvať od niekoľkých hodínDôveryhodný zdroj až po týždeň alebo dvaDôveryhodný zdroj. Ak je žihľavka dôsledkom alergickej reakcie, môže trvať dlhšie a vyžadovať si lekárske ošetrenie. V niektorých prípadoch môže chronická žihľavka trvať mesiace alebo dokonca roky. Ak sa u vás vyskytne žihľavka, ktorá sama nezmizne, poraďte sa s lekárom.

Existujú nejaké domáce lieky na žihľavku?

Áno, existuje niekoľko domácich prostriedkov, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky žihľavky. Jednou z možností je užívanie antihistaminika, ako aj chladný alebo vlažný kúpeľ s koloidnou ovsenou kašou alebo jedlou sódou. Vyhnite sa horúcej vode, pretože tá môže žihľavku zhoršiť. Snažte sa tiež vyhýbať akýmkoľvek potenciálnym dráždivým látkam alebo alergénom, ktoré mohli žihľavku spôsobiť.

Čo môžete očakávať?
Hoci žihľavka môže byť svrbivá a nepríjemná, zvyčajne nie je závažná a po určitom čase zmizne. Majte však na pamäti, že keď niektoré žihľavky zmiznú, môžu sa objaviť nové.

Mierne prípady žihľavky sa považujú za neškodné. Žihľavka môže byť nebezpečná, ak máte závažnú alergickú reakciu a opuchne vám hrdlo. Okamžitá liečba závažného prípadu žihľavky je dôležitá pre dobré vyhliadky.

Späť do obchodu