Hyperhidróza-nadmerné potenie

Obsah:

  • Symptómy nadmerného potenia
  • Príčiny nadmerného potenie
  • Komplikácie nadmerného potenia
  • Diagnostika nadmerného potenia
  • Liečba nadmerného potenia

Hyperhidróza je nadmerné potenie, ktoré nie vždy súvisí s teplom alebo cvičením. Môžete sa potiť tak veľmi, že vám pot presiakne cez oblečenie alebo vám kvapká z rúk. Silné potenie môže narušiť váš deň a spôsobiť spoločenskú úzkosť a rozpaky.

Liečba hyperhidrózy zvyčajne pomáha. Často sa začína antiperspirantmi. Ak tieto nepomáhajú, možno budete musieť vyskúšať rôzne lieky a terapie. V závažných prípadoch vám lekár môže navrhnúť operáciu na odstránenie potných žliaz alebo odpojenie nervov súvisiacich s produkciou príliš veľkého množstva potu.

Symptómy nadmerného potenia

Hlavným príznakom hyperhidrózy je silné potenie. Toto potenie presahuje potenie z pobytu v horúcom prostredí, cvičenia alebo pocitu úzkosti či stresu. Typ hyperhidrózy, ktorý zvyčajne postihuje ruky, nohy, podpazušie alebo tvár, spôsobuje aspoň jednu epizódu týždenne, keď ste v bdelom stave. A potenie sa zvyčajne vyskytuje na oboch stranách tela.

Príčiny nadmerného potenia

Potné žľazy

Potenie je mechanizmus tela na ochladzovanie. Nervový systém automaticky spúšťa potné žľazy, keď sa zvýši telesná teplota. K poteniu dochádza aj vtedy, keď ste nervózni, najmä na dlaniach.

Primárna hyperhidróza je spôsobená chybnými nervovými signálmi, ktoré spúšťajú nadmernú aktivitu ekkrinných potných žliaz. Zvyčajne postihuje dlane, chodidlá, podpazušie a niekedy aj tvár.

Pre tento typ hyperhidrózy neexistuje žiadna lekárska príčina. Môže sa vyskytovať v rodinách.

Sekundárna hyperhidróza je spôsobená základným zdravotným stavom alebo užívaním niektorých liekov, ako sú lieky proti bolesti, antidepresíva a niektoré lieky na cukrovku a hormonálne lieky. Tento typ hyperhidrózy môže spôsobiť potenie po celom tele. Medzi stavy, ktoré ju môžu spôsobovať, patria:

Komplikácie nadmerného potenia

Medzi komplikácie hyperhidrózy patria:

  • Infekcie. Ľudia, ktorí sa veľa potia, sú náchylnejší na kožné infekcie.
  • Sociálne a emocionálne účinky. Lepkavé alebo kvapkajúce ruky a oblečenie nasiaknuté potom môžu byť trápne.

Váš stav môže mať vplyv na dosahovanie pracovných a vzdelávacích cieľov.

Diagnostika nadmerného potenia

Diagnostika hyperhidrózy môže začať tým, že sa vás poskytovateľ zdravotnej starostlivosti opýta na vašu anamnézu a príznaky. Možno bude potrebné aj fyzikálne vyšetrenie alebo testy na ďalšie posúdenie príčiny vašich príznakov.

Laboratórne testy

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť krvné, močové alebo iné laboratórne testy, aby zistil, či je vaše potenie spôsobené iným zdravotným stavom, napríklad nadmernou činnosťou štítnej žľazy (hypertyreóza) alebo nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykémia).

Testy na potenie

  • Termoregulačný potný test
  • Potný test

Alebo môžete potrebovať test, ktorý presne určí oblasti potenia a vyhodnotí, aký závažný je váš stav. Dva takéto testy sú jódovo-škrobový test a potný test.

Liečba nadmerného potenia

Liečba hyperhidrózy sa môže začať liečbou stavu, ktorý ju spôsobuje. Ak sa príčina nenájde, liečba sa zameriava na kontrolu silného potenia. Ak nové návyky sebaobsluhy nezlepšia vaše príznaky, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť jednu alebo viacero z nasledujúcich liečebných metód. Aj keď sa vaše potenie po liečbe zlepší, môže sa opakovať.

Lieky

Medzi lieky používané na liečbu hyperhidrózy patria:

  • Antiperspirant na predpis. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať antiperspirant s obsahom chloridu hlinitého. Aplikujte ho na suchú pokožku pred spaním. Potom si prípravok po vstávaní zmyte a dávajte pozor, aby sa vám nedostal do očí. Keď začnete po niekoľkých dňoch používania denne pozorovať výsledky, môžete ich znížiť na raz alebo dvakrát týždenne, aby ste si udržali účinok.
  • Krémy a utierky na predpis. Krémy na predpis, ktoré obsahujú glykopyrolát, môžu pomôcť pri hyperhidróze, ktorá postihuje tvár a hlavu. Obrúsky napustené glykopyróniumtozylátom môžu zmierniť príznaky na rukách, nohách a v podpazuší. Možné vedľajšie účinky týchto prípravkov zahŕňajú mierne podráždenie kože a sucho v ústach.
    Lieky blokujúce nervy. Niektoré tablety (perorálne lieky) blokujú nervy, ktoré spúšťajú potné žľazy. To môže u niektorých ľudí znížiť potenie. Medzi možné vedľajšie účinky patrí sucho v ústach, rozmazané videnie a problémy s močovým mechúrom.
  • Antidepresíva. Niektoré lieky používané na liečbu depresie môžu tiež znížiť potenie. Môžu tiež pomôcť znížiť úzkosť.
    Injekcie botulotoxínu. Liečba botulotoxínom (botoxom) blokuje nervy, ktoré spúšťajú potné žľazy. Väčšina ľudí počas zákroku nepociťuje veľkú bolesť. Možno však budete chcieť, aby vám predtým znecitlivovali pokožku. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže ponúknuť jednu alebo viacero metód používaných na znecitlivenie kože. Patrí medzi ne lokálna anestézia, ľad a masáž (vibračná anestézia).

Každá postihnutá oblasť vášho tela bude potrebovať niekoľko injekcií. Môže trvať niekoľko dní, kým zaznamenáte výsledky. Na udržanie účinku budete pravdepodobne potrebovať opakované ošetrenia približne každých šesť mesiacov. Možným vedľajším účinkom je krátkodobá svalová slabosť v ošetrovanej oblasti.

Chirurgické a iné postupy

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť aj iné spôsoby liečby:

  • Ionoforéza. Pri tejto domácej liečbe si namočíte ruky alebo nohy do nádoby s vodou, zatiaľ čo zariadenie prepúšťa cez vodu mierny elektrický prúd. Prúd blokuje nervy, ktoré vyvolávajú potenie. Prístroj si môžete kúpiť, ak máte predpis od svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Postihnuté miesta budete musieť namáčať 20 až 40 minút. Kúru opakujte 2 až 3-krát týždenne, kým sa vaše príznaky nezlepšia. Po dosiahnutí výsledkov môžete ošetrenie skrátiť na jedenkrát týždenne alebo jedenkrát mesačne, aby sa účinok udržal. Ak sa u vás vyskytnú vedľajšie účinky, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
  • Mikrovlnná terapia. Pri tejto terapii ručné zariadenie (miraDry) dodáva mikrovlnnú energiu na ničenie potných žliaz v podpazuší. Liečba zahŕňa dve 20- až 30-minútové sedenia s odstupom troch mesiacov. Možné vedľajšie účinky sú zmena pocitu na koži a určité nepohodlie. Dlhodobé vedľajšie účinky nie sú známe.
    Odstránenie potných žliaz. Ak sa silno potíte len v podpazuší, váš lekár vám môže navrhnúť odstránenie týchto potných žliaz. Môže sa to vykonať ich zoškrabaním (kyretáž), odsatím (liposukcia) alebo kombináciou oboch spôsobov (odsávacia kyretáž).
  • Operácia nervov (sympatektómia). Počas tohto zákroku chirurg odstráni malú časť miechových nervov, ktoré riadia potenie rúk. Možným vedľajším účinkom je trvalé silné potenie v iných oblastiach vášho tela (kompenzačné potenie). Chirurgický zákrok vo všeobecnosti neprichádza do úvahy v prípade izolovaného potenia hlavy a krku. Variantom tohto zákroku je ošetrenie dlaní. Preruší nervové signály bez odstránenia sympatického nervu (sympatektómia), čo znižuje riziko kompenzačného potenia.

abalicky

Keďže operácia nervov má riziko vedľajších účinkov a komplikácií, zvyčajne sa zvažuje len u ľudí, ktorí vyskúšali mnoho iných spôsobov liečby bez dobrých výsledkov.

Každý z týchto zákrokov sa môže vykonať s celkovou anestéziou alebo s lokálnou anestéziou a sedatívami.

Životný štýl a domáce prostriedky

Nasledujúce návrhy môžu pomôcť kontrolovať potenie a telesný zápach:

  • Používajte antiperspirant. Antiperspiranty obsahujúce 6 % až 20 % chloridu hlinitého (Drysol, Xerac AC, iné) môžu dočasne zablokovať potné póry. Tým sa zníži množstvo potu, ktoré sa dostane na pokožku. Tento typ výrobku môže pomôcť pri menšej hyperhidróze. Naneste ho na suchú pokožku pred spaním a po prebudení ho zmyte.
  • Vyberajte si topánky a ponožky z prírodných materiálov. Obuv z prírodných materiálov, napríklad z kože, umožňuje nohám dýchať, čo pomáha predchádzať poteniu nôh. Keď ste aktívni, noste športové ponožky odvádzajúce vlhkosť. V obchode môžete zistiť, ktoré ponožky odvádzajú vlhkosť, prečítaním obalu.
  • Udržujte svoje nohy v suchu. Ponožky alebo hadice si vymieňajte jeden alebo dvakrát denne. Zakaždým si nohy osušte. Ak nosíte pančuchy, vyskúšajte typ s bavlnenou podrážkou. Používajte vložky do topánok a púder na nohy, ktorý pomáha absorbovať pot. Ak môžete, noste sandále alebo choďte bosí. Alebo sa aspoň občas vyzujte z topánok.
  • Oblečenie si vyberajte tak, aby vyhovovalo vašej aktivite. Ak môžete, noste prírodné materiály, ako je bavlna, vlna a hodváb. Tie umožňujú pokožke dýchať. Ak ste veľmi aktívni, môžete uprednostniť látky určené na odvádzanie vlhkosti od pokožky.

 

Späť do obchodu