PROBIOTIKÁ PRI HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCII: ČO BY STE MALI VEDIEŤ

 

Keďže produkcia histamínu je hlboko spojená s hladinou črevných baktérií, vedci sa zaoberali probiotikami znižujúcimi obsah histamínu ako liečbou.

Liečba histamínovej intolerancie sa zameriava na spôsoby, ako obmedziť príjem histamínu a odstrániť prebytočný histamín z vášho systému. Pri obmedzovaní zdrojov histamínu zohráva dôležitú úlohu strava, ale výskum odhalil viac o vzájomnom pôsobení črevných baktérií na zdravie. Používanie probiotík na liečbu histamínovej intolerancie dokazuje lepšie výsledky u ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou.

Zdravie vašich čriev do veľkej miery závisí od vášho črevného biómu. Tieto mikroskopické baktérie koexistujú vo vašom tráviacom trakte a pomáhajú vášmu telu rozkladať a spracovávať potraviny. Niektoré kmene prospešných črevných baktérií, známe pod spoločným názvom probiotiká, vykazujú vlastnosti zvyšujúce histamín, zatiaľ čo iné majú účinky znižujúce histamín.

Úloha probiotických baktérií pri obmedzovaní nadprodukcie histamínu je rýchlo napredujúcou oblasťou výskumu žírnych buniek a môžete nájsť množstvo štúdií spájajúcich probiotické kmene so znižovaním prezentácie histamínu (alebo jeho zvyšovaním).

aaprobiotika

Keďže histamín je napríklad biogénny amín, lekári sa v súvislosti s jeho úlohou pri histamínovej intolerancii zamerali na iné prirodzene sa vyskytujúce biogénne amíny, ako je kyselina mliečna (a baktérie produkujúce kyselinu mliečnu). Možno vás to prekvapí, ale niektoré z bežných "pre vás dobrých" probiotík z čeľade laktobacilov sa skúmajú ako možné zhoršujúce faktory vzhľadom na ich vysokú produkciu kyseliny mliečnej v potravinách. Vplyv na histamín však závisí od kmeňa, takže to neplatí pre všetky kmene konkrétneho druhu alebo rodu.

Alternatívne probiotiká s nízkym obsahom histamínu aktivujú protizápalové látky v mastocytoch, pomáhajú stabilizovať mastocyty a znižujú citlivosť histamínových receptorov. Mnohé z týchto flór sa nachádzajú v rode Bifidobacterium.

Medzi niektoré kmene znižujúce hladinu histamínu patria napr:

Lactobacillus plantarum
Bifidobacterium longum - pomáha zlepšovať črevnú bariéru a pomáha pri odbúravaní histamínu
Bifidobacterium infantis
Lactobacillus rhamnosus
A lekári sa zaoberali probiotikom Lactobacillus reuteri, ktoré odvodzujú od samotného histamínu

probiotiká pre histaminovu intolaranciu

Okrem toho medzi probiotiká zvyšujúce tvorbu histamínu patria napr:

Lactobacillus casei
Lactobacillus Bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus delbrueckii
Lactobacillus helveticus


Niektoré probiotiká sú klasifikované ako histamín neutrálne alebo užitočné pri nižších dávkach, ako napríklad Lactobacillus acidophilus pri užívaní pod 1 miliardu CFU denne.

Probiotiká znižujúce hladinu histamínu tlmia signály histamínu a zlúčeniny ako probiotikum b. longum vykazujú v laboratórnych testoch klinický prínos proti alergiám. Ľudia sú však rôzni a každý z nás má jedinečnú úroveň črevnej flóry v žalúdku a črevách, takže probiotické doplnky nemajú jednotný účinok na všetky demografické skupiny.

Základom pre zníženie hladiny histamínu je protizápalový diétny režim, ktorý sa vyhýba potravinám bohatým na histamín. Zaradenie probiotík, ktoré pomáhajú pri prevencii alebo odstraňovaní histamínu, môže predstavovať významné zlepšenie a zníženie príznakov u pacientov trpiacich histamínovou intoleranciou.

Vo všetkých prípadoch by ste mali spolupracovať so svojím lekárom, aby potvrdil vašu diagnózu a vypracoval individuálnu liečbu histamínovej intolerancie. Na liečbu a výsledky vplýva mnoho faktorov vášho zdravotného zloženia a obmedzenia stravovania.

Napríklad konzumácia vyššie uvedených potravín blokujúcich DAO, ako je alkohol, môže vytvoriť mätúce vplyvy pri používaní probiotík na zvládnutie histamínových symptómov.

Ďalšie informácie o liečbe histamínovej intolerancie

Výskum naznačuje, že opätovné nastavenie črevnej flóry pomocou probiotík s nízkym obsahom histamínu môže znížiť zápal, zmierniť príznaky a znížiť účinky sezónnych alergií. Liečba, ktorá zahŕňa nízkohistamínovú diétu v kombinácii s probiotikami pri histamínovej intolerancii, spoločne zlepšuje zdravie čriev u ľudí s diagnostikovanou histamínovou intoleranciou.

Väčšina pacientov s histamínovou intoleranciou má tendenciu mať nadbytok alebo nedostatok baktérií v črevnej flóre. Kľúčom k vyriešeniu príznakov je odstránenie zhoršujúcich faktorov (potravín aj flóry) a obnovenie zdravej bakteriálnej rovnováhy ekosystému.

Okrem toho, ako je opísané vyššie, užívanie nesprávneho probiotického doplnku môže váš stav zhoršiť, pretože podporuje produkciu histamínu.

 

Späť do obchodu