Výhody olejovania vlasov, výber oleja a ako na to

 

Obsah:

  • Ako si namazať vlasy olejom
  • Výhody olejovania vlasov
  • Aký olej by ste mali používať?
  • Ako často by ste si mali olejovať vlasy?
  • Záver 

olejovanie vlasov

Olejovanie vlasov je postup, pri ktorom sa na vlasy naleje olej a vmasíruje sa do pokožky hlavy s cieľom zvýšiť ich vlhkosť, lesk a žiarivosť. Olejovanie vlasov môže zjemniť vlasy a dodať im vitamíny a minerály, ktoré sa častým umývaním strácajú.

Tento postup sa v Indii používa už stáročia a odporúča sa v ajurvédskej medicíne.

Olejovanie vlasov sa rozšírilo aj mimo ajurvédskych postupov a mnohí ho používajú na udržanie zdravia a živosti svojich vlasov. Podľa niektorých odborníkov môže dokonca znížiť vypadávanie vlasov.

Existujú aj špecifické techniky olejovania vlasov, ako aj rôzne druhy olejov, ktoré môžete použiť na dosiahnutie konkrétnych výhod.

Keď som vyrastala v Indii, väčšinu nedeľných večerov som ako školáčka trávila natieraním vlasov olejom. Moja mama vždy vytiahla modrú fľaštičku kokosového oleja na vlasy Parachute, ktorý bol súčasťou väčšiny indických domácností. Potom postupne masírovala hlavu každej z mojich sestier a mne.

Bol to milý, pozorný spôsob, ako nám prejavovala svoju starostlivosť.

Keď som sa od rodičov odsťahovala na vysokú školu, stal sa z toho týždenný rituál s mojimi spolubývajúcimi. S radosťou sme sa dobrovoľne striedali pri olejovaní vlasov.

Hoci ja a mnohé juhoázijské ženy sme si olejovali vlasy ako kultúrnu tradíciu, za touto praxou sa skrýva pomerne veľa vedeckých poznatkov.

Či už ide o osvedčený režim starostlivosti o pleť, frekvenciu umývania vlasov alebo kozmetiku, na ktorú ste zvedaví, krása je osobná.

Preto sa spoliehame na rôznorodú skupinu spisovateľov, pedagógov a ďalších odborníkov, ktorí sa podelia o svoje tipy na všetko od spôsobu aplikácie produktov až po najlepšiu pleťovú masku pre vaše individuálne potreby.

Ako si namazať vlasy olejom

Vmasírovaním oleja do pokožky hlavy sa zvyšuje krvný obeh, čo môže zlepšiť rast vlasov. Nanášanie oleja na pokožku hlavy môže tiež zabrániť tvorbe lupín.

Postupujte podľa týchto krokov a vyskúšajte olejovanie vlasov:

  • Naneste olej na pokožku hlavy a krúživými pohybmi ho vmasírujte končekmi prstov.
  • Olej, ktorý zostal na dlaniach, naneste na vlasy.
  • Prikryte ich uterákom alebo sprchovou čiapkou a nechajte pôsobiť cez noc.
  • Na druhý deň vlasy umyte suchým šampónom. Dôkladne ich opláchnite.
  • Vlasy upravujte ako zvyčajne. Kokosový olej môžete použiť aj ako kondicionér.

Výhody olejovania vlasov

Oleje zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane vlasov pred bežným opotrebovaním. Pravidelné olejovanie vlasov znižuje hygrálnu únavu alebo napučiavanie a vysušovanie vlasov. Oleje chránia folikul pred povrchovo aktívnymi látkami tým, že vypĺňajú medzery medzi bunkami kutikuly.

"Olej pomáha pri zdraví pokožky hlavy. Keď jemne masírujete pokožku hlavy, pomáha to pri exfoliácii a niekedy to pomáha pri znižovaní padania vlasov," hovorí doktorka Khushboo Garodia.

Garodia je certifikovaný trichológ, teda odborník na vlasy a pokožku hlavy. Vysvetľuje, že oleje majú mastné kyseliny, ktoré pomáhajú nahradiť lipidy vo vlasoch. Tie sa strácajú v dôsledku chemického ošetrenia, stylingu alebo dokonca znečistenia.

"Lipidy zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v tom, aby vlasy vyzerali a boli zdravé. Pomáhajú udržiavať lesk a žiarivosť vlasov," hovorí.

Podľa Garodia olej pomáha posilniť vlasový stvol, najmä v prípade krepatých a suchých vlasov. Najpriaznivejšie je, keď sa olej nechá vo vlasoch cez noc.

Aký olej by ste mali používať?

To, aký olej použijete, závisí od potrieb vašich vlasov.

"Rôzne druhy olejov majú rôzne vitamíny... a pri priamej aplikácii týchto olejov sa vlasový stvol posilňuje," hovorí Garodia.

Majte na pamäti, že pri používaní oleja na pokožku hlavy sa možno oplatí otestovať, či nemáte alergiu. Pred použitím oleja vo vlasoch na kompletnú kúru vykonajte náplasťový test.

Medzi používané oleje môžu patriť napr:

  • kokosový
  • sezamový
  • mandľový
  • jaborandi
  • arganový
  • moringa
  • bhringraj
  • amla

Podľa ajurvédy štruktúru a zdravie vlasov určuje dóša. Tie sú považované za bioenergiu alebo životné sily, ktoré tvoria konštitúciu tela.

Sú známe ako váta (vietor), pitta (oheň) a kapha (voda a zem).

"Ak je váta vysoká, vlasy budú tenké, krepaté a suché a budú potrebovať pravidelné olejovanie," hovorí ajurvédska zdravotná trénerka Dr. Varalakshmi Yanamandra.

Ajurvédske postupy tiež naznačujú, že ľudia s vysokou pitta majú zmes mastných a suchých vlasov. Môžu byť tiež náchylnejší na predčasné šedivenie a alopéciu. Osoby s vysokou kapha majú mastné, husté, dlhé a kučeravé vlasy.

Výber správneho druhu oleja závisí najmä od týchto faktorov. Tu je zoznam olejov, ktoré navrhujú naši odborníci.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej je najčastejšie používaným vlasovým olejom, najmä v južnej Ázii.

Jeho hlavnou mastnou kyselinou je kyselina laurová. Má vysokú afinitu k vlasovým bielkovinám, čo znamená, že sa viaže na bielkoviny a môže ľahko preniknúť dovnútra vlasového stvolu. To z neho robí jeden z najlepších olejov na zníženie straty bielkovín z poškodených aj nepoškodených vlasov.

Vďaka nízkej molekulovej hmotnosti je olej ľahký a ľahko preniká do vlasového stvolu. Kokosový olej dokáže hĺbkovo ošetrovať, poskytuje prirodzenú ochranu a vo všeobecnosti je dobrou voľbou pre väčšinu typov vlasov..

Sezamový olej

Sezamový olej je ideálny pre vlasy typu vata, znižuje krepovatenie a môže tiež zabrániť štiepeniu končekov.

"Má vysoký obsah vitamínu B1, vápnika, medi, fosforu, železa, horčíka, mangánu a zinku," hovorí Garodia. "Sezamový olej tiež hĺbkovo ošetruje pokožku hlavy a vyhladzuje vlasový stvol. Jeho antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti môžu pomôcť pri prevencii lupín."

Mandľový olej

Mandľový olej je ľahší ako sezamový, ale o niečo hustejší ako kokosový. Je to dobrý olej pre pitta typy. Garodia uvádza, že mandľový olej obsahuje vitamíny B, K a E.

Vitamín E môže znížiť oxidačný stres. Jedna štúdiaDôveryhodný zdroj ukázala 34,5-percentné zvýšenie rastu vlasov u tých, ktorí 8 mesiacov ústne dopĺňali vitamín E, hoci je dôležité poznamenať, že výsledky môžu byť veľmi odlišné pri aplikácii priamo na vlasy.

Vitamín B7 je známy aj ako biotín. Môže tiež pomôcť podporiť rast vlasov, hoci výskum je obmedzený, najmä pokiaľ ide o lokálnu aplikáciu.

Jaborandi olej

Jaborandi je liečivá rastlina z tropických pralesov Južnej Ameriky, ktorá sa hojne používa v šampónoch a géloch.

Garodia uvádza, že jaborandi je liečivejší ako väčšina olejov a môže pomôcť pri raste vlasov, vyživovaní suchej pokožky hlavy a prevencii predčasného šedivenia. Okrem toho hydratuje vlasy a môže zabrániť štiepeniu končekov a tvorbe lupín.

Arganový olej

Arganový olej je všeobecne známy ako marocký olej. Garodia zdôrazňuje, že má vysoký obsah vitamínu A, C, E, antioxidantov a omega-3 mastných kyselín.

"Pôsobí ako prírodný kondicionér a pomáha posilňovať vlasy," hovorí.

Moringový olej

Moringový olej dobre pôsobí na suché vlasy, hovorí Garodia. Obsahuje kyselinu olejovú, vďaka ktorej je dobrým hydratačným prostriedkom na vlasy.

Garodia odporúča používať moringový olej s nosným olejom, napríklad mandľovým.

Bhringraj alebo amla olej

Okrem vyššie uvedených olejov navrhuje Varalakshmi pre typ vlasov pitta používať aj olej bhringraj alebo olej amla. Oba oleje majú chladivý účinok a pomáhajú vyrovnávať pitta dóšu.

Spoločnosť Banyan Botanicals ponúka prípravok špeciálne určený na olejovanie vlasov, ktorý obsahuje olej bhringraj, ako aj ďalšie byliny, napríklad gotu kolu.

Ako často by ste si mali olejovať vlasy?

Ajurvéda odporúča olejovať vlasy takmer každý deň ako súčasť dinacharya alebo dennej rutiny, hoci to nemusí byť pre každého reálne.

Varalakshmi navrhuje olejovať aspoň dvakrát týždenne, ideálne večer pred plánovaným umývaním vlasov.

Ak nie je možné nechať olej pôsobiť cez noc, môžete si vlasy naolejovať hodinu pred kúpaním a zabaliť si hlavu horúcim uterákom. Takto sa z oleja v krátkom čase získa časť výživy, hovorí Garodia.

Záver

Olejovanie vlasov je liečba pre zdravé vlasy, ktorá pochádza z ajurvédskych liečebných tradícií.

Pravidelné olejovanie môže zabrániť poškodeniu vlasov spôsobenému znečistením a chemikáliami prítomnými v šampóne. Môže tiež zvýšiť vlhkosť, lesk a žiarivosť a prípadne zabrániť vypadávaniu vlasov.

Garodia zdôrazňuje, že je dôležité pochopiť potreby svojich vlasov a podľa toho si vybrať olej. Olejovanie na noc poskytuje maximálny úžitok.

Späť do obchodu