Lymská borelióza

Obsah:

  • Príznaky boreliózy
  • Diagnóza boreliózy
  • Liečba boreliózy
  • Ochorenie po borelióze
  • Životný štýl a domáce prostriedky proti borelióze

Lymská borelióza je ochorenie spôsobené baktériami borélia. Ľudia zvyčajne dostanú boreliózu po uhryznutí kliešťom, ktorý prenáša baktérie.

Kliešte, ktoré môžu prenášať baktérie borélie, žijú na väčšine územia . Lymská borelióza sa však najčastejšie vyskytuje na hornom stredozápade a v severovýchodných a stredoatlantických štátoch. Bežná je aj v Európe a v južnej časti strednej a juhovýchodnej Kanady.

Lymskou boreliózou ste ohrození, ak trávite čas v miestach, kde žijú kliešte, ako sú trávnaté, krovinaté alebo zalesnené oblasti. Prijímanie bezpečnostných opatrení v týchto oblastiach môže znížiť riziko boreliózy.

Príznaky boreliózy

Uštipnutie kliešťom môže vyzerať ako malá svrbivá hrčka na koži, podobne ako uštipnutie komárom. To však neznamená, že máte ochorenie prenášané kliešťom. Mnoho ľudí si nevšimne, že ich uhryzol kliešť.

Príznaky boreliózy sa líšia. Zvyčajne sa prejavujú v niekoľkých fázach. Jednotlivé štádiá sa však môžu prekrývať. A niektorí ľudia nemajú príznaky typické pre skoré štádium.

Štádium 1

Skoré príznaky boreliózy sa zvyčajne objavia do 3 až 30 dní po uhryznutí kliešťom. Toto štádium ochorenia má obmedzený súbor príznakov. Nazýva sa to skoré lokalizované ochorenie.

Vyrážka je bežným príznakom boreliózy. Nevyskytuje sa však vždy. Vyrážka je zvyčajne jeden kruh, ktorý sa pomaly šíri z miesta uhryznutia kliešťom. V strede sa môže vyjasniť a vyzerať ako terč alebo býčie oko. Vyrážka je často teplá na dotyk, Ale zvyčajne nie je bolestivá ani svrbivá.

Medzi ďalšie príznaky 1. štádia patria: - Kŕčovité ochorenie:

Štádium 2

Bez liečby sa borelióza môže zhoršiť. Príznaky sa často prejavia do 3 až 10 týždňov po uhryznutí kliešťom. Štádium 2 je často závažnejšie a rozsiahlejšie. Nazýva sa skoré rozšírené ochorenie.

Štádium 2 môže zahŕňať príznaky štádia 1 a nasledujúce príznaky:

  • Mnohé vyrážky na iných častiach tela.
  • Bolesť alebo stuhnutosť krku.
  • Svalová slabosť na jednej alebo oboch stranách tváre.
  • Aktivita imunitného systému v srdcovom tkanive, ktorá spôsobuje nepravidelný srdcový rytmus.
  • Bolesť, ktorá začína od chrbta a bokov a šíri sa do nôh.
  • Bolesť, necitlivosť alebo slabosť v rukách alebo nohách.
  • Bolestivý opuch v tkanivách oka alebo očného viečka.
  • Aktivita imunitného systému v očných nervoch, ktorá spôsobuje bolesť alebo stratu zraku.

Štádium 3

V treťom štádiu môžete mať príznaky z predchádzajúcich štádií a ďalšie príznaky. Toto štádium sa nazýva neskoré diseminované ochorenie.

V Spojených štátoch je najčastejším stavom tohto štádia artritída veľkých kĺbov, najmä kolien. Bolesť, opuch alebo stuhnutosť môžu pretrvávať dlhší čas. Alebo môžu príznaky prichádzať a odchádzať. Príznaky 3. štádia sa zvyčajne začínajú 2 až 12 mesiacov po uhryznutí kliešťom.

Typ boreliózy bežný v Európe môže spôsobiť kožné ochorenie nazývané akrodermatitis chronic atrophicans. Koža na chrbtoch rúk a na špičkách chodidiel sa sfarbí a opuchne. Môže sa objaviť aj na lakťoch a kolenách. Vážnejšie prípady môžu spôsobiť poškodenie tkanív alebo kĺbov.

Toto kožné ochorenie sa môže prejaviť mnoho mesiacov až rokov po uhryznutí kliešťom.

Diagnóza boreliózy

Ak žijete tam, kde je lymská borelióza bežná, vyrážka môže stačiť na stanovenie diagnózy.

Diagnóza zvyčajne závisí od nasledujúcich skutočností:

  • Preskúmanie všetkých príznakov a symptómov.
  • Anamnéza známeho alebo možného kontaktu s kliešťami.
  • Krvné testy na zistenie protilátok proti baktériám, ktoré bojujú s chorobou.

Liečba boreliózy

Na liečbu boreliózy sa používajú antibiotiká. Vo väčšine prípadov bude zotavenie rýchlejšie a úplnejšie, čím skôr sa začne liečba.

Antibiotické tabletky

Štandardnou liečbou boreliózy je antibiotikum užívané vo forme tabliet. Liečba zvyčajne trvá 10 až 14 dní. Liečba môže byť dlhšia v závislosti od vašich príznakov. Je dôležité užívať všetky tablety podľa pokynov, aj keď sa cítite lepšie.

Intravenózne podávanie antibiotík

Váš ošetrujúci lekár vám môže predpísať antibiotikum podávané priamo do žily, nazývané aj intravenózne (IV) antibiotikum. Intravenózne antibiotikum sa môže použiť pri vážnejších ochoreniach, najmä ak máte príznaky:

Preventívne používanie antibiotík

Váš lekár vám môže predpísať antibiotikum ako preventívne opatrenie, nazývané aj profylaxia, len ak nastanú všetky tri uvedené stavy:

  • Kliešť, ktorý sa prisal, je známy ako kliešť jeleň.
  • Žijete alebo ste nedávno navštívili oblasť, v ktorej je lymská borelióza bežná.
  • Kliešť bol prisatý na koži 36 hodín alebo dlhšie.

Jedinou overenou liečbou boreliózy sú antibiotiká. Pri iných liečebných postupoch sa nepreukázalo, že sú účinné, alebo neboli testované.

Ochorenie po borelióze

Možno ste už počuli pojem "chronická borelióza". Niektorí ľudia používajú tento termín na označenie dlhodobých príznakov, o ktorých si myslia, že môžu súvisieť so skorším prípadom boreliózy. Tento termín však nie je dobre definovaný. Výskumom sa zistilo, že tieto príznaky nesúvisia s pretrvávajúcim ochorením spôsobeným baktériami borélie. Výskum tiež ukazuje, že pokračujúce užívanie antibiotík tieto príznaky nezlepšuje.

Ak máte nové zdravotné problémy alebo pretrvávajúce zdravotné problémy po borelióze, poraďte sa so svojím lekárom. Príznaky môžu byť spôsobené mnohými možnými príčinami. Váš poskytovateľ vám môže pomôcť zistiť príčinu vašich príznakov a nájsť pre vás správnu liečbu.

Životný štýl a domáce prostriedky proti borelióze

Ak na svojom tele nájdete kliešťa, postupujte podľa týchto krokov na jeho odstránenie:

  • Rukavice. Ak ich máte, noste lekárske alebo podobné rukavice, aby ste si ochránili ruky.
  • Pinzeta. Použite pinzetu s jemnými hrotmi, aby ste kliešťa pevne uchopili v blízkosti jeho úst a čo najbližšie k vašej pokožke.
  • Odstránenie. Postupne a pomaly odtiahnite telo kliešťa od pokožky bez toho, aby ste ho trhali alebo krútili. Ak zostanú časti úst, odstráňte ich čistou pinzetou.
  • Likvidácia. Kliešťa usmrťte vložením do alkoholu. Aby ste sa vyhli vystaveniu možným baktériám, kliešťa nerozmačkajte. Mŕtveho kliešťa môžete spláchnuť do kanalizácie alebo toalety. Alebo ho môžete zľahka zabaliť do lepiacej pásky a vyhodiť do koša, prípadne vložiť do uzavretého vrecka a uskladniť v mrazničke.
  • Skladovanie. Kliešťa možno neskôr vyhodnotiť, ak si myslíte, že máte ochorenie prenášané kliešťom. Kliešťa vložte do nádoby, označte ju dátumom a vložte do mrazničky.
  • Čistenie. Po odstránení kliešťa si najprv umyte ruky a miesto uhryznutia kliešťom vodou a mydlom. Potom si miesto a ruky očistite alkoholom.
    Na kliešťa nedávajte vazelínu, lak na nechty, alkohol ani horúcu zápalku.

 

Späť do obchodu