Mali by ste si umývať tvár studenou vodou?

Obsah:

  • Studená voda a pleť
  • Výhody studenej vody
  • Nevýhody studenej vody
  • Studená vs. horúca voda
  • Prečo je teplá voda najlepšia
  • Ako často by ste si mali umývať tvár?
  • Tipy na udržiavanie čistoty tváre
  • Záver

Umývanie tváre studenou vodou môže pomôcť podporiť krvný obeh, predchádzať akné a zmierniť zápaly. Môže však tiež zabrániť vyplachovaniu nečistôt z vašich pórov.

Týmto spôsobom sa zbavíte nečistôt, ako sú špina, nečistoty a baktérie, a zanecháte pleť čistú a sviežu.

Situácia sa môže skomplikovať, keď si nie ste istí, koľkokrát denne by ste si mali umývať tvár, aké produkty používať alebo dokonca akú teplotu vody používať. Teplá? Horúca? Studená?

V tomto článku sa okrem odborných tipov na umývanie tváre dozviete, či je pre pleť lepšia studená alebo horúca voda.

Studená voda a pleť

Umývanie studenou vodou ovplyvňuje pokožku mnohými pozitívnymi spôsobmi. Jedným z týchto potenciálnych prínosov je napríklad prevencia akné.

Je to preto, že horúca voda odstraňuje oleje, ktoré môžu spôsobiť vyrážky.

Výsledkom je, že vaša pokožka môže začať produkovať ešte viac .V takom prípade môže studená voda výborne regulovať hladinu oleja.

Studená voda môže byť lepšia aj pri niektorých kožných ochoreniach, ako je napríklad ekzém. Horúca voda spôsobuje, že sa cievy viac rozširujú, čím sa vaša pleť javí červenšia.

Výhody studenej vody

Skôr ako sa ponoríte do studenej vody, pozrite sa na tieto jej výhody.

Studená voda môže byť obzvlášť prospešná pre suchú alebo aknóznu pleť. Ak máte chronicky suchú pleť, horúca voda môže znížiť hladinu kožného mazu (olejov) a zhoršiť tento problém, preto je studená voda dobrou alternatívou.

Tá je pre pleť prospešná z viacerých dôvodov, konkrétne znižuje výskyt pórov a vyprázdňuje tvár.

Nájdete tu aj niekoľko zdravotných výhod studenej sprchy, čo je akákoľvek sprcha s teplotou vody nižšou ako 21 °C .

Medzi výhody studenej sprchy - a akejkoľvek formy hydroterapie - patrí zlepšenie krvného obehu, zvýšenie hladiny endorfínov a zrýchlenie metabolizmu.

Nevýhody studenej vody

Používanie studenej vody na tvár má aj niektoré nevýhody.

Keďže studená voda sťahuje póry, môžu sa v nich zachytiť baktérie a nečistoty, ktoré sa neodstránia tak ľahko ako pri použití teplej vody.

Odporúča najprv si tvár umyť vlažnou vodou, aby ste odstránili všetok make-up a škodliviny z celého dňa. Potom sa opláchnite studenou vodou, aby ste stiahli póry a podporili krvný obeh pre zdravý lesk.

Studená vs. horúca voda

Ešte stále sa neviete rozhodnúť, akú teplotu vody použiť na tvár? Tento prehľad výhod a nevýhod studenej vody by vám mal pomôcť.

Umývanie tváre studenou vodou zvyšuje prietok krvi

Podľa výskumu  vyplýva, že pôsobenie chladu posiela krvný tok do exponovanej oblasti.

Zvýšený prietok krvi zasa poskytuje pokožke lepšiu ochranu pred voľnými radikálmi, ako je napríklad znečistenie, a môže dodať vašej pleti zdravší lesk.

Vaša tvár nemusí byť taká čistá

Keďže prebytočné oleje sa v studenej vode nerozpúšťajú, vaša tvár nebude taká čistá, ako by mohla byť. To môže viesť k upchatiu pórov a vzniku výronov.

Prečo je teplá voda najlepšia

Teplá voda pomáha opuchnúť, vďaka čomu sa póry zdajú byť menšie, zatiaľ čo studená voda znižuje opuch.

Dermatologická akadémia odporúča umývať si tvár vo vlažnej vode.

Je to ideálna stredná cesta pre všetky typy pleti, pretože  horúca voda zbavuje pokožku ochranných olejov, ktoré pomáhajú udržať vlhkosť.

Ďalšou výhodou umývania tváre teplou vodou je, že umožňuje lepšie vstrebávanie produktov starostlivosti o pleť.

Je dôležité rozhodnúť sa pre teplotu a držať sa jej. Odborníčka upozorňuje, že ak vystavíte pokožku extrémnym teplotám vody, ako je napríklad prechod z horúcej na studenú, hrozí, že si poškodíte malé kapiláry pod pokožkou.

aaprobiotika

Ako často by ste si mali umývať tvár?

Vo všeobecnosti by ste si mali tvár umývať dvakrát denne - ráno a večer. Príliš časté umývanie môže vašu pokožku vysušiť a spôsobiť jej podráždenie.

Na našich obliečkach na vankúše sa zhromažďuje alarmujúce množstvo baktérií, preto je dôležité rýchle očistenie ráno pred hydratačným krémom.

Toto denné umývanie je dôležité aj preto, že pomáha znížiť opuch, ktorý často máme po prvom prebudení.

Odborníčka dodáva, že večerné umývanie je nevyhnutné na to, aby ste z pleti odstránili všetok make-up a nečistoty, ktoré sa počas dňa nazbierali.

Tipy na udržiavanie čistoty tváre

Buďte jemní. Dermatologická akadémia odporúča čistiť tvár končekmi prstov a potom ju osušiť mäkkým uterákom.

Zbavte sa potu. Odborníčka hovorí, že tvár by ste si mali umyť po každom tréningu, pretože pot môže upchať póry.

Zostaňte hydratovaní. Udržujte svoju pleť hydratovanú tým, že budete denne konzumovať dostatočné množstvo vody. Odborníci na zdravie odporúčajú osem 8-decových pohárov denne.

Používajte produkty s rozumom. Zložky, ktoré by ste mali hľadať v prípravkoch na umývanie tváre, závisia výlučne od typu vašej pleti. Odborníčka vysvetľuje, že väčšina čistiacich produktov s aktívnymi zložkami nesedí na tvári dostatočne dlho na to, aby boli plne účinné. Namiesto toho je lepšie použiť jemný čistiaci prípravok na pleť a potom séra a pleťové vody s aktívnymi zložkami, ktoré potrebujete, ako je kyselina salicylová, kyselina glykolová, kyselina mliečna, vitamín C a iné.

Záver

Ak chcete urobiť so svojou rutinou starostlivosti o pleť poriadny rozruch, skúste si tvár umývať v studenej vode. Má to mnoho výhod, napríklad stiahnuté póry, prevenciu akné a tvár, ktorá vyzerá prebudenejšie.

Pre väčšinu potrieb starostlivosti o pleť by ste však mali používať vlažnú vodu.

Môžete sa tiež poradiť s dermatológom alebo iným odborníkom na starostlivosť o pleť, aby ste zistili, čo je najlepšie pre vaše individuálne potreby.

Späť do obchodu